ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ!

Και σαλεπιτζήδες! Μην ξεχνάμε τους σαλεπιτζήδες!

Να μην ξεχνάμε το μνημονιακό γερμανοτσογλάνι του ΤΙΠΟΤΑ (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι), το ανεπάγγελτο κατασκεύασμα των ΜΚΟ... «Τον Τεμπονέρα δεν τον σκότωσε κόμμα!»

 

Αθηνά Δρέττα – ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ_Ποτάμι: «Τον Τεμπονέρα δεν τον σκότωσε κόμμα!» – ΝΤΡΟΠΗ σου ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΗ!
Επειδή η κυρία Δρέττα προκαλεί το δημοκρατικό λαό που σε αντίθεση με εκείνη έχει μνήμη, επειδή η Αθηνά Δρέττα πέρα από μνημονιακό δεκανίκι είναι και συνειδητά δεξιό δεκανίκι (όλοι αυτοί που...
φεύγουν από τον ΣΥΝ πώς καταλήγουν, μέσω ΠΑΣΟΚ, δεξιοί νεοφιλελεύθεροι μια απορία πάντα την είχαμε), επειδή η Αθηνά Δρέττα μας εξόργισε, ορισμένες γρήγορες απαντήσεις στην Αθήνα Δρέττα και θα επανέλθουμε!
Αυτή η προσβολή δεν θα μείνει έτσι κυρία Δρέττα! Θα απαντηθεί όπως πρέπει για να αποκατασταθεί η μνήμη του δολοφονηθέντος δημοκρατικού αγωνιστή:
kalabokas onned1 patraeam
"tsantiri"

Ποτέ δεν ζήτησε συγνώμη… το τσογλάνι, ο κουνιστός φούφλης!

Τι θέση κατείχε ο κύριος που ξεπούλησε δημόσια περιουσία (Ολυμπιακή), όταν οι ορδές της ΟΝΝΕΔ, ΔΑΠ... δολοφονούσαν τον Νίκο Τεμπονέρα;
Γαμώ την κωλομνήμη μας, μια συγνώμη δεν ζήτησε ΠΟΤΕ!
Για να μην θυμηθούμε και...
 τον τότε βουλευτή Νίκο Παπαδημάτο, όταν κλήθηκε να κόψει ένα κομμάτι, δεν το αφιέρωσε τον Πρόεδρο του κόμματος αλλά στον… Γιάννη Καλαμπόκα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής φέρεται να είπε ότι «η παράταξη, δεν πρέπει να ξεχνά τους αγωνιστές της όπως τον αγωνιστή Γιάννη Καλαμπόκα»…
Μας έβαλε φωτιά στη μνήμη: Stephanos A Mytilineos
...για όσους δεν θυμούνται ο Κωστής ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ βρισκόταν στην ηγεσία της ΟΝΝΕΔ όταν τα στελέχη της στην Πάτρα δολοφόνησαν τον ΝΙΚΟ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ!... (1987-1989 Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, 1989-1990 στέλεχος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΟΝΝΕΔ, 1992 Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ...). Ο Τεμπονέρας δολοφονήθηκε αρχές του 1991...

Τόσο ξύλο και καταστολή εναντίον συνταξιούχων κι εργαζόμενων, ούτε στην αμερικανοφασιστική χούντα δεν έριχναν τα ανθρωπόμορφα κτήνη!


Το κράτος των καπιταλιστών, είναι ΞΕΝΟ και βάρβαρο προς τους ανθρώπους του λαού... με όποια κυβέρνηση... Ντροπή στον σφύριζα που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερό κόμμα, ενώ προστατεύει τους πλούσιους και χτυπάει τους συνταξιούχους!!!

Ήρθε η ώρα ν' αναλάβει το ΚΚΕ τις ιστορικές του ευθύνες... Μπορεί... θα το κάνει;

Γυναίκα συνταξιούχος εναντίον 4 ματατζήδων...
Ξαναξυπνάνε εποχές που οι εργαζόμενοι ξήλωναν τα πεζοδρόμια...
Σκέψου μόνο όλο τον ελληνικό λαό δίπλα τηw... 
Αυτή τη φορά δεν έχει επιστροφή: ή ταν (με τον λαό κερδισμένο) ή επι τας (δουλεία μέχρι τον τάφο και σύνταξη μηδεν...)

O Παραμυθάς!



Η αλήθεια γράφεται με κόκκινο

Τώρα κατάλαβες τι φταίει και γιατί σε γαμάνε;


To μουνί που σας πέταγε... πουσταριά! Επέβαλαν πρόστιμο 5.000 ευρώ σε 79χρονο που πουλούσε… ημερολόγια! Θα μαρτυρήσετε το γάλα της μάνας σας!

Επέβαλαν πρόστιμο 5.000 ευρώ σε 79χρονο που πουλούσε… ημερολόγια! - Media


«Ρολόι» δουλεύουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους στα Γιάννενα, όπου πριν από λίγες ημέρες, σε απόσταση αναπνοής από τα παλαιά ΚΤΕΛ, στο κέντρο της πόλης, αστυνομικά όργανα -ύστερα από καταγγελία- επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε 79χρονο υπερήλικα τον οποίο εντόπισαν να πουλάει ημερολόγια χωρίς να...
κατέχει την απαιτούμενη άδεια πώλησης! 
Όπως βλέπετε στην πόλη των Ιωαννίνων, το κράτος και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί, όταν θέλουν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή-φοροκλοπή, αρχίζουν να βγάζουν τα μπλοκάκια και να επιβάλουν τσουχτερά πρόστιμα στους... «δράστες».

ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Τους 75 έφτασαν οι ασθενείς (μεταξύ τους 10 νέοι) στην αναμονή για κρεβάτι στην Εντατική. Τραγικό ρεκόρ!

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας επιβεβαιώνεται από την αποκάλυψη που κάνει σήμερα αποκλειστικά το YgeiaPress.gr: Σύμφωνα με αξιόπιστα και ακριβή στοιχεία, αυτή τη... στιγμή (Παρασκευή 8 Ιανουαρίου) 75 άνθρωποι...

