ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Η Αυστραλία θα θανατώσει 2 εκατ. γάτες

Η Αυστραλία αποφάσισε να θανατώσει 2 εκατ. άγριες γάτες από τα περίπου 6 εκατ. που υπολογίζεται ότι ζουν επί εδάφους της, μέχρι το 2020.
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας διατείνεται ότι με αυτό τον τρόπο θα προστατέψει το οικοσύστημα, καθώς οι γάτες και συγκεκριμένα οι αγριόγατες που ζουν ελεύθερες στη φύση και αναγκάζονται να κυνηγούν για να εξασφαλίσουν την τροφή τους, πράγμα που αφανίζει ετησίως το 4% του πληθυσμού των πουλιών. Υπολογίζεται πως οι γάτες αυτές σκοτώσνουν 1 εκατ. πουλιά και 1,7 εκατ. ερπετά την ημέρα.
Οι αρχές της χώρας έχουν αποφασίσει να τις θανατώσουν ρίχνοντας λουκάνικα με φόλες από αεροπλάνα. Τα λουκάνικα αυτά θα περιέχουν κρέας καγκουρό, κοτόπουλο και το δηλητήριο «1080», που είναι θανατηφόρο για τα ζώα. Εφόσον οι γάτες φάνε το λουκάνικο μέσα σε 15 λεπτά θα είναι νεκρές.
«Πρέπει να είναι νόστιμα, θα είναι το τελευταίο γεύμα των γατών» είπε κυνικά μία εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ενώ εκπρόσωπος της φιλοζωικής οργάνωσης PETA ανέφερε πως πρόκειται για «βάναυσο» τρόπο.
Εκτός από τα δηλητηριασμένα λουκάνικα, οι αρχές της Αυστραλίας χρησιμοποιούν ειδικές παγίδες, ενώ σε κάποιες περιοχές δίδεται και αμοιβή για τους… «κυνηγούς κεφαλών γατών»!

Αυτή είναι η τελική συνταγή της ρύθμισης στην εφορία

Ο «έξυπνος τρόπος» που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών ως την τελική συνταγή για τη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι τελικώς μια κλίμακα 7-8 κλιμακίων από την οποία προκύπτει όχι ο φόρος (όπως συμβαίνει με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος) αλλά το μέγιστο ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει κάθε χρόνο για να τακτοποιήσει τα χρέη του. Αυτή η κλίμακα επιβραβεύει τους έχοντες χαμηλό εισόδημα και ζημιώνει αυτούς που δηλώνουν πολλά καθώς ο αριθμός των δόσεων που θα έχουν στη διάθεσή τους θα περιορίζεται αισθητά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο της κλίμακας υπολογισμού του μέγιστου ποσού ετήσιας καταβολής για αποπληρωμή χρεών έχει ως εξής:
Πώς λειτουργεί αυτή η κλίμακα; Ο έχων ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώνει το 4% του ετήσιου εισοδήματός του. Έτσι, αν δηλώνει 5000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώνει 200 ευρώ τον χρόνο (σ.σ για την ακρίβεια θα πληρώνει 240 ευρώ καθώς θα μπαίνει ο «κόφτης» του ελάχιστου ποσού δόσης) ενώ αν δηλώνει 10.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώνει 400 ευρώ τον χρόνο. Έτσι, ο έχων εισόδημα 10.000 ευρώ, αν χρωστάει 1200 ευρώ θα μπορεί να αποπληρώσει σε 36 δόσεις ενώ αν χρωστάει 4000 ευρώ θα μπορεί να πληρώσει σε 120 δόσεις. Αν όμως χρωστάει πάνω από 4000 ευρώ, τότε δεν θα πληρώνει μόνο 400 ευρώ τον χρόνο αλλά περισσότερα καθώς ο αριθμός των δόσεων δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τις 120.
Για τον υπολογισμό του ποσού θα λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα και όχι το οικογενειακό. Επίσης, δεν θα συνυπολογίζονται τα τεκμήρια διαβίωσης.

