ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

  

ΘΕΜΑ
:
 Διαβίβαση ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ
ΣΧΕΤ.
:
Το από , 15-09-2013/1300 C / ΕΜΥ/ΕΜΚ/ Α.Α. 2 / 2013/ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
      
          Σας διαβιβάζουμε συνημμένα το παραπάνω σχετικό ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ και σας γνωρίζουμε ότι πρόσκαιρη αλλά σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός  σήμερα  ΔΕΥΤΕΡΑ 16/9, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ώστε να βρίσκεστε σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
        Παράλληλα, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πιερίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.   
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.    

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:
Το από , 15-09-2013/1300 C / ΕΜΥ/ΕΜΚ/ Α.Α. 2 / 2013/ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ   
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ



ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
Αγρ/μος Τοπ/φος Μηχανικός με Β΄βαθμό



Έκτακτα Δελτία σε ισχύ
Ώρα έκδοσης: 15/09/13 10:00
WOGR91 LGAT 151000
"ΑΜΕΣΟ"
ΑΠΟ : ΕΜΥ/ΕΜΚ
Ελληνικό, 15-09-2013 / 1300 C
Α.Α. 2 / 2013
ΠΡΟΣ : ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ (16-9-13) ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

1. ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ.

2. ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ, ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΟΠΙΚΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΝΗ ΜΟΡΦΗ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ.

3. ΠΑΝΤΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΕΜΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΜΚ
α.α Χ. ΠΕΤΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΕΜΚ1

Α ΛΑΛΟΣ


16.09.2013 Δελτίο Τύπου Μ.Μπόλαρη - "Παράνομη και εκβιαστική πρακτική είσπραξης αμοιβών πνευματικών δικαιωμάτων από την Α.Ε.ΠΙ. Α.Ε. σε βάρος ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών"

Ερώτηση του ανεξάρτητου Βουλευτή Σερρών κ. Μάρκου Μπόλαρη προς τους αρμόδιους Υπουργούς.
Με ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλο και προς τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Σ. Κεδίκογλου, ο Βουλευτής Σερρών κ. Μάρκος Μπόλαρης, αναφέρεται στην παρά τo νόμo και αυθαίρετη πολυετή πρακτική της Α.Ε.ΠΙ., η οποία κατά ευθεία παράβαση του Ν. 2121/1993 που ορίζει ρητά ότι ο υπολογισμός αμοιβής που δικαιούται να αξιώνει από τους χρήστες πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά σε ποσοστιαία βάση, συμπεριλαμβάνει στις συμβάσεις που καταρτίζει επί σειρά ετών με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς παράνομο όρο «για κατώτατο ποσό», γνωστό και ως minimum guarantee. 
Συγκεκριμένα, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Α.Ε.ΠΙ.) είναι μία ανώνυμη εταιρεία η οποία λειτουργεί ως οργανισμός συλλογικής διαχείρισης και προστασίας του περιουσιακού δικαιώματος των δημιουργών μουσικών έργων και βάσει του Ν.2121/1993 καθιστάται αρμόδια για την είσπραξη και απόδοση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Σύμφωνα με τα άρθρα 56 και 32 παρ. 1 του Νόμου, η Α.Ε.ΠΙ. δικαιούται να αξιώνει από τους χρήστες των έργων του ρεπερτορίου της αμοιβή η οποία θα πρέπει να συμφωνείται με τους  χρήστες υποχρεωτικά σε ποσοστιαία βάση για τον υπολογισμό της οποίας λαμβάνονται υπόψη, ανεξαιρέτως, τα ακαθάριστα έσοδα ή τα έξοδα ή συνδυασμός ακαθάριστων εσόδων και εξόδων, τα οποία προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα του αντισυμβαλλομένου και προέρχονται από την εκμετάλλευση του έργου.
Ωστόσο, στις συμβάσεις που συνάπτει η Α.Ε.ΠΙ. με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ανά τη χώρα, αφενός καθορίζει μονομερώς το ποσοστό σε 2,2% επί των ακαθάριστων εσόδων του σταθμού, αφετέρου προσθέτει αυθαίρετα και κατά ευθεία παράβαση του Νόμου όρο για κατώτατο ποσό αμοιβής, το οποίο και πάλι μονομερώς καθορίζει στα 925¤. Το ποσό αυτό είναι σαφές πως δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στο ποσοστό του 2,2%.
Επιπρόσθετα, ο κ. Μπόλαρης τονίζει ότι μπορεί να διαπιστωθεί καταχρηστική εκμετάλλευση από την Α.Ε.ΠΙ. της σχέσης οικονομικής εξάρτησης στην οποία βρίσκεται προς αυτήν ο κάθε ραδιοφωνικός σταθμός. Και αυτό διότι ο ραδιοφωνικός σταθμός υποχρεούται να προσχωρεί στη σύμβαση που έχει διαμορφώσει μονομερώς η Α.Ε.ΠΙ., καθορίζοντας μάλιστα μη εύλογες και παράνομες αμοιβές ως οικονομικό αντάλλαγμα για τη χρήση των έργων, λόγω του γεγονότος ότι η ίδια κατέχει δεσπόζουσα θέση στη σχετική αγορά ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός ως πελάτης-χρήστης δεν διαθέτει ισοδύναμη εναλλακτική λύση.

Με την προκλητικά  παράνομη συμπεριφορά της η Α.Ε.ΠΙ. αφενός ζημιώνει οικονομικά παρανόμως περίπου 1.000 επιχειρήσεις ραδιοφώνου στη Χώρα και αφετέρου  χρησιμοποιεί, προκειμένου να εισπράξει τις παρανόμως προσδιοριζόμενες αξιώσεις της, ποινική διαδικασία με χιλιάδες εγκλήσεις, στέλνοντας στα ακροατήρια των δικαστηρίων τους ιδιοκτήτες των επαρχιακών κυρίως ραδιοφωνικών σταθμών, επιτυγχάνοντας την είσπραξη χρημάτων που δεν της οφείλονται, με τρόπο εκβιαστικό.

