ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Εμπειρογνώμονας αποκαλύπτει τις χειρότερες θέσεις που μπορεί να καθίσει κανείς σε περίπτωση βλάβης του αεροσκάφους

 Ένας ειδικός σε θέματα αεροπλοΐας έδωσε μια ανάλυση ως προς το ποια καθίσματα θα δώσουν στους επιβάτες τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Όταν πρόκειται για αεροπορικά ταξίδια, όλοι έχουμε τις αγαπημένες μας θέσεις για να καθίσουμε σε μια πτήση - είτε πρόκειται για ένα κάθισμα στο παράθυρο για να εκτιμήσουμε τη θέα, είτε για ένα κάθισμα στο διάδρομο για καλύτερη πρόσβαση στην τουαλέτα, ή ακόμη και για την εξασφάλιση επιπλέον χώρου για τα πόδια με το να καθόμαστε κοντά σε μια έξοδο κινδύνου.

Αν και πολλοί από εμάς δεν εξετάζουμε ποιες θέσεις είναι «στατιστικά» οι ασφαλέστερες στο αεροπλάνο (ίσως επειδή οι πιθανότητες να πεθάνουμε σε αεροπορικό δυστύχημα είναι περίπου μία στις 205.552, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της απογραφής από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ).

Ο Doug Drury, καθηγητής στο Central Queensland University, σημείωσε στο The Conversation ότι δεν έχει πάντα να κάνει με το πού κάθονται οι επιβάτες σε ένα αεροσκάφος, καθώς εξαρτάται από τις συνθήκες της ίδιας της συντριβής.Τούτου λεχθέντος, ο Drury ανέλυσε λεπτομερώς γιατί οι μεσαίες θέσεις στην τελευταία σειρά είναι στατιστικά οι ασφαλέστερες σε ένα αεροπλάνο.

Εάν αναζητάτε μια γρήγορη έξοδο κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης, τότε το να καθίσετε δίπλα σε μια σειρά εξόδου θα σας το επιτρέψει (φυσικά αυτό εξαρτάται από το αν δεν εκδηλωθεί πυρκαγιά σε αυτό το σημείο του αεροπλάνου).

Ωστόσο, ο Drury προειδοποίησε ότι η μεσαία θέση δεν είναι τόσο ασφαλής όσο θα νομίζατε, δεδομένου ότι τα καύσιμα του αεροπλάνου αποθηκεύονται στις πτέρυγες.

Ενώ το να βρίσκεστε στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου σημαίνει ότι θα βιώσετε πρώτοι την πρόσκρουση πριν από τους επιβάτες που κάθονται στη μέση και στο πίσω μέρος.

Έτσι, όσοι κάθονται στα καθίσματα του παραθύρου και του διαδρόμου δεν έχουν αυτό το «μαξιλαράκι» ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χτυπηθούν από θραύσματα από τη σύγκρουση.


Οστεοπόρωση: Τα φρούτα που κάθε 50αρα πρέπει να τρώει για γερά οστά

 Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αποξηραμένα φρούτα που προτιμάται συχνά για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Αυτό όμως που αποκαλύπτει νέα έρευνα είναι ότι αποτελεί την καλύτερη επιλογή φρούτου για τις γυναίκες άνω των 50 που θέλουν να θωρακίσουν τα οστά τους


Γράφει ο κ. Ιάκωβος Σούσης, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Τα δαμάσκηνα είναι γνωστό ότι κάνουν καλό στη λειτουργία του εντέρου, αλλά νέα αμερικανική έρευνα δείχνει ότι έχουν ευεργετικές ιδιότητες και για την υγεία των οστών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δαμάσκηνα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της απώλειας οστικής μάζας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτό συμβαίνει πιθανώς λόγω της ιδιότητάς τους να μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, που συμβάλλουν στην απώλεια οστικής μάζας.

 «Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποδυνάμωσης των οστών που μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα», δήλωσε η Connie Rogers, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών και Φυσιολογίας. «Τα δαμάσκηνα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των οστών επιβραδύνοντας ή αναστρέφοντας αυτή τη διαδικασία».

