ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Η μεγάλη ΠΡΟΔΟΣΙΑ


 “ Τι στάση τήρησε η Αθήνα στην περίπτωση του κουρέματος των Κυπριακών καταθέσεων: Για ποιον λόγο τηρεί ένοχη σιωπή; ”

Πολύ λίγες ημέρες πέρασαν από τότε, που στο πλαίσιο του προεκλογικού του αγώνα ο Πρόεδρος, πλέον, της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Ανασταδιάδης, διαβεβαίωνε ότι δεν επρόκειτο ο ίδιος, ουδέποτε, να συναινούσε σε απόφαση, η οποία θα αφορούσε σε κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων.

Δεν χρειάστηκε να παραμείνει για πολύ καιρό στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, ώστε η ίδια η ζωή, όχι να τον διαψεύσει, αλλά να αποκαλύψει τον ρόλο του. Μέσα σε λίγες ημέρες, το Eurogroup προχώρησε στην πρωτοφανή απόφαση του κουρέματος των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες, κλονίζοντας...
τον πυλώνα της κυπριακής οικονομίας και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Όσα είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι εξόχως αποκαλυπτικά για τον ρόλο της δεξιάς κυπριακής κυβέρνησης: Αυτοί που δεν ήθελαν να προστατευθούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ήταν η κυπριακή κυβέρνηση και, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αποκαλυπτικές υπήρξαν και οι καταγγελίες του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι κάποιοι καταθέτες, πολιτικοί, τραπεζίτες και επόπτες, λίγα 24ωρα πριν από την απόφαση του Eurogroup είχαν ήδη αποσύρει τις καταθέσεις τους από τις κυπριακές τράπεζες.

Είχαν πληροφόρηση εκ των έσω; Από κυβερνητικούς αξιωματούχους και από τραπεζίτες; Το πιθανότερο.

Οι ενδείξεις πάντως οδηγούν στο συμπέρασμα ότι άλλη μια υποταγμένη και υποτελής κυβέρνηση στον γερμανικό πολιτικό και οικονομικό παράγοντα, στο Βερολίνο και στην Φρανκφούρτη, προέταξε το συμφέρον των «μεγάλων ψαριών», φυσικά τα συμφέροντα των δανειστών, και όχι εκείνα του λαού.

Αν ισχύουν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά και οι καταγγελίες του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δήθεν θέλησε να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα των Κυπρίων απαιτώντας τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων έβγαλαν τα λεφτά τους από την Κύπρο, τότε είναι βέβαιο ότι κάποιοι συμμετείχαν συνειδητά στο σχέδιο της διάλυσης μιας οικονομίας, η οποία χρειαζόταν μόλις 5,8 δισ. ευρώ, ποσό ελάχιστο για τα δεδομένα της Γερμανίας. Είναι πλέον σαφές ότι ο Βορράς "κατασπαράσσει" τον ευρωπαϊκό Νότο και κυρίως την Ελλάδα και την Κύπρο, χώρες οι οποίες έχουν παραδοθεί από γερμανόφιλες πολιτικές ηγεσίες, όπως εκείνες του Αντώνη Σαμαρά και του Νίκου Αναστασιάδη, βορά στα αρπακτικά του Βερολίνου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της γραφειοκρατικής ελίτ των Βρυξελλών.

Και φυσικά δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, η οποία πλήττει την εμπιστοσύνη των καταθετών προς την Ε.Ε., αποτελεί «κακό προηγούμενο» και προδιαγράφει την εξέλιξη ενός καταστροφικού ντόμινο στους κόλπους της ευρωζώνης, συμπίπτει με την διαπίστωση της ύπαρξης βεβαιωμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Οι προεκλογικές δηλώσεις, δε του Νίκου Αναστασιάδη, θύμισαν εκείνες του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν τήρησε ποτέ τίποτα από όσα υποσχέθηκε ή εξήγγειλε, θέτοντας απευθείας μετά την εκλογή του τον εαυτό του στην υπηρεσία του Βερολίνου και των δανειστών, διαδραματίζοντας τον ρόλο εκτελεστικού οργάνου των αποφάσεων των υπερεθνικών κέντρων πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Και υπάρχει και ένα ακόμη ερώτημα: Τι έκανε η Αθήνα για να προστατεύσει την Κύπρο στο Eurogroup; Απολύτως τίποτα. Η Αθήνα άφησε τη Λευκωσία απροστάτευτη. Για ποιον λόγο τηρεί σιγή ιχθύος; Για ποιον λόγο τηρεί ένοχη σιωπή; Μήπως συμφώνησε και η ελληνική κυβέρνηση στην εγκληματική απόφαση για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων; Οι δηλώσεις Σαμαρά, ο οποίος δεν άσκησε βέτο στο Eurogroup, αυτό δείχνουν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός περιορίστηκε στο να εκδηλώσει τη συμπαράστασή του προς τους Κυπρίους, συμβουλεύοντάς τους ουσιαστικά να αποδεχθούν με παθητικό τρόπο τις αποφάσεις του Eurogroup, να δεχθούν απαθείς το μέλλον που τους επιβάλλει η ληστρική συμμορία της Ευρωζώνης.

Αλλά μήπως η ελληνική κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεν ξεπέρασαν σε ζήλο την τρόικα. Δεν ήταν εκείνοι που εισηγήθηκαν, σε αρκετές περιπτώσεις, σκληρότερα μέτρα σε μία τρόικα, την οποία ενδιέφερε το αποτέλεσμα και όχι τόσο η μεθοδολογία; Δεν επιβάρυναν τον ελληνικό λαό, τα χαμηλότερα και μεσαία οικονομικά στρώματα, προστατεύοντας το μεγάλο Κεφάλαιο, την τραπεζοκρατία, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τη διαπλοκή; Δεν παρέδωσαν γη και ύδωρ; Ή μήπως στην Ελλάδα δεν καταληστέφθηκαν, ως θύματα κουρέματος, οι ομολογιούχοι με προσωπική ευθύνη του Σαμαρά και του Βενιζέλου;

Η προδοσία είναι μεγάλη.

Η Ελλάδα περνάει δεύτερη Κατοχή και η Κύπρος νέο Αττίλα.

Ένα είναι το σίγουρο: Άλλη μια προδοσία της Κύπρου συντελείται με μια σκληρή δεξιά κυβέρνηση στην Ελλάδα. Τυχαίο;

Από Periodista, μοντάζ Γρέκι

H Ρωσία είναι η μόνη διέξοδος


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Η άθλια συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση της κυπριακής οικονομίας, μιας οικονομίας που πριν υιοθετήσει το ευρώ ήταν η καλύτερη οικονομία της νότιας Ευρώπης, έδειξε για άλλη μια φορά πως κάποιοι στην Ευρώπη δεν ενδιαφέρονται να δείξουν αλληλεγγύη και να σώσουν τους λαούς που παγιδεύτηκαν κυριολεκτικά στην ευρωποίηση της οικονομίας τους, αλλά να δημιουργήσουν προτεκτοράτα για να απομυζήσουν χωρίς καμία αντίσταση.

Το κούρεμα των κυπριακών τραπεζών που εκτέθηκαν τα τελευταία χρόνια για να στηρίξουν την ελληνική οικονομική κρίση και τώρα το πληρώνουν ακριβά, έγινε και για ένα άλλο πολύ
σοβαρό λόγο. Τα μεγαλύτερα ποσά των κυπριακών καταθέσεων είναι ρώσικης προέλευσης. Οι καταθέσεις των Ρώσων στην Κύπρο, προέρχονται από μεγάλες ρωσικές κρατικές εταιρείες, όπως η Gazprom, αλλά και σημαντικών Ρώσων κρατικών αξιωματούχων που καθορίζουν την ρωσική πολιτική. Έτσι με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια για τους Ευρωγερμανούς. Kαι φιμώνουν τον κυπριακό λαό και βάζουν χέρι στα ενεργειακά του κοιτάσματα και παράλληλα χτυπούν με αυτόν τον τρόπο τον Πούτιν που έδειξε τελευταία ισχυρά σημάδια αποδέσμευσης του από τις δυτικές offshore, τις οποίες έχει απαγορέψει πλέον να λειτουργούν και να «αλωνίζουν» στην Ρωσία.