Υπογραμμίζοντας ότι το κράτος οφείλει να ασκήσει έλεγχο ως προς την παράνομη και επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Α.Ε.ΠΙ., σε μία τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο για την αγορά που χαρακτηρίζεται από πλήρη έλλειψη ρευστότητας, ο Βουλευτής Σερρών κ. Μάρκος Μπόλαρης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ : 1. Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα
               2. Τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλο
               3. Τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο
                   κ. Σ. Κεδίκογλου

ΘΕΜΑ: «Παράνομη και εκβιαστική πρακτική είσπραξης αμοιβών πνευματικών δικαιωμάτων από την Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. σε βάρος ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών»

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Α.Ε.Π.Ι.) είναι μία ανώνυμη εταιρεία η οποία λειτουργεί ως οργανισμός συλλογικής διαχείρισης και προστασίας του περιουσιακού δικαιώματος των δημιουργών μουσικών έργων, βάσει των διατάξεων του Νόμου 2121/1993 για την πνευματική ιδιοκτησία. Οι δημιουργοί των μουσικών έργων έχουν τη δυνατότητα από το νόμο να αναθέτουν στην Α.Ε.Π.Ι. τη διαχείριση των περιουσιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από το έργο τους, με συνέπεια να την καθιστούν αρμόδια για την σύναψη συμβάσεων εκμετάλλευσης των έργων, καθώς και για την είσπραξη και απόδοση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας τους, στην καταβολή των οποίων ενέχονται όσοι εκμεταλλεύονται τα μουσικά έργα που περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριό της.
Το άρθρο 56 του Ν.2121/1993 ορίζει ότι οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης προκειμένου οι χρήστες να έχουν την ευχέρεια της χρήσης των έργων των ρεπερτορίων τους αξιώνουν από αυτούς ποσοστιαία αμοιβή, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 32§1 του ίδιου νόμου, στο οποίο προβλέπονται συγκεκριμένα τα εξής:
·        η αμοιβή που εξασφαλίζει ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης για την χρήση των έργων των δημιουργών που εκπροσωπούν συμφωνείται με τους χρήστες υποχρεωτικά σε ορισμένο ποσοστό, το ύψος του οποίου καθορίζεται ελεύθερα μεταξύ των μερών
·        η βάση για τον υπολογισμό του ως άνω ποσοστού είναι όλα ανεξαιρέτως τα ακαθάριστα έσοδα ή τα έξοδα ή συνδυασμός ακαθάριστων εσόδων και εξόδων, τα οποία προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα του αντισυμβαλλομένου και προέρχονται από την εκμετάλλευση του έργου.
Ωστόσο, σύμφωνα με μεγάλο αριθμό συμβάσεων που συνάπτει η Α.Ε.Π.Ι. με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ανά τη χώρα και τις οποίες έχουμε στην κατοχή μας, προκύπτει ότι οι όροι που προβλέπουν την αμοιβή δεν συνάδουν με τα όσα ορίζει στις διατάξεις του ο σχετικός νόμος. Και αυτό διότι η Α.Ε.Π.Ι. αφενός καθορίζει μονομερώς το ποσοστό σε 2,2% επί των ακαθάριστων εσόδων του σταθμού, ενώ το άρθρο 32§1 ορίζει ότι το ύψος του ποσοστού καθορίζεται ελεύθερα μεταξύ των μερών, και αφετέρου διότι παράνομα, χωρίς μάλιστα να το προβλέπει αντίστοιχα στο αμοιβολόγιο που οφείλει να γνωστοποιεί με δημοσίευση στο κοινό, προσθέτει ως όρο ότι «το ποσό που αναλογεί στο άνω ποσοστό επί των εσόδων δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 925 ευρώ ετησίως και αναγνωρίζεται ρητά από τους συμβαλλόμενους ως δίκαιο και εύλογο». Ο όρος αυτός είναι σαφές πως παραβιάζει ευθέως το νόμο που προβλέπει ότι «η αμοιβή συμφωνείται με τους χρήστες υποχρεωτικά σε ορισμένο ποσοστό», αφού είναι προφανές ότι το ποσό αυτό, γνωστό ως minimum guarantee, δεν ανταποκρίνεται στο προβλεπόμενο 2,2% επί των ακαθάριστων εσόδων για την μεγάλη πλειοψηφία των ραδιοφωνικών σταθμών, στην οποία αντιστοιχεί πολύ μικρό ποσοστό κερδών από διαφημίσεις.
Ο προαναφερόμενος όρος αντίκειται επίσης κατ’ουσία στην αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 361 του Αστικού Κώδικα, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους συμβαλλόμενους να διαπλάθουν ελεύθερα το περιεχόμενο των όρων της εφόσον αυτοί δεν αντίκεινται σε απαγορευτική διάταξη νόμου ή στις στις αρχές της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών, καθώς ενώ οι χρήστες δεν έχουν διαπραγματευτεί τον συγκεκριμένο όρο, τους αναγκάζει να αποδεχτούν ρητά τον ίδιο καθώς και το ποσό που ορίζει ως δίκαιο και εύλογο.
Επιπρόσθετα, κατ’εφαρμογή του άρθρου 2 του ν.703/77 περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού που ορίζει ότι «απαγορεύεται η καταχρηστική εκμετάλλευση από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις της δεσπόζουσας θέσης τους στο σύνολο ή στο μέρος της αγοράς της χώρας» και ειδικότερα της περίπτωσης α΄ αυτού, μπορεί να διαπιστωθεί καταχρηστική εκμετάλλευση από την Α.Ε.Π.Ι. της σχέσης οικονομικής εξάρτησης στην οποία βρίσκεται προς αυτήν ο κάθε ραδιοφωνικός σταθμός. Και αυτό διότι ο ραδιοφωνικός σταθμός υποχρεούται να προσχωρεί στη σύμβαση που έχει διαμορφώσει μονομερώς η Α.Ε.Π.Ι., καθορίζοντας μάλιστα μη εύλογες και παράνομες αμοιβές ως οικονομικό αντάλλαγμα για τη χρήση των έργων, λόγω του γεγονότος ότι η ίδια κατέχει δεσπόζουσα θέση στη σχετική αγορά ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός ως πελάτης-χρήστης δεν διαθέτει ισοδύναμη εναλλακτική λύση.  Επί του θέματος επίσης έχει εφαρμογή και ο νόμος 3959/2011 "προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού".
Σε μία τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο για την αγορά που χαρακτηρίζεται από πλήρη έλλειψη ρευστότητας και κατ’επέκταση αδυναμία των χρηστών να καταβάλλουν αμοιβή ακόμη και για τα πνευματικά δικαιώματα, είναι το λιγότερο παράδοξο να εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια και την επιμονή του κάθε ραδιοφωνικού σταθμού που επιθυμεί να συμβληθεί με την Α.Ε.Π.Ι. να ελέγχει την νομιμότητα του αμοιβολογίου της. Εφόσον η εποπτεία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης έχει ανατεθεί δια του Ν.2121/1993 στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, και την αποφασιστική αρμοδιότητα για τη δράση ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης έχει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, το κράτος οφείλει να ασκήσει έντονη εποπτεία προκειμένου να διασφαλίσει στους χρήστες ότι η κατάρτιση των συμβατικών όρων από τον κάθε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης δεν θα γίνεται με τρόπο που θα καταχράται τη δεσπόζουσα θέση του στην αγορά ούτε θα καταστρατηγεί τους όρους που υπαγορεύονται από τον Ν.2121/1993 σχετικά με τον τρόπο καθορισμού αμοιβής και είσπραξης για τα πνευματικά δικαιώματα. Επίσης, θα πρέπει να ασκηθεί έλεγχος και ως προς την επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Α.Ε.Π.Ι., καθώς συνιστά πάγια πρακτική της να ασκεί μηνύσεις στην περίπτωση που ο ραδιοφωνικός σταθμός κρίνει ότι η αμοιβή που αξιώνει η Α.Ε.Π.Ι. δεν είναι δίκαιη ούτε εύλογη και αρνηθεί να υπογράψει τη σύμβαση.

