ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Δείτε τι τρώμε και θα πάθετε Σοκ.. Το καρκινογόνο Ακρυλαμίδιο στα επεξεργασμένα τρόφιμα Το διαβάσαμε από το: Δείτε τι τρώμε και θα πάθετε Σοκ.. Το καρκινογόνο Ακρυλαμίδιο στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Η ανακάλυψη της τοξικής καρκινογόνας ακρυλαμίδης στην επεξεργασμένη τροφή του σύγχρονου ανθρώπου: Από πολλές δεκαετίες ήταν γνωστό ότι κατά το ψήσιμο πολλών τροφίμων (ιδιαίτερα κατά το τηγάνισμα, το κάπνισμα, το ψήσιμο στη σούβλα ή στα κάρβουνα, κ.λπ.), σχηματίζονται διάφορες καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.

Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες είναι αποτέλεσμα της διάσπασης, συμπύκνωσης ή/και πολυμερισμού πρωτεϊνών, αμύλου, λιπών, σακχάρων, βιταμινών, πολυφαινολών και άλλων ουσιών που βρίσκονται στα τρόφιμα. Επίσης, κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται λόγω της πυρόλυσης πισσώδεις ουσίες, το γνωστό «καρβουνιασμένο» τμήμα των τροφίμων με σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα.


Τρώμε Βαρέα Μέταλλα

Έχει υπολογιστεί ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλίσκει καθημερινά 1-1,5 γραμμάριο «καρβουνιασμένης» ύλης με τη διατροφή του, ιδιαίτερα σε ψημένο ή καπνιστό κρέας, τηγανισμένα φαγητά κ.λπ. Χρωματογραφική ανάλυση έδειξε ότι η ύλη αυτή περιέχει μεγάλα ποσοστά καρκινογόνων ή μεταλλαξιγόνων ουσιών, όπως πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ), ετεροκυκλικές αμίνες, Ν-νιτρωδοαμίνες, απανθρακωμένη οργανική ύλη, κ.λπ.
Τι είναι η τοξική καρκινογόνα ουσία ακρυλαμίδιο; Αρχικά, το ακρυλαμίδιο ήταν γνωστό μόνο για τη χρήση του στις βιομηχανικές διεργασίες, όπως στην παραγωγή πλαστικού, κόλλας, χαρτιού και καλλυντικών. Τυχαία έκθεση των εργατών σε υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου οδήγησαν στην αναγνώριση της ουσίας αυτής ως νευροτοξικής. Αυτό σημαίνει ότι το ακρυλαμίδιο, σε υψηλές δόσεις, προκαλεί βλάβες στο νευρικό ιστό. Στα ζώα είναι γνωστό ότι υψηλές δόσεις προκαλούν καρκίνο και επηρεάζουν την αναπαραγωγή.


Όπως και η Ασπαρτάμη ήταν ένα αποτυχημένο εντομοκτόνο (Η ασπαρτάμη (Nutra Sweet, Equal, Spoonful) είναι αποτυχημένο εντομοκτόνο τερμιτών.) και το φθόριο για τον έλεγχο των μαζών,(Φθόριο, Ένα Ποντικοφάρμακο Στα Δόντια Σου!) έτσι συνεχίζουν να ταϊζουν τον άνθρωπο της πόλης δηλητήρια για τον οργανισμό του, (… και Το Νερό Της Φύσης Υπό Έλεγχο) με αποτέλεσμα τις σωματικές και ψυχικές ασθένειες και θησαύρισμα των φαρμακοβιομηχανιών !!! Ω τι πρωτότυπο !!!!


Το ακρυλαμίδιο είναι ένα ενδιάμεσο μονομερές χρησιμοποιούμενο στη σύνθεση των πολύ-ακρυλαμιδίων τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στον καθαρισμό του προς πόση ύδατος καθώς και στη βιομηχανική παραγωγή χάρτου. Το ακρυλαμίδιο ευρίσκεται υπό μορφή λευκής άοσμης κρυσταλλικής σκόνης και είναι διαλυτό στο νερό, την αιθανόλη, τη μεθανόλη τον αιθέρα και την ακετόνη ενώ είναι αδιάλυτο στο επτάνιο και το βενζόλιο.


Η κύρια μέθοδος παραγωγής του ακρυλαμιδίου είναι χημική και συνίσταται στην υδάτωση του ακρυλονιτριλίου από θειικό οξύ με παρουσία ανηγμένου χαλκού ως καταλύτη ενώ έχει αναφερθεί και βιοτεχνολογική παραγωγή ακρυλαμιδίου με τη χρήση στελεχών διαφόρων βακτηρίων (γένη Rhodococcus sp., Pseudomonas spp.) (Food Standards Agency Report, 2002; Food Safety Authority of Ireland Report, 2002; Kim and Hyun 2002).

Η χρήση του ακρυλαμιδίου στη χημική βιομηχανία ως κροκκιδωτικός παράγοντας, εμποτιστική ουσία κλπ θεωρείται ιδιαιτέρως ευρεία. Ετησίως, με τη χρήση χημικών και βιοτεχνολογικών μεθόδων, σε επίπεδο Ε.Ε. υπολογίζεται η παραγωγή του ακρυλαμιδίου σε ένα ποσό της τάξης των 80000-100000 tn (Food Safety Authority of Ireland Report, 2002).

Το 2002, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στην Σουηδία, ανακάλυψαν με έκπληξη τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Από τότε το ακρυλαμίδιο έχει βρεθεί σε μεγάλο εύρος τροφίμων, επεξεργασμένων σε υψηλές θερμοκρασίες. Το ακρυλαμίδιο μπορεί να σχηματιστεί στα τρόφιμα κατά τη θερμική παρασκευή τους σε θερμοκρασίες που φτάνουν ή ξεπερνούν τους 120 βαθμούς Κελσίου, όπως για παράδειγμα στο τηγάνισμα και το ψήσιμο.

Οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, τα μπισκότα, τα κράκερ, τα κριτσίνια, τα δημητριακά πρωινού, οι ψητές πατάτες, τα αρτοσκευάσματα, οι συσκευασμένες παιδικές τροφές και ο καφές βρέθηκαν αρχικά ότι περιέχουν ακρυλαμίδιο. Περαιτέρω μελέτες έχουν εντοπίσει το ακρυλαμίδιο σε αποξηραμένα φρούτα, σε καρβουνιασμένα ψητά λαχανικά, στις μαύρες ελιές και σε κάποιους ψημένους ξηρούς καρπούς.

Πώς σχηματίζεται η ακρυλαμίδη στα τρόφιμα; Ο σχηματισμός του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα προκαλείται ως αποτέλεσμα μιας αντίδρασης γνωστής ως αντίδραση Maillard, η οποία είναι μια χημική αντίδραση μεταξύ ενός αμινοξέος (δομικό συστατικών των πρωτεϊνών) και ενός σακχάρου, όπως είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη ή η λακτόζη.

Απαιτείται θερμότητα για να ξεκινήσει η αντίδραση του μαγειρέματος που προκαλεί ένα χείμαρρο χημικών αλλαγών, οι οποίες τελικά οδηγούν στην «αμαύρωση» (δηλαδή την καστανή χροιά) του τροφίμου και τη δημιουργία μιας ποικιλίας συστατικών οσμής και γεύσης. Όλα αυτά τα συστατικά μαζί δίνουν τη χαρακτηριστική εμφάνιση και γεύση του μαγειρεμένου τροφίμου. Ένα από τα πιο κοινά και θανατηφόρα παραδείγματα της αντίδρασης Maillard είναι το ψήσιμο του άσπρου ψωμιού για να δώσει το «καστανό» τοστ.

Ο σχηματισμός ακρυλαμιδίου είναι μόνο εν μέρει κατανοητός, καθώς η αντίδραση Maillard είναι από τις πιο περίπλοκες χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στα τρόφιμα. Παρ’ όλα αυτά, ο σχηματισμός και η συγκέντρωση του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα φαίνεται να εξαρτάται από το είδος του τροφίμου, τη θερμοκρασία και τη διάρκεια για την οποία θερμαίνεται το τρόφιμο. Γενικά, τα αμυλώδη τρόφιμα (π.χ. ψωμί, πατάτα) που έχουν μαγειρευτεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους περιέχουν αυξημένα επίπεδα ακρυλαμιδίου.