Οι «κασσάνδρες» και τώρα άρχισαν να φωνάζουν ότι πρέπει να παραμείνει η Κύπρος στο ευρώ γιατί έτσι δεν θα καταστραφεί και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας, δηλαδή να αποφύγουμε την καταστροφή για να υπάρξει… η μαθηματική καταστροφή της Κύπρου γιατί η κυπριακή οικονομία δεν αντέχει ούτε κατά διάνοια το παράδειγμα της ελληνικής ύφεσης. Η Κύπρος θα αφανιστεί και τα ενεργειακά της κοιτάσματα θα λεηλατηθούν από τους Ευρωγερμανούς, ενώ η Τουρκία θα «τρίβει» τα χέρια της γιατί το κυπριακό θα λυθεί αυτομάτως καθώς δεν θα υπάρχει πλέον Κυπριακή Δημοκρατία. Αλώστε αυτό δεν επιδίωκε και το σχέδιο Ανάν ;

Σε όλα αυτά η ελληνική ευθύνη είναι τεράστια, αλλά για ποια Ελλάδα μιλάμε ; για την Ελλάδα που έχει παραδώσει την εθνική της κυριαρχία και που κυβερνάται από μια προδοτική πολιτική κλίκα που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η δική της διάσωση και η παραμονή της με κάθε μέσο στην εξουσία ;

Τα τελευταία ταμπού στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πλέον καταρριφτεί. Η «χαρατσοποίηση» της ελληνικής οικονομίας με το ξεπούλημα της ελληνικής μεσαίας τάξης και τώρα το τραγικό ξεπούλημα της Κύπρου, θα έχουν ολέθριες συνέπειες. Οι κυπριακές τράπεζες θα καταρρεύσουν καθώς τα κεφάλαια θα φύγουν και αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες και για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για το ιταλικό και το ισπανικό τραπεζιτικό σύστημα. Η Ελλάδα και η Κύπρος, δηλαδή ο ελληνισμός, θα υποστεί μια από τις χειρότερες ιστορικές του καταστροφές και αυτό με ευθύνη των προδοτών που παρέδωσαν τον ελληνισμό στην βουλιμία των Ευρωγερμανών που διψούν για αίμα και για τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.

Η μόνη λύση να αποτραπεί αυτός ο όλεθρος, είναι η σύμπλευση με την Ρωσία, που αυτή την στιγμή είναι το μόνο ανάχωμα σε όλη αυτή την ευρωγερμανική λαίλαπα που θέλει να καταστρέψει άπαξ δια παντός τον ελληνισμό. Τα δείγματα της Ρωσίας είναι ξεκάθαρα, καθώς η ανάπτυξη της ρωσικής δύναμης στην Μεσόγειο είναι πλέον γεγονός. Να εκμεταλλευτούμε τα μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή μας. Να προχωρήσουμε σε παραχώρηση βάσεων στην ρωσική αρμάδα και να υπάρξει στενότερη ελληνηστηκορωσική συνεργασία, αλλά να δείξουμε ανοιχτά τις προθέσεις μας και όχι «μασημένα» λόγια για να υπάρξει ουσιαστική ρωσική ανταπόκριση.

Σήμερα ο μόνος σύμμαχος της Κύπρου είναι η Ρωσία. Αν δεν υπάρξει συνεργασία με την Ρωσία, τότε θα χαθεί και άλλη μια ευκαιρία και αν και η Ελλάδα δεν συμπλεύσει στην κατεύθυνση αυτή, τότε η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη και χωρίς δυνατότητα αναστροφής. Οι προδότες, είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο, αυτοί που εξαπάτησαν με τον χειρότερο τρόπο τον ελληνισμό, θα πρέπει να καταλάβουν ότι στο τέλος αυτοί θα πληρώσουν πολύ ακριβά το αντίτιμο της προδοσίας και του ευρωγερμανικού ξεπουλήματος του ελληνισμού.

«Άρρωστος μια βδομάδα με διακονητές Αγγέλους και Αγίους»…




Ο Γέροντας Παΐσιος διηγήθηκε σε πνευματικό του τέκνο το ακόλουθο θαυμαστό γεγονός, το οποίο συνέβη στον ίδιο.
«Κάποτε, όταν ήμουν στον Τίμιο Σταυρό, αρρώστησα βαριά. Ήταν χειμώνας βαρύς, είχε πέσει τόσο χιόνι που κανένα δέντρο δεν έμοιαζε για δέντρο. Όλα ήταν πνιγμένα στο λευκά, τα μονοπάτια είχαν χαθεί, τα πουλιά είχαν λουφάξει, τα σύννεφα και η ομίχλη σκέπαζαν τον Άθωνα. 

Δεν είχαν καμμία επικοινωνία με το μοναστήρι του Σταυρονικήτα, μου ήταν αδύνατο να ζήσω περισσότερο από λίγες μέρες, γιατί η αρρώστια με είχε παραλύσει τελείως. Περίμενα τον Κύριο να μου πάρει την ψυχή και να την οδηγήσει στο έλεος της ευσπλαγχνίας Του. 

Ούτε ένα τσάι δεν μπορούσα να φτιάξω, ούτε τη σόμπα να ανάψω, ούτε νερό να πιώ είχα. Η ζωή μου ήταν αφημένη στο έλεος τού Θεού. Έλεγα: 

«Ιδού Κύριε, εις το έλεος Σου ελπίζω. Mη με εγκαταλείψεις!» 

Ύστερα από λίγη προσευχή που με πολύ κόπο ψέλλισα, είδα να εμφανίζονται στο κελλί μου μέσα άγγελοι και άγιοι, απεσταλμένοι τού Θεού. Ταχύ με προκατάλαβε η Χάρη τού Θεού. Ευχαριστούσα και δοξολογούσα τον Σωτήρα μου. Δάκρυσα. Ένας από τους αγγέλους φρόντιζε για τη σόμπα, άλλος ετοίμαζε φαγητό ζεστό, φέρνανε και ευωδιαστά ψωμιά. Βρέθηκα στον Παράδεισο. Οι άγιοι άρχισαν να με στηρίζουν με λόγους παρηγορίας και με παρακλήσεις. Και μόνο η θέα τους με ξεκούραζε, με ενίσχυε και μου έδινε ελπίδα. Καθίσανε μαζί μου ώσπου έγινα καλά και μπορούσα να οικονομήσω τον εαυτό μου. Μετά φύγανε. Μία βδομάδα καθίσανε. Όταν μετά από καιρό σηκώθηκα βγήκα από το κελί και κοίταξα γύρω τη φύση με διαφορετικό βλέμμα. Όλα έλαμπαν μέσα στο άκτιστο φώς της χάρης τού Αγίου Πνεύματος. 

Δεν ήμουν άξιος, αλλά η άπειρη αγαθότητα τού Θεού και η αγάπη Του εκδηλώθηκαν με αυτό τον τρόπο. Πάντως ένοιωθα τόση χάρη να με πληρώνει εσωτερικά που έλεγα: 

«Φτάνει Θεέ μου, δεν αντέχω άλλο. Θα σκάσω. Ή πάρε με κοντά Σου ή λιγόστεψε τη χάρη που μού έδωσες. Αν τόση χάρη μου δίνεις τώρα, φαντάζομαι στον Παράδεισο τι θα γίνεται».



Σημείωση ιστολογίου 

Πιστεύουμε ότι η αφήγηση αυτή του Γέροντα Παϊσίου προσφέρεται για πάνω από μία ανάγνωση. Mπορεί ο καθένας να σκεφτεί και να νιώσει διάφορα πράγματα διαβάζοντάς την, ανάλογα με τα βιώματά του. Αλλά αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα, εδώ και τρία χρόνια, παλεύει μέσα σε μια "μονάδα εντατικής θεραπείας" με γιατρούς ξένους, οι οποίοι διαθέτουν εφιαλτικό επαγγελματικό ιστορικό, τότε ίσως αξίζει αυτή η αφήγηση μια δεύτερη, πιο εστιασμένη ανάγνωση. Και σκέψη βαθιά. Aπό εκείνο το είδος που μας λείπει από καιρό.
http://kostasxan.blogspot.gr/

Γιατί ο Έλληνας γίνεται αντιδυτικός;


Συναίσθημα, πολιτική συμπεριφορά και αξίες

Σε προηγούμενο σημείωμα, με τίτλο «Ήμουν Φιλοδυτικός», έγινε μία προσπάθεια να παρουσιαστεί το πως αισθάνεται σήμερα ο Έλληνας απέναντι στην Δύση. Ο οποιοσδήποτε έχει την ελάχιστη έστω επαφή με την πραγματικότητα, δεν μπορεί να μην έχει διαπιστώσει ότι ο μέσος Έλληνας γίνεται αντιδυτικός. Και αυτό είναι ένα φαινόμενο που αξίζει θεώρησης.

Ο Έλληνας γίνεται αντι-δυτικός διότι η φιλο-δυτική προπαγάνδα του καλλιέργησε πολλές προσδοκίες, οι οποίες στην συνέχεια διαψεύσθηκαν. Ίσως οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν να ήταν ουτοπικές. Ίσως να φταίει ο ίδιος ο Έλληνας που μπέρδεψε το ιδεατό και ευκταίο με το εφικτό. Ίσως να φταίνε άλλοι που εσκεμμένα μπέρδεψαν τον Έλληνα. Το πιο πιθανόν είναι ότι, όλοι οι παράγοντες που μπορούσαν να παίξουν κάποιον ρόλο στην διαδικασία της καλλιέργειας και της διάψευσης των προσδοκιών, έχουν συμβάλει στην επίτευξη του τελικού αποτελέσματος. Άρα, είναι λάθος τον να επιχειρηθεί να βρεθεί ο ένας και αποκλειστικός υπεύθυνος για την κατάσταση, διότι δεν υπάρχει «ένας και αποκλειστικός υπεύθυνος».