 Μετά τα ανωτέρω
Ερωτώνται οι κ. συναρμόδιοι Υπουργοί :
  1. Με ποιες ενέργειες προτίθεστε να ελέγξετε την παράνομη και αυθαίρετη πολυετή πρακτική της Α.Ε.Π.Ι., η οποία κατά ευθεία παράβαση του Ν. 2121/1993 που ορίζει ρητά ότι ο υπολογισμός αμοιβής που δικαιούται να αξιώνει από τους χρήστες πρέπει να γίνεται υποχρεωτική σε ποσοστιαία βάση, συμπεριλαμβάνει στις συμβάσεις που καταρτίζει επί σειρά ετών με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς παράνομο όρο «για κατώτατο ποσό», γνωστό και ως minimum guarantee. Με την προκλητικά παράνομη συμπεριφορά της η Α.Ε.ΠΙ. αφ’ ενός ζημιώνει οικονομικά παρανόμως περίπου 1.000 επιχειρήσεις ραδιοφώνου στη χώρα και αφ’ ετέρου χρησιμοποιεί, προκειμένου να εισπράξει τις παρανόμως προσδιοριζόμενες αξιώσεις της, ποινική διαδικασία με χιλιάδες εγκλήσεις, στέλνοντας στα ακροατήρια των δικαστηρίων τους ιδιοκτήτες των επαρχιακών κυρίως ραδιοφωνικών σταθμών, επιτυγχάνοντας την είσπραξη χρημάτων που δεν της οφείλονται, με τρόπο εκβιαστικό.

  1. Με δεδομένο ότι η Α.Ε.Π.Ι. είναι ανώνυμη εταιρία σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, μετά την εξακρίβωση των καταγγελλόμενων από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ; 


Ο ερωτών Βουλευτής

  
Μάρκος Μπόλαρης

--

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: :  bolaris@otenet.gr
Ιστοσελίδα: www.bolaris.gr

Κοινωνικά δίκτυα : http://www.facebook.com/pages/Markos-Bolaris-Markos-Mpolares/94051187805

Βίντεο : http://vimeo.com/channels/bolaris
            http://www.youtube.com/bolarismarkos

Φωτογραφίες : http://www.flickr.com/photos/bolaris/
                      http://picasaweb.google.com/mbolaris

 Βουλευτικό Γραφείο Σερρών
Μεραρχίας 40, 621 25 Σέρρες
Τηλέφωνο: (+30) 2321098440,
Τηλεομοιοτυπία: (+30) 2321098449

5 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΟΙ ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΙ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΕ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗ ΚΑΒΑΛΑ