 Στην οστεοπόρωση τα οστά γίνονται αδύναμα ή εύθραυστα και αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Σύμφωνα με τους ερευνητές η οστεοπόρωση είναι πιο συχνή σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Η πάθηση επηρεάζει περισσότερες από 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως, προκαλώντας σχεδόν εννέα εκατομμύρια κατάγματα ετησίως. Υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, αλλά οι  ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια αναφέρουν ότι υπάρχει συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τρόπους αντιμετώπισης της πάθησης με τη διατροφή.

 «Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις όπως το φαινολικό οξύ, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν στην προστασία από την οστεοπόρωση. Τα δαμάσκηνα είναι στο επίκεντρο των ερευνών που έχουν γίνει και τις οποίες εμείς αναλύσαμε», δήλωσε η Μαίρη Τζέιν Ντε Σόουζα, καθηγήτρια κινησιολογίας και φυσιολογίας.

 Τα οστά διατηρούνται σε όλη την ενήλικη ζωή μας με διαδικασίες που περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων οστικών κυττάρων και την απομάκρυνση παλαιών. Μετά την ηλικία των 40 ετών όμως, αυτή ο «θάνατος» των παλαιών κυττάρων αρχίζει να ξεπερνά τον ρυθμό σχηματισμού νέων οστικών κυττάρων. Αυτό μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, όταν δηλαδή οι ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά δεν βρίσκονται σε ισορροπία στον οργανισμό.

 Τα δαμάσκηνα, έχουν πολλά διατροφικά οφέλη, όπως μέταλλα, βιταμίνη Κ, φαινολικές ενώσεις και διαιτητικές ίνες, που βοηθούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

 Για την ανασκόπησή τους, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ανέλυσαν δεδομένα από 16 προκλινικές μελέτες σε μοντέλα τρωκτικών, δέκα προκλινικές μελέτες και δύο κλινικές δοκιμές. Σε όλες τις μελέτες, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων βοήθησε στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες και συνέβαλλε στην υγεία των οστών. Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων δαμάσκηνων (περίπου 10 δαμάσκηνων) κάθε μέρα για ένα χρόνο βελτίωσε την οστική πυκνότητα στο αντιβράχιο και το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης και μείωσε τα σημάδια οστεοπόρωσης.  Επιπλέον, η κατανάλωση 50 ή 100 γραμμαρίων δαμάσκηνων την ημέρα για έξι μήνες απέτρεψε την μείωση της οστικής πυκνότητας, ενώ μείωσε και τον δείκτη οστικής απορρόφησης TRAP-5b, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έτρωγαν δαμάσκηνα.

«Τα στοιχεία από μελέτες στο εργαστήριο, προκλινικές μελέτες και περιορισμένες κλινικές μελέτες υποδηλώνουν ότι τα δαμάσκηνα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της οστικής απώλειας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αλλαγές στο μεταβολισμό των οστών, στην αναστολή της φλεγμονής και στην καταστολή των δεικτών του οξειδωτικού στρες». Οι ερευνητές είπαν ότι είναι πιθανόν ο μηχανισμός που οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα είναι ότι τα δαμάσκηνα προκαλούν αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, που έχουν ως συνέπεια τη μείωση της φλεγμονής στο έντερο. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να μειώσει τα επίπεδα προφλεγμονωδών κυτοκινών και δεικτών οξειδωτικής βλάβης.

 Οι ερευνητές πρόκειται να ανακοινώσουν και νέα στοιχεία για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης δαμάσκηνων για 12 μήνες στη υγεία των οστών,  στις φλεγμονώδεις οδούς και στο μικροβίωμα του εντέρου, ύστερα από μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που έχουν ήδη κάνει.

Google: Φέρνει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης σε πολλαπλή αναζήτηση για εικόνες και βίντεο

Την απάντησή της στο νέο δημοφιλές εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT της Microsoft θέλησε να δώσει η Google προκειμένου να ανακτήσει το προσωρινά χαμένο έδαφος σε ένα πεδίο όπου έως τώρα κυριαρχούσε διεθνώς, στις μηχανές αναζητήσεις.


Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την ανακοίνωση της ενσωμάτωσης ChatGPT της Microsoft στο Bing Search and Teams, η Google ανακοίνωσε μια σειρά από προσθήκες με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη στην Αναζήτηση εικόνων και βίντεο.

Όπως επεσήμαναν τα στελέχη της Google κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, ο αμερικανικός κολοσσός έχει ενισχύσει την επένδυση του στην τεχνητή νοημοσύνη και πλέον μπορούμε να κατανοήσουμε τις πληροφορίες στις πολλές διαφορετικές μορφές της — από την κατανόηση της γλώσσας, μέχρι την κατανόηση της εικόνας, του βίντεο - ακόμη και την κατανόηση του πραγματικού κόσμου.

Google presents : Live from Paris


Η Google χρησιμοποιεί το Lens για να προσφέρει οπτικές αναζητήσεις σε κινητές συσκευές και άλλες πλατφόρμες. Τώρα, η εταιρεία πρόκειται να εφαρμόσει AI για να βελτιώσει την εμπειρία. "Τους επόμενους μήνες, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Lens για να "αναζήτηση στην οθόνη σας" στο Android παγκοσμίως", ανέφερε η Google σε μια ανάρτηση . Η Google λέει ότι χρησιμοποιώντας αυτήν τη δυνατότητα στο Lens θα μπορείτε να αναζητήσετε περιεχόμενο σε μια φωτογραφία ή ένα βίντεο από την ίδια την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ή βίντεο.


Σπιτικά pancakes μπανάνας με τρία υλικά

 Σήμερα φτιάχνουμε σπιτικά pancakes μπανάνας πολύ γρήγορα!


Υλικά

    1 μπανάνα
    2 αβγά
    1/4 κ. γλ. κανέλα
    Σιρόπι σφενδάμου ή μέλι για το σερβίρισμα

 

 

Περισσότερα στο govastileto.gr

4-5 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ΤΟ SNOW LEOPARD DAY 2023!Εκδήλωση αφιερωμένη στον αθλητή του ορειβατικού σκι που με τη θυσία του άλλαξε τα δεδομένα στην ορεινή διάσωση στη χώρα μας , στον Ερμή Θεοχαρόπουλο.

 Το Σαββατοκύριακο, 4-5 Μαρτίου, διοργανώνεται το Snow Leopard Day στα επιβλητικά Τζουμέρκα! ...



1968, Αναπολώντας, Πιερικος


 

Γ Εθνική - 2ος Όμιλος 8/2/2023 παιχνίδια , βαθμολογία, 13η αγωνιστική

 



Γονείς 5ου ΓΕΛ Κατερίνης

 Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων φιλοξενήθηκε χθες (10:50μ.μ.) στο "Ανατρεπτικό Δελτίο" του Alert Channel. Ευχαριστούμε τον κ. Α. Καψαμπέλη για την πρόσκληση. Ευελπιστούμε ότι, η δημοσιοποίηση του θέματος θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για τον έλεγχο στατικής επάρκειας του κτηρίου, όπως προτάθηκε από τους μηχανικούς της ΚΤΥΠ Α.Ε. και του ΤΕΕ Πιερίας, ως άμεσης προτεραιότητας ενέργεια αλλά και προϋπόθεση για όποια εργασία ακολουθήσει και την επίσης επείγουσα αντικατάσταση της σκεπής (η οποία σήμερα αποτελείται από λαμαρίνες) με τη χρήση ενδεδειγμένου υλικού (κλασικά ή ασφαλτικά κεραμίδια) ή όποια άλλη λύση κριθεί προσφορότερη για την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας, το ταχύτερο δυνατό.




Η «κατάδυση θανάτου» είναι το επικίνδυνο κόλπο που κάνει θραύση στο TikTok

 Μια νέα τάση έχει κατακλύσει το κόσμο του TikTok, με ανθρώπους να κάνουν επικίνδυνες καταδύσεις.


Η «κατάδυση θανάτου» αποτελεί την νέα και επικίνδυνη τάση που συγκεντρώνει αρκετούς οπαδούς στο TikTok.