Θα πετσοκόψουν άμεσα και τις καταβαλλόμενες συντάξεις

Το βασικό προπαγανδιστικό όπλο της συγκυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων, στην προσπάθειά της να παρουσιάσει σαν… ανώδυνο το νέο ασφαλιστικό τερατούργημα, είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και πως οι επιπτώσεις του νέου συστήματος θα αφορούν μόνο τις συντάξεις που θα δοθούν από τώρα και μετά.
Αφήνοντας στην άκρη την κομπίνα με την «προσωπική διαφορά», που υποτίθεται ότι θα δοθεί σε κάθε παλιό συνταξιούχο, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής του με το νέο σύστημα, στεκόμαστε σ’ αυτά που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο (Ν. 4336/2015, ΦΕΚ 94Α/14.8.2015). Διαβάζουμε λοιπόν για το ……………..
ασφαλιστικό σύστημα: «Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν πλήρως τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις και επίσης θα προβούν με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης της τάξης του ¼% του ΑΕΠ το 2015 και της τάξης του 1% του ΑΕΠ έως το 2016».
Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να εξασφαλίσουν περίπου 450 εκατ. ευρώ το 2015 και περίπου 1,8 δισ. ευρώ το 2016. Χωρίς να έχει συμφωνήσει τίποτα με την τρόικα (η τρίτη αξιολόγηση δεν έχει καν αρχίσει), η συγκυβέρνηση υποστηρίζει ότι εξασφάλισε ήδη την εξοικονόμηση του 2015, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης του 2016 και ότι απομένουν περίπου 700 εκατ. για το 2016, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα εξασφαλιστεί από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στα επικουρικά ταμεία κατά 1,5% (1% εργοδότες, 0,5% εργαζόμενοι).
Πώς υποτίθεται ότι εξασφάλισε η κυβέρνηση τη συμφωνημένη εξοικονόμηση του 2015 και το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης του 2016; Τα ποσά από την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης είναι πολύ μικρά (4,2 εκατ. το 2015 και 25,7 εκατ. ευρώ το 2016). Εκείνο που ισχυρίζεται η κυβέρνηση είναι ότι η εξοικονόμηση έγινε με την αύξηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας κατά 2% στις κύριες συντάξεις και κατά 6% στις επικουρικές. Τα ποσά από την αύξηση των εισφορών στον κλάδο υγείας (προϋπολογίστηκαν 422 εκατ. ευρώ για το 2015 και 854 εκατ. ευρώ για το 2016), όμως, δεν περιλαμβάνονται στις συμφωνημένες εξοικονομήσεις.
Είναι ποσά που πρέπει να μεταβιβαστούν απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και όχι να δημιουργήσουν «μαξιλάρι» για τις συντάξεις. Αυτό δεν αποτελεί δικό μας αυθαίρετο ισχυρισμό, αλλά φαίνεται καθαρά στο Μνημόνιο. Μετά την αναφορά στη συμφωνία για εξοικονόμηση 0,25% του ΑΕΠ το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016, προκειμένου να ενισχυθεί η «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα» του συνταξιοδοτικού συστήματος, το Μνημόνιο συνεχίζει: «Οι αρχές έχουν ήδη αυξήσει τις εισφορές υγείας των συνταξιούχων στο 6% για τις κύριες συντάξεις τους και εφάρμοσαν επίσης εισφορές υγείας ύψους 6% για τις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιουλίου 2015».
Είναι ολοκάθαρο ότι είναι άλλο πράγμα η αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας, που είχε ήδη γίνει όταν υπογράφτηκε το Μνημόνιο (ήταν στα προκαταρκτικά προαπαιτούμενα, που αφορούσαν το κλείσιμο της αξιολόγησης του δεύτερου «προγράμματος») και άλλο οι εξοικονομήσεις για το 2015 και το 2016, που πρέπει να γίνουν με νέα μέτρα. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μνημόνιο τοποθετούσε την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού τον Οκτώβρη του 2015, με στόχο κάποιες από τις ρυθμίσεις του να προλάβουν να εφαρμοστούν το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου και να εξασφαλίσουν τη συμφωνημένη εξοικονόμηση.
Το χρονοδιάγραμμα, βέβαια, άλλαξε καθώς μεσολάβησαν εκλογές και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διάφορων προαπαιτούμενων. Και οι ιμπεριαλιστές δανειστές αντιλήφθηκαν ότι η κυβέρνηση δε θα μπορούσε να τα περάσει όλα μαζί και δέχτηκαν το Ασφαλιστικό να πάει μερικούς μήνες πίσω (τώρα η ψήφισή του τοποθετείται στο Φλεβάρη του 2016). Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι οι τροϊκανοί δε θ’ απαιτήσουν να εξασφαλιστεί και ό,τι μένει από την εξοικονόμηση του 0,25% του ΑΕΠ για το 2015 και η εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ για το 2016.
Μιλάμε, δηλαδή, για ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό, που δε θα μπορέσει να καλυφθεί ακόμα και αν η τρόικα συμφωνήσει σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επικουρική ασφάλιση (ήδη κάποιοι μικροί καπιταλιστές δέχονται μια προσωρινή αύξηση αλλά ίση για εργαζόμενους και εργοδότες, δηλαδή συνολικά 1%). Πώς θα καλυφθεί αυτό το ποσό που –επαναλαμβάνουμε- είναι συμφωνημένο με το Μνημόνιο; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από το πετσόκομμα των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Μόνο αυτό το πετσόκομμα μπορεί να αποδώσει άμεσα τα λεφτά που έχουν συμφωνήσει.
Αυτή τη στιγμή η συγκυβέρνηση έχει ανάγκη από παραπλανητική προπαγάνδα. Θέλει να πείσει για τη δήθεν πρόθεσή της ότι δε θα κόψει τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Οι αριθμοί, όμως, άλλα αποκαλύπτουν. Τη φρικτή αλήθεια θα τη μάθουν και οι ήδη συνταξιούχοι όταν το νομοσχέδιο πάρει την τελική νομοτεχνική του μορφή και προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Έτσι δεν γίνεται πάντοτε; Προηγείται η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση και μετά γίνεται αυτό που από την αρχή ήταν γνωστό ότι θα γίνει. Έχουν, λοιπόν, έναν παραπάνω λόγο οι ήδη συνταξιούχοι να ξεσηκωθούν. Δεν πρόκειται μόνο για τη σύνταξη των παιδιών και των εγγονών τους. Επίκειται ένα ακόμα πετσόκομμα και της δικής τους σύνταξης. Το μέτωπο πρέπει να είναι ενιαίο, παλλαϊκό και να έχει ένα στόχο: να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα.