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ



Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησαν οι αθλητές ιστιοπλοΐας του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης στην Καβάλα όπου συμμετείχαν στους ετήσιους διασυλλογικούς αγώνες «Κύπελλο Φίλιππος Κεφαλάς 2013» που διοργάνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Καβάλας και συγκέντρωσαν συμμετοχές από 8 συλλόγους κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα.
Οι καλές καιρικές συνθήκες επέτρεψαν τη διεξαγωγή και των 6 προγραμματισμένων ιστιοδρομιών τόσο στην κατηγορία Optimist όσο και στα Laser 4,7. Η  αποστολή του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης απαρτιζόταν από έξι αθλήτριες και αθλητές που κάλυπταν όλο το ηλικιακό φάσμα από την εννιάχρονη Λουκία Σιδηροπούλου στα Optimist μέχρι και την δεκαεξάχρονη, πολύ έμπειρη ιστιοπλόο χρυσή Πανελλήνια Πρωταθλήτρια 2013 στα Laser 4,7 Ζωή Μανιώτη. Η συνολική εμφάνιση της αποστολής κάτω από τις οδηγίες του προπονητή κου Σταυρίδη Νίκου ήταν ιδιαίτερα καλή αφού κατέκτησαν 5 μετάλλια σε όλες τις κατηγορίες.
Στην κατηγορία Laser 4,7 με συμμετοχή 11 σκαφών η πρωταθλήτρια του Ν.Ο.ΚΑΤ. Ζωή Μανιώτη κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη και το αργυρό μετάλλιο, ενώ στα  Optimist η κυριαρχία του Ν.Ο.ΚΑΤ. ήταν απόλυτη αφού έφερε την 1η και τη 2η θέση στη γενική κατάταξη και κατέκτησε τόσο το χρυσό μετάλλιο και το κύπελλο  με τον Κυριακίδη Σπύρο όσο και το Αργυρό μετάλλιο με τον Βαρμπένη Ευάγγελο με το κύπελλο να κρίνεται με ισοβαθμία των δυο πρώτων στην κορυφή. Με πολύ δυναμική και ελπιδοφόρο παρουσία η νεαρή Λουκία Σιδηροπούλου  μετρώντας 3 μονο εμφανίσεις σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στα κορίτσια ανάπτυξης και χάλκινο στις κορασίδες. Πολύ καλή αγωνιστική παρουσία στα Optimist και από τους Ψωμιάδη Γιάννη (14ος στη γενική) και Κοπρένσκα Σοφία( 20η στη Γενική).


H ακαδημία μπάσκετ του Πιερικού Αρχελάου ευχαριστεί την Πιτσαρία «TOSCANA»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Η ακαδημία μπάσκετ ευχαριστεί θερμά την Πιτσαρία «TOSCANA» - Τσακάλωφ 16 – Κατερίνη για τη θερμή της υποστήριξη στις δραστηριότητές της.

Η συμμετοχή της στη έκδοση του φετινού εντύπου ως υποστηρικτή, δείχνει την ευαισθησία και την αγάπη των φιλάθλων που αγκαλιάζουν την καλαθοσφαίριση στην περιοχή μας.  


Διαβάστε την απάντηση του κ Παπαχρήστου στα όσα καταγγέλθηκαν για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που μας έκανε να απορήσουμε. Διαβάστε και την απάντηση με τίτλο ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ του Νίκου Λάππα και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.....

Κύριε Λάππα

 Να θεωρήσω τυχαίο το γεγονός ότι κάθε προεκλογική περίοδο προκύπτει θέμα «ηθικής τάξης» προς το πρόσωπό μου και όλως συμπτωματικά προέρχεται από μια συγκεκριμένη παρέα ανθρώπων (πάντως δεν υπονοώ το πρόσωπό σας).
Τώρα συκοφαντούμαι ότι πιθανόν καταχράστηκα χρήματα συναδέλφων δημοτικών συμβούλων που έπρεπε να δοθούν σε ασθενή συνάδελφο μας (θα μου επιτρέψετε τουλάχιστον δημοσίως και για λόγους ευνόητους να μη χρησιμοποιήσω ονόματα).
Και βέβαια θα επρόκειτο για ηθικό ζήτημα και όχι μόνο, αν είχε βάση αληθείας. Δεν αποτελεί ηθική εκτροπή όμως, να δίνετε στη δημοσιότητα το θέμα, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς κατά του προσώπου μου, χωρίς καν να με ρωτήσετε ως άμεσα υπεύθυνο δήμαρχο εκείνης της περιόδου, ο οποίος εκ των πραγμάτων είμαι ο αρμοδιότερος αλλά και υποχρεωμένος να αποσαφηνίσω ένα θέμα που χρονικά αφορά τη δημαρχιακή μου θητεία και επί πλέον το χειρίστηκα προσωπικά;
Επιλέξατε μάλλον το δρόμο των εντυπώσεων, χωρίς να αναλογιστείτε αν με αυτό τον τρόπο υπάρχει κίνδυνος, λόγω ελλιπούς ή κακοπροαίρετης πληροφόρησης, να βλάψετε κάποιον συνάνθρωπό σας και μάλιστα συνάδελφό σας, γιατί περί αυτού πρόκειται.
Ίσως απαντήσετε και σε αυτό καταρχήν θα έχετε δίκαιο, ότι θα έπρεπε να παρέμβω χωρίς καν να ερωτηθώ, από τη στιγμή που καλώς ή κακώς κάποιοι το προέκυψαν ως θέμα, έστω με τη μορφή καφενείου.
Σας πληροφορώ κ. Λάππα ότι αυτό έπραξα από την πρώτη στιγμή που έφτασε στα αυτιά μου η συκοφαντία αυτή. Ενημέρωσα πρώτα την οικογένεια του ασθενή συναδέλφου, μετέπειτα το δήμαρχο και συγχρόνως επικοινώνησα με όλους σχεδόν τους πρώην συναδέλφους μου στο δημοτικό συμβούλιο. Το ίδιο έκανα και με εσάς όταν με έκπληξη πρωτοδιάβασα την επιστολή σας στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να απαντώ για πράγματα που συνέβησαν πριν χρόνια κάτω από άλλες συνθήκες και άλλες σχέσεις μεταξύ κάποιων συναδέλφων μου.
Για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, την οποία οφείλω, δυστυχώς φροντίσατε να γίνει δημόσιο θέμα με τη δική σας βέβαια προσέγγιση, θα επαναλάβω αυτά που είπα και σε εσάς στην τηλεφωνική μας επικοινωνία που εγώ προκάλεσα.
Είναι γεγονός ότι μεταξύ των όσων θεωρήσαμε σωστό να κάνουμε ως δήμος, για ασθενή συνάδελφό μας, από σεβασμό δεν θα αναφέρω τι, είναι άλλωστε γνωστά, πρότεινα ατύπως στους συναδέλφους όλων των παρατάξεων να διαθέσουμε και ένα χρηματικό ποσό που προέκυπτε από κάποιες συνεδριάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου. Στην πορεία αυτό δεν κατέστη δυνατό για διάφορους λόγους και οι οποίοι έγιναν εκ μέρους μου σεβαστοί, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η πρόταση μου και να αποδοθούν στους περισσότερους οι αποζημιώσεις των συνεδριάσεων.
Για ένα αριθμό συναδέλφων μόνο της παράταξης μου και κυρίως αυτών που κατά καιρούς κατείχαν αμειβόμενες θέσεις, υπήρχε καθιερωμένη συμφωνία μεταξύ μας, οι αποζημιώσεις των συνεδριάσεων, μιλάμε για μικρά ποσά, να διατίθενται σε έκτακτες μικρές ανάγκες και κυρίως σε εκείνες που δεν δικαιολογούνταν πιστώσεις από το ταμείο του δήμου. Μερικές φορές μάλιστα χρειάστηκε να διαθέσουμε και μέρος του μισθού μας. Αυτό συνέβαινε για οχτώ ολόκληρα χρόνια με κοινή συναίνεση και χωρίς ποτέ κανείς να φέρει αντίρρηση. Το ίδιο συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση. Τώρα γιατί ένας πρώην συνάδελφος, ο οποίος διετέλεσε και αντιδήμαρχος, ανακύπτει θέμα μετά από τρία χρόνια, το αφήνω στην κρίση του καθενός.
Είναι λυπηρό πάντως ο εγωισμός να παρασέρνει κάποιους σε πράξεις φανατισμού, ακόμα και εκμετάλλευσης ευαίσθητων καταστάσεων, όπως στην προκειμένη περίπτωση.
Τουλάχιστον απαιτείται σεβασμός στον ασθενή συνάδελφό μας και την οικογένειά του, που με υποδειγματική αξιοπρέπεια δίνουν το δικό τους αγώνα.
Στην πολιτική και στα κοινά, υπάρχουν άλλα πεδία αντιπαράθεσης, στα οποία πρέπει να δίνονται οι μάχες και οι αντιπαραθέσεις, με ποιότητα, σεβασμό και αξιοπρέπεια ακόμα και στον μεγαλύτερο αντίπαλό μας. 
 


ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ - ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
 Με χαρά, μα κι έκπληξη, διάβασα την επιστολή που δημόσια μου απηύθυνε ο τέως δήμαρχος Δίου κ. Παπαχρήστος σχετικά με το θέμα ηθικής τάξεως, στο οποίο αναφέρθηκα προ ημερησίας στην πρόσφαστη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Χαρά, γιατί επιτέλους μετά από τόσο καιρό που διασπείρονται φήμες για το θέμα θίγοντας υπολήψεις και προκαλώντας σύγχυση κι αναστάτωση στην κοινή γνώμη, αποφάσισε να κάνει δημόσια παρέμβαση για ένα ζήτημα που, κατά δήλωσή του, το χειρίστηκε ο ίδιος προσωπικά.
Έκπληξη, γιατί ενώ στην ερώτησή μου στο Δ.Σ., αλλά και στο κείμενό μου, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο όνομά του, εκείνος επέλεξε να απευθύνει απάντηση προσωπικά σε εμένα, επειδή αναφέρθηκα σε μία υπόθεση που απασχόλησε κι απασχολεί την κοινή γνώμη εδώ και περισσότερο από έναν μήνα.
Φαίνεται πως η παρέμβασή του προς τον δήμαρχο Δίου –Ολύμπου και προς την οικογένεια του ασθενούντος συναδέλφου μας, για τις οποίες όντως με πληροφόρησε στην προχθεσινή τηλεφωνική μας συνομιλία, δε στάθηκαν ικανές να σταματήσουν το «σούσουρο» γύρω από την υπόθεση και τις αντικρουόμενες εκδοχές που ακούγονταν όχι από μία, αλλά από διάφορες «παρέες», προκαλώντας εντυπώσεις και θίγοντας αρκετές υπολήψεις – όχι μόνο τη δική του, όπως ξεκάθαρα του επεσήμανα στη συνομιλία μας.
Όλα τα υπόλοιπα περί δήθεν δικής μου «ηθικής εκτροπής», «υπαινιγμών» εναντίον του κλπ., θεωρώ ότι δε χρήζουν επιπλέον σχολιασμού! Μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του διαβάζοντας απλώς το προχθεσινό μου κείμενο.
Μοναδική μου πρόθεση, κάτι που είναι ηλίου φαεινότερο στο κείμενό μου, ήταν να δοθούν επίσημες απαντήσεις δημόσια για να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όλο ζήτημα. Προφανώς αυτό πρέπει να γίνει από όλους όσοι γνωρίζουν την υπόθεση και οφείλουν – όλοι τους ! – να το πράξουν για να σταματήσουν τα «σπασμένα τηλέφωνα» και τα κατ’ ιδίαν «σου’ πα, μου’ πες». Χαίρομαι που η παρέμβασή μου αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει το ξεκαθάρισμα αυτό!
Τέλος θεωρώ ότι η αποστροφή του κ. Παπαχρήστου σχετικά με «μάχες κι αντιπαραθέσεις που πρέπει να δίνονται με ποιότητα, σεβασμό κι αξιοπρέπεια ακόμη και στο μεγαλύτερο αντίπαλό μας», προφανώς και δεν απευθύνεται σε εμένα, γιατί ο κ. Παπαχρήστος δεν υπήρξε ποτέ αντίπαλός μου. Εκτός κι αν αποφάσισε να διεκδικήσει τη δημαρχεία του Δήμου Δίου – Ολύμπου, οπότε θα χαρώ πολύ να είναι ανθυποψήφιός μου σε έναν αγώνα καθ’ όλα πολιτικό!
Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Πιερικός-Βατανιακός 3-0 Απο ένα ημίχρονο οι δυο ομάδες. Πιο έμπειρος και έτοιμος ο Πιερικός