Επειδή σε μία σχέση ο ισχυρότερος παίζει τον πλέον καθοριστικό ρόλο, κι’ επειδή στην σχέση του Έλληνα με την Δύση, η Δύση είναι ο ισχυρότερος από εκεί πρέπει να αρχίσει η θεώρηση του θέματος. Από την πολιτική συμπεριφορά της Δύσεως.

Πρώτ’ απ όλα, η Δύση πρέπει να καταλάβει και να αποδεχθεί το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί αντιδυτικό συναίσθημα.

Στην συνέχεια, η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι τα συναισθήματα παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της πολιτικής συμπεριφοράς. Η πολιτική συμπεριφορά, ως εξαρτημένη μεταβλητή, δεν διαμορφώνεται μόνον από υλικούς – ωφελιμιστικούς παράγοντες, ως ανεξάρτητες μεταβλητές. Τα συναισθήματα και αυτά παίζουν ρόλο, ίσως τον σημαντικότερο ρόλο, διότι μέσω των υλικών – ωφελιμιστικών παραγόντων επιχειρείται η χειραγώγηση των συναισθημάτων. Είναι σημαντικό, λοιπόν, εάν η Δύση θέλει ο Έλληνας να παραμείνει φιλοδυτικός, να ασχοληθεί με τα συναισθήματά του.

Όσο και εάν στον μέσο έμφρονα άνθρωπο η παραπάνω παρατήρηση είναι τόσο εύλογη που δεν χρειάζεται να γίνει, δεν ισχύει το ίδιο σε ορισμένους κύκλους «αναλυτών» που καθορίζουν την συμπεριφορά πολιτικών και κρατικών υπαλλήλων. Υπάρχει σοβαρός αριθμός αναλυτών με μεγάλη επιρροή που θεωρούν ότι υπάρχει μία σχέση ευθέως αναλόγου μεταξύ συναισθήματος και υλικών απολαβών. Εντός ορισμένων ορίων η σχέση αυτή υπάρχει πράγματι. Δηλαδή, όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις πράγματι οι υλικές απολαβές καθορίζουν το συναίσθημα. Έτσι, ένας πολίτης, ή λαός, που απολαμβάνει υλική ευημερία κατά κανόνα συναισθηματικά διάκειται ευμενώς προς το πολιτικό σύστημα που του παρέχει υλική ευημερία.

Υπάρχουν όμως ορισμένες κατ’ εξαίρεσιν περιπτώσεις όπου παρά την υλική ευημερία, το συναίσθημα είναι αρνητικό προς το σύστημα που παρέχει υλική ευημερία. Παράδειγμα, οι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας που επιλέγουν να πάρουν τα όπλα κατά της Δύσης που στηρίζει την Σαουδική Αραβία, η οποία παρέχει ευημερία στους πολίτες της. Άλλο διαχρονικό και διαπολιτιστικό παράδειγμα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που αποφασίζουν αν θυσιάσουν την ζωή τους για ένα ιδανικό. Όλα αυτά συνιστούν κοινό τόπο και κοινή λογική. Όχι όμως για όλους! Για ορισμένους κατόχους πολλών πανεπιστημιακών πτυχίων, οι οποίοι συμβουλεύουν κυβερνήσεις, αυτά είναι «αντι-επιστημονικά», άρα απορριπτέα. Όπου λοιπόν η «επιστήμη» καταλήγει σε συμπεράσματα εκτός πραγματικότητος, οι «επιστήμονες» επιρρίπτουν την ευθύνη στην πραγματικότητα!

Στο σημείο αυτό πρέπει πρώτ’ απ’ όλα να επενεργήσει η Δύση. Οι ειδικοί και σύμβουλοι και αναλυτές πρέπει να αναθεωρήσουν την μεθοδολογία τους. Παραμένουν βαθιά επηρεασμένοι από την μαρξιστική – υλιστική αντίληψη, σύμφωνα με την οποία η ύλη κατευθύνει το πνεύμα, τις ιδέες και τα συναισθήματα, άρα την ανθρώπινη συμπεριφορά. Η εν λόγω μεθοδολογία πρέπει να αποβαρβαρισθεί, με το να σταματήσει να είναι δογματική, και να επανελληνισθεί, με το να γίνει διαλεκτική. Δηλαδή, να αποδεχθεί: Πρώτον, ότι, επειδή «παν μέτρον άριστον», με μέτρο και εντός ορίων η υλική ευημερία καθορίζει τα συναισθήματα και, συνακόλουθα, την πολιτική συμπεριφορά. Δεύτερον, ότι, επειδή υφίσταται η αρμονία των αντιθέτων, ύλη και πνεύμα τελούν σε μία πάλλουσα ισορροπία μεταξύ τους, αενάως διαταρασσόμενη και αποκαθιστάμενη. Κατά συνέπειαν, δεν αρκεί να προσεγγίζεται το ανθρώπινο συναίσθημα ως κάτι τι το οποίο καθορίζεται μόνον από τις υλικές απολαβές. Μία τέτοια προσέγγιση οδηγεί σε λάθος ανάλυση, λάθος συμπεράσματα και λάθος πολιτική.

Στην περίπτωση δε της Ελλάδος, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ούτε καν μέσω της υλικής ευημερίας επιχειρείται να επηρεασθεί το λαϊκό συναίσθημα, το οποίο στον Έλληνα είναι πολύ έντονο. Οπότε, η πολιτική της Δύσης απέναντι στην Ελλάδα είναι πολλαπλώς λανθασμένη.

Βεβαίως, ίσως το πρώτο που πρέπει να κατανοήσει η Δύση είναι ότι διαπράττει λάθη! Σοβαρά λάθη, τα οποία έχουν και θα έχουν επιπτώσεις και στην ίδια την Δύση. Σήμερα, και ο πλέον εθελότυφλος μπορεί να δει ότι: Πρώτον, το ΔΝΤ έκανε λάθος στον πολλαπλασιαστή! Ναι ….! Οι πανάκριβα πληρωμένοι υπερόπτες υπάλληλοι του ΔΝΤ, μπροστά στους οποίους τρέμει η ηγεσία της Ελλάδος έκαναν λάθος! Και το ομολόγησαν! Αφού έκαναν λάθος στο πολλαπλασιαστή δεν αποκλείεται να έχουν κάνει λάθη και αλλού. Δεύτερον, το Eurogroup έκανε λάθος εφαρμόζοντας την πολιτική του «κουρέματος» των καταθέσεων στην Κύπρο. Αυτό φαίνεται να διαμηνύουν και «οι αγορές»! Άρα, και αυτοί δεν μπορούν να διεκδικούν το αλάθητο! Αν η Δύση ανοίξει τα μάτια της θα δει ότι και αυτή μπορεί να κάνει λάθη, και αφού το δει μπορεί να ξεκινήσει να τα διορθώσει. Για να το κάνει πρέπει και πάλι να αποβαρβαρισθεί, με το να σταματήσει να επιδεικνύει αλαζονεία, και να επανελληνισθεί, επιδεικνύοντας σέβας. Η αλαζονεία συνιστά ύβρη (κατά το Ελληνικό σύστημα αξιών), ή άλλως αμαρτία (κατά την Χριστιανική ανάγνωση του Ελληνικού συστήματος αξιών). Η Δύση πρέπει να επανέλθει στις ρίζες της!