Βίντεο με ανθρώπους να πηδούν από μεγάλα ύψη και να κάνουν σκόπιμα «bellyflopping» στο απέραντο γαλάζιο έχουν γίνει viral, καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ανακαλύπτουν τις «καταδύσεις θανάτου».


Η Asbjorg Nesje, μια νεαρή γυναίκα από τη Νορβηγία, είναι υπεύθυνη για αρκετά viral βίντεο στα οποία φαίνεται να εκτοξεύεται από υψηλές επιφάνειες. Μόνο η πιο πρόσφατη βουτιά της έχει συγκεντρώσει 42,5 εκατομμύρια προβολές.

Στο κλιπ, η Nesje πηδάει από μια ξύλινη πλατφόρμα, με ύψος 25 μέτρων. Οι έκπληκτοι θεατές παρακαλούσαν για επιβεβαίωση ότι η Nesje ήταν ασφαλής, με αποτέλεσμα η τολμηρή δύτρια να ανεβάσει μια άλλη οπτική γωνία του άλματος που δείχνει ξεκάθαρα την προσγείωση και την επανεμφάνισή της από το νερό.

Αποκεφάλισαν σκύλο και τον πέταξαν στα χιόνια

 Μία φρικιαστική εγκληματική πράξη μαρτυρά ο εντοπισμός ενός μεγαλόσωμου σκύλου στην περιοχή των Κάτω Λεχωνίων, λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο. Σύμφωνα με όσα καταγγέλει η Φιλοζωική ομάδα Βόλου, εντοπίστηκε αδέσποτος σκύλος μέσα στα χιόνια, ο οποίος νωρίτερα είχε αποκεφαλιστεί.


Η αποτρόπαια πράξη φαίνεται ότι έγινε από ανθρώπινο χέρι, καθώς η κατάσταση του ζώου, δε μαρτυρά ότι έπεσε θύμα ενός άλλου άγριου θηρευτή.

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος thenewspaper.gr, κανείς κάτοικος της περιοχής δεν έχει καταγγείλει το περιστατικό στην Αστυνομία, ενώ ο τόπος ανεύρεσης του πτώματος είναι κοντά στο Κοιμητήριο του χωριού.

Εθελοντές ζωόφιλοι απευθύνουν έκκληση σε αυτόπτες μάρτυρες να μιλήσουν ή να καταγγείλουν ότι έπεσε στην αντίληψή τους στις Αρχές.

Προσοχή: Ακολουθεί σκληρή εικόνα

skylos_nealeh2



Πέρασε η τροπολογία-μπλόκο στον Κασιδιάρη με ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ( Επιβεβαίωσε ο Ανδρουλάκης την μετά εκλογών συνεργασία του με ΝΔ.)

 


Με την ευρύτερη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε η τροπολογία για τη θεσμική θωράκιση της Βουλής και της Δημοκρατίας από εγκληματικές συμμορίες που φορούν τον μανδύα πολιτικού κόμματος, όπως η Χρυσή Αυγή και το κόμμα Κασιδιάρη.


Για το κρίσιμο θέμα που αφορά τον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος και την αντιμετώπιση των αυθεντικών και «γενόσημων» φασιστικών και νεοναζιστικών μορφωμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις, επέλεξε τελικά να τοποθετηθεί με το ουδέτερο κοινοβουλευτικά και αμφίσημο πολιτικά «παρών».

Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» και καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Λίγο πριν την ψηφοφορία ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση, είπε: «Εχετε περιέλθει σε βαρύτατη αμηχανία. Σε ένα τέτοιο μείζον θέμα το παρών" επισημαίνει την ένδειά σας. Ή αποδέχεστε μια βασική στρατηγική ή διαφωνείτε και λέτε όχι. Το ναι μεν αλλά, δεν σας σώζει».

Και πρόσθεσε: «Θέλετε να ψαρεύετε από παντού. Εχετε υιοθετήσει τα επιχειρήματα του Κασιδιάρη και κλείνετε το μάτι στους ψηφοφόρους του. Τελικά μείνατε μόνοι σας με το επαμφοτερίζον παρών. Τα πράγματα είναι καθαρά. Οι πολιτικές δυνάμεις διατύπωσαν τη θέση τους. Ευτυχώς παρά τις όποιες επιφυλάξεις στη Βουλή δεν υπήρξε κόμμα που να ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας».