Πρωτομαγιά 2019: Προσοχή – Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν λόγω κινητοποιήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πρωτομαγιά 2019 – Όλες οι είδησεις: Σε κλοιό κινητοποιήσεων θα βρεθεί η χώρα σήμερα Τετάρτη (01/05/2019), ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς, με τα συνδικάτα να πραγματοποιούν συλλαλητήρια, πορείες και εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αρκετές άλλες πόλεις. 
Με σύνθημα «η Πρωτομαγιά είναι απεργία, όχι αργία», κόμματα, οργανώσεις και σωματεία βάσης αναμένεται να βρεθούν σήμερα στους δρόμους των περισσότερων πόλεων της χώρας.
Συγκεκριμένα, για την Αθήνα, το ΠΑΜΕ έχει καλέσει σε συγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Συντάγματος, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00.
Στις 10:30 αναμένεται να ξεκινήσουν οι συγκεντρώσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επί της Πατησίων, από μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σωματεία βάσης και αντιεξουσιαστές.
Οι πορείες που θα πραγματοποιηθούν, θα κινηθούν από την Ομόνοια και τη Σταδίου προς το Σύνταγμα και τη Βουλή και για το διάστημα που θα βρίσκονται σε εξέλιξη, η Τροχαία θα διακόπτει την κυκλοφορία στους δρόμους (Πατησίων, Ομόνοια, Σταδίου, Σύνταγμα, Πανεπιστημίου) στους οποίους θα βρίσκονται διαδηλωτές.

Θεεσαλονίκη

Κινητοποιήσεις για την εργατική Πρωτομαγιά θα πραγματοποιηθούν, ταυτόχρονα, και στη Θεσσαλονίκη.
Στη συμπρωτεύουσα το ΠΑΜΕ καλεί σε προσυγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, στις 10:30, ενώ εξωκοινοβουλευτική αριστερά, σωματεία και αντιεξουσιαστές δίνουν «ραντεβού» στις 11:00, στην Καμάρα.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του ηλεκτρικού (πρώην ΗΣΑΠ), τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, αλλά και ο σιδηρόδρομος, (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων, που θα συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά.
Το μετρό και το τραμ θα λειτουργεί από τις 09:00 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας, αφού, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία των εργαζομένων, ΣΕΛΜΑ, ΣΕΤ και ΣΕΚΕΛΜΑ, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9.00 το πρωί. Τα δρομολόγιά τους ωστόσο θα έχουν κατά βάση το πρόγραμμα της Κυριακής.
Ακινητοποιημένα, επίσης, θα είναι και τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού και των τουριστικών δρομολογίων λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα, 1η Μάη από τις 00:01 έως τις 24:00, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, προχωρούν οι ναυτεργάτες.
Η απόφαση πάρθηκε, μετά από πρόταση των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ τη Δευτέρα 15 Απρίλη.
«Παρά τις συνεχείς πιέσεις και διαμαρτυρίες και τις αντίστοιχες υποσχέσεις των αρμοδίων, τα προβλήματα όχι μόνον δεν επιλύονται, αλλά εξακολουθούν να συσσωρεύονται καθημερινά, με αποκορύφωμα την εξακολούθηση εφαρμογής του νόμου για τις μειωμένες και ειδικές συνθέσεις στα επιβατικά μεσογειακά και ακτοπλοϊκά πλοία, τις συντάξεις, το ασφαλιστικό και τη συνεχιζόμενη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε ό,τι αφορά τις ώρες απασχόλησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Το σωματείο των ναυτικών καλεί την κυβέρνηση και την εργοδοσία να δώσει επιτέλους λύσεις στα προβλήματα, ενώ ζητά τη συμμετοχή όλων στην απεργιακή κινητοποίηση.