Σε ένα παιχνίδι που είχε δυο πρόσωπα στα δυο του σαρανταπεντάλεπτα, κατάφερε ο Πιερικός να κερδίσει τον Βατανιακό με 3-0 και να περάσει στους «32» του κυπέλλου... Ελλάδος.
Στο πρώτο μέρος οι φιλοξενούμενοι (τυπικά γηπεδούχος ο Πιερικός) ήταν καλύτεροι αλλά δεν μπόρεσαν να νικήσουν τον Παπατολίκα στις ευκαιρίες που δημιούργησαν.
Ο γηπεδούχος Πιερικός πιο έμπειρος και καλύτερα προετοιμασμένος αφού ξεκίνησε νωρίς τη φετινή χρονιά, άνοιξε το σκορ στο 10΄με τον πολύπειρο Κώστα Αποστολίδη. 
Ο Γιώργος Ιορδανίδης εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας ο ποδοσφαιριστής του Πιερικού και με δυνατή κεφαλιά παραβίασε για πρώτη φορά την εστία του ανήμπορου να αντιδράσει Κουδουνά.
 Στο δεύτερο ημίχρονο ο Βατανιακός δε μπόρεσε να ακολουθήσει σε ρυθμό τον πιο έτοιμο Πιερικό.
Έτσι οι γηπεδούχοι επέβαλαν τον δικό τους ρυθμό στον αγωνιστικό χώρο και διπλασίασαν τα τέρματα τους με τον δημιουργό του πρώτου τέρματος Γιώργο Ιορδανίδη μέσα από την περιοχή της εστίας του Βατανιακού και μετά από πολύ καλή ενέργεια του «έφηβου» στα τρεξίματα Μανίκα.
Το τελικό 3-0 διαμόρφωσε ο Παύλος Καθάριος μετά από 5 λεπτά με όμορφο γκολ, και κάπου εκεί τελείωσε το παιχνίδι του Β΄ΔΑΚ της Κατερίνης, που δίνει το δικαίωμα στην ομάδα του Γιώργου Φοιρού να συνεχίσει στην επόμενη φάση κυπέλλου της χώρας μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιχνίδι έγινε σε αθλητικότατα πλαίσια, κάτι που τιμά τους ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων, τους προπονητές και τους φιλάθλους της Πιερίας.
Διαιτητής ήταν ο Τζήλος με βοηθούς τους Παπαδημητρίου και Αναστασίου, ενώ τέταρτος ήταν ο Μπουμαρσόπουλος, όλοι από την Λάρισα.
ΠΙΕΡΙΚΟΣ (Γιώργος Φοιρός): Παπατολίκας, Νίκου, Κρουσταλέλης (76? Σερέτης), Ιασωνίδης, Ιορδανίδης Ν., Παπατόλιος (65? Νικολίτσης), Αποστολίδης, Ιορδανίδης Γ., Κέρι, Μανίκας, Καθάριος (69? Ελευθεριάδης).
ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ (Σάκης Παπαβασιλείου): Κουδουνάς, Κωτσιόπουλος, Στούμπος, Νταντάμης, Λαζαρίδης, Λαγδάρης, Γιαννούλης (67? Ζαγοριανός), Μπουζούκης (23? Κατσαρός), Κουλίδης, Ποτουρίδης (59? Λύρας), Κυπαρίσσης.
http://pieriasport.blogspot.gr

Οι συνέπειες της κρίσης σε χώρες εντός και εκτός ευρωζώνης. Μια συγκριτική μελέτη

Πρόσφατη μελέτη του καθηγητή John Weeks (Εconomist and Professor Emeritus at SOAS, University of London):  '’Join The Euro? Yes, For Lower Growth'’ (Ένταξη στο ευρώ; Ναι, για μικρότερη ανάπτυξη), δίνει  ερεθίσματα για συζήτηση σχετικά με τη ρόλο της ....ευρωζώνης και της γενικής καπιταλιστικής κρίσης στην περίπτωση της Ελλάδας (και όχι μόνο).
 
Στο πρώτο μέρος της συγκρίνεται η  οικονομική πορεία 12 χωρών της ευρωζώνης (Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) για το διάστημα 2000-2007, πριν δηλαδή την εκδήλωση της μεγάλης κρίσης, με την αντίστοιχη πορεία 11 χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ (Τσεχία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία).
Στα οκτώ αυτά χρόνια (χρυσή εποχή του ευρώ!) οι 12 χώρες της ευρωζώνης είχαν μια μέση ετήσια ανάπτυξη 2,8%, ενώ οι 11 χώρες εκτός ευρωζώνης ένα μεγαλύτερο μέσο ετήσιο ρυθμό 4,3% (ή 53% υψηλότερο ρυθμό). Η μέση διαφορά στη ανάπτυξη ήταν  1,5%, η οποία μάλιστα μετά το 2002 είχε σχεδόν σταθεροποιηθεί στο 2%.
 
Η θεωρία επομένως ότι η είσοδος στο ευρώ αποτέλεσε σωτηρία και συνεπώς η έξοδος από ευρωζώνη θα είναι καταστροφή, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται για την Ελλάδα, αλλά αποδεικνύεται μάλλον το αντίθετο και για ένα ευρύτερο σύνολο χωρών.
 
Αν είναι κατανοητό γιατί επιμένουν στο παραμύθι αυτό η ΝΔ και τα ρετάλια του ΠΑΣΟΚ, είναι υπό συζήτηση η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
 
Το παρελθόν λοιπόν, πριν από τη κρίση, μας λέει ότι, μέσα στην ευρωζώνη δεν ήταν καλύτερα, αλλά χειρότερα. Μιλώντας με πραγματικά στοιχεία και όχι με προβλέψεις, υποθέσεις ή μοντέλα.
 
Φυσικά,  δεν πρέπει να  λάβει κανείς υπόψη του μόνο την εξέλιξη του ΑΕΠ, αλλά και την μοιρασιά αυτού, που ωστόσο δεν θα επεκταθούμε εδώ.
 
Τι συνέβη όμως με την εκδήλωση της βαθειάς  διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, μετά το 2008;
 
Πως τα πήγαν οι εντός και οι εκτός της ευρωζώνης; Πόσο προστάτευσε το κοινό σπίτι του ευρώ;
 
Το δεύτερο μέρος της μελέτης, αφορά το διάστημα 2008-20013 και αναφέρεται στην πορεία ανάπτυξης ανά τρίμηνο, χωρών εντός και εκτός ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.
 
Τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι και πάλι αξιόλογα.
 
Από το πρώτο τρίμηνο του 2008 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2013,  σε ένα διάστημα πέντε χρόνων, οι 16 χώρες της ευρωζώνης (Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Φινλανδία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία), είχαν ένα μέσο ετήσιο αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 0.7%. Στην ίδια περίοδο η ομάδα  7 χωρών εκτός ευρωζώνης (Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πολωνία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία), είχαν μέσο ετήσιο θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,4%. Η διαφορά   σε βάρος του ευρώ είναι  0.7+0.4=1,1%.
 
Συνεπώς, το ευρώ δεν πρόσφερε καμία μεγαλύτερη αντοχή στην κρίση, αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο.
 
Από την άλλη, παρατηρούμε ότι το προφίλ της διακύμανσης, κατά τη διάρκεια της κρίσης, στις χώρες εντός και εκτός της ευρωζώνης, είναι σχεδόν ίδιο.
 
Οι επιπτώσεις του ευρώ και τα προβλήματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες, όχι μόνο αναπτύσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά ‘’κυβερνούνται’’ και καθορίζονται από τη βαθειά της κρίση.
 
 
Όσο λάθος λοιπόν είναι να εξοβελίζεται από τη συζήτηση ο ειδικός αρνητικός ρόλος της ευρωζώνης στην εμφάνιση και εξέλιξη της κρίσης στην Ελλάδα, άλλο τόσο λάθος είναι να αποσπάται ο παράγοντας αυτός από την γενική καπιταλιστική κρίση.
 
Δεν πρόκειται μόνο και κυρίως για διαπιστώσεις θεωρητικού χαρακτήρα, αλλά για θέματα πολιτικού προσανατολισμού.
 
Συμπέρασμα πρώτο: Η έξοδος από την ευρωζώνη είναι απαραίτητος στόχος και με σχετική αυτοτέλεια.
 
Συμπέρασμα δεύτερο: η στόχευση αυτή πρέπει να συνδεθεί με την έξοδο από την ΕΕ, αλλά και με τον αντικαπιταλιστικό αγώνα, σε μια προοπτικής διεθνιστικής εργατικής απάντησης στην κρίση σε βάρος της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κεφαλαιοκρατίας.
 
Η απόσπαση του αγώνα για νομισματική ανεξαρτησία και  λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία, κόντρα στα υπερεθνικά δεσμά της  ιμπεριαλιστικής ΕΕ, από τον αγώνα ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση και την ανατροπή της αστικής κυριαρχίας, είναι ένας δρόμος ολισθηρός.
 
Πολύ περισσότερο όταν θα πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης στην ελληνική τραγωδία, καθώς και τον παροξυσμό τους λόγω της συμμετοχής στην ευρωζώνη, όχι αποσπασμένα, αλλά σε σύνδεση με την κρίση του ίδιου του ελληνικού καπιταλισμού και το ρόλο της  αστικής τάξης στην Ελλάδα.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμάει να αγνοεί τον καταστροφικό ρόλο της ευρωζώνης και να διατείνεται πως μπορεί να υπάρξει μια άλλη διαχείριση της κρίσης και της κοινωνικής καταστροφής,  πιο φιλολαϊκή, από μια αριστερή κυβέρνηση, εντός της ΕΕ. Αφήνοντας μόνο στην άκρη, το παλιό ‘’πολιτικό κατεστημένο’’, τους ‘’καναλάρχες’’ και ‘’κλεπτοκράτες’’ και στηρίζοντας την ‘’υγιή επιχειρηματικότητα’’.  Θα πρόκειται πράγματι για  το θαύμα του παραδείσου μέσα στην κόλαση.
 
Το ΚΚΕ από την άλλη, προτιμάει να βλέπει την πραγματικότητα αντεστραμμένη: Αφού η έξοδος από ευρωζώνη και  ΕΕ δεν αρκεί, δεν χρειάζεται (και δεν πρέπει) να διεκδικείται με μια σχετική αυτοτέλεια. Αυτή μπορεί να πραγματωθεί  μόνο ως υποπροϊόν της ύπαρξης μιας λαϊκής εξουσίας. Η τελευταία  φαίνεται ότι μπορεί να προκύψει χωρίς μάχη να σαρωθεί ότι βρίσκεται μπροστά της να την υπονομεύει, όπως η ΕΕ. Θα πρόκειται για την ...άμωμο σύλληψη.
 
Αλίμονο αν είναι να διαλέξουμε...
 
Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ στις 15/9/13 με πρωτότυπο τίτλο: ''Η τρύπια βάρκα του ευρώ στη δίνη της κρίσης''

Σύντομη Περιγραφή: 

Παναγιώτης Μαυροειδής
Πρόσφατη μελέτη του καθηγητή John Weeks, δίνει  ερεθίσματα για συζήτηση σχετικά με τη ρόλο της ευρωζώνης και της γενικής καπιταλιστικής κρίσης στην περίπτωση της Ελλάδας (και όχι μόνο).Η θεωρία  ότι η είσοδος στο ευρώ αποτέλεσε σωτηρία και συνεπώς η έξοδος από ευρωζώνη θα είναι καταστροφή, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται για την Ελλάδα, αλλά αποδεικνύεται μάλλον το αντίθετο και για ένα ευρύτερο σύνολο χωρών. Οι επιπτώσεις του ευρώ, όχι μόνο αναπτύσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά ‘’κυβερνούνται’’ και καθορίζονται από τη βαθειά της κρίση.