Πέρα από τον χρόνο μαγειρέματος και τη θερμοκρασία, η έρευνα έχει δείξει ότι και τα επίπεδα ενός αμινοξέος γνωστού ως ασπαραγινικό οξύ σχετίζονται με τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου. Το συγκεκριμένο αμινοξύ έχει παρόμοια χημική δομή με το ακρυλαμίδιο, που υποδηλώνει ότι υπάρχει η πιθανότητα κατά την αντίδραση Maillard το ασπαραγινικό οξύ να μετατραπεί σε ακρυλαμίδιο.

Ποια είναι τα επίπεδα ακρυλαμίδης που βρίσκονται στα τρόφιμα; Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι τα τρόφιμα που περιέχουν τις υψηλότερες ποσότητες ακρυλαμιδίου είναι τα τηγανητά, τα βαθιά τηγανητά και τα ψητά στο φούρνο, όπως κέικ, ψωμί, τηγανητές πατάτες. Η Συντονιστική Ειδική Επιτροπή για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (Joint Expert Committee on Food Additives, JECFA) αναφέρει ότι τα τρόφιμα εκείνα που συνεισφέρουν περισσότερο στη συνολική πρόσληψη ακρυλαμιδίου στις περισσότερες χώρες είναι τα πατατάκια (16-30%) και τα συναφή σνακ (69-46%), ο καφές (13-39%), τα γλυκίσματα και τα μπισκότα (10-20%), και τα αρτοσκευάσματα (10-30%).

Τ’ άλλα τρόφιμα συνεισφέρουν λιγότερο από 10% της συνολικής πρόσληψης ακρυλαμιδίου, η οποία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνεται από 0,3-1,4 μg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. Η ακριβής συνεισφορά των διαφορετικών τύπων τροφίμων ποικίλλει στις δίαιτες των επιμέρους χωρών.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ανιχνευθεί ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα που έχουν βραστεί, ποσαριστεί ή μαγειρευτεί στον ατμό. Αυτό ίσως να εξηγείται από τη μέγιστη θερμοκρασία αυτών των τεχνικών μαγειρέματος, η οποία δεν ξεπερνά τους 100οC, καθώς και από την απουσία της αντίδρασης αμαύρωσης.

Είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο η ακρυλαμίδη στα τρόφιμα; Η πρώην Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα (Scientific Committee on Food, SCF) ανακοίνωσε την άποψή της για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες του ακρυλαμιδίου των τροφίμων στην υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization, WHO) αναφέρει ότι:

«το ακρυλαμίδιο ανήκει σε μια κατηγορία χημικών ουσιών, οι οποίες θεωρούνται ότι δεν έχουν αναγνωρισμένο κατώφλι πρόσληψης για την πρόκληση επιδράσεων στην υγεία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και πολύ μικρές συγκεντρώσεις επισύρουν πολύ μικρό κίνδυνο, αλλά όχι μηδενικό».


Το 2005 η επιτροπή για τους μολυντές της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA), υιοθέτησε τα συμπεράσματα της JECFA σχετικά με το ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να μειωθεί η έκθεση στη συγκεκριμένη ουσία.

Με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του κινδύνου που επιφέρει το μαγείρεμα των τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα χρηματοδότησε το πρόγραμμα HEATOX (Heat-Generated Food Toxicants), το οποίο αποσκοπεί στην αναγνώριση, ταυτοποίηση και ελαχιστοποίηση του κινδύνου από τις τοξικές ουσίες που σχηματίζονται μέσω θερμικής επεξεργασίας κατά το μαγείρεμα. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εστίαζε στο ακρυλαμίδιο και εντός του 2007 δημοσιοποίησε 4 κύρια ευρήματα από τα εργαστηριακά του πειράματα:

1) το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο,
2) τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα είναι δυνατό να μειωθούν, αλλά όχι να μηδενιστούν,
3) υπάρχουν διαθέσιμες αναλυτικές μέθοδοι για την ανίχνευση του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα,
4) το μαγείρεμα των τροφίμων μπορεί να παράγει και άλλες ουσίες που σχετίζονται με την υγεία του ανθρώπου.


Γίνονται προσπάθειες για τη μείωση των επιπέδων της ακρυλαμίδης στα τρόφιμα; Οι εταιρείες τροφίμων έχουν λάβει μέτρα για να ελαττώσουν τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου σε τρόφιμα, όπως κριτσίνια, μπισκότα, άλλα ξεροψημένα αρτοσκευάσματα και πατατάκια, μέσω επαναπροσδιορισμού της ποιότητας ελέγχου, αλλαγής των συνταγών, καθώς και των μεθόδων παρασκευής. Βέβαια, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να λάβουν υπόψη τους την εποχικότητα, η οποία έχει σημαντική επίδραση στο περιεχόμενο των γεωργικών πρώτων υλών σε πρόδρομες ενώσεις του ακρυλαμιδίου.

Με σκοπό να συνοψιστεί όλη η επιστημονική γνώση που παρήχθηκε από τη βιομηχανία τροφίμων, ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Τροφίμων και Ποτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Confederation of the Food and Drink Industries of the European Union, CIAA), δημοσίευσε το «Εγχειρίδιο για το Ακρυλαμίδιο», το οποίο ξεκαθαρίζει τα βήματα που μπορούν να ακολουθηθούν από τους παραγωγούς τροφίμων και από τους καταναλωτές στο σπίτι, προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Τα ευρήματα της έρευνας του προγράμματος HEATOX ελήφθησαν υπόψη και ενσωματώθηκαν, όπου αυτό ήταν δυνατό, στο «Εγχειρίδιο για το Ακρυλαμίδιο».
Οι ερευνητές σήμερα εξετάζουν την πιθανότητα μείωσης των επιπέδων ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα μέσω αναστολής της αντίδρασης αμαύρωσης κατά το μαγείρεμα, χρησιμοποιώντας τεχνικές σύγχρονης γεωργίας και βιοτεχνολογίας. Για παράδειγμα, έχει δειχθεί ότι αυξάνοντας τα επίπεδα θειικών και μειώνοντας τα επίπεδα νιτρικών αλάτων στο χώμα, μειώνονται τα επίπεδα ακρυλαμιδίου σε ορισμένους καρπούς.

Επιπλέον, με τη χρήση γενετικής τροποποίησης οι ερευνητές κατάφεραν να παράγουν μια εντελώς νέα ποικιλία πατάτας, η οποία περιέχει χαμηλότερα επίπεδα σακχάρων από τις συμβατικές πατάτες. Η μείωση του επιπέδου των αναγωγικών σακχάρων (π.χ. της γλυκόζης) στις πατάτες είναι πιθανό να οδηγεί σε μείωση του ακρυλαμιδίου, καθώς αυτός ο τύπος σακχάρου είναι το κυριότερο συστατικό της αντίδρασης Maillard, μέσω της οποίας σχηματίζεται η ανεπιθύμητη ουσία.

Κατά τον ίδιο τρόπο, τα γονίδια φυτών που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση των επιπέδων της παραγωγής ασπαραγινικού οξέος αποτελούν παρόμοιο στόχο τροποποίησης. Καθώς το ασπαραγινικό οξύ είναι ακόμα ένα συστατικό-κλειδί για τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου, η μείωση των επιπέδων του στα φυτά είναι πιθανόν να έχει σημαντική επίδραση στον σχηματισμό ακρυλαμιδίου κατά την αντίδραση Maillard.

Τα οφέλη του μαγειρέματος: Σε γενικές γραμμές υπάρχουν πάρα πολλά οφέλη που σχετίζονται με το μαγείρεμα των τροφίμων, τα οποία δεν πρέπει να λησμονούνται. Εκτός από τη βελτίωση της γευστικότητας και των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των τροφίμων, το σωστό μαγείρεμα μειώνει επίσης τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων. Επιπλέον, η διαδικασία του μαγειρέματος καθιστά μια σειρά από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά πιο άμεσα διαθέσιμα, έτσι ώστε το ανθρώπινο σώμα να μπορεί να τα χρησιμοποιεί πιο εύκολα.

Τι να κάνουμε; Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου μετρήθηκαν σε τηγανητά πατατάκια (τσιπς) και τηγανητές πατάτες. Το ακρυλαμίδιο δεν έχει μετρηθεί σε βραστές πατάτες γιατί η θερμοκρασία κατά την διάρκεια του βρασμού δεν είναι αρκετά υψηλή ώστε να προκαλέσει το σχηματισμό του. Αυτό δίνει την απάντηση στο τι να κάνεις σχετικά !

Επίσης, ακρυλαμίδιο έχει βρεθεί σε δημητριακά πρωινού, μπισκότα, ψωμί και στον καφέ αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που μετρούνται στις τηγανητές πατάτες και στα πατατάκια. Καθώς οι ερευνητές συνεχίζουν να αναγνωρίζουν τρόπους για να μειώσουν τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου κατά τη θερμική επεξεργασία ορισμένων τροφίμων, οι καταναλωτές από την πλευρά τους πρέπει να αποφεύγουν το υπερβολικό μαγείρεμα (εκτεταμένη αμαύρωση) αυτών των τροφίμων.

Η Καλύτερη Επιλογή Τροφών
και Ενας Οδηγός Καθημερινής Διατροφής Δύναμης
και Μαγικός χυμός, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα!

Η τήρηση των οδηγιών μαγειρέματος στις συσκευασίες τροφίμων και η χρήση κατάλληλου μαγειρικού εξοπλισμού μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Επιπλέον, οι καταναλωτές πρέπει να χρησιμοποιούν ποικιλία τεχνικών μαγειρέματος, μαγειρεύοντας περισσότερο με βρασμό, στον ατμό ή με παρόμοιες μεθόδους, ώστε να ελαχιστοποιούν τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου.

Βάσει λοιπόν αυτών των δεδομένων δε χρειάζεται ούτε πανικός αλλά ούτε και εφησυχασμός. Οι πρακτικές και οι συνήθειες του παρελθόντος δεν είναι πάντα αλάνθαστες απλά και μόνο επειδή εφαρμόζονταν για χρόνια. Αρκετές από αυτές εγκαταλείφθηκαν όταν αποδείχθηκαν λανθασμένες βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων. Ως παράδειγμα αναφέρω την πρακτική της δεκαετίας του ’60 να ψεκάζονται οι αποθηκευμένες πατάτες στα σπίτια με το απαγορευμένο εντομοκτόνο DDT για να μην ξεφυτρώσουν.


Σε αυτή την κατεύθυνση της αναθεώρησης των πρακτικών, ο ΕΦΕΤ δίνει οδηγίες που μπορεί να ακολουθεί κάποιος στο μαγείρεμα για να μειώσει την ποσότητα ακρυλαμιδίου: Έτσι συνιστάται:

- Να αποφεύγεται η αποθήκευση πατατών στο ψυγείο καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της συγκέντρωσης των συστατικών (π.χ. γλυκόζη) που συνεισφέρουν στο σχηματισμό του ακρυλαμιδίου. Είναι προτιμότερο η αποθήκευση πατατών να γίνεται σε περιβάλλον δροσερό και ξηρό αλλά όχι σε ψυγείο.

- Το ζεμάτισμα των λωρίδων πατάτας σε νερό ή η εμβάπτιση τους σε κρύο νερό για 30 λεπτά – 2 ώρες πριν από το τηγάνισμα, μειώνει τα επίπεδα σακχάρων και κατά συνέπεια τα επίπεδα ακρυλαμιδίου.

- Το τηγάνισμα της πατάτας (σε λωρίδες ή φέτες) να γίνεται σε θερμοκρασίες που δεν θα ξεπερνούν τους 175 oC και μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Να αποφεύγεται η κατανάλωση προϊόντων που έχουν σκούρο χρώμα μετά το τηγάνισμα.

- Να ελέγχεται η αξιοπιστία των θερμομέτρων που χρησιμοποιούνται στις φριτέζες.

- Το ψήσιμο στο φούρνο να γίνεται σε θερμοκρασίες που δεν θα ξεπερνούν τους 200oC (180 oC για ψήσιμο με ζεστό αέρα).

- Να συμβουλεύονται τις οδηγίες χρήσης στις συσκευασίες των προϊόντων.

- Οι ωμές τροφές δεν περιέχουν καθόλου ακρυλαμίδιο.

-Το νερό βράζει ή μετατρέπεται σε ατμό στους 100ο C. Αυτό κάνει το μαγείρεμα στον ατμό την προτιμώμενη μέθοδο μαγειρέματος για πατάτες, όπως και για κάθε τροφή που περιέχει ασπαραγίνη (π.χ. σπαράγγια, σιτάρι, γλυκοπατάτες κ.λπ.)

-Το σημείο καπνού για όλα τα μαγειρικά έλαια είναι πολύ υψηλότερο από τους 120ο C, που σημαίνει ότι είναι σκόπιμο να αποφεύγετε όλα τα τηγανισμένα τρόφιμα που περιέχουν ασπαραγίνη.

- Αποφεύγετε τα πατατάκια, τις τηγανητές πατάτες, καθώς και το ψωμί και τα δημητριακά που είναι ψημένα πάνω από τους 120ο C.

- Να αποφεύγεται το υπερβολικό ψήσιμο του ψωμιού, της πίτσας, των μπισκότων.

-Τήρηση των γενικών κανόνων της υγιεινής διατροφής και του «μέτρου» και της «μεσότητας», δηλαδή τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί τηγάνισμα ή ψήσιμο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, την προτίμηση νωπών φρούτων και λαχανικών, το βρασμό ως τρόπο μαγειρέματος ορισμένων τροφίμων και την εν γένει «Μεσογειακή δίαιτα» ως τρόπο διατροφής.



Τι συμπεράσματα εξάγονται αναφορικά με την παρουσία της τοξικής ουσίας του ακρυλαμιδίου στα διάφορα είδη των τροφίμων; Το θέμα του ακρυλαμιδίου θεωρείται μεγάλης σοβαρότητας τόσο σε επίπεδο ακαδημαϊκό όσο και σε επίπεδο βιομηχανικό, και Δημόσιας Υγείας, χρήζει δε ιδιαίτερης ερευνητικής μελέτης και σημασίας. Ήδη πληροφορίες παρέχονται στους ενδιαφερομένους φορείς αναφορικά με το ακρυλαμίδιο μέσω του διαδικτύου (στο site www.acrylamide-food.org) ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί σκόπιμη τη δημιουργία βάσης δεδομένων για την καταγραφή των σχετικών δραστηριοτήτων των Κρατών-Μελών αναφορικά με αυτό το θέμα.

Ήδη οι φορείς ελέγχου τροφίμων του εξωτερικού ασχολούνται με τις διάφορες μεθόδους ποσοτικού προσδιορισμού του ακρυλαμιδίου, τη μελέτη των σταδίων που περιορίζουν την ταχύτητα σύνθεσης του προϊόντος αυτού (rate-limiting steps) στα διάφορα ήδη τροφίμων τα οποία εμπλέκονται με την παρουσία ακρυλαμιδίου, καθώς επίσης και σε μελέτες Επιδημιολογίας και Έκθεσης στο προϊόν αυτό.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., σε συνεργασία με το Γ.Χ.Κ., υλοποιεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης της συγκέντρωσης του ακρυλαμιδίου στα διάφορα είδη των τροφίμων. Ο συνολικός αριθμός των δειγμάτων στα οποία θα μελετηθεί η παρουσία του ακρυλαμιδίου είναι 55 και περιλαμβάνει ποικίλων τύπων προϊόντα όπως πατατάκια (chips), τηγανιτές πατάτες (από εστιατόρια, fast-foods κλπ), διαφόρων ειδών ψημένα δημητριακά (breakfast cereals), ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα, καφέ, καθώς και διάφορα είδη snacks. “Διαταραχή του να τρως Υγιεινά”

Τα αποτελέσματα του ελέγχου θα καταχωρηθούν στην ήδη υπάρχουσα Τράπεζα Δεδομένων της Ε.Ε. σχετιζόμενη με το επίπεδο του ακρυλαμιδίου στα διάφορα είδη των τροφίμων, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν αυτά για τον υπολογισμό των επιπέδων ημερήσιας πρόσληψης, η οποία θα είναι απαραίτητη για τη θεσμοθέτηση ορίων. Τα αποτελέσματα του ελέγχου που διεξάγεται από τον Ε.Φ.Ε.Τ. και το Γ.Χ.Κ. θα ανακοινωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Βάλτε την υγεία στην ζωή σας.
ΠΗΓΗ


Το διαβάσαμε από το: Δείτε τι τρώμε και θα πάθετε Σοκ.. Το καρκινογόνο Ακρυλαμίδιο στα επεξεργασμένα τρόφιμα http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/02/blog-post_697.html#ixzz3RNNQgbEc

Πριν εμβολιάσετε τα παιδιά σας, απαιτήστε από τον γιατρό σας να υπογράψει αυτή τη φόρμα! (PDF)


Απόδοση: Dependent World

Ο μέσος άνθρωπος που συναινεί στη χορήγηση του εμβολίου, είτε για τον εαυτό του ή για τα παιδιά του, πιστεύει πραγματικά ότι είναι για τη βελτίωση της υγείας του. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι ακόμη και ο γιατρός τους είναι πιθανό, να μην είναι εξοικειωμένος με τα τοξικά συστατικά που περιέχονται στα εμβόλια που μπορεί να αρχίσει αμέσως να υποβαθμίζει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα την υγεία.
 