Ακολούθως και ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης σχολίασε: «Αυτός που δεν λαμβάνει θέση στα πράγματα δεν τον θεωρούμε χρήσιμο, αλλά άχρηστο. Σε μια κεντρική πολιτική συζήτηση επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει ουδέτερος. Πονηράδα μπας και τσιμπήσει τις ψήφους απο την Χρυσή Αυγή».

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ο Γιάννης Οικονόμου είχε δηλώσει νωρίτερα: «Ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις. Την ώρα αυτή -που η θεσμική και ιστορική ευθύνη επιβάλλει αρραγές μέτωπο για τη ριζική αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων που εμφανίζονται σαν κόμματα- συνεχίζει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, ανιστόρητους ισχυρισμούς και δικολαβικά τερτίπια, ώστε να δικαιολογήσει ότι αποτελεί και πάλι εξαίρεση. Αλλά αυτοί που δεν έβρισκαν τάχα αίθουσα για να δικάσουν την Χρυσή Αυγή, που έλεγαν υπαινικτικά ότι "στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι" προκειμένου να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, που εφαρμόζουν κατά λέξη το εγχειρίδιο του τραμπισμού για να προκαλέσουν κοινοβουλευτική και γενικότερη πολιτική αρρυθμία, ούτε μπορούν να παριστάνουν τους τιμητές στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θαρραλέα ξεσκέπασε και οδήγησε στο εδώλιο την Χρυσή Αυγή και μάχεται έμπρακτα, από συστάσεώς της, κάθε έκφανση της ακροδεξιάς ούτε να νομίζουν ότι θα δραπετεύσουν χωρίς να πάρουν καθαρή θέση λειτουργώντας πάλι πονηρά. Η υπευθυνότητα του καθενός μετριέται στις πράξεις, γι' αυτό και η Ιστορία στους απόντες επιφυλάσσει περιφρόνηση και κατάκριση».


Ένα Δήμο για ΟΛΟΥΣ!!!

 


Ψαρόσουπα βελουτέ για δυνατό ανοσοποιητικό

 Φτιάξτε την απόλυτη χειμωνιάτικη σούπα για δυνατό ανοσοποιητικό.

Υλικά

1 κιλό ψάρι για σούπα

50 ml ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 πατάτες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια

2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες

1 μεσαία σελινόριζα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια

3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

Xυμό από 1 λεμόνι

70 ml λευκό κρασί

0,25 γρ. κρόκος Κοζάνης

750 ml βραστό νερό (συνδυασμός νερού που έβρασε το ψάρι με απλό νερό)

 

Περισσότερα στο govastileto.gr

Τα δυο είδη της σεξουαλικής επιθυμίας και παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική ορμή

 


Η σεξουαλική ορμή είναι το κίνητρο ή η επιθυμία για σεξουαλική συμπεριφορά ή συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες. Ονομάζεται επίσης λίμπιντο και συνιστά μια πτυχή της σεξουαλικότητας ενός ατόμου. Διαφέρει από άτομο σε άτομο και δεν υπάρχει φυσιολογική και μη σεξουαλική ορμή. Το ενδιαφέρον και η επιθυμία των ανθρώπων για σεξ είναι διαφορετικά και μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Η αναντιστοιχία ωστόσο της σεξουαλικής ορμής, όταν δηλαδή ένα άτομο βιώνει περισσότερη ή λιγότερη σεξουαλική επιθυμία σε σύγκριση με τον σύντροφό του, μπορεί να δημιουργήσει άγχος και δυσφορία στους συντρόφους.