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ!! ΤΑ ΝΕΑ ΚΕΜΑΛΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΑΤ ΞΥΛΟΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΑΛΥΠΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ


Clashes during demonstration by All Workers Militant Front (PAME) against pension cuts when they broke the police cordon outside the Greek Parliament, in Athens, Greece on January 8, 2016. / Επεισόδια κατά την διάρκεια πορείας του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο όταν έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω απο την Βουλή, Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2016.


Clashes during demonstration by All Workers Militant Front (PAME) against pension cuts when they broke the police cordon outside the Greek Parliament, in Athens, Greece on January 8, 2016. / Επεισόδια κατά την διάρκεια πορείας του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο όταν έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω απο την Βουλή, Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2016..Clashes during demonstration by All Workers Militant Front (PAME) against pension cuts when they broke the police cordon outside the Greek Parliament, in Athens, Greece on January 8, 2016. / Επεισόδια κατά την διάρκεια πορείας του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο όταν έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω απο την Βουλή, Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2016.


Clashes during demonstration by All Workers Militant Front (PAME) against pension cuts when they broke the police cordon outside the Greek Parliament, in Athens, Greece on January 8, 2016. / Επεισόδια κατά την διάρκεια πορείας του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο όταν έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω απο την Βουλή, Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2016.


Clashes during demonstration by All Workers Militant Front (PAME) against pension cuts when they broke the police cordon outside the Greek Parliament, in Athens, Greece on January 8, 2016. / Επεισόδια κατά την διάρκεια πορείας του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο όταν έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω απο την Βουλή, Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2016.


Clashes during demonstration by All Workers Militant Front (PAME) against pension cuts when they broke the police cordon outside the Greek Parliament, in Athens, Greece on January 8, 2016. / Επεισόδια κατά την διάρκεια πορείας του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο όταν έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω απο την Βουλή, Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2016.


Clashes during demonstration by All Workers Militant Front (PAME) against pension cuts when they broke the police cordon outside the Greek Parliament, in Athens, Greece on January 8, 2016. / Επεισόδια κατά την διάρκεια πορείας του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο όταν έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω απο την Βουλή, Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2016.

Επεισόδια κατά την διάρκεια πορείας του ΠΑΜΕ ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο όταν έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω απο την Βουλή, Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2016……….

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΣΤΟΝ ALPHA Radio-ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