Παναγιώτης Μαυροειδής/αριστερό blog

Νίκος Λάππας: Που πήγαν τα χρήματα που προορίζονταν για την οικογένεια Δαλαμήτρα; Ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δίου Ολύμπου


Ερωτηματικά και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία του πρώην δήμου Δίου έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις σε μια παλιά υπόθεση από το 2010. Πρόκειται για μια απόφαση προφορική, που είχαν πάρει οι δημοτικοί σύμβουλοι της τότε πλειοψηφίας να δώσουν τις αποζημιώσεις....
τους από τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων στην οικογένεια του κ. Δαλαμήτρα ο οποίος λίγο καιρό μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του τότε δημοτικού συμβουλίου είχε νοσήσει βαριά και αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του.

Το θέμα επανήλθε από τον δημοτικό σύμβουλο  Νίκο Λάππα όταν στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δίου – Ολύμπου αναφέρθηκε στις φήμες που λένε ότι τα χρήματα που αποφασίστηκε να δοθούν στην οικογένεια Δαλαμήτρα δεν δόθηκαν ποτέ.
Ο κ. Λάππας  έθεσε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ζήτησε απαντήσεις από τον Δήμαρχο Γιώργο Παπαθανασίου, αφού όπως είπε «ακούγονται διάφορα». Ο κ. Παπαθανασίου απαντώντας επεσήμανε ότι υπάρχει έγγραφο του 2010, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι  τότε δημοτικοί σύμβουλοι έχουν υπογράψει και πήραν τα χρήματα τους.
Υπάρχει θέμα..
Μιλώντας στο Katerini News ο κ. Λάππας τόνισε χαρακτηριστικά πως υπάρχει θέμα, αφού έχει κατατεθεί αίτηση από πρώην δημοτικό σύμβουλο τον κ. Θανάση Τσιμήτρη ο οποίος ζητά απαντήσεις. Ο ίδιος, ο οποίος την περίοδο εκείνη  ήταν δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, είχε συμφωνήσει να δοθεί η αποζημίωση του από τις συνεδριάσεις στην οικογένεια. Όπως επισημαίνει ο κ. Λάππας, ο κ. Τσιμήτρης του είπε πως ποτέ δεν υπέγραψε, ούτε πήρε χρήματα .  
«Επειδή ακούγονται διάφορα τις τελευταίες εβδομάδες  για κάποια χρήματα, αποζημιώσεις  από συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων που είχαν δώσει, οι τότε δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας στην οικογένεια, ακούγεται ότι τα λεφτά δεν πήγαν ποτέ  και την ευθύνη τη ρίχνει ο ένας στον άλλο γιατί δεν πήγαν τα λεφτά εκεί που έπρεπε. Έγινε και μια αίτηση από όσο γνωρίζω από παλιό δημοτικό σύμβουλο με αριθμό πρωτοκόλλου προς την Δημοτική Ενότητα Δίου όπου ζητείται να δοθεί επίσημη απάντηση που πήγαν τα χρήματα αυτά. Εγώ ζήτησα επίσημη ενημέρωση από τον Δήμαρχο.
Ο κ. Παπαθανασίου μου απάντησε ότι πρόκειται για ευαίσθητα θέματα και στην επιμονή μου ότι πρέπει να μάθουμε τι έγινε για να μη θίγονται υπολήψεις επειδή ακούγονται διάφορα ονόματα, μου είπε  ότι  για το 2010 υπήρχαν καταστάσεις που υπέγραψαν όλοι οι σύμβουλοι ότι πήραν τα χρήματα . Εάν ισχύει αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει θέμα, αν πήραν την αποζημίωση τους και μετά έκαναν έρανο ας τα βρουν μεταξύ τους τι έγινε. Επιμένουν όμως κάποιοι και τουλάχιστον ένας, ότι δεν υπέγραψε ποτέ ότι πήρε χρήματα. Οπότε η υπόθεση συνεχίζεται».

Όπως τόνισε ο κ. Λάπας, ο κ. Θανάσης Τσιμήτρης είπε στον ίδιο  ότι δεν έχει πάρει χρήματα ούτε έχει υπογράψει, ωστόσο όπως υπογράμμισε εάν υπάρχει έγγραφο όπως επικαλείται ο δήμαρχος μετριάζεται στο ηθικό κομμάτι. «Εάν όμως ισχύει αυτό που λέει ο κ. Τσιμήτρης ότι δηλαδή δεν πήραν ποτέ χρήματα και ζήτησαν να πάνε απευθείας στην οικογένεια του κ. Δαλαμήτρα , τότε  τα χρήματα που πήγαν; Μιλάμε για ποινικό κομμάτι της υπόθεσης. Εάν δεν υπέγραψαν έπρεπε να υπάρχουν στον συγκεκριμένο κωδικό τα χρήματα». πηγη:Katerini News

Διαμαρτυρία σχολικών φυλάκων στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Έγινε χρήση χημικών από τα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν δύο σχολικοί φύλακες στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Παράσταση διαμαρτυρίας και κατάληψη στην είσοδο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Βασ. Σοφίας πραγματοποιούν από σχολικοί φύλακες, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Έγινε χρήση χημικών από τα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν τρεις σχολικοί φύλακες στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Οι σχολικοί φύλακες θα συναντηθούν στις 9.30  με τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κλειστή η Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος του υπουργείου.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο σχολικός φύλακας από το νομό Λαρίσσης Σωτήρης Αυγέρης, σημείωσε ότι αντιδρούμε στην εν μία νυκτί απώλεια της εργασίας μας και στην πρόθεση της κυβέρνησης να μας εντάξει στο καθεστώς κινητικότητας μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αυτό σημαίνει - διευκρίνισε - χαμηλότερες αποδοχές και διαφορετικό εργασιακό καθεστώς.

\

Στις 9:30 ραντεβού του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με σχολικούς φύλακες

Στις 9:30 ραντεβού του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με σχολικούς φύλακες
Τεταμένο είναι το κλίμα έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου βρίσκονται σχολικοί φύλακες που διαμαρτύρονται για το μέτρο της διαθεσιμότητας.
Πριν λίγα λεπτά έγινε γνωστό ότι ορίστηκε ραντεβού του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη με τους σχολικούς φύλακες για τις 09:30.
Γύρω μετά τις επτά, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κατάφερε να εