Της Μανταλένας Πίου
New deal για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, με διαγραφή μέρους των εταιρικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται, φέρεται αποφασισμένη να προωθήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου έως τον Σεπτέμβριο, το αργότερο, να υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, για να «πέσει ρευστότητα» στην αγορά, τουλάχιστον σε εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα.
«Δεν θέλω να χρησιμοποιώ τη λέξη κούρεμα», δήλωσε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγων του υπουργείου, «αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες γνωρίζουν ότι ένα μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι όσες επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες, θα κλείσουν, όμως εκείνες που έχουν θετικά EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) και προοπτικές, με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να προχωρήσουν. Μόνον έτσι θα βοηθήσουμε όσο ταχύτερα γίνεται τις εταιρείες που μπορούν να επιβιώσουν, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ξανά προς όφελος όλων, και της οικονομίας και των τραπεζών, δήλωσε, τονίζοντας ότι δεν μπορούν οι τράπεζες να διαθέτουν παρκαρισμένα 30 δισ. ευρώ και τουλάχιστον ένα μέρος αυτών να μην μπορεί να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις εκείνες που αν μειωθεί το χρέος τους θα επιβιώσουν.
Μόνον με τις νέες επιχειρήσεις δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, πρόσθεσε, γιατί χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν, χρόνο που δεν διαθέτει ούτε η ελληνική οικονομία, ούτε η ελληνική κοινωνία. «Η κοινωνική υπομονή έχει εξαντληθεί», δήλωσε, τονίζοντας ότι χρειάζεται να γίνουν γρήγορες προσαρμογές της πολιτικής με στόχο την αύξηση του ΑΕΠ.
Κύκλοι προσκείμενοι στην νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσαν πως ο υπουργός Νίκος Δένδιας θα επιδιώξει σύντομα συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών «πάνω σε μία διευρυμένη ατζέντα», που θα περιλαμβάνει τόσο τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων όσο και την ταχύτερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, βάσει των διαφόρων εργαλείων που υπάρχουν στην αγορά.
Επίσης τόνισαν ότι θα υπάρξει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του υπουργείου, ενώ στο σκέλος του ΕΣΠΑ θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη διευκόλυνση τόσο της ένταξης των επενδυτικών πρότζκεκτ όσο και της ταχύτερης απορρόφησης των κονδυλίων. Θα διαμορφωθούν action plan, ένα ευρύτερο με στόχους και υπεύθυνους έργων και ένα μικρότερο για την μεταφορά πόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις..
Αλλαγές θα πρέπει να αναμένονται και στο πτωχευτικό δίκαιο, αφού οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν είναι επαρκές και ότι χρειάζεται μία νέα αντίληψη, που να μην ?ψέγει? τον επιχειρηματία αλλά να αντανακλά τη σύγχρονη πραγματικότητα, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν ως ενεργά στοιχεία στην οικονομία.
Χθες εξάλλου ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν και τον επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ε.Ε. για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.
H θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Είναι το μεγάλο στοίχημα ....ώστε να υλοποιήσουμε αυτό το οποίο φαίνεται απολύτως εφικτό, την έξοδο από την κρίση», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες το πρωί με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν και τον επικεφαλής της ομάδας δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.
Στη συνάντηση γνωριμίας που είχε με τον κ. Χαν συζητήθηκε η δυνατότητα γρήγορων κινήσεων που θα επιφέρουν κατά το δυνατόν άμεσα αποτελέσματα σε σχέση με τους πόρους που προβλέπονται από το νέο ΕΣΠΑ. Ο υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να ?κτίσει? πάνω στα βήματα του προκατόχου του κ. Κωστή Χατζηδάκη και να εμβαθύνει όπου χρειάζεται, ώστε όχι απλώς να μην χαθεί η δυναμική που έχει επιτευχθεί στις απορροφήσεις αλλά και να επιταχυνθεί.
Ο κ. Χαν, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες, μίλησε για τα εμπόδια που δημιουργούν στις επενδύσεις, προβλήματα όπως οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, οι συχνές αλλαγές στο φορολογικό κλπ, αναγνωρίζοντας πάντως ότι έχουν γίνει βήματα σε πολλούς τομείς. Αναφερόμενος στα 181 έργα προτεραιότητας του «παλαιού» ΕΣΠΑ είπε ότι 11 έργα διατρέχουν κίνδυνο, 40 χρειάζονται επιτάχυνση, 23 έργα πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2014 και άλλα 105 έργα ως το τέλος του 2015, ενώ 51 είναι εκείνα που έχουν ολοκληρωθεί. Ερωτώμενος κατά πόσον ισχύει η πληροφορία ότι από εδώ και πέρα οι εκταμιεύσεις του ΕΣΠΑ σχετίζονται με την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων ή άλλων μνημονιακών υποχρεώσεων παρέπεμψε το θέμα σε εμπειρογνώμονα που τον συνόδευε, ο οποίος εξήγησε ότι το ΕΣΠΑ δεν συνδέεται με το Μνημόνιο, όμως από εδώ και πέρα το νέο ΕΣΠΑ για όλες τις χώρες- μέλη περιέχει τη λεγόμενη «αρχή αιρεσιμότητας», που θέτει κάποιους όρους για τις εκταμιεύσεις των προγραμμάτων.
Ο επίτροπος αναφέρθηκε σε ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), τον «Μηχανισμό Πρωτοβουλίας», το οποίο μέσω τραπεζών θα χρηματοδοτεί 100% τις μικρομεσαίες και μάλιστα κατά τρόπο που δεν θα χρειάζεται να το εγγράψουν οι τράπεζες στα βιβλία τους. Δεδομένου του χαμηλού ρίσκου και των επιτοκίων της ΕΤΕπ, τα δάνεια αυτά θα μπορούσαν να έχουν και χαμηλά επιτόκια, εκτίμησε ο κ. Χαν.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα clusters συνεργαζόμενων επιχειρήσεων διαφορετικών κλάδων, με έμφαση στον τουρισμό και τις κρουαζιέρες. Είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί η στροφή στον ποιοτικό τουρισμό και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Επίσης μίλησε για υποδομές στα λιμάνια σε τουριστικές περιοχές ώστε να υποδέχονται κρουαζιερόπλοια, για τις δυνατότητες ελληνικών επιχειρήσεων στα τρόφιμα, σε νέα υλικά, τη συνεργασία τους με ερευνητικά κέντρα κλπ.
Το γνωρίζουν
«Δεν θέλω να χρησιμοποιώ τη λέξη κούρεμα», δήλωσε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγων του υπουργείου, «αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες γνωρίζουν ότι ένα μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό».
Παρκαρισμένα 30 δισ.
Δεν μπορούν οι τράπεζες να διαθέτουν παρκαρισμένα 30 δισ. ευρώ και τουλάχιστον ένα μέρος αυτών να μην μπορεί να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις εκείνες που αν μειωθεί το χρέος τους θα επιβιώσουν.
Συνάντηση
Κύκλοι προσκείμενοι στην νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσαν πως ο υπουργός Νίκος Δένδιας θα επιδιώξει σύντομα συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών «πάνω σε μία διευρυμένη ατζέντα»