14066232861513604897.jpgΣτους ιδιοκτήτες έφτασαν οι πρώτες επιστολές των τραπεζών για τις κατασχέσεις ακινήτων που αφορούν σε κόκκινα δάνεια ενώ πολίτες καταγγέλλουν στον Alpha 989 ότι τράπεζες βάζουν προσκόμματα στη διαδικασία επικαιροποίησης.
«Δούλευα μέχρι τον Ιούλιο, ήμουν άνεργη και ήταν δύσκολο να τακτοποιήσω τη δόση του δανείου. Προσπαθούσαμε μόνοι μας για αυτά τα έγγραφα. Αλλά τα αφήσαμε, δεν κάναμε κάτι. Ήταν λάθος» είπε στον Alpha 989 η κα Ελένη, σύζυγος οφειλέτη που έλαβε αυστηρή επιστολή από τράπεζα ότι προχωρά σε κατάσχεση..
«Υπήρχε ο φόβος να μη χάσουν το σπίτι τους. Αφού δεν μπορούσαν να πληρώσουν έλαβαν το 3ο έγγραφο που μιλάει για κατάσχεση», είπε για……….
την περίπτωση της κας Ελένης η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη.
«Απευθύνθηκα στην τράπεζα για να καταθέσω αίτηση κώδικα δεοντολογίας και μου είπαν ότι πρέπει να καταθέσει και ο εγγυητής κώδικα δεοντολογίας. Τους ρώτησα τί γίνεται αν δεν είμαι σε επαφή με τον εγγυητή. Το δάνειο είναι στο όνομα του πατέρα μου με βηματοδότη και θέματα υγείας και ενοχλήσεις άσχημες από την τράπεζα. Φοβόμαστε για την υγεία του με την πίεση της τράπεζας. Μας είπαν ότι και να γίνει η αίτηση θα την κρατήσουν παγιωμένη μέχρι ο εγγυητής να προβεί σε αίτηση του κώδικα δεοντολογίας.», είπε στον Αlpha 989 ο κος Αριστοτέλης, δανειολήπτης, τονίζοντας ότι η υπόθεση αφορά οφειλέτη με σύνταξη αναπηρίας και έχουν αποπληρωθεί τα 2/3 του δανείου.
«Μιλάμε για υπόλοιπο 43.000 ευρώ και δεν μπορούμε να καταβάλουμε όλη τη σύνταξη για τη δόση. Έχουμε κάνει προγραμματισμό του 40% για εξόφληση της δόσης με πρόγραμμα καλό ώστε να το εξοφλήσουμε. Μου είπαν ότι για να καταθέσουμε τον κώδικα πρέπει να γίνει αίτηση ρύθμισης. Μου βάζουν συνέχεια εμπόδια χωρίς λόγο. Είναι κρίμα για 43.000 να ξεσπιτώνουμε ανθρώπους που μόχθησαν στη ζωή τους», είπε χαρακτηριστικά.
«Πουθενά ο κώδικας επικαιροποίησης δεν λέει ότι ο οφειλέτης πρέπει να ενημερώσει για τον εγγυητή», εξήγησε στον Αlpha 989 η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη. Πρόσθεσε ότι «αν η τράπεζα θέλει επικαιροποίηση από τον εγγυητή οφείλει να τον ενοχλήσει εκείνη. Όφειλε η τράπεζα να δεχτεί την αίτηση εφόσον είχε όλα τα δικαιολογητικά. Ο εγγυητής οφείλει να συμπληρώσει έγγραφα αν η τράπεζα του τα στείλει.
Πολλοί πρωτοφειλέτες θα βρεθούν με έκπληξη για τους εγγυητές». Προειδοποίησε ότι «αν κάποιος δεν προβεί στην τράπεζα στο 15νθήμερο, υπάρχει μια πιο αυστηρή επιστολή.

Αν δεν συμβεί ούτε αυτό η τράπεζα στέλνει προειδοποίηση καθώς ο οφειλέτης χαρακτηρίζεται μη συνεργάσιμος και ως εκ τούτου προσχωρούν σε κατασχέσεις».

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Στην Ελλάδα υπάρχει διπλό νόμισμα!» – Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξηγεί γιατί επιβλήθηκαν capital controls