Εάν ο γιατρός σας επιμένει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, τότε δεν θα πρέπει να έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την υπογραφή αυτής της φόρμας, ώστε να μπορείτε να το αρχειοθετήσετε για το αρχείο σας σε περίπτωση ανεπιθύμητης αντίδρασης.
 
Όποτε έχω ενημερώσει προσωπικά τους γιατρούς για αυτές τις πραγματικότητες, πολλοί από αυτούς είναι αρκετά συγκλονισμένοι με τα δεδομένα. 

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στους φοιτητές της ιατρικής γίνεται ακόμη πλύση εγκεφάλου ότι η ανοσοποίηση από τα εμβόλια η οποία είναι ένας μύθος από μόνη της, αφού η φυσική ή "πραγματική" ανοσία δεν μπορεί ποτέ να προκληθεί τεχνητά από ένα εμβόλιο! 
Άλλοι παραπληροφορημένοι εκπαιδευτικοί, επίσης, εξακολουθούν να βασίζονται στο μύθο της ανοσίας αγέλης (myth of herd immunity) η οποία δεν είναι τίποτα λιγότερο από ιατρική απάτη. Είναι ντροπή και αμηχανία που λαμπροί φοιτητές απατηλά οδηγήθηκαν στο μονοπάτι της άγνοιας κάθε χρόνο σε έγκριτα ιατρικά ιδρύματα με τις ελπίδες για την απόκτηση μια εκπαίδευσης. Οι φοιτητές αυτοί γίνονται έπειτα γιατροί με ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.
 
Κατεβάστε το PDF στα Αγγλικά (Download PDF English) Physician’s Warranty of Vaccine Safety 
Κατεβάστε το PDF στα Ισπανικά (Download PDF Espanol) Garantia Medica para la Seguridad en las Vacunas 
Όλη η φόρμα:

PHYSICIAN’S WARRANTY OF VACCINE SAFETY
 
I (Physician’s name, degree)_______________, _____ am a physician licensed to practice medicine in the State/Province of _________. My State/Provincial license number is ___________ , and my DEA number is ____________. My medical specialty is _______________
 

I have a thorough understanding of the risks and benefits of all the medications that I prescribe for or administer to my patients. In the case of (Patient’s name) ______________ , age _____ , whom I have examined, I find that certain risk factors exist that justify the recommended vaccinations. The following is a list of said risk factors and the vaccinations that will protect against them:
Risk Factor __________________________
Vaccination __________________________
Risk Factor __________________________
Vaccination __________________________
Risk Factor __________________________
Vaccination __________________________
 

I am aware that vaccines may contain many of the following chemicals, excipients, preservatives and fillers:
 

* aluminum hydroxide
* aluminum phosphate
* ammonium sulfate
* amphotericin B
* animal tissues: pig blood, horse blood, rabbit brain,
* arginine hydrochloride
* dog kidney, monkey kidney,
* dibasic potassium phosphate
* chick embryo, chicken egg, duck egg
* calf (bovine) serum
* betapropiolactone
* fetal bovine serum
* formaldehyde
* formalin
* gelatin
* gentamicin sulfate
* glycerol
* human diploid cells (originating from human aborted fetal tissue)
* hydrocortisone
* hydrolized gelatin
* mercury thimerosol (thimerosal, Merthiolate(r))
* monosodium glutamate (MSG)
* monobasic potassium phosphate
* neomycin
* neomycin sulfate
* nonylphenol ethoxylate
* octylphenol ethoxylate
* octoxynol 10
* phenol red indicator
* phenoxyethanol (antifreeze)
* potassium chloride
* potassium diphosphate
* potassium monophosphate
* polymyxin B
* polysorbate 20
* polysorbate 80
* porcine (pig) pancreatic hydrolysate of casein
* residual MRC5 proteins
* sodium deoxycholate
* sorbitol
* thimerosal
* tri(n)butylphosphate,
* VERO cells, a continuous line of monkey kidney cells, and
* washed sheep red blood
 

and, hereby, warrant that these ingredients are safe for injection into the body of my patient. I have researched reports to the contrary, such as reports that mercury thimerosal causes severe neurological and immunological damage, and find that they are not credible.
 

I am aware that some vaccines have been found to have been contaminated with Simian Virus 40 (SV 40) and that SV 40 is causally linked by some researchers to non-Hodgkin’s lymphoma and mesotheliomas in humans as well as in experimental animals. I hereby warrant that the vaccines I employ in my practice do not contain SV 40 or any other live viruses. (Alternately, I hereby warrant that said SV-40 virus or other viruses pose no substantive risk to my patient.)
 
I hereby warrant that the vaccines I am recommending for the care of (Patient’s name) _______________ do not contain any tissue from aborted human babies (also known as “fetuses”).
 
In order to protect my patient’s well being, I have taken the following steps to guarantee that the vaccines I will use will contain no damaging contaminants.
 
STEPS TAKEN: _________________________
_______________________________________
_______________________________________
_______________________________________
 
I have personally investigated the reports made to the VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) and state that it is my professional opinion that the vaccines I am recommending are safe for administration to a child under the age of 5 years.
 
The bases for my opinion are itemized on Exhibit A, attached hereto, — “Physician’s Bases for Professional Opinion of Vaccine Safety.” (Please itemize each recommended vaccine separately along with the bases for arriving at the conclusion that the vaccine is safe for administration to a child under the age of 5 years.)
 

The professional journal articles I have relied upon in the issuance of this Physician’s Warranty of Vaccine Safety are itemized on Exhibit B , attached hereto, — “Scientific Articles in Support of Physician’s Warranty of Vaccine Safety.”
 
The professional journal articles that I have read which contain opinions adverse to my opinion are itemized on Exhibit C , attached hereto, — “Scientific Articles Contrary to Physician’s Opinion of Vaccine Safety”
 
The reasons for my determining that the articles in Exhibit C were invalid are delineated in Attachment D , attached hereto, — “Physician’s Reasons for Determining the Invalidity of Adverse Scientific Opinions.”
 
Hepatitis B
 
I understand that 60 percent of patients who are vaccinated for Hepatitis B will lose detectable antibodies to Hepatitis B within 12 years. I understand that in 1996 only 54 cases of Hepatitis B were reported to the CDC in the 0-1 year age group. I understand that in the VAERS, there were 1,080 total reports of adverse reactions from Hepatitis B vaccine in 1996 in the 0-1 year age group, with 47 deaths reported.
 
I understand that 50 percent of patients who contract Hepatitis B develop no symptoms after exposure. I understand that 30 percent will develop only flu-like symptoms and will have lifetime immunity. I understand that 20 percent will develop the symptoms of the disease, but that 95 percent will fully recover and have lifetime immunity.
 
I understand that 5 percent of the patients who are exposed to Hepatitis B will become chronic carriers of the disease. I understand that 75 percent of the chronic carriers will live with an asymptomatic infection and that only 25 percent of the chronic carriers will develop chronic liver disease or liver cancer, 10-30 years after the acute infection. The following scientific studies have been performed to demonstrate the safety of the Hepatitis B vaccine in children under the age of 5 years.
____________________________________
____________________________________ _____________________________________
 
In addition to the recommended vaccinations as protections against the above cited risk factors, I have recommended other non-vaccine measures to protect the health of my patient and have enumerated said non-vaccine measures on Exhibit D , attached hereto, “Non-vaccine Measures to Protect Against Risk Factors” I am issuing this Physician’s Warranty of Vaccine Safety in my professional capacity as the attending physician to (Patient’s name) ________________________________. Regardless of the legal entity under which I normally practice medicine, I am issuing this statement in both my business and individual capacities and hereby waive any statutory, Common Law, Constitutional, UCC, international treaty, and any other legal immunities from liability lawsuits in the instant case. I issue this document of my own free will after consultation with competent legal counsel whose name is _____________________________, an attorney admitted to the Bar in the State of __________________ .
_________________________ (Name of Attending Physician)
______________________ L.S. (Signature of Attending Physician)
Signed on this _______ day of ______________ A.D. ________
Witness: _________________ Date: _____________________
Notary Public: _____________Date: ______________________
 

=================================================
 
Η πραγματικότητα των εμβολίων είναι ότι έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία από ό, τι όφελος και πάντα ήταν έτσι. Στην πραγματικότητα, δύο αιώνες από τις επίσημες στατιστικές του θανάτου δείχνουν με πειστικό και επιστημονικά ότι η σύγχρονη ιατρική δεν είναι υπεύθυνη για και έπαιζε μικρό ρόλο στην ουσιαστική βελτίωση του προσδόκιμου ζωής και επιβίωσης από ασθένειες στις αναπτυγμένες χώρες. 
Ο Dave Mihalovic είναι Φυσιοπαθητικός Γιατρός που ειδικεύεται στην έρευνα για το εμβόλιο, την πρόληψη του καρκίνου και μια φυσική προσέγγιση στη θεραπεία.
 