 Η συγγραφέας και ερευνήτρια Emily Nagoski σημειώνει δύο είδη σεξουαλικής επιθυμίας στο βιβλίο της: την αυθόρμητη σεξουαλική επιθυμία και την ανταποκρινόμενη σεξουαλική επιθυμία.  Όπως υποδηλώνει το όνομα της, η αυθόρμητη σεξουαλική επιθυμία συμβαίνει τυχαία, με ή χωρίς διέγερση και υποστηρίζει τη γραμμική άποψη της σεξουαλικότητας που ξεκινά με την επιθυμία, ακολουθούμενη από τον ενθουσιασμό και τελικά οδηγεί στον οργασμό. Η Nagoski δηλώνει ότι περίπου το 70% των ανδρών έχουν αυτό το είδος σεξουαλικής επιθυμίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι μόνο 10-20%

 Αναφορικά με την ανταποκρινόμενη σεξουαλική επιθυμία,  η συγγραφέας σημειώνει ότι μερικοί άνθρωποι βιώνουν την επιθυμία ως απάντηση σε ψυχική ή σωματική διέγερση. Σε σύγκριση με την αυθόρμητη επιθυμία, η ανταποκρινόμενη σεξουαλική επιθυμία είναι πιο σκόπιμη.

Οι σεξουαλικές ορμές των ανθρώπων τείνουν να εξασθενούν. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την σεξουαλική ορμή:

-Ιατρικοί παράγοντες: Οι καταστάσεις που επηρεάζουν τις ορμόνες μιας γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη λίμπιντο. Ομοίως, οι άνδρες παράγουν λιγότερη τεστοστερόνη καθώς γερνούν, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μείωση των σεξουαλικών τους ορμών. Παράλληλα ορισμένοι μπορεί να έχουν διαταραχές που επηρεάζουν έμμεσα τη λίμπιντο, όπως η κατάθλιψη. Η λήψη φαρμάκων όπως οι β-αναστολείς και τα αντικαταθλιπτικά μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη λίμπιντο ενός ατόμου.

-Ατομικοί παράγοντες: Αυτοί είναι παράγοντες που εντοπίζονται στο άτομο και μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ορμή, όπως το επίπεδο έλξης του ατόμου προς το σύντροφό του καθώς και ο βαθμός κατανόησής του αναφορικά με το γεγονός της διακύμανσης της επιθυμίας. Παράλληλα η έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, το άγχος και η κούραση μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις σεξουαλικές ορμές.

-Διαπροσωπικοί παράγοντες: Αυτοί είναι παράγοντες που εντοπίζονται στο πλαίσιο των μακροχρόνιων σχέσεων και περιλαμβάνουν  την ανταπόκριση των συντρόφων μεταξύ τους, την  αντιληπτή συμβατότητα, την  επικοινωνία  και την ικανοποίηση από τη σχέση.  Μια ανασκόπηση  του 2018 ανέφερε επίσης ότι η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται καθώς η σχέση επιμηκύνεται, αλλά αυτό ίσχυε μόνο για τις γυναίκες. Η συναισθηματική οικειότητα αυξάνει επίσης την επιθυμία και τα υψηλότερα επίπεδα οικειότητας μειώνουν την πιθανότητα χαμηλής επιθυμίας. Η μονοτονία ωστόσο και η υπερβολική εξοικείωση με έναν σύντροφο μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Κοινωνικοί παράγοντες: Αυτές είναι κοινωνικές επιρροές που επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία ενός ζευγαριού και περιλαμβάνουν τις προσδοκίες φύλου, τις προσδοκίες για ισότιμη συμμετοχή των ζευγαριών στη σχέση και σεξουαλικές συμπεριφορές που οι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν ταμπού.

 Εάν ένα άτομο δε νιώθει καλά με τη σεξουαλική του επιθυμία καλό είναι να το συζητήσει με το σύντροφό του, καθώς και να απευθυνθεί σε έναν ειδικό θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών.

https://andrologia.gr/

Τι κάνει το καστανό ρύζι υγιεινό;

 Ζήσης Ψάλλας

Η ικανότητα του καστανού ρυζιού να εξουδετερώνει τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου και να αποτρέπει την κυτταρική βλάβη είναι ζωτικής σημασίας για πολλά από τα αποτελέσματα που προάγουν την υγεία. Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στο καστανό ρύζι μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, η γνώση σχετικά με το ποια κύρια ένωση συμβάλλει σε αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες παρέμενε για καιρό μυστήριο.