Σκυλοκαβγάς στην πλάτη των εργαζομένων



Συμμαζεύοντας τα ασυμμάζευτα για την Κύπρο…
Του Κώστα Ράπτη 
Ποιός “κρατάει” ποιόν; Η τρόικα τους Κύπριους ιθύνοντες, στους οποίους διαμηνύει ότι χωρίς υπερψήφιση του σχεδίου διάσωσης που συμφωνήθηκε (βλ. επιβλήθηκε) τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Eurogroup, η επόμενη ημέρα θα ξημερώσει με κλείσιμο της στρόφιγγας του ELA, άμεση κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας (για αρχή…) και αναζήτηση 30 δισ. για την κάλυψη του συνόλου των εγγυημένων καταθέσεων; Ή οι Κύπριοι την τρόικα, η οποία επείγεται να αποτρέψει μια μετάδοση της κρίσης (την οποία η ίδια κατέστησε πιθανή) στην Ισπανία και την Ιταλία;
Και ποιος ευθύνεται για την παραβίαση του ορίου εγγύησης των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, που καταλύει την εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό σύστημα; Ο Wolfgang Schaeuble, ο οποίος, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου, έθεσε, παρά τις αντιρρήσεις της Κομισιόν, ως απόλυτο όρο την αυτοχρηματοδότηση της κυπριακής διάσωσης μέχρι συνολικού ύψους 7 δισ.; Ή ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επέμεινε στο συμβολικό όριο ανώτατης συνεισφοράς του 10%, με αποτέλεσμα μέρος του “λογαριασμού” να μετακυλισθεί στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, που αποτελούν το 35% του συνόλου.
Ήδη οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά δημοσίως, με τον Schaeuble να επιρρίπτει στη Λευκωσία, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, την ευθύνη για την παραβίαση της εγγύησης καταθέσεων για λογαριασμούς μέχρι τα 100.000 ευρώ, καλώντας τους να “εξηγήσουν την απόφασή τους αυτή στον κυπριακό λαό”, και με τον κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη να απαντά γραπτώς ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μάχη για να αποτρέψει αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη”, που “τελικά επιβλήθηκε με τρόπο εκβιαστικό από αυτούς που σήμερα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις δικές τους αποφάσεις”. Σε κάθε περίπτωση, ενώ δεν έχει συμπληρωθεί μήνας από τις κυπριακές εκλογές, η εποχή που ο Νίκος Αναστασιάδης αναδεικνυόταν στην προεδρία με το ατού του “πολιτικού φίλου” της Merkel φαντάζει πολύ μακρινή…
Ούτως ή άλλως, τα “κουκιά” δεν βγαίνουν. Εξ ού και η προγραμματισμένη για την Δευτέρα στις 16.00 συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων για την έγκριση της συμφωνίας διάσωσης μετατέθηκε για την Τρίτη στις 18.00 (χρόνος, υποθέτει κανείς, αρκετός για να επιστρέψει η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου από την… Αργεντινή, όπου έχει μεταβεί για οικογενειακούς λόγους), ενώ η κεντρική τράπεζα αναμένει οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών για να κρατήσει κλειστά για άλλη μία ημέρα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Την ίδια ώρα, ενώ οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούν, τα spread της ευρω-περιφέρειας ανεβαίνουν και το ευρώ πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου, η προγραμματισμένη για το απόγευμα της Δευτέρας τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει αναθεωρημένη πρόταση, επί της οποίας ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε ήδη τα μέλη της Βουλής σε άτυπη συνάντηση.
Με όλες τις πληροφορίες από την Κύπρο και το εξωτερικό να συγκλίνουν στην μείωση της επιβάρυνσης για καταθέτες με λογαριασμούς κάτω των 100.0000 ευρώ, η μετάθεση του κόστους στους μεγάλους (κυρίως Ρώσους) καταθέτες, αναδεικνύει περαιτέρω τις γεωπολιτικές διαστάσεις της σύγκρουσης. Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin χαρακτήρισε τον προτεινόμενο φόροεπί των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο “άδικο, αντιεπαγγελματικό και επικίνδυνο”, ο πρωθυπουργός Dmitry Medvedev τόνισε ότι “ισοδυναμεί με κατάσχεση” και ο υπουργός Οικονομικών Anton Siliuanov υπενθύμισε ότι η Μόσχα είχε συμφωνήσει με τα κράτη της Ε.Ε. να αναλάβουν συντονισμένη δράση για να στηρίξουν την Κύπρο, ωστόσο τώρα ανακοινώθηκαν μέτρα που δεν συμφωνήθηκαν με τη ρωσική πλευρά. Όλα αυτά ενώ οι σχεδιασμοί της τρόικας προϋποθέτουν ότι η Μόσχα θα συναινέσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. στην Κύπρο και ότι δεν θα υπάρξει (προφανώς για τον φόβο των φορολογικών αρχών της Ρωσίας) φυγή ρωσικών κεφαλαίων από το νησί.
 Πηγή: capital.gr

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΛΗΣΤΕΣ ΤΡΩΝΕ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Αδίστακτος πολιτικός «ληστής», μπροστά στον οποίον ωχριούν ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο καταδικασθείςΒασίλης Παπαγεωργόπουλος, αποδεικνύεται ο δεξιός Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ομοϊδεάτης του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και υποστηριζόμενος από αυτόν.
Δύο μόλις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προχώρησε ανενδοίαστα στην κατάσχεση σχεδόν του 10% των χρημάτων που είχαν καταθέσει στις κυπριακές τράπεζες όλοι οι Κύπριοι και οι ξένοι που ήταν τόσο ανόητοι ώστε να διατηρούν ακόμη και τώρα καταθέσεις έστω και ενός ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου! Από τη στιγμή που οι Γερμανοί επικυρίαρχοι της Ευρώπης με διαρκείς δημόσιες δηλώσεις τους μιλούσαν για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο -δηλαδή για επικείμενη αρπαγή τμήματος των χρημάτων των καταθετών- μόνο ένας τρελός ή ένας απατεώνας θα συνέχιζε να κρατά τα λεφτά του σε τράπεζα του νησιού.
Η συναίνεση του Ν. Αναστασιάδη σε λεηλασία όλων των καταθέσεων, από το πρώτο ευρώ, σεποσοστό από 6,75% έως 9,9%, εντάσσεται σε σχέδιο που ο Κύπριος δεξιός Πρόεδρος είχε εκπονήσει εκ των προτέρων. Είναι άκρως αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «κάρφωσε» δημοσίως και δη από γερμανικής τηλεοράσεως τον ομοϊδεάτη του Νίκο Αναστασιάδη ότι ήταν απόφαση του Κύπριου Προέδρου να μην προστατεύσει τους συμπατριώτες του που έχουν καταθέσεις κάτω των100.000 ευρώ, προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα των πλούσιων καταθετών!
Να λεηλατήσει δηλαδή και τους μικροκαταθέτες για να μην πάρει περισσότερα από τους μεγαλοκαταθέτες! Ξεγυμνώνοντας πολιτικά τον Ν. Αναστασιάδη, ο Σόιμπλε γελοιοποίησε τους προεκλογικούς ισχυρισμούς του νυν Προέδρου της Κύπρου ότι δήθεν έχει «στενές διασυνδέσεις στην Ευρώπη», που θα του επέτρεπαν να χειριστεί άριστα το θέμα του μνημονίου και να πετύχει «εξαιρετικούς» όρους. Στη βάση του αφελούς αυτού ισχυρισμού ο Ν. Αναστασιάδης παγίδευσε τους πονηρούς, αλλά επαρχιώτικης νοοτροπίας Κυπρίους ψηφοφόρους και εξελέγη πανηγυρικά και δημοκρατικότατα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Κύπριοι υφίστανται τώρα τις συνέπειες της επιλογής τους. Αυτό όμως είναι το λιγότερο σημαντικό ζήτημα.
Το ουσιώδες είναι ότι με την ενεργό συνενοχή του Ν. Αναστασιάδη, το Βερολίνο στέλνει ένα νέο ανατριχιαστικό μήνυμα προς όλους τους λαούς της Ευρώπης: μετά τη λεηλασία των χρημάτων όσων είχαν επενδύσει σε ελληνικά κρατικά ομόλογα αφού Βενιζέλος και Σαμαράς αποδέχθηκαν το «κούρεμα» των ομολόγων δημιουργώντας προηγούμενο για όλη την Ευρώπη, τώρα ούτε οι καταθέσεις των Ευρωπαίων είναι ασφαλείς, όπως αποδεικνύεται στην Κύπρο.
Αποδεικνύεται δηλαδή ασύστολο ψέμα η δήθεν εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, για το οποίο η ΕΕ έχει επισήμως διαβεβαιώσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ότι είναι απαραβίαστο! Οι ευρωληστές της ΕΕ αρπάζουν κρατικά ομόλογα και καταθέσεις σε όποια χώρα γουστάρουν, όποια στιγμή το θελήσουν! Αρχίζοντας από την Ελλάδα και την Κύπρο, το Τέταρτο Ράιχθέλει να δείξει σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης ότι καμιά χώρα πλέον δεν έχει κρατική κυριαρχία ικανή να της επιτρέπει να διαφυλάσσει έστω και τα λεφτά που εμπιστεύονται οι πολίτες της στο κράτος αγοράζοντας ομόλογα ή στις τράπεζες καταθέτοντας χρήματα.
Με «κυβερνήσεις Τσολάκογλου» από πολιτική σκοπιά στην εξουσία των χωρών της Ευρωζώνης και γενικότερα της ΕΕ, καμιά αντίσταση σε επίπεδο ηγεσίας δεν είναι δυνατή, ούτε καν επιθυμητή από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην πολιτική υποδούλωσης της Ευρώπης που ακολουθεί η Γερμανία του Τέταρτου Ράιχ. Αποσταθεροποιώντας έτσι τις οικονομίες των κρατών της Ευρωζώνης, οι Γερμανοίκαθιστούν τις κυβερνήσεις τους ακόμη πιο δουλόφρονες προς το Βερολίνο και έτσι το Τέταρτο Ράιχεπεκτείνεται με διαρκώς επιταχυνόμενους ρυθμούς. Εναπόκειται πλέον αποκλειστικά και μόνο στους λαούς της Ευρώπης να απαλλαγούν από τις γερμανόδουλες κυβερνήσεις Κουίσλινγκ και να αντισταθούν αυτοί στους Γερμανούς, όπως έκαναν οι πρόγονοί τους κατά τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αναφορικά με την Κύπρο το σχέδιο του ταχύτατα εξελισσόμενου σε «Κύπριο Τσολάκογλου» από πολιτική σκοπιά, Νίκου Αναστασιάδη, είναι να… μικρύνει το ποσό που θα αρπάξει από τους μικροκαταθέτες ώστε ανακουφισμένοι αυτοί να αποδεχτούν τη μοίρα τους! Παράλληλα, συνεχίζονται με φρενιτιώδη ρυθμό οι προσπάθειες εξαγοράς ενός – δύο βουλευτών από τους 56 για να εξασφαλιστεί ηκοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της λεηλασίας των καταθέσεων.
*Δημοσιεύθηκε στο “ΕΘΝΟΣ” την Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Θα ‘ρθει η μέρα κι ώρα που Λαϊκά Δικαστήρια με Λαϊκούς δικαστές θα δικάσουν επίορκους τροϊκανούς δικαστές…



 

ΩΠΑ!!! ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΤΡΟΙΚΑ!! Ο ΔΗΛΩΣΙΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ "ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ" ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ "ΟΧΙ' ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ!!!... ΡΕ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΩΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!! ΕΙΣΤΕ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ! ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ''ΟΧΙ ''...