Πηγή: preventdisease.com
 asheepnomore


Το διαβάσαμε από το: Πριν εμβολιάσετε τα παιδιά σας, απαιτήστε από τον γιατρό σας να υπογράψει αυτή τη φόρμα! (PDF) http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/02/pdf.html#ixzz3RNN1L6Rh

Υπάλληλος εισπρακτικής ανοίγει το στόμα της και ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ: Πολιτικά πρόσωπα έχουν αγοράσει τα κόκινα δάνεια με 10% και εκμεταλλέυονται τους πολίτες! Το διαβάσαμε από το: Υπάλληλος εισπρακτικής ανοίγει το στόμα της και ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ: Πολιτικά πρόσωπα έχουν αγοράσει τα κόκινα δάνεια με 10% και εκμεταλλέυονται τους πολίτες!

eispraktikes“Πήρα το θάρρος να μιλήσω ανοιχτά για το σκάνδαλο που επικρατεί στις δικηγορικές εταιρείες και κανένας δεν μιλάει γιαυτό. Από που να αρχίσω και που να τελειώσω.
Εργαζομαι σε μια δικηγορικη εταιρεία. Ε ιμαι αποφοιτη ΤΕΙ με γνωσεις αγγλικων και η/υ.
Η οικονομικη κριση με αναγκασε να βρω ενα κομματι ψωμι σε μια απο αυτες τις εταιρειες που με υποχρεωνουν να εκβιαζω τους ελληνες δανειοληπτες οπου λογω της κρισης αδυνατουν να πληρωνουν τα δανεια τους. Και ολα αυτα για 550 ευρώ τα οποια τα παιρνω μια φορα στο τοσο.
Πισω απο αυτες τις εταιρειες κρυβονται πολιτικα προσωπα τα οποια μας κυβερνουν. Και εγω και οι συναδελφοι μου δεν μας αρεσει να ασκουμε το συγκεκριμενο “επαγγελμα ” διοτι και εμεις βρισκομαστε στην θεση αυτων των ανθρωπων που καλουμε και εκβιαστικα του λεμε να εξοφλησουν.
Τα περισσοτερα δανεια πλεον δεν βρισκονται στις τραπεζες γιατι εχουν αγοραστει απο ιδιωτες αλλα αυτο δεν το ξερουν οι πολιτες και πρεπει να το μαθουν πλεον.
Τα αγορασαν με ενα 5 και 10% δλδ ενα δανειο 10000 το αγορασαν με 1000 και το δινουν σε εμας να το εισπραξουμε για χαρη τους. Τα ονμοματα των οποιων δεν ειναι γνωστα σε εμας που εργαζομαστε.
Οι δικηγοροι και οι δικαστικοι επιμελητες που εργαζονται στην εταιρεια χρεωνουν υπερογκα δικαστικα εξοδα χωρις να εχουν γνωση οι πελατες και η τραπεζα πραγμα το οποιο ειναι παρανομο.

Ευχαριστώ πολύ.”

http://www.makeleio.gr/?p=59493 

ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ο ΝΕΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ (ΣΥΠΦΑ) ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΓΙΑ …ΑΓΩΝΕΣ


Τις ευλογίες του Νέου Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κκ Γεώργιου, ζήτησε και πήρε ο Νέος Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής του Νομού Πιερίας, δια μέσου του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Την Πέμπτη το βράδυ, σύσσωμο το ΔΣ του συλλόγου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του, Ανδρέα Παπανικολάου, βρέθηκε στη Μητρόπολη. Η συνάντηση έγινε εν μέσω θερμής ατμόσφαιρας. Ο Μητροπολίτης έδειχνε γνώστης και θιασώτης των του αθλητισμού πραγμάτων.
 Στον χαιρετισμό του ο κύριος Παπανικολάου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Παρακολουθούμε την ανταπόκρισή σας σε κάθε πρόσκληση που λαμβάνετε, ιδιαιτέρως σε αυτές με πολιτιστικό και κυρίως αθλητικό περιεχόμενο, κατά  το σύντομο διάστημα πού μεσολάβησε από την ανάληψη των καθηκόντων σας. Πέρα από ευχαρίστηση, μας δημιουργεί την προσδοκία της συμπαράστασής σας προς το έργο μας, αλλά και της συνεργασίας μας  με την εκκλησία, στην οποία και προσβλέπουμε. Το σωματείο μας με επωνυμία  Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής,  (ΣΥ.Π.Φ.Α.), ιδρύθηκε λίαν προσφάτως.
Αταλάντευτα θέλουμε να υπηρετούμε τον συνάδελφο γυμναστή, τον μαθητή, τον αθλητή και γενικότερα την πνευματική, ψυχική και σωματική υγεία όλων μας.
Ο αγώνας μας είναι ιερός, διότι πέρα από την αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας, στοχεύει στην αναβάθμιση του μαθήματος της φυσικής αγωγής, αλλά και στην εξύψωση των ιδανικών μας, τα οποία έχουν αλλοτριωθεί από το σύγχρονο τρόπο ζωής και ανάπτυξης.
Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος μας, ο ρόλος του σύγχρονου δασκάλου-παιδαγωγού.
Σας τονίζουμε, ότι θα σταθούμε αρωγοί στο θεάρεστο έργο σας, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά στα αθλητικά δρώμενα και δηλώνουμε  παρόντες-εθελοντές και συνεργάτες σας.
Στην Πιερία, έναν ευλογημένο τόπο με θάλασσα, με τον Όλυμπο,  τουριστικές υποδομές, αρχαιολογικούς χώρους κι ευρήματα με πλούσια ιστορία και πολιτιστική, θρησκευτική κι αθλητική παράδοση, μπορεί, με όλες  τις δυσκολίες, να αναπτύσσεται και ο αθλητισμός. Εδώ έρχεται ο δικός μας ρόλος να διασφαλίσει τους σωστούς κανόνες, που θα δώσουν τα εχέγγυα για ανάπτυξη, με παράλληλη πορεία στο μέλλον υπέρ πάντοτε του αγνού Πιεριέα».
Δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις για δράσεις και στόχους, πάντα υπέρ των νέων της Πιερίας και του καλού του τόπου.
Ο Νέος Σύλλογος διάλεξε να ξεκινήσει τις παραστάσεις γνωριμίας με θεσμικούς παράγοντες της Πιερίας, με τον Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κκ Γεώργιο …σημειολογικά.
Στην επίσημη πρώτη του Συλλόγου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (ΣΥΠΦΑ) ο Πρόεδρος Ανδρέας Παπανικολάου, ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Κεραηλίδης, η Γραμματέας Αθανασία Καούρη, ο Ταμίας Παναγιώτης Καλατζής και τα μέλη Μαρία Υφαντή, Ιφιγένεια Καούρη και Κώστας Μισαηλίδης.    

ΕΘΝΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ-ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΗ ΜΟΜΑ


(Αδέλφια: Από όλους τους Έλληνες, το μήνυμα να φθάσει με δυνατή φωνή στον Υπουργό…)

Δεύτερη κινηση Πάνο: Τα διόδια και η συντήρηση των Εθνικών Οδών, στη ΜΟΜΑ. Να τελειώνουμε με το κρατικοδίαιτο μπομπολέϊκο…

ΕΘΝΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ-ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΗ ΜΟΜΑ</p>
<p>(Αδέλφια: Από όλους τους Έλληνες, το μήνυμα να φθάσει με δυνατή φωνή στον Υπουργό...)</p>
<p>Δεύτερη κινηση Πάνο: Τα διόδια και η συντήρηση των Εθνικών Οδών, στη ΜΟΜΑ. Να τελειώνουμε με το κρατικοδίαιτο μπομπολέϊκο...

Πολύ δυνατή πρόταση κι απόφαση. Από εκείνες που δείχνουν εάν μια νέα κυβέρνηση έχει σκοπό να συγκρουστεί με τα οικονομικά συμφέροντα που τσάκισαν τους Έλληνες και την Ελληνική Οικονομία τις προηγούμενες δεκαετίες, με τους γερμανοτσολιάδες του κλεφτοπασόκ και της ψοφοδεξιάς ΝΔ …

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έσβησε τον αυτάρεσκο Βενιζέλο με μια κουβέντα.