Σε μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Yoshimasa Nakamura από το Graduate School of Environmental and Life Science του Πανεπιστημίου Okayama, ερευνητές από την Ιαπωνία εντόπισαν το φερουλικό κυκλοαρτενύλιο (CAF) ως την κύρια «κυτταροπροστατευτική» ή κυτταροπροστατευτική ένωση στο καστανό ρύζι. Το CAF είναι μια μοναδική ένωση λόγω της υβριδικής του δομής. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Nakamura, «το CAF είναι μια υβριδική ένωση πολυφαινόλης και φυτοστερόλης και αναμένεται να είναι μια ισχυρή βιοδραστική ουσία με διάφορες φαρμακολογικές ιδιότητες, όπως αντιοξειδωτική δράση και δράση μείωσης του λίπους στο αίμα».

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences, συντάχθηκε από τον Hongyan Wu, από το Dalian Polytechnic University, και τον Toshiyuki Nakamura, από το Graduate School of Environmental and Life Science στο Πανεπιστήμιο Okayama. Σε αυτό, οι ερευνητές παρέχουν στοιχεία για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του CAF αποδεικνύοντας ότι μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα από το στρες που προκαλείται από το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Αν και το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένα υποπροϊόν των μεταβολικών διεργασιών ενός κυττάρου, μη φυσιολογικές ποσότητες της ένωσης μπορεί να είναι τοξικές για τα κύτταρα και να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη βλάβη. Η θεραπεία των κυττάρων με CAF αύξησε την αντοχή τους στο τοξικό στρες που προκαλείται από το υπεροξείδιο του υδρογόνου. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, η ποσότητα CAF σε ολόκληρο τον κόκκο του καστανού ρυζιού είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή άλλων αντιοξειδωτικών ενώσεων που βρίσκονται στο καστανό ρύζι. 

«Δείξαμε εδώ ότι το CAF αύξησε σημαντικά το επίπεδο mRNA του HO-1, του ενζύμου μικρού μοριακού βάρους που παράγει αντιοξειδωτικά, σε συγκεντρώσεις παρόμοιες με αυτές που απαιτούνται για κυτταροπροστατευτικά αποτελέσματα στην αντίσταση στην οξειδωτική βλάβη», εξηγεί ο Nakamura.

Η φωτογραφία της ημέρας


 

Αθώος λόγω αμφιβολιών για τον βιασμό ο Φιλιππίδης


 Ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης για την κατηγορία του βιασμού κατ' εξακολούθηση σε βάρος ηθοποιού.

Αντίθετα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον κήρυξε ομόφωνα ένοχο για τις δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος συναδέλφων του. 

Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση της έδρας για τις ποινές, ενώ τα μέλη του δικαστηρίου θα συζητήσουν για το εάν θα αναγνωρίσουν ελαφρυντικά στον ηθοποιό και ποια θα είναι αυτά. Ο Πέτρος Φιλιππίδης άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου έχοντας δίπλα του τη σύζυγό και τον γιο του, ενώ στην άλλη άκρη της αίθουσας βρίσκονταν οι τρεις καταγγέλλουσες.

Στο δικαστήριο βρίσκονται και οι ηθοποιοί Πηνελόπη Αναστόπουλου, Λένα Δροσακη, Ανδρομάχη Δαυλού, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και Ζέτα Δούκα.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ο συνήγορος του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος ζήτησε από το δικαστήριο να του αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

«Είναι σε μια ηλικία και το ποινικό του μητρώο δεν έχει καμία νομική παράβαση. Κανένας δεν είχε πει τίποτα τον Φεβρουάριο του 2021 για το Πέτρο Φιλιππίδη. Ο βίος του είναι άμεμπτος, είναι ένας άνθρωπος της τέχνης» είπε ο κ. Δημητρακόπουλος και πρόσθεσε: «έχετε ηθική και νομική υποχρέωση αναγνώρισης ενός ελαφρυντικού και να επιβάλλετε μια ποινή πλημμεληματικου χαρακτήρα».