ΕΚΤΑΚΤΟ...
Οι εξελίξεις στην Κύπρο ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.
“H Ευρώπη οφείλει να αναθεωρήσει την ...
απόφασή της για την Κύπρο” δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης βγαίνοντας από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι επιμένει στις θέσεις του για την διοικητική μεταρρύθμιση και για την κατάργηση του “χαρατσιού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναγνωρίσει ότι βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι με τέτοιες αποφάσεις δεν αντιμετωπίζεται η κρίση πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης και είπε ακόμη ότι γίνεται εμφανής η ανάγκη να υπάρξει ένα διαφανές τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη στο οποίο ανθίσταται η Γερμανία.

“Η ελλάδα συμπαρίσταται και στηρίζει την Κύπρο. Οφειλόμενη ενέργεια από την ΕΕ είναι  να αναθεωρήσει την απόφασή της για την Κύπρο” είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ακόμη ότι μία δυσμενής εξέλιξη στην Κύπρο θα έχει αντανακλάσεις στην Ελλάδα όμως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο.

Ο κ. Κουβέλης απάντησε και στο θέμα των απολύσεων λέγοντας ότι “η μόνη αναφορά στην σύσκεψη ήταν η διοικητική μεταρρύθμιση η οποία προχωρά συστηματικά και θα καταγράψει σημαντικά αποτελέ Το Ειδικό Τέλος λήγει τον Μάιο.  Ο ειδικός φόρος ακινήτων είναι δυνατόν να έχει το ισοδύναμο αποτέλεσμα”.

Για ιστορικό σφάλμα της Ευρωζώνης αναφορικά με την Κύπρο έκανε λόγο για ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελός Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι “οφείλει να την διορθώσει για να σταθεροποιηθεί η Κύπρος και να αποφευχθούν οι παρενέργειες”. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει διπλό ενδιαφέρον εθνικό αλλά και οικονομικό και ότι υπάρχουν τα περιθώρια ώστε στις επόμενες ημέρες να βρεθεί λύση. “Η δική μας η συμπαράσταση είναι δεδομένη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο. Μπορούν να βρεθούν λύσεις για την Κύπρο και μπορούν να συμβάλλουν σε αυτές και χώρες εκτός Ευρωπαικής Ένωσης” είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο εκτός από όσους έχουν καταδικαστεί ενώ και για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές από το Νοέμβριο του 2011 όταν επιβλήθηκε.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας  ο οποίος ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Eurogroup είπε ότι η Eλλάδα δεν κινδυνεύει.


από fimotro

ΣτΕ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ



Αφού όλα είναι αντισυνταγματικά ,αυτό δεν θα ήταν;



Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τη νομοθετική εκείνη ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να προβαίνει σε δέσμευση πάσης φύσεως τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικών θυρίδων κ.λπ. Ειδικότερα, το Δ' Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, με την υπ' αριθμ. 1032/2013 απόφασή του έκρινε αντίθετη στα άρθρα 5 (δικαίωμα συμμετοχής στην οικονομική κ.λπ. ζωή της χώρας), 17 (προστασία της ιδιοκτησίας) και 25 (αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου), καθώς επίσης έκρινε αντίθετη και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ... (προστασία της περιουσίας) τη διάταξη του άρθρου 30 (παράγραφος 5 περίπτωση ε') του Ν. 3296/2004 που προβλέπει δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων σε περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας.
Πάντως, λόγω της αντισυνταγματικότητας το όλο ζήτημα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η επίμαχη διάταξη του Ν. 3296/2004, που προβλέπει τις δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών και οποιουδήποτε είδους περιουσιακά στοιχεία, συνεπάγεται σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά – δεδομένου, υπογραμμίζουν οι δικαστές, ότι όσο χρόνο διαρκεί η δέσμευση, το ελεγχόμενο πρόσωπο στερείται της δυνατότητας χρήσης και διάθεσης περιουσιακών του στοιχείων, και μάλιστα ρευστού χρήματος και κινητών αξιών φυλασσομένων σε πιστωτικά ιδρύματα. Σοβαρός περιορισμός των περιουσιακών δικαιωμάτων. Το μέτρο αυτό, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, συνεπάγεται σοβαρό περιορισμό των περιουσιακών δικαιωμάτων και της οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας του φορολογουμένου. Δηλαδή, της προστασίας αγαθών τα οποία κατοχυρώνονται με τις διατάξεις των άρθρων 17 και 5 του Συντάγματος.
Μπορεί μεν, τονίζεται στη δικαστική απόφαση, το μέτρο αυτό να αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα, στη διασφάλιση της διατήρησης των περιουσιακών στοιχείων του ελεγχομένου, ώστε να είναι δυνατή η ικανοποίηση αξιώσεων του Δημοσίου κατ' αυτού, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η εκ μέρους του τέλεση της πιθανολογηθείσης παραβάσεως, καθώς επίσης και στη διασφάλιση της διατήρησης στοιχείων, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ελέγχου κατά τη διερεύνηση της πιθανής τέλεσης της παράβασης. Όμως, ο σκοπός και μόνον του μέτρου αυτού δεν αρκεί για να νομιμοποιήσει από συνταγματικής άποψης την επίμαχη ρύθμιση του Ν. 3296/2004, καθώς μάλιστα δεν έτυχε περαιτέρω εξειδίκευσης με το Π.Δ. 85/2005 που ακολούθησε.
Από τις συνταγματικές επιταγές, επισημαίνουν οι δικαστές, απαιτείται οι προϋποθέσεις επιβολής του επίμαχου μέτρου της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ. να διαγράφονται στο νόμο κατά τρόπο σαφή και αντικειμενικό, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και την αρχή του κράτους δικαίου.Η δέσμευση επιβάλλεται σε ειδικές περιπτώσεις. Στην προκειμένη περίπτωση του Ν. 3296/2004 τονίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων επιβάλλεται σε ειδικές περιπτώσεις διασφάλισης συμφερόντων του Δημοσίου ή περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Όμως, υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, με τη χρήση αορίστων εννοιών (που γίνεται στο Ν. 3296/2004) «καταλείπεται ευρύτατο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στη διοίκηση, χωρίς να καθορίζονται κατά τρόπο αρκούντως σαφή και συγκεκριμένο οι προϋποθέσεις επιβολής του επίμαχου μέτρου».
Εξάλλου, στον επίμαχο νόμο δεν τίθεται κάποιος περιορισμός ούτε ως προς την έκταση των περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να τεθούν υπό δέσμευση, ούτε κυρίως ως προς τη χρονική διάρκεια της δεσμεύσεως. Επίσης, στο νόμο δεν ρυθμίζεται ειδικότερα η διαδικασία επιβολής και άρσεως του μέτρου της δεσμεύσεως, με την πρόβλεψη σχετικών διαδικαστικών εγγυήσεων αναλόγων προς τη σοβαρότητα του λαμβανομένου μέτρου.
Κατόπιν αυτών, οι δικαστές έκριναν αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ το άρθρο 30 (παράγραφος 5 περίπτωση Ε) του Ν. 3296/2004.Στην προκειμένη περίπτωση είχε υποβληθεί καταγγελία στην περιφερειακή διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΔΟΕ. Η καταγγελία αφορούσε επιχειρηματία που διατηρεί ατομική επιχείρηση εισαγωγής αγροτικών μηχανημάτων. Από τον έλεγχο των οργάνων του ΣΔΟΕ προέκυψαν ενδείξεις για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία μεγάλης έκτασης, με χρήση τεχνασμάτων, όπως είναι οι υποτιμολογήσεις. Έτσι αποφασίστηκε η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, κ.λπ. και η απόφαση της δέσμευσης κοινοποιήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία διενεργεί προκαταρκτική εξέταση


Σε βάθος 11 χλμ στον βυθό, "κάνουν πάρτι" τα μικρόβια


Σε βάθος σχεδόν 11.000 μέτρων, στην Τάφρο των Μαριανών στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, που αποτελεί το βαθύτερο σημείο στον πλανήτη μας, μια διεθνής επιστημονική ομάδα για...
πρώτη φορά ανακάλυψε ένα άκρως δραστήριο οικοσύστημα μικροβίων.

Η νέα έρευνα των Δανών, Γερμανών, Βρετανών και Ιαπώνων επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόνι Γκλουντ του πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γεωπιστημών "Nature Geoscience", σύμφωνα με το BBC και το "New Scientist", έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενα στοιχεία ότι μια ποικιλία οργανισμών τελικά τα βγάζουν μια χαρά πέρα με ακραίες συνθήκες (παγωμένη θερμοκρασία, πίεση περίπου 1.100 μεγαλύτερη από εκείνη στην επιφάνεια της θάλασσας, πλήρες σκοτάδι), που έως πρόσφατα θεωρούνταν εχθρικές για τη ζωή.

«Τα βαθύτερα μέρη των βαθιών θαλασσών σίγουρα δεν αποτελούν νεκρές ζώνες», ανέφερε ο Σκοτσέζος ερευνητής δρ Ρόμπερτ Τούρνεβιτς. «Αυτά τα μικρόβια αναπνέουν όπως εμείς. Υπάρχει εντυπωσιακά μεγάλη ποσότητα τροφής εκεί κάτω και μάλιστα φρέσκια και πολύ θρεπτική», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες έστειλαν, το 2010, ένα μη επανδρωμένο ρομποτικό βαθυσκάφος βάρους 600 κιλών στην τεράστια υποθαλάσσια τάφρο, από όπου συνέλλεξε δείγματα από το λασπωμένο ίζημα του βυθού σε βάθος έως 20 εκατοστών. Η μετέπειτα ανάλυση έδειξε μεγάλες ποσότητες οξυγόνου και ένα μεγάλο αριθμό μικροβίων. Κάθε κυβικό εκατοστό του ιζήματος του βυθού περιείχε περίπου 10 εκατ. μικρόβια.

Μάλιστα, οι πρωτόγονοι μονοκύτταροι μικροοργανισμοί ήσαν δέκα φορές περισσότεροι και δύο φορές πιο δραστήριοι σε βάθος 11 χιλιομέτρων από ό,τι σε πιο ρηχά νερά βάθους πέντε έως έξι χιλιομέτρων. Τα μικρόβια βρίσκουν στο βυθό της τάφρου των Μαριανών αφθονία νεκρής φυτικής και ζωικής ύλης, που καταβυθίζεται σιγά-σιγά από τα μικρότερα βάθη και αποσυντίθεται αργά όταν πια φθάσει στο βυθό και αρχίσει να μετατρέπεται σε ίζημα.

Είναι τελικά τόσο μεγάλες αυτές οι ποσότητες οργανικών υλικών (βρώσιμων από τα μικρόβια), που οι επιστήμονες δεν αποκλείουν πλέον ότι η τάφρος και οι άλλες αβυσσαλέες περιοχές των ωκεανών, παρόλο που αποτελούν μόνο το 2% των παγκόσμιων ωκεανών, παίζουν τελικά ρόλο - κλειδί στον λεγόμενο «κύκλο του άνθρακα» στον πλανήτη μας και, κατά συνέπεια, στη ρύθμιση του κλίματος της Γης.

Το 2012, ο αμερικανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Κάμερον είχε γίνει ο πρώτος άνθρωπος μετά από 50 χρόνια, που μόνος του, με ένα ειδικό βαθυσκάφος, είχε κατέβει για λίγη ώρα στο βυθό της τάφρου των Μαριανών, όπου όμως δεν είχε δει ιδιαίτερα ίχνη ζωής - ίσως γιατί δεν είχε μικροσκόπιο μαζί του! Η βιντεοσκόπηση πάντως που έκανε τότε στο τοπίο, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «εξωγήινο», πρόκειται να αποτελέσει μελλοντικό ντοκιμαντέρ του «National Geographic».

Εξάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον επίσης Δανό ερευνητή Μαρκ Λέβερ του πανεπιστημίου του Άαρχους, παρουσίασαν στο περιοδικό "Science" την ανακάλυψη για πρώτη φορά μικροβιακής ζωής σε βάθος εκατοντάδων μέτρων κάτω από το βυθό, μέσα στον ωκεάνιο φλοιό.

Αργότερα, εντός του 2013, οι επιστήμονες που ερεύνησαν τα μικρόβια στην τάφρο των Μαριανών, σχεδιάζουν να κάνουν ανάλογη συλλογή δειγμάτων από το δεύτερο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, την τάφρο Κερμαντέκ - Τόνγκα, κοντά στις νήσους Φίτζι του Ειρηνικού, σε βάθος 10,8 χιλιομέτρων.

pelop.gr

Ο «καταρράκτης των Θεών»


Ο καταρράκτης Godafoss βρίσκεται στην περιοχή Mývatn στη βορειο-κεντρική Ισλανδία, κοντά στην ορεινή περιοχή Sprengisandur...
και είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες της χώρας, η ιστορία του οποίου συνδέεται με τον εκχριστιανισμό των Ισλανδών.

Η αιτία της παρακμής της νορβηγικής θρησκείας των ειδώλων ήταν η εμφάνιση μιας νέας θρησκείας, του Χριστιανισμού, και η Ισλανδία ήταν μία από τις τελευταίες βόρειες χώρες που εκχριστιανίστηκε, γύρω στο 1000 μ.Χ.


Όταν συνέβη αυτό, ο ιερέας Lawspeaker Þorgeirr Ljósvetningagoði προέτρεψε τους πιστούς να καταστρέψουν όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα του παρελθόντος, ρίχνοντάς τα στα ορμητικά νερά του καταρράκτη. Για το λόγο αυτό ονομάστηκε συμβολικά «Godafoss», δηλαδή «καταρράκτης των θεών», σηματοδοτώντας το τέλος της ειδωλολατρίας.

Ο Godafoss πέφτει από 12 μέτρα ύψος, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα, αποτελώντας τμήμα του Εθνικού Πάρκου της Ισλανδίας που εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου λόγω της φυσικής ομορφιάς που διαθέτει.

Ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της χώρας και αγαπημένος τόπος για τους επαγγελματίες και μη φωτογράφους, ο Godafoss συμπεριλαμβάνεται στους πλέον θεαματικούς καταρράκτες του κόσμου!

Δράσεις κατά της παιδικής παχυσαρκίας από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού


Με κόστος μόλις 50 λεπτά του ευρώ ανά μαθητή, ξεκίνησε το πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν, το οποίο έχει ως στόχο μέσα από τη χρήση καινοτόμων εφαρμογών και δράσεων να κάνει...
την υγιεινή διατροφή και την άσκηση τρόπο ζωής για τους Έλληνες ξεκινώντας από τη νηπιακή ηλικία.

Το πρόγραμμα που υλοποιείται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με την ευγενική χορηγία της ΟΠΑΠ ΑΕ, αποτελεί μια πρωτοπόρα προσπάθεια σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών και εφήβων της χώρας μας.

Το Ε.Υ.ΖΗ.Ν περιλαμβάνει διάφορες δράσεις στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας φροντίδας χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες
και εφαρμογές. Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην προσφορά γνώσεων, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και τη δημιουργία υπηρεσιών για το παιδί, το σχολείο, αλλά και την οικογένεια με άξονα τη διαμόρφωση μιας υγιεινής στάσης ζωής.

Μια από τις δράσεις του «Ε.Υ.ΖΗ.Ν στο σχολείο» είναι η διαχρονική καταγραφή των σωματομετρικών χαρακτηριστικών, των διατροφικών συνηθειών, της σωματικής δραστηριότητας και της φυσικής κατάστασης όλων των μαθητών των Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας. Για τη φετινή σχολική χρονιά, το Πρόγραμμα στα σχολεία ξεκίνησε τη Δευτέρα 4/3 και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Μετά τις αξιολογήσεις θα αποστέλλονται ατομικές αναφορές για κάθε μαθητή οι οποίες θα περιέχουν
την κατάταξή του σύμφωνα με τη σωματική του διάπλαση
το επίπεδο των διατροφικών συνηθειών και
το επίπεδο της σωματικής του δραστηριότητας και της φυσικής του κατάστασης.

Επιπλέον, οι γονείς θα λάβουν Οδηγό με πρακτικές συμβουλές για ισορροπημένη, αλλά και οικονομική διατροφή, καθώς και προτάσεις για ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας των παιδιών.

Μέσω της συνεχόμενης-ετήσιας παρακολούθησης παραμέτρων της υγείας των παιδιών θα μπορέσουν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα χρήσιμα για τα παιδιά, τους γονείς και την πολιτεία γενικότερα. Ο διαχρονικός του χαρακτήρας θα αποτελέσει οδηγό για την Πολιτεία για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών (βάρος, ύψος, ποσοστά παχυσαρκίας), των διατροφικών συνηθειών και της σωματικής δραστηριότητας των μαθητών της χώρας.

Τους επόμενους μήνες, το Ε.Υ.ΖΗ.Ν αναγνωρίζοντας την ευθύνη που αναλογεί στην Ακαδημαϊκή κοινότητα απέναντι στην κοινωνία, θα συνεχίσει με την υλοποίηση νέων δράσεων υγείας στο πλαίσιο της καθοδήγησης και υποστήριξης της Ελληνικής οικογένειας εν καιρώ κρίσης.

schizas.com

Tips για υγιή και γερά νύχια


Για να έχετε δυνατά και υγιή νύχια χρειάζεται, πέρα από την κατάλληλη διατροφή, να τα προσέχετε και να τα περιποιείστε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να... κάνετε περίπλοκα πράγματα, αφού υιοθετώντας μερικές απλές συμβουλές θα καταφέρετε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πρώτα απ’ όλα τα νύχια σας θα πρέπει να είναι πάντα ενυδατωμένα, έτσι ώστε να διατηρούν την ζωντάνια και την λάμψη τους. Γι’ αυτό κάθε βράδυ, πριν κοιμηθείτε, πάρτε μια μικρή ποσότητα βαζελίνης και κάντε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις τόσο στα νύχια σας, όσο και στην περιοχή γύρω από αυτά. Ωστόσο και το απλό μασάζ με μικρή πίεση στα νύχια, βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας τα έτσι να γίνουν πιο δυνατά και λαμπερά.

Επίσης, καλό θα ήταν να εντάξετε στη διατροφή σας γάλα και αυγά, τα οποία είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, τον βασικό παράγοντα για την υγεία των νυχιών σας.

Μην ξεχνάτε να στεγνώνετε καλά μετά από το πλύσιμο των πιάτων, το μπάνιο και γενικότερα την επαφή των άκρων σας με το νερό, τόσο τα δάχτυλα των χεριών σας, όσο και των ποδιών σας. Με αυτόν τον τρόπο θα απομακρύνετε οποιοδήποτε ίχνος υγρασίας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μυκητιάσεις.

Τέλος, όσον αφορά τα δάχτυλα των ποδιών σας, φροντίστε να αερίζετε πολύ καλά τις μπότες και τα αθλητικά σας για να αποφύγετε τις μυκητιάσεις λόγω του ιδρώτα και να φοράτε πάντα 100% βαμβακερές κάλτσες, οι οποίες είναι οι πιο κατάλληλες για να απορροφούν την υγρασία.
beautetinkyriaki.gr

Νηστεία: 11 υπέρ και 4 κατά για την υγεία


Η περίοδος της νηστείας που διανύουμε, η Σαρακοστή, για άλλους είναι «ευκαιρία» πνευματικής και θρησκευτικής κάθαρσης και για άλλους πάλι μία ιδανική ευκαιρία αποτοξίνωσης. Ό,τι και αν ισχύει, η αλήθεια είναι, ότι... τα νηστίσιμα φαγητά είναι ευεργετικά για τον οργανισμό.

Με την κρεατοφαγία να υπερισχύει στο σύγχρονο διατροφολόγιο, η περίοδος αποχής φαντάζει παράδεισος. Η χορτοφαγική (κυρίως) νηστεία της Σαρακοστής αποτελεί, αν μη τι άλλο, μία ευκαιρία να επαναπροσδιορίσετε τη διατροφή σας. Ας δούμε λοιπόν, τα οφέλη της.

1. Οι διατροφικές επιλογές της νηστείας αποτελούνται κυρίως από ψωμί, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, θαλασσινά και λαχανικά. Μία δίαιτα που μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ως μια παραλλαγή της χορτοφαγίας.

2. Ωστόσο, πολλοί παρερμηνεύουν τη νηστεία με τη δίαιτα. Καμία ένδειξη δεν υπάρχει που να αποδεικνύει, ότι η νηστεία συνεπάγεται και απώλεια βάρους. Μάλιστα, όσον αφορά το ποσοστό της κατανάλωσης ενέργειας, φαίνεται πως κατά τη διάρκεια της νηστείας αυξάνεται η πρόσληψη υδατανθράκων και μειώνεται η πρόσληψη λίπους. Ωστόσο, εάν ακολουθήσετε μία αρμονική διατροφική νηστεία, τότε ενδέχεται να επιτύχετε και απώλεια βάρους.

3. Ένα από τα κυρίαρχα οφέλη της νηστείας είναι η «αποτοξίνωση». Καθώς το σώμα διασπά τα αποθέματα λίπους του, κινητοποιείται και εξαλείφει τις αποθηκευμένες τοξίνες. Σε αυτό φυσικά, βοηθά και η αποχή από το κόκκινο κρέας, τα έτοιμα λιπαρά φαγητά κλπ.

4. Η νηστεία δίνει στο πεπτικό σύστημα την ξεκούραση, που τόσο χρειάζεται, μετά από μήνες κρεατοφαγίας. Μετά από κάθε περίοδο νηστείας, τόσο η διαδικασία πέψης όσο και αποβολής είναι ανανεωμένες.

5. Η νηστεία συμβάλει στην επίλυση των φλεγμονωδών διεργασιών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενώ βοηθά στον έλεγχο των αλλεργικών αντιδράσεων, περιλαμβανομένου του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας.

6. Προάγει την ξήρανση των ανώμαλων συσσωρεύσεων υγρού στο σώμα, όπως είναι το οίδημα στους αστραγάλους και στα πόδια και πρήξιμο στην κοιλιά.

7. Είναι η …φυσική απάντηση στην αρτηριακή πίεση. Πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και θαλασσινά, η νηστεία συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, άρα και του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Καλό θα ήταν βέβαια, ορισμένες διατροφικές επιλογές της νηστείας, να τις διατηρήσετε και μετά το Πάσχα.

8. Ένα ακόμα όφελος της νηστείας είναι η επανεκτίμηση της καλής γεύσης. Με απλά λόγια, μετά από μία περίοδο νηστείας, έχει παρατηρηθεί, ότι οι γευστικοί κάλυκες ανανεώνονται και τα τρόφιμα «γίνονται» πιο νόστιμα.

9. Στον τομέα απώλεια βάρους ωστόσο, είναι γεγονός, ότι η νηστεία συρρικνώνει το στομάχι. Αυτό που συμβαίνει στην ουσία, είναι ότι επαναφέρει το στομάχι στο κανονικό του μέγεθος, απαλλαγμένο από τα λίπη και τα ανθυγιεινά συστατικά της σύγχρονης διατροφής.

10. Στην Ελλάδα, σε μελέτη που έγινε υπό το τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, φάνηκε ότι όσοι κάνουν αυστηρά τις νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας (περίπου οι μισές του χρόνου), παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά σε χοληστερίνη (κατά 20%), δεν επηρεάζεται η ανάπτυξη των παιδιών εφόσον καλύπτουν τις ενεργειακές απαιτήσεις και έχουν χαμηλότερο βάρος (είτε οι ενήλικοι, είτε τα παιδιά).

11. Με τη νηστεία επιτυγχάνεται η απουσία κορεσμένων λιπαρών οξέων (κόκκινο κρέας, ζωικά προϊόντα κλπ), ενώ ταυτόχρονα υπάρχει υπερεπάρκεια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο, ελιές).

Προσοχή όμως:

1. Επειδή πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, στη διάρκειά της νηστείας ελαττώνονται τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, τα οποία πρέπει να αναπληρώνονται με αυξημένη κατανάλωση γάλακτος, γιαουρτιού κ.τ.λ. στα μεσοδιαστήματα των νηστειών.

2. Καταναλώστε τα θαλασσινά με μέτρο και επιλέξτε να μην είναι τηγανητά, καθώς μπορεί να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, είναι ωστόσο πλούσια σε χοληστερίνη.

3. Έχετε κατά νου, ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, είναι πλούσια σε συντηρητικά και νάτριο.

4. Επειδή η νηστεία δεν περιλαμβάνει πολλές πρωτεϊνικές πηγές, υπάρχει περίπτωση ο καταναλωτής να καταφύγει στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από αυτές που χρειάζεται. Αυτό γιατί ως γνωστόν, η παρουσία της πρωτεΐνης στο φαγητό συμβάλλει στην ανάπτυξη του αισθήματος του κορεσμού, κάτι που δεν πετυχαίνουν τα τρόφιμα της νηστείας, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία περιέχουν υδατάνθρακες.
clickatlife.gr

Τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη των αντρών στην κουζίνα


Οι περισσότεροι άντρες συνηθίζουν να παινεύονται για τις μαγειρικές τους δεξιότητες. Η αλήθεια όμως, είναι ότι οι επιδόσεις τους στην κουζίνα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικές. Όχι γιατί δεν ξέρουν να μαγειρεύουν, ούτε γιατί δεν έχουν ταλέντο και φαντασία. Απλώς γιατί αρνούνται να εφαρμόσουν μερικές πολύ πρακτικές τεχνικές, που απαιτεί το καλό μαγείρεμα…

Η μαγειρική είναι μια «ιεροτελεστία». Γίνεται αργά, μεθοδικά, με στάδια και απαιτεί συγκέντρωση και γνώση στοιχειωδών όρων και λειτουργιών. Τι συμβαίνει όμως, όταν τα παρακάμπτουμε όλα αυτά; Αφιερώστε λίγο χρόνο, για να μάθετε ποια είναι –σύμφωνα με το Askmen- τα 10 λάθη που συνηθίζουν να κάνουν οι άντρες στην κουζίνα και που τους στερούν τη νίκη απέναντι στο… αντίθετο φύλο!