«Λέτε πως θα σεβαστείτε το Συνταγμα» κραύγαζε ο Βενιζέλος απο το βημα της βουλης. «Το Συνταγμα όμως το έφτιαξα ΕΓΩ! ΕΓΩ, το 2001!» Αναφώνησε.
Για να του απαντήσει η προεδρος της βουλης, όταν τελείωσε τον παραληρηματικό του λόγο: «Κύριε Βενιζέλε, το Σύνταγμα ψηφίστηκε το 1975. Εσείς και αρκετοί άλλοι απλως το τροποποιήσατε»!!
Σιωπή ο Βελλερεφόντης της πολιτικής…

Κρούγκμαν: Ο Βαρουφάκης δεν θα παίξει το συνηθισμένο παιχνίδι...


Ονομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στους "New York Times"υπο το τίτλο «Μια γραβάτα που δεν δένει», υποστηρίζει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα προδώσει τους ψηφοφόρους της, γιατί δεν είναι σαν τις άλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφορείται από προσωπικά κίνητρα υποστηρίζει Πολ Κρούγκμαν σημειώνοντας ότι κανένας δεν έχει εξηγήσει στην κοινή γνώμη...
των Βόρειων χωρών τι είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για ανακούφιση των αδυνάτων.

«Η διαπραγμάτευση αφορά τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος»

«Αυτό που ζητάει η Ελλάδα, αν και οι Γερμανοί ψηφοφόροι πιθανότατα δεν το γνωρίζουν αυτό, δεν είναι μια νέα ένεση χρημάτων. Το μόνο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή η μείωση των πληρωμών για τόκους του υφιστάμενου χρέους», γράφει ο κ. Κρούγκμαν και προσθέτει:

«Και μας έχουν πει συχνά πως όλοι καταλαβαίνουν ότι ο επίσημος στόχος για το πλεόνασμα, στο 4,5% του ΑΕΠ, είναι παράλογος και ανέφικτος. Οπότε, στην πραγματικότητα η Ελλάδα ζητάει μόνο να αναγνωριστεί η πραγματικότητα που υποτίθεται ότι όλοι κατανοούν».

«Οι δανειστές αναμένουν από την νέα ελληνική κυβέρνηση να ταπεινωθεί»

Όπως αναφέρει, οι διαπραγματεύσεις, λοιπόν, «φουντώνουν» γιατί αυτό «που κατανοούν όλοι» δεν εξηγήθηκε ποτέ στους ψηφοφόρους των ευρωπαϊκών κρατών του Βορρά.

Επιπλέον, γιατί οι δανειστές έχουν συνηθίσει να περιμένουν ότι οι κυβερνήσεις των χρεωμένων κρατών θα εγκαταλείψουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις στο όνομα της υπευθυνότητας και αναμένουν από την νέα ελληνική κυβέρνηση να ταπεινωθεί.

«Αλλά όπως είπα, η δυναμική είναι πολύ διαφορετική αυτήν την φορά»τονίζει ο κ. Κρούγκμαν.

«Ο Τσίπρας δεν εμφορείται από προσωπικά κίνητρα»

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, επικαλούμενος την παρατήρηση του δημοσιογράφου Matthew Yglesias, οι πολιτικοί των μικρών κρατών συνήθως εμφορούνται από προσωπικά κίνητρα να αποδεχτούν τις απαιτήσεις της τρόικας ακόμα και αν είναι ενάντια στα συμφέροντα των κρατών τους:

«Κανονικά θα πίστευε κανείς πως η καλύτερη επιλογή για ένα πρωθυπουργό είναι να προσπαθήσει να κάνει αυτά που θα τον βοηθήσουν να επανεκλεγεί. Όσο δυσοίωνες και αν είναι προοπτικές, αυτή είναι η κυρίαρχη στρατηγική.

Αλλά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ευρωπαϊκής ενοποίησης, πιστεύω ότι οι ηγέτες των μικρών κρατών βρίσκονται σε μια κάπως διαφορετική κατάσταση. Αν εγκαταλείψουν το γραφείο τους έχοντας κερδίσει την εκτίμηση της ελίτ του Νταβός, υπάρχουν πολλές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το ΔΝΤ ή άλλους οργανισμούς για τις οποίες μπορεί να είναι κατάλληλοι ακόμα και αν τους απεχθάνονται οι συμπατριώτες τους.

Στην πραγματικότητα, το να είναι εντελώς απεχθείς θα ήταν ένα συν. Η απόλυτη εκδήλωση αλληλεγγύης προς την “διεθνή κοινότητα” είναι να κάνουν ότι θέλει η διεθνής κοινότητα ακόμα και έναντι μαζικής αντίστασης από το εγχώριο πολιτικό σώμα».

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα προδώσει τους ψηφοφόρους της»

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, ωστόσο, μια αυθεντική αριστερή κυβέρνηση, σε αντίθεση με μια δεξιά, είναι πολύ διαφορετική, όχι για τις πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει είναι τρελές και επιθετικές, αλλά γιατί οι αξιωματούχοι της δεν θα κερδίσουν ποτέ την εκτίμηση της ελίτ του Νταβός.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα βρεθεί ποτέ σε συμβούλια τραπεζών, δεν θα γίνει πρόεδρος της BIS ή Ευρωπαίος Επίτροπος. Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν θέλει να φοράει γραβάτες, το οποίο συνειδητά ή ασυνείδητα είναι ένας τρόπος να δηλώσει οπτικά πως δεν θα παίξει το συνηθισμένο παιχνίδι, υποστηρίζει ο κ. Κρούγκμαν.

Οι νέοι Έλληνες ηγέτες θα επιτύχουν ή θα αποτύχουν, σε προσωπικό επίπεδο, με βάση το τι θα συμβεί στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρξουν δώρα παρηγοριάς για μια συμβατική αποτυχία, καταλήγει ο κ. Κρούγκμαν.

Από nonews-NEWS

Ηγέτες που… ποδοπατούν τους λαούς τους


Hπαροχή ψήφου εμπιστοσύνης, απόψε τα μεσάνυχτα, στη νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποτελέσει μία κορυφαία πράξη ταύτισης της Βουλής με τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Και αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε αυτή τη χώρα. Αν πάμε λίγο πίσω, τον Ιούνιο του 2012, θα δούμε πως ήδη από την επόμενη μέρα των εκλογών και το σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης υπό τον Τρελαντώνη της ΠΟΛΑΝ, πολύς ήταν ο κόσμος που ένιωθε ότι τον έπιασαν μαλάκ@, που κατάλαβε ότι η τρικομματική δεν θα αμφισβητούσε...
τις προηγούμενες συμφωνίες με τους… εταίρους, ούτε θα ζητούσε την αλλαγή των όρων των δανειακών συμβάσεων που προβλέπουν τη φτωχοποίηση των πολλών καλών ανθρώπων.

Για την πολιτική ελίτ της μεταπολίτευσης ποτέ δεν ήταν ντροπή το να λέει άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά, μάλλον καλύτερα για την πολιτική ελίτ της μεταπολίτευσης ήταν κάτι το εντελώς φυσιολογικό να λέει άλλα πράγματα προεκλογικά και άλλα πράγματα να εφαρμόζει μετά τις εκλογές. Το… φυσιολογικό, όπως μας το εξήγησε χθες από το βήμα της Βουλής ο γιός του Μητσοτάκη, έχει να κάνει με το «ελεύθερο» που έχουν οι μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες για να… ποδοπατούν τους λαούς τους. Γι’ αυτό και ακόμα και σήμερα ο γιος του Παπανδρέου απορεί γιατί θυμόμαστε – και του το κρατάμε - ότι πριν από τις εκλογές του 2009 μιλούσε για σοσιαλισμό ενώ μετά την άνοιξη του 2010 έγινε πρόεδρος της Διεθνούς της Βαρβαρότητας.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να φάει πολύ ξύλο και στο euro group και στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά θα πρέπει να αντέξει και θα αντέξει γιατί θα ξέρει ότι πίσω στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε φτωχογειτονιά από το Αμβούργο έως τη Μαδρίτη και από το Πόρτο μέχρι τη Στοκχόλμη, οι πολλοί καλοί άνθρωποι είναι μαζί της, ξέρουν ότι δεν θέλει να τους ποδοπατήσει, και περιμένουν να νικήσει τη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό. Και στην τελική, αυτοί που θέλουν να οδηγήσουν τους καλούς ανθρώπους, πέρα από το να έχουν κάπου για να τους παν, θα πρέπει να αντέχουν το πολύ το ξύλο.