Greece's New Finance Minister Yanis VaroufakisΤην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με το καθεστώς των κεφαλαιακών ελέγχων προσπαθεί να εξηγήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος υποστηρίζει πως στη χώρα μας υπάρχει διπλό νόμισμα.
Σε άρθρο του στο Project Syndicate, ο κ. Βαρουφάκης κάνει αναφορά στο παράδειγμα ενός καταθέτη στην Αριζόνα, ο οποίος επιτρέπεται να κάνει ανάληψη μόνο μικρών χρηματικών ποσών κάθε βδομάδα και αντιμετωπίζει περιορισμούς σχετικά με το πόσα χρήματα θα μπορούσε να τραβήξει σε τραπεζικό λογαριασμό στην Καλιφόρνια.
Όπως τονίζει, οι «εν λόγω έλεγχοι κεφαλαίων, αν ποτέ έρθουν, θα σημάνουν το ……..
τέλος του δολαρίου ως ένα ενιαίου νομίσματος, διότι τα εν λόγω capital controls είναι εντελώς ασύμβατα με μια νομισματική ένωση».
Αναφερόμενος χώρα μας, παραθέτει ένα αναλυτικότερο παράδειγμα, σημειώνοντας, ότι «η Ελλάδα σήμερα, (και η Κύπρος πριν από αυτή), προσφέρει μια περιπτωσιολογική μελέτη για το πώς οι έλεγχοι κεφαλαίου διακλαδώνουν ένα νόμισμα και στρεβλώνουν τα επιχειρηματικά κίνητρα».
«Μόλις οι καταθέσεις σε ευρώ φυλακίζονται μέσα σε ένα εθνικό τραπεζικό σύστημα, το νόμισμα χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο: τράπεζα ευρώ (BE) και το χαρτί, ή δωρεάν ευρώ (FE). Ξαφνικά, μια άτυπη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων αναδύεται» συνεχίζει και προσθέτει:
Σκεφτείτε έναν Έλληνα καταθέτη να επιθυμεί να μετατρέψει ένα μεγάλο ποσό της ΒΕ σε FE (ας πούμε, να πληρώσει για τις ιατρικές δαπάνες στο εξωτερικό, ή να ξεπληρώσει ένα χρέος της εταιρείας σε μια μη-Ελληνική οντότητα).
Υποθέτοντας ότι καταθέτες βρίσκουν πρόθυμους κατόχους FE, οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν τα BE τους, τότε προκύπτει μια ουσιαστική συναλλαγματική ισοτιμία, που ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της συναλλαγής, με τους κατόχους της BE να έχουν μια σχετική ανυπομονησία για το πόσο θα διαρκέσουν τα capital controls.
Όπως τονίζει ο κ. Βαρουφάκης στις 18 Αυγούστου, «λίγες εβδομάδες βγήκαν οι τράπεζες από την πρίζα της στην Ελλάδα (καθιστώντας έτσι τα capital controls αναπόφευκτα), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ελληνικό υποκατάστημα της, η Τράπεζα της Ελλάδα, στην πραγματικότητα επισημοποίησαν ένα νομισματικό καθεστώς διπλού νομίσματος».
«Ένα κυβερνητικό διάταγμα αναφέρει ότι μεταβίβαση της πρόωρης, μερικής ή ολικής προπληρωμής ενός δανείου σε ένα πιστωτικό ίδρυμα απαγορεύεται, εξαιρουμένης της αποπληρωμής με μετρητά ή εμβασμάτων από το εξωτερικό» συνεχίζει και προσθέτει:
Οι αρχές της ευρωζώνης επέτρεψαν έτσι στις ελληνικές τράπεζες να αρνηθούν στους πελάτες τους το δικαίωμα να αποπληρώσουν τα δάνεια ή τις υποθήκες σε BE, ενισχύοντας έτσι την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία ΒΕ-FE.
Και με το να συνεχίζουν να επιτρέπουν τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών να γίνουν στο Βέλγιο, ενώ να συνταγογραφεί FE ως ξεχωριστό, πιο σκληρό νόμισμα, το μοναδικό που μπορεί να εξαλείψει το χρέος της εμπορικής τράπεζας, οι αρχές της Ευρώπης αναγνώρισαν πως η Ελλάδα έχει τώρα δύο τύπους ευρώ.
Όπως επισημαίνει, «οι πραγματικές επιπτώσεις του καθεστώτος του διπλού νομίσματος στην οικονομία και την κοινωνία στην Ελλάδα μπορεί να φανεί μόνο από τις ολέθριες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και τις «μεταρρυθμίσεις» (κυρίως αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων και άλλων συσταλτικών μέτρων) που επιβλήθηκαν στη χώρα από τις αρχές της ευρωζώνης».
Σύμφωνα με το newpost, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως ο μοναδικός λόγος που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι τα capital controls, ήταν να αναγκαστεί η κυβέρνηση , να συνθηκολογήσει στις αποτυχημένες πολιτικές της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, σημειώνει πως τα capital controls ένας τρόπος να επισημοποιηθεί η χρήση των δύο παράλληλων νομισμάτων, ενώ τονίζει πως η φορολόγηση ως τιμωρία, έρχεται ως απόρροια της άρνησης της Ευρώπης να αναγνωρίσει τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Λίγο πριν την δραχμή.