Δεν υπολογίζουν ποτέ σωστά τον χρόνο τους

Οι περισσότεροι άνδρες ξεκινούν να μαγειρεύουν χωρίς να έχουν κάνει μια πρώτη εκτίμηση σχετικά με τον χρόνο που θα χρειαστούν για το μαγείρεμά τους. Χρειάζεται οργάνωση και μεθοδικότητα το μαγείρεμα. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να ψιλοκόψουμε και να τεμαχίσουμε κάθε υλικό που χρησιμοποιείται στη συνταγή μας. Όλα πρέπει να γίνονται με κατάλληλη προεργασία και έμφαση στη λεπτομέρεια, αλλιώς τα υλικά μας δεν θα μαγειρευτούν σωστά ή θα έχουμε άλλες «ζημιές» στην πορεία. Οι άντρες αντίθετα, δεν αφιερώνουν καθόλου χρόνο σε αυτό το κομμάτι πριν βάλουν το τηγάνι στη φωτιά.

Μικροκύματα… my love!

Οι περισσότεροι άντρες λατρεύουν τους φούρνους μικροκυμάτων. Όταν βρεθεί λοιπόν, μπροστά σε άντρα μάγειρα κάποιο κατεψυγμένο προϊόν, χωρίς δεύτερη σκέψη ο φούρνος μικροκυμάτων είναι η ιδανική λύση για το ξεπάγωμά του. Μέσα σε λίγα λεπτά έχει αποψύξει την τροφή και είναι έτοιμη για μαγείρεμα. Το ίδιο θα κάνει και με το χτεσινό κρύο φαγητό κτλ. Τα μικροκύματα είναι αλήθεια ότι μας έχουν λύσει πολλές φορές τα χέρια, αλλά δεν είναι η καλύτερη λύση για όλα.

Oδηγίες; Δεν θα πάρω…

Οι άνδρες συνήθως, βαριούνται εύκολα, «προσπερνούν» γρήγορα ουσιώδη βήματα των συνταγών και δεν διαβάζουν σχεδόν ποτέ τις οδηγίες ή τις υποδείξεις πριν τη μαγειρική τους απόπειρα. Θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα και συνεχίζουν… αυτοσχεδιάζοντας. Καλό θα ήταν να μη σας παρασύρουν τέτοιου είδους συνήθειες. Το βιβλίο συνταγών και η συσκευασία με τις οδηγίες πρέπει να παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος μπροστά στον μάγειρα αν δεν είναι 100% σίγουρος ότι κατέχει έστω στο μυαλό του, όλα τα στάδια και τις ακριβείς δοσολογίες.

Μια κουτάλα είναι αρκετή…

Τις περισσότερες φορές, οι άντρες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποια είναι τα απαραίτητα εργαλεία που πρέπει να βρίσκονται οπωσδήποτε στην κουζίνα τους. Θα μπορούσατε να φτιάξετε ποτέ μια πίτσα χωρίς πλάστη για να ανοίξετε το ζυμάρι; Μάλλον όχι. Καλύτερα λοιπόν, να αποδεχτείτε ότι μια κουτάλα μόνο δεν κάνει τον τέλειο μάγειρα. Υπάρχουν κι άλλα εργαλεία αρκετά χρήσιμα στην κουζίνα, την ύπαρξη των οποίων ορισμένοι άντρες αγνοούν.

Όποιος βιάζεται… σκοντάφτει

Έτσι λέει ο σοφός λαός και για ακόμα μια φορά έχει δίκιο. Η βιασύνη, ειδικά στη μαγειρική, είναι θανάσιμος εχθρός. Ακόμη και αν είστε πεινασμένοι ή έχουν έρθει οι καλεσμένοι σας και περιμένουν το φαγητό, με το να βάλετε τη φωτιά στο full, δεν θα καταφέρετε να κάνετε τα μακαρόνια να σας να βράσουν πιο γρήγορα, ούτε το κοτόπουλο να ψηθεί και στο εσωτερικό του. Μπορεί να κερδίσετε λίγο χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πλήρως αποτυχημένο. Σίγουρα πάντως, θα έχετε χάσει όλη τη γεύση, την υφή και τη νοστιμιά από το πιάτο σας.

Ωμά ή καμένα;

Πάλι ο χρόνος μπροστά μας… Οι άντρες όπως είπαμε, δεν έχουν την καλύτερη σχέση με τον χρόνο κι έτσι πολύ συχνά βιάζονται και βγάζουν την μπριζόλα σχεδόν ωμή ή ξεχνιούνται και το αποτέλεσμα είναι ένα λίγο μαυρισμένο φιλέτο. Η μόνη λύση σε αυτό -εκτός από το να έχει κανείς το μυαλό του στο κεφάλι φυσικά- είναι να ελέγχει το φαγητό του σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος και ειδικά πριν το σερβίρισμα.

Δεν γίνονται όλα μαζί…

Ξέρουμε καλά ότι οι άντρες δεν είναι πολύ αποδοτικοί στο να κάνουν ταυτόχρονα πολλά πράγματα. Αποδίδουν καλύτερα όταν καταπιάνονται με ένα και μόνο αντικείμενο σε βάθος. Έτσι, πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο του πανικού όταν πρέπει να ελέγξουν ταυτόχρονα το νερό που βράζει, τη σάλτσα που κοχλάζει και τον φούρνο που ψήνει το κρέας. Υπάρχει λύση και σε αυτό όμως. Ο καλός προγραμματισμός μπορεί να σας λύσει τα χέρια. Ξεκινήστε κάπως νωρίτερα, μοιράστε το χρόνο ανάμεσα στις ενέργειες που πρέπει να κάνετε και κρατήστε την προσοχή σας απερίσπαστη στη μαγειρική και μόνο.

Υπερβολή, υπερβολή, υπερβολή…

Οι άνδρες είναι συνήθως πληθωρικοί και γενναιόδωροι. Αλλά η υπερβολή στο σερβίρισμα δεν ωφελεί. Ένα «παραγεμισμένο» πιάτο ή τραπέζι, ζαλίζει. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι σεφ δεν «ξεχειλίζουν» ποτέ τα πιάτα τους, δίνοντας έμφαση στην εξωτερική εικόνα και τη γεύση κι όχι τόσο στην ποσότητα. Μην πάτε και στο άλλο άκρο βέβαια, σερβίροντας ένα ραβιόλι σε μια πιατέλα, αλλά φροντίστε να έχετε καθαρές «γραμμές» στο πιάτο σας βάζοντας μια μέτρια ποσότητα. Όποιος θέλει επιπλέον μερίδα, μπορεί να σερβιριστεί ξανά. Η κατσαρόλα θα περιμένει στην κουζίνα…

Λάντζα; Τι είναι αυτό;

Υπάρχει κι αυτή η δραστηριότητα που λέγεται λάντζα κι είναι απαραίτητη σε ΚΑΘΕ κουζίνα. Κι η αντρική κουζίνα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Τα τηγάνια, οι κατσαρόλες, τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα, πρέπει να πλυθούν και μάλιστα άμεσα. Οι περισσότεροι άντρες πιστεύουν ότι ο φύλακας άγγελός τους θα κάνει το θαύμα του και θα εξαφανίσει ως δια μαγείας τα άπλυτα από τον νεροχύτη τους. Χμμμ, βάλτε γάντια και ξεκινήστε το τρίψιμο…
clickatlife.gr

Δυνατή η θεραπεία του AIDS για έναν στους δέκα


 

Η έγκαιρη χορήγηση φαρμάκων αμέσως μετά τη μόλυνση μπορεί να προσφέρει «λειτουργική ίαση» σε μικρό ποσοστό των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό ΗΙV που προκαλεί το AIDS, υποστηρίζουν... ερευνητές του Γαλλικού Ινστιτούτου Παστερ.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLoS Pathogens, οι ερευνητές εκτιμούν ότι εφόσον η διάγνωση και η έναρξη της θεραπείας γίνει στα αρχικά στάδια, ένας στους δέκα ασθενείς μπορεί να θεραπευθεί.

Το συμπέρασμα προκύπτει από την μελέτη του Ινστιτούτου Παστερ, για την οποία εξετάστηκαν 14 ασθενείς που διέκοψαν τη φαρμακευτική αγωγή χωρίς καμία παρενέργεια.

Σημειώνεται οι ασθενείς στους οποίους παρατηρήθηκε το φαινόμενο δεν ανήκουν στη σπάνια κατηγορία του 1% του παγκόσμιου πληθυσμού με φυσική ανοσία στον ιό HIV, ενώ οι ερευνητές δεν κατέληξαν στο γιατί θεραπεύονται ορισμένοι μόνον ασθενείς και άλλοι όχι.
medicalnews.gr