Βρετανός υπ. Οικονομικών: Κίνδυνος για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία το ενδεχόμενο του Grexit


TheEconomist
Oκίνδυνος ενός εσφαλμένου υπολογισμού που θα οδηγήσει σε «ένα πολύ κακό αποτέλεσμα» μεταξύ Ελλάδας και των εταίρων της στην ευρωζώνη αυξάνεται, προειδοποίησε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν μιλώντας στο Bloomberg στο περιθώριο της Συνόδου του G20, ενώ κάλεσε τους ηγέτες στην την εξεύρεση λύσης.

“Είναι εμφανές πως ο κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, για την οικονομία...
της Βρετανίας από αυτό το αδιέξοδο μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης αυξάνεται μέρα με τη μέρα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, ενώ πρόσθεσε “Οι κίνδυνοι ενός εσφαλμένου υπολογισμού και μιας λανθασμένης κίνησης που θα οδηγούσε σε ένα πολύ κακό αποτέλεσμα αυξάνονται επίσης”.

Ο Τζορτζ Οσμπορν που βρίσκεται στην Τουρκία στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των ανεπτυγμένων χωρών, σημείωσε πως οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην εξέυρεση μιας αμοιβαία επωφελούς και αποδεκτής λύσης στην κρίση, αλλά διευκρίνισε πως σε κάθε περίπτωση η Βρετανία εντείνει την ετοιμότητα σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος.

"Εδώ στο G20 καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να λύσουν τις διαφορές τους και να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση αλλά παράλληλα στο εσωτερικό μας εντείνουμε τις προετοιμασίες σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν πολύ δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία και επιβλαβής για την ευρωπαϊκή οικονομία”, τόνισε.

Τα σχόλια του Βρετανού υπουργού Οικονομικών υπογραμμίζουν την ανησυχία ανάμεσα στους παγκόσμιους ηγέτες πως η προοπτική μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα πυροδοτούσε χρηματοπιστωτική αναταραχή στις αγορές.

Από left

Οι (δημόσιοι) άντρες δεν κλαίνε!


Επικριτικά σχόλια για τον Αλέξη Τσίπρα και τη συγκίνηση που εξέφρασε στο τέλος της ομιλίας του στις προγραμματικές δηλώσεις, έγραψε στα social media ο Χρήστος Χωμενίδης. Ο γεμάτος τεστοστερόνη συγγραφέας εγκαλεί τον πρωθυπουργό ότι δήθεν δεν στέκεται στο ύψος ενός Περικλή, ενός Βενιζέλου (όχι του Ευάγγελου, του άλλου), ενός Ηλιού ή ενός Βελουχιώτη.

Μάλιστα τον κατηγορεί ότι με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να επηρεάσει συναισθηματικά το κοινό που τον έβλεπε, κάτι...
που χαρακτηρίζει «εκβιασμό».

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Χωμενίδης δεν είδε κανένα συναισθηματικό εκβιασμό από τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών. Δεν είδε προσπάθειες εκφοβισμού, τακτικές παραπλάνησης, επιχειρήσεις ψυχολογικού επηρεασμού. Φυσικά, δεν είδε διότι δεν ήθελε να δει.

Σαν καλλιτέχνης όμως θα έπρεπε να γνωρίζει ότι άλλο το πραγματικό δραματικό στοιχείο και άλλο η σκηνοθετημένη δραματοποίηση καταστάσεων, όπως αυτή που έστηναν για χρόνια ελληνικές κυβερνήσεις και πιστωτές για να εκβιάσουν την ψήφιση νέων μνημονίων, προκειμένου να μην έρθει ακόμα ένας Αρμαγεδδώνας.

Σήμερα ένα κόμμα και ένας ηγέτης, που τουλάχιστον  δεν φέρουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας τις προηγούμενες δεκαετίες, καλούνται να διαχειριστούν μια συγκρουσιακή υπόθεση υψηλού ρίσκου, αναλαμβάνοντας μιαν άλλη ευθύνη: αυτή της αποκατάστασης της αξιοπρέπειας ενός ολόκληρου λαού.

Το βάρος αυτής της ιστορικής ευθύνης είναι που φέρνει ρίγη συγκίνησης και πιθανώς δάκρυα, από πολιτικούς που δεν είναι φορείς πολιτικής αναισθησίας όπως αυτοί που ελαφριά τη καρδία έφυγαν αφήνοντας πίσω τους κοινωνικές στάχτες και ανθρώπινα ερείπια.

Όσο για τον κ. Χωμενίδη και όσους άλλους «ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών» έσπευσαν τα προηγούμενα χρόνια να ταυτιστούν ή να στηρίξουν τις κάθε είδους εξουσίες με το κύρος και την αυθεντία τους; Όσους έσπευσαν να νομιμοποιήσουν κρατικά πραξικοπήματα και πλαισίωσαν τις τάξεις των «προθύμων» να καλύψουν μια θεσούλα στο εποπτικό της κακόφημης ΝΕΡΙΤ; Ουδέν σχόλιον!

Τάσος Τσακίρογλου από efsyn

Bild: Μήπως οι Έλληνες πραγματικά δικαιούνται αποζημίωση;


Hγερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε την Τρίτη άρθρο, με το οποίο αμφισβητεί τη συμφωνία του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου με τον καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας, Κόνραντ Αντενάουερ το 1960, βάσει της οποίας το Βερολίνο υποστηρίζει ότι έχει κλείσει νομικά το θέμα των αποζημιώσεων στην Ελλάδα.

Στο κείμενο της Bild που φέρει τίτλο «Μήπως οι Έλληνες πραγματικά δικαιούνται αποζημίωση;», ο συντάκτης αναφέρεται εκτενώς στην αξίωση...
της ελληνικής κυβέρνησης να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κάνει λόγο για «ηθική ευθύνη».

Για τις ανάγκες της ιστορικής μνήμης, η εφημερίδα ανασύρει από το παρελθόν τη συνθήκη που υπέγραψαν το 1960 ο τότε καγκελάριος Αντενάουερ με το βασιλιά Κωνσταντίνο, σύμφωνα με την οποία έκλεινε το θέμα. Ωστόσο στις επανορθώσεις δεν συμπεριλήφθηκε το αναγκαστικό δάνειο στο οποίο προχώρησε η Ελλάδα το 1942 προς χάριν των ναζί και είχε ύψος 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων ή σε σημερινές τιμές 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από αυτή την οπτική απορρέει η απαίτηση της Ελλάδας και επομένως, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος της Bild, η συμφωνία Αντενάουερ-Κωνσταντίνου δεν έκλεισε οριστικά το θέμα.

Από tvxs

Θα μείνουν με τα κοστούμια στο χέρι


Όλοι το είχαμε καταλάβει, όταν το ακούς όμως από τα χείλη του πρωθυπουργού, αποκτά άλλη βαρύτητα. Το είπανε οι Ευρωπαίοι ηγέτες στον Τσίπρα και αυτός το μετέφερε στη Βουλή των Ελλήνων: Οι δανειστές έδιναν εξάμηνη τεχνική παράταση και οι δικοί μας, ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο, ζήτησαν παράταση δίμηνη, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η νέα κυβέρνηση είχε μπροστά της ένα εξάμηνο να οργανώσει τη διαπραγμάτευση, να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, να αμβλύνει την ανθρωπιστική κρίση.

Γι' αυτό το έκαναν οι σαμαροβενιζέλοι, γι' αυτό απέρριψαν την εξάμηνη παράταση, για να μπορούν να επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις ακόμη και μέσα από τον τάφο. Αρχικώς επιχείρησαν να αποφύγουν τον τάφο, επέβαλαν τα ασφυκτικά περιθώρια για να πουν: ψηφίστε εμάς που θα συμφωνήσουμε τσάκα- τσάκα...
με τους δανειστές, έτοιμη την έχουμε τη συμφωνία, μέχρι και το e-mail του Χαρδούβελη τους έχουμε στείλει. Ενώ οι άλλοι, οι νεόκοποι, θα πνιγούν σαν ποντίκια μέσα στην ασφυξία του χρόνου, ούτε κυβέρνηση δεν θα προλάβουν να σχηματίσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Το πρώτο μέρος του σχεδίου απέτυχε παταγωδώς, έχασαν τις εκλογές συντριπτικά και η νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε το πρωί της επόμενης ημέρας. Υπήρχε όμως και plan B, να εγκλωβιστεί η νέα κυβέρνηση στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει, να μην υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης, να δημιουργηθεί χάος και ο λαός να στραφεί αναγκαστικά στην ασφάλεια που του προσέφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι το περίφημο σενάριο της αριστερής παρένθεσης, που ο Άδωνις Γεωργιάδης το έχει προορίσει χρονικά για την 31η Μαρτίου, όταν, όπως προβλέπει ο ίδιος, θα έχει στερέψει η ρευστότητα των τραπεζών.