Σουβλάκια κοτόπουλου με έτοιμο πέστο και πικάντικη λαχανοσαλάτα

Πανεύκολη συνταγή με 2 υλικά και μια ονειρεμένη σάλτσα για να συνοδεύσουμε τα σουβλάκια μας.
Υλικά
Για τα σουβλάκια
6 φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, κομμένα σε μπουκιές
100 γρ. έτοιμο πέστο βασιλικού (από βάζο)
ξυλάκια σουβλακιού
αλάτι και πιπέρι
Για τη σαλάτα
120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα (κατά προτίμηση Dijon)
1 κουτ. σούπας λάδι
3 φλιτζ. τσαγιού λάχανο ψιλοκομμένο
3 φλιτζ. τσαγιού λάχανο ψιλοκομμένο και λίγα φύλλα σέλινου, χοντροκομμένα
3 κουτ. σούπας έτοιμο πέστο επιπλέον
Διαδικασία
Βάζουμε σε ένα μπολ το κοτόπουλο και προσθέτουμε το έτοιμο πέστο. Ανακατεύουμε να «πιάσει» το πέστο καλά γύρω-γύρω, περνάμε τις μπουκιές στα ξυλάκια για σουβλάκι και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε τα σουβλάκια στο γκριλ για 4 – 5 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθούν καλά, χωρίς όμως να καούν και να στεγνώσουν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με τη μουστάρδα, λάδι, το λάχανο και το σέλινο. Σερβίρουμε τα σουβλάκια ζεστά, περιχύνουμε με το πέστο και συνοδεύουμε με τη λαχανοσαλάτα.

Τότεναμ – Άγιαξ: Άλωσαν και το Λονδίνο οι Ολλανδοί. Φουλ… για τελικό

Αποφασιστικό βήμα πρόκρισης στον τελικό του Champions League έκανε ο Άγιαξ. Ο “Αίαντας” άλωσε και το Λονδίνο, επικρατώντας της ελλιπέστατης Τότεναμ με 1-0, στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.
Με γκολ του Φαν ντε Μπέεκ στο 15′, ο Άγιαξ επικράτησε της Τότεναμ με 1-0 στο Λονδίνο και πήρε σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό του Champions League.
Οι Ολλανδοί ήταν ανώτεροι από τους Άγγλους, δεν απειλήθηκαν ιδιαίτερα από τους Άγγλους, ενώ θα μπορούσαν να «καθαρίσουν» την υπόθεση πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι, αλλά το σουτ του Νέρες στο 78′ σταμάτησε στο δοκάρι.
Την επόμενη Τετάρτη (8/5), θα πραγματοποιηθεί η ρεβάνς των δύο ομάδων στο Άμστερνταμ, όπου ο Άγιαξ θα είναι το φαβορί για να επιστρέψει σε τελικό της διοργάνωσης μετά από 23 χρόνια.Ο αγώνας
Ο Άγιαξ μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι και πήρε από νωρίς τον έλεγχο του αγώνα, ενώ ευτύχησε να ανοίξει το σκορ στην πρώτη κλασική του ευκαιρία για γκολ.

Αυτές είναι οι 4 πιο εκδικητικές γυναίκες του ζωδιακού!

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο κι αυτές οι κυρίες το γνωρίζουν καλά. Ο άντρας που θα τις κοροϊδέψει, θα τις υποτιμήσει ή -ακόμα χειρότερα- θα τις απατήσει πάει. Αυτές, ακόμα κι αν δείχνουν ήρεμες ή δε μιλούν, μέσα τους οργανώνουν ήδη τα σχέδιά τους να πάρουν το αίμα τους πίσω!
Ας δούμε ποιες είναι οι τέσσερις πιο εκδικητικές γυναίκες του ζωδιακού, αν και τη μία ήδη την ξέρεις:
1. ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Εντάξει! Με το που διάβασες τον τίτλο, το μυαλό σου πήγε αμέσως στην Σκορπίνα, που είναι γνωστό ότι σηκώνει την κούπα της πρωταθλήτριας στην εκδίκηση. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσει τη «λαδιά» που θα της κάνει κάποιος και δε θα τον συγχωρήσει ποτέ όσος χρόνος κι αν περάσει. Αν δεν το πληρώσει ακριβά, δεν προχωράει παρακάτω. Είναι γι’ αυτήν προσωπικό στοίχημα να τον κάνει να πονέσει στο τετραπλάσιο από ό,τι πόνεσε εκείνη και θα το κερδίσει, πατώντας σε όλα τα ευαίσθητα σημεία του, εκτός αν ο άλλος εξαφανιστεί από προσώπου γης. Μόνο έτσι θα γλιτώσει.
2. ΚΡΙΟΣ
Νομίζεις ότι η Κριαρίνα θα βρίσει ή θα χτυπήσει τον άντρα που την απάτησε ή την κορόιδεψε; Κάνεις μεγάλο λάθος! Μπορεί να φύγει κοπανώντας πίσω της την πόρτα, γι’ αυτήν όμως τίποτα δεν τελείωσε. Ο προδότης πρέπει να πληρώσει και θα πληρώσει με… δημόσιο εξευτελισμό. Γιατί καλώς ή κακώς στραπατσαρίστηκε ο εγωισμός της, οπότε θα του το ανταποδώσει στο ακέραιο, ξεφτιλίζοντάς τον μπροστά σε όλους, βγάζοντας στη φόρα ακόμα και λεπτομέρειες για την… ανατομία του ή τα γούστα του στο σεξ και γελώντας στα μούτρα του.
3. ΙΧΘΥΕΣ
Δεν περίμενες να βρίσκεται στη λίστα, κακώς όμως! Θυμήσου ότι σύμφωνα με τις παγκόσμιες έρευνες στο συγκεκριμένο ζώδιο ανήκουν οι περισσότεροι serial killers και βασανιστές των Ναζί! Όταν πληγωθεί η Ψαρίνα, το μάτι της γυρίζει! Θα κλάψει πολύ, θα υποφέρει, αλλά μετά θα σκεφτεί τρόπο να τη φέρει στον άντρα που την έκανε λιώμα και να τον πονέσει όσο δεν πάει. Κι εδώ είναι όλα τα σενάρια ανοιχτά: Από το να της στρίψει τελείως η βίδα και να γίνει πραγματικά επικίνδυνη, μέχρι να πει ψέματα για να πάρει τους πάντες με το μέρος της, βάζοντάς τον στην απομόνωση.
4. ΤΑΥΡΟΣ
Ω ναι, η Ταυρίνα μπορεί να τα κάνει όλα γυαλιά καρφιά, αν μάθει ότι ο αγαπημένος της την κεράτωσε ή την εξαπάτησε, αλλά σίγουρα δε θα σταματήσει εκεί. Μιας και δεν ανήκει στα ζώδια που ξεσπούν και το ξεπερνούν, θα φροντίσει να κάνει τον συγκεκριμένο άντρα να υποφέρει μέχρι εκεί που δεν πάει. Κι όταν της μπει κάτι στο μυαλό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω ούτε πόντο. Μάλιστα, είναι ικανή να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα, φτιάχνοντάς τα με τον κολλητό ή έναν πολύ γνωστό του.

Οι θαυματουργές ιδιότητες των εσπεριδοειδών

Όταν ακούμε για εσπεριδοειδή το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η βιταμίνη C. Ωστόσο τα φρούτα αυτά περιέχουν μια ευρεία γκάμα βιταμινών και μετάλλων, ενώ πολλά από αυτά είναι πλούσια σε ασκορβικό οξύ, φυλλικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες.
Ειδικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, τα φρούτα αυτά βοηθούν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, βελτιώνουν την όραση, καταπολεμούν το κρυολόγημα. Επίσης αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, προστατεύουν από τον διαβήτη τύπου 2 και δυναμώνουν τα οστά.
Ροή αίματος
Επιπρόσθετα τα εσπεριδοειδή βελτιώνουν την ροή του αίματος μέσω των στεφανιαίων αρτηριών και εμποδίζουν την ικανότητα των αρτηριών να σχηματίσουν θρόμβους στο αίμα.

Ολοκληρώθηκε το ψηφοδέλτιο της περιφερειακής παράταξης «Αλληλεγγύη» - Δέκα νέοι υποψήφιοι



Με την ανακοίνωση δέκα νέων υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων ολοκληρώθηκε το ψηφοδέλτιο της περιφερειακής παράταξης «Αλληλεγγύη». Τους υποψήφιους, που συμπληρώνουν το συνδυασμό, με τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό (109) ανακοίνωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ότι ο συνδυασμός θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο την ερχόμενη Πέμπτη 2 Μαΐου 2019, στις 11.00’ το πρωί.

Οι δέκα νέοι υποψήφιοι είναι:

ΗΜΑΘΙΑ
-Σοφία Υφαντίδου: Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ, Πρωταθλήτρια στο Έπταθλο και στον Ακοντισμό, με διεθνείς διακρίσεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
-Χρήστος Παπασωτηρίου: Επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης και της ζαχαροπλαστικής, απόφοιτος δραματικής σχολής.
-Γεώργιος Κεφαλάς: Αντιπρόεδρος του Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, πρ. πρόεδρος Ένωσης Νέων Αγροτών Ελλάδας, πρ. πρόεδρος Ένωσης Αγελαδοτρόφων Ελλάδας.

ΠΕΛΛΑ
-Λάκης Βασιλειάδης: Περιφερειακός σύμβουλος, νομικός, πολιτικός επιστήμονας.
-Δέσποινα Καλδερεμτζή: Δημοτική σύμβουλος Δήμου Αλμωπίας, ελεύθερη επαγγελματίας.
-Σοφία Φαρσακίδου: Τοπική σύμβουλος Γιαννιτσών Δήμου Πέλλας, μαία.

ΠΙΕΡΙΑ
-Άννα Γάτσιου: Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Αγίου Δημητρίου Δήμου Κατερίνης, μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Πιερίας, ασφαλίστρια.
-Δημήτριος Τσιμήτρης: Περιφερειακός σύμβουλος, αγρότης.

ΣΕΡΡΕΣ
-Χρήστος Βαρούτης: Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Βισαλτίας, αγρότης.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
-Ελένη Λογοτριβή: Δημοτική σύμβουλος Δήμου Σιθωνίας, ιατρός, αν. διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου.

  

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ Κ. ΜΗΛΙΑ





Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία τίθενται στο επίκεντρο των δράσεων, που υλοποιεί διαχρονικά το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Κατερίνης. Προς την κατεύθυνση αυτή, τα στελέχη του Κέντρου ανταποκρίθηκαν σε  πρόσκληση που απηύθυνε τo ψυχοκοινωνικό προσωπικό της Δ.Ο.Μ. και πραγματοποίησαν ομιλία στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Κάτω Μηλιάς, στο 13ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Κατερίνης – Ελασσόνας (Κτήμα Ηρακλή).
Ειδικότερα, η Κοινωνική Λειτουργός Χρυσούλα Μοσχολούρη,  η Κοινωνιολόγος Χαρίκλεια Πιπεροπούλου και  ο Υπεύθυνος  Ομάδας  Έργου του Κέντρου (και υπεύθυνος επικοινωνίας για την υποστήριξη της δομής φιλοξενίας των προσφύγων στη Κατερίνη) Εμμανουήλ Κοσμαδάκης επισκέφθηκαν τη δομή στις 17/04. Εκεί, παρουσία των φορέων που δραστηριοποιούνται στο ΚΑΜΠ (του ψυχοκοινωνικού προσωπικού της Δ.Ο.Μ., του υποστηρικτικού προσωπικού του Δήμου Κατερίνης, της συντονίστριας του Υπουργείου Παιδείας, της υπεύθυνης εκπαίδευσης προσφύγων στην δομή της Κάτω Μηλιάς, της ψυχολόγου της οργάνωσης υπεύθυνης για την Παιδική Προστασία της Solidarity Now, της ιατρικής ομάδας του Ε.Ο.Δ.Υ.,), με την συμμετοχή των προσφυγισσών και την πολύτιμη βοήθεια των διερμηνέων της Δ.Ο.Μ., ενημέρωσαν διεξοδικά όλους τους εμπλεκόμενους, για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που προσφέρει το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης.
Επιπλέον,  για τις υπηρεσίες του δικτύου της Γ.Γ.Ι.Φ.,  για την ισότητα των φύλων, καθώς και για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία.
Οι συμμετέχουσες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, τόσο με την πολυπρόσωπη παρουσία όσο και με την ενεργό συμμετοχή τους στην εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε. Στον επίλογο της ενημερωτικής ομιλίας, διανεμήθηκαν και ενημερωτικά έντυπα, μεταφρασμένα στις ομιλούσες γλώσσες τους.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΤΟ 4ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ


Διοργάνωση Ενημερωτικής Εκδήλωσης από το Επιμελητήριο Πιερίας


Το Επιμελητήριο Πιερίας στο πλαίσιο της συνεχούς, πλήρους και έγκυρης ενημέρωσης των μελών του, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: "Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Κυκλική Οικονομία στην Ε.Ε.: Ευκαιρίες για δουλειές και ποιότητα ζωής", την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 και ώρα 20.00, στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας  (1ος όροφος), με Κεντρική Ομιλήτρια την κα. Μαρία Σπυράκη, υποψήφια Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Ευρωβουλευτή Ε.Λ.Κ., βραβευμένη «Ευρωβουλευτής της Χρονιάς» στην κατηγορία Βιομηχανία, Έρευνα και Καινοτομία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναλυθεί η αναγκαιότητα να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας καθώς και το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας αξιοποιώντας  ευκαιρίες που δίνει η  ευρωπαϊκή νομοθεσία για δουλειές και έργα αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.



«Εαρινές Ημέρες Μουσών 2019»


«Ζωή στην πόλη»: Έκθεση ζωγραφικής του Αθανάσιου Σταθακόπουλου στην Αστική Σχολή



Τη νέα έκθεση ζωγραφικής του Αθανάσιου Σταθακόπουλου με τίτλο «Ζωή στην πόλη», παρουσιάζουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Εαρινές Ημέρες Μουσών 2019», η Εστία Πιερίδων Μουσών και ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Δήμου Κατερίνης.
Σε μια εποχή που η διαβίωση στην πόλη αντιμετωπίζεται με κυνισμό, η τέχνη οφείλει να αναδείξει μια ζωντανή γωνιά της πραγματικότητας. Αυτήν την πρόκληση αντιλήφθηκε από νωρίς ο Αθανάσιος Σταθακόπουλος, την ζωή στην πόλη όχι ως επιμέρους λειτουργία του βίου, αλλά ως βασική μορφή ανθρώπινης έκφρασης.
«Εδώ και δεκαετίες έχει αλλάξει η στάση ζωής των ανθρώπων. Τάχθηκα λοιπόν στην αναζήτηση του μύθου έτσι όπως αποκαλύπτεται στις λεπτομέρειες» δηλώνει ο καλλιτέχνης και συνεχίζει λέγοντας «περιβαλλόμαστε από ανθρώπους που γεννήθηκαν σε συνθήκες προ βιομηχανικής επανάστασης και από άλλους που δε μπορούν να φανταστούν έναν κόσμο χωρίς διαδίκτυο».
Όμως, η δυσκολία της πρόκλησης αποτελεί πάντοτε πλεονέκτημα για την τέχνη, γι' αυτό καταλήγει «θεωρώ ότι ζούμε σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικά εποχές, όπου ένα χαρμάνι νοοτροπιών αλληλεπιδρά μαζί μας, ώστε να έχουμε το προνόμιο να κινούμαστε στις πιο εκπληκτικές θεματικές αντιφάσεις».
Οι έμπειρες πινελιές του αποτυπώνουν διακριτικά τη σύγκρουση, χωρίς να τονίζουν τις εντάσεις με επιπλέον χρωματικά συναισθήματα. Αφήνουν τον θεατή να τις συνειδητοποιήσει.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ στην Κατερίνη και
θα διαρκέσει από 1 έως 8 Μαΐου 2019.
Εγκαίνια:  Τετάρτη 01 Μαΐου 2019 στις 7μμ.
Ώρες λειτουργίας, 10πμ - 1μμ και 6μμ - 9μμ.


Δήμος Κατερίνης – Τ.Κ. Άνω Αγίου Ιωάννη: Αναβίωσαν οι «Αυγομαχίες» στη Γιορτή Αγάπης


 H καθιερωμένη πασχαλινή «Γιορτή της Αγάπης», πραγματοποιήθηκε χθες δεύτερη μέρα του Πάσχα στην Τοπική Κοινότητα Άνω Αγίου Ιωάννη. Η εκδήλωση, η οποία συγκέντρωσε και φέτος το ενδιαφέρον των κατοίκων της Πιερίας αλλά και πολλών επισκεπτών διοργανώθηκε από τον Δήμο Κατερίνης και τον τοπικό ποντιακό πολιτιστικό σύλλογο «ΑΡΓΟΣ».
Στη διάρκεια της γιορτής αναβίωσαν οι «αυγομαχίες», έθιμο που έχει τις ρίζες του στον Πόντο, ενώ συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και την σύγκρουση του καλού με το κακό. Στο διαγωνισμό των αυγομαχιών έλαβαν μέρος άτομα όλων των ηλικιών. Στους νικητές, απονεμήθηκαν έπαθλα, ενώ προσφορά εδεσμάτων έγινε σε όλους όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση – θεσμό για την ευρύτερη περιοχή.
Κοντά σε συνδημότες και επισκέπτες βρέθηκαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι μετέφεραν τις ευχές του Δήμαρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, ενώ αναφέρθηκαν στο σημαντικό λαογραφικό έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου, μεταξύ των οποίων και ο ποντιακός πολιτιστικός σύλλογος «ΑΡΓΟΣ». Με την ευκαιρία απηύθυναν ευχές: «Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά  σε κάθε οικογένεια, με προκοπή και υγεία!» σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων: η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η αντιδήμαρχος Παρθένα Μακρίδου Παρτσαλίδου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Θεόδωρος Παυλίδης, ο εκπρόσωπος τύπου  και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης Χρυσόστομος Κυραϊλίδης, οι  Δημοτικοί Σύμβουλοι Αλέξανδρος Γιουμίδης, Νίκος Μακρίδης, Ζήνων Σατραζέμης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Τ.Κ. Άνω Αγίου Ιωάννη, Χαράλαμπος Οφίδης, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Χρήστος Παυλίδης, ευχαρίστησε τον Δήμο Κατερίνης, για τη διαχρονική υποστήριξη, ενώ αναφερόμενος στην ταυτότητα της εκδήλωσης τόνισε χαρακτηριστικά: «Το έθιμο των αυγομαχιών έχει την αφετηρία του στις αλησμόνητες πατρίδες του ποντιακού ελληνισμού. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922, οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους το έθιμο, το οποίο διαδόθηκε ευρύτατα και στην περιοχή μας».


Κατάρτιση και συμβουλευτική φορέων και επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας σε σχετικό φόρουμ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

PKM-HEADER-press






 



Η κατάρτιση και η συμβουλευτική φορέων και επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας τέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο «Φόρουμ Συνεργασίας Φορέων και Επιχειρήσεων της Κοινωνικής Οικονομίας για την προώθηση συμφωνιών», που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, στην προσπάθειά τους να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.).
Το Φόρουμ Συνεργασίας αποτελεί δράση του Έργου «Διασυνοριακό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη και Λειτουργία ενός Εκτελεστικού Μηχανισμού για την Υποστήριξη και την Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Καινοτομίας» με ακρωνύμιο «Action Plan for Social Entrepreneurship», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας “INTERREG V-A GREECE – BULGARIA 2014-2020”, στο οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν φορείς και επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας, που είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες από καλές πρακτικές, να αναπτύξουν δικτυώσεις, προτάσεις και συμφωνίες, αλλά και ενδιαφερόμενοι που βρίσκονται σε διαδικασία έναρξης μιας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες και τα προβλήματα.
Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο κ. Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, Αν. Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος αναφέρθηκε και στις επόμενες δράσεις του έργου που αφορούν την κατάρτιση και τη συμβουλευτική των στελεχών ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., αλλά και όλους όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας. Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε επίσης στη Δομή Υποστήριξης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, η οποία λειτουργεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα για θέματα νομοθεσίας, δράσεις υποστήριξης, εκπαίδευση προσωπικού, πηγές χρηματοδότησης κτλ.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις σχετικά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τα προϊόντα από οκτώ (8) ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία θα επεκτείνει τη δραστηριότητά της με τη δημιουργία μιας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ένταξης.
Οι Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. που παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ήταν οι εξής:
•        Κοιν.Σ.Επ. «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΕΛΙΞΗ»
•        Κοιν.Σ.Επ «ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΧΕΡΙΝ»
•        Κοιν.Σ.Επ «ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Κ.ΑΛ.Ο. COOP»
•        Κοιν.Σ.Επ «ΩΡΕΣ»
•        Κοιν.Σ.Επ «DOT2DOT»
        Κοιν.Σ.Επ.  «LIFE-EVENTS»
•        Κοιν.Σ.Επ. «ΣΥΝΟΧΗ»
•        Κοιν.Σ.Επ. «ΚονSεπτ»
•        Μ.Κ.Ο. «ΑΡΣΙΣ»
Στο τέλος των προγραμματισμένων παρουσιάσεων εκπρόσωποι από φορείς Κ.ΑΛ.Ο. είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο και τις δράσεις τους στο κοινό.
Οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης είναι διαθέσιμες στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του έργου: http://apfse.eu
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τις δράσεις του οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (τηλ. 2310 403004, υπεύθυνη επικοινωνίας: Έλλη Πλατσιούρη).