Η απόφαση συγκεκριμένων εργοδοτικών φορέων  να συμφωνήσουν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε μια χώρα με 1,5 εκατομμύριο ανέργους του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι αυξάνονται γεωμετρικά μια και οι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα για προορισμούς όπως η Βουλγαρία, πρέπει να καταχωρηθεί στα Παγκόσμια Χρονικά Οξυδερκούς Επιχειρηματικότητας.
Εάν επρόκειτο να απονείμουμε τα σχετικά βραβεία το Χρυσό Βατόμουρο θα πήγαινε στον ΣΕΒ.
Αλυσιδωτές αντιδράσεις λοιπόν  δημιουργεί το ασφαλιστικό και η «δήθεν» συναίνεση των εργοδοτικών φορέων που πολυδιαφημίστηκε χθες όμως σήμερα ……………
ανατρέπεται από τις πολεμικές δηλώσεις πλήθους φορέων της αγοράς. Υπό το βάρος πιέσεων ακόμα και μελών του ΣΕΒ ο πρόεδρος του κ. Θόδωρος Φέσσας πριν από λίγη ώρα βγήκε στον ΒΗΜΑ FM για να εξηγήσει τη στάση συναίνεσης με την κυβέρνηση ως προς το θέμα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Φέσσας υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στην παραμονή της πρώτης αξιολόγησης όπως μας είπε ο πρωθυπουργός. Ένα από αυτά είναι το ασφαλιστικό. Εάν κλείσει αυτή η αξιολόγηση επιτυχώς, είμαστε διατεθειμένοι να εισηγηθούμε να πάρουμε ως ΣΕΒ ένα μικρό κόστος για να περάσουμε τον κάβο της αξιολόγησης ώστε να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Στο βωμό της ανάκτησης της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας, τέτοιες μικρές παρεμβάσεις που είναι αντίθετες στο συμφέρον των επιχειρήσεων – μελών μας αλλά και την ανταγωνιστικότητα, είπαμε πως θα πρέπει να τις πάρουμε». Για να συμπληρώσει: «ο χρονικός ορίζοντας είναι τα επόμενα δύο με τρία χρόνια όπου θα ισχύσει τα θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Δεν δεχθήκαμε κάποιον συγκεκριμένο συντελεστή. Είπαμε περίπου 0,5% με 1%. Πάγια θέση μας είναι η μη αύξηση του μη μοσθολογικού κόστους. Όμως η μεγάλη εικόνα είναι η πρώτη αξιολόγηση…»
Ο Φέσσας εμφανίζεται  σε ρόλο υφυπουργού του Τσίπρα να στηρίζει μια έωλη και μικρόνοη πρόταση του Κατρούγκαλου, η οποία όχι μόνο δεν έχει προοπτική επιβίωσης αλλά θα συμπαρασύρει στην καταστροφή και την έξοδο από τη χώρα χιλιάδες επιπλέον επιχειρήσεις.
Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί άναυδη τα τεκταινόμενα καθώς και σκοτεινά πολιτικά παράκεντρα (βλέπε Ραφήνα) τα οποία επιχειρούν για ιδιοτελή κίνητρα την επιστροφή στη δραχμή και τον διαμελισμό του κράτους.
Είναι λυπηρό άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου να πέφτουν σ΄αυτού του είδους τις παγίδες. Το τίμημα θα είναι πολύ ακριβό για όλους.
ιχνος