Κάθονται στις καρέκλες τους και περιμένουν να συμβούν όσα περιέγραφαν στα άθλια σποτ τους, να τελειώσουν τα λεφτά, να τελειώσουν τα φάρμακα, να τελειώσουν τα τρόφιμα. Περιμένουν να σχηματιστεί το μονοπάτι πτωμάτων για να πατήσουν πάνω, συνδέουν την επιστροφή τους στην εξουσία με τον πόνο του λαού, όσο μεγαλύτερος ο πόνος, τόσο ταχύτερη η επιστροφή. Πώς λένε εκείνους που συνδέουν την ευημερία τους με την καταστροφή των πολλών; Τους λένε βαμπίρ, τους λένε ύαινες, τους λένε όρνια, εγώ τους λέω ηλίθιους, επειδή νομίζουν -οι ηλίθιοι- ότι ο λαός θα αναζητήσει σωτηρία στους δημίους του. Το αντίθετο θα συμβεί, οι ολετήρες θα χρεωθούν και τα δεινά της μνημονιακής εποχής και τα δεινά της μεταμνημονιακής εποχής, εφόσον επισυμβούν.

Την ώρα που μίλαγε ο Τσίπρας, οι μισοί βουλευτές της Ν.Δ. έλειπαν από την αίθουσα. Δεν είχαν πάει να δουν το ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός, είχαν πάει να ράψουν κοστουμάκια υπουργικά. Τζάμπα τα έξοδα, το πιθανότερο είναι να μείνουν με τα υφάσματα στο χέρι. Να είναι τουλάχιστον μαύρα τα κοστουμάκια, να τα φορέσουν με παπιγιόν και να εργαστούν ως κοράκια σε γραφεία τελετών. Είναι το επάγγελμα που τους ταιριάζει γάντι.

Tου Γιώργου Ανανδρανιστάκη από avgi

Πανικός σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ!


Αρχισαν οι έλεγχοι για τη χρηματοδότηση  ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων media 

Μια ημέρα μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα και στη συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης με τους τραπεζίτες, εχθές το μεσημέρι, μεταξύ άλλων έθεσε και το θέμα της δανειοδότησης των επιχειρήσεων Τύπου και ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα το μήνυμα του αντιπροέδρου στους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών...
που συμμετείχαν στη συνάντηση, Γιώργο Μιχελή(Εθνική), Άνθιμο Θωμόπουλο (Πειραιώς), Νίκο Καραμούζη – Φωκίων Καραβία (Eurobank) και Αλέξανδρο Αντωνόπουλο (Attica), ήταν σαφές:
να μην χορηγούν δάνεια στα ΜΜΕ που δεν πληρούν τα κριτήρια.

Σε απόλυτη αρμονία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε ανέφερε και ο πρωθυπουργός την Κυριακή το βράδυ από το βήμα της Βουλής δηλώνοντας ότι «βάζουμε τέλος στα χαριστικά δάνεια που παραχωρούνται με αδιαφανείς όρους», επιχειρεί άμεσα  και πριν ακόμη συνάψει συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους να αλλάξει στην πράξη τους όρους του παιχνιδιού και τους «κανόνες» στο μιντιακο-τραπεζικό αλισβερίσι!

 Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα προχωρήσει στον «έλεγχο των οικονομικών των Ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των άλλων Μέσων ενημέρωσης», σε συνδυασμό με το μήνυμα του Γιάννη Δραγασάκη στους τραπεζίτες να κλείσουν τη στρόφιγγα προς τα ΜΜΕ, έχει προκαλέσει ανησυχία και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και πανικό στους ιδιοκτήτες των Μέσων! Κι αυτό γιατί σύμφωνα με άλλες πηγές έχει δοθεί ήδη εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να ξεκινήσουν τη διενέργεια ελέγχων για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, αλλά και την προέλευση των χρημάτων προς αυτά.

Από enimerosi24 μέσω zoornalistas

Φοροδιαφυγή και ξέπλυμα


Aρκετά άτομα από τον αθλητικό χώρο βρίσκονται στις λίστες που δημοσίευσε η «Le Monde» ως μέρος της γιγαντιαίας έρευνας που βαφτίστηκε SwissLeaks και αφορά δισεκατομμύρια δολάρια που πέρασαν από τους λογαριασμούς της HSBC Γενεύης μεταξύ 2005 και 2007 με στόχο τη φοροδιαφυγή ή το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Φλάβιο Μπριατόρε, πρώην αφεντικό της Benetton και της Renault, που κατόπιν έγινε μεγαλομέτοχος στους Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, ήταν δικαιούχος σε 9 λογαριασμούς της εν λόγω τράπεζας, από τους οποίους διακινήθηκε...
το ποσό των 73 εκατ. ευρώ.

Ισως ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία της μοτοσικλέτας, ο Βαλεντίνο Ρόσι, είχε δύο λογαριασμούς ύψους 23,9 εκατ. δολαρίων στην HSBC Γενεύης. Οπως ανακοίνωσε πάντως ο δικηγόρος του, ο Ιταλός πρωταθλητής έχει ήδη διευθετήσει το θέμα με την ιταλική Εφορία και έχει καταβάλει 30 εκατ. ευρώ πρόστιμο σε φόρους.
O Φλάβιο Μπριατόρε (αριστερά) και ο Βαλεντίνο Ρόσι (δεξιά) | EPA
Ο δισ. πρωταθλητής της Formula 1 Φερνάντο Αλόνσο (2005 και 2006) είχε τέσσερις λογαριασμούς ύψους 42,3 εκατ. δολαρίων. Ο Φινλανδός συνάδελφός του, Χέικι Κοβαλάινεν, είχε έναν λογαριασμό συνδεδεμένο με άλλους τρεις, από τους οποίους πέρασε το ποσό των 133.000 δολαρίων.

Ο Αλόνσο, πάντως, σκοπεύει να καταθέσει αγωγές κατά όσων ευθύνονται για τη δημοσίευση του ονόματός του στη συγκεκριμένη λίστα. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του Ισπανού πιλότου, «ο Φερνάντο Αλόνσο ήταν και είναι πάντα σύννομος και εντάξει στις φορολογικές του υποχρεώσεις όπως αυτές ορίζονται από τη νομοθεσία της χώρας στην οποία διαμένει (σ.σ.: μέχρι πρότινος στην Αγγλία, τώρα στο Ντουμπάι).

Επίσης, είναι απαράδεκτο να αναμειγνύονται στην ίδια λίστα άτομα που φοροδιαφεύγουν, αυτοί που αργότερα ρύθμισαν τις οφειλές τους και αυτοί -όπως ο Αλόνσο- που δεν έχουν παρανομήσει αλλά απλώς έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς». 
O Φερνάντο Αλόνσο (αριστερά) και ο Ντιέγο Φορλάν (δεξιά) | Reuters/ EPA
Το φως της δημοσιότητας είδε και το όνομα του Μαράτ Σάφιν. Ο Ρώσος βετεράνος τενίστας, πρώην Νο 1 στον κόσμο, νικητής 2 Γκραν Σλαμ και βουλευτής στη ρωσική Δούμα από το 2011, είχε τρεις λογαριασμούς στην HSBC Γενεύης ύψους 4,87 εκατ. δολαρίων. Ο Ταϊλανδός τενίστας Πάραντορν Σριτσαπάν είχε «κρύψει» 1,5 εκατ. δολάρια σε πέντε λογαριασμούς στην Ελβετία.

Στη λίστα των φοροφυγάδων, τη SwissLeaks, υπάρχουν και δύο ποδοσφαιριστές: ο πολυτιμότερος παίκτης του Μουντιάλ 2010, Ντιέγο Φορλάν (1,4 εκατ. ευρώ), και ο Κριστόφ Ντιγκαρί, μέλος της εθνικής ομάδας της Γαλλίας που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 (2 εκατ. ευρώ).

Βασιλική Παπαντωνοπούλου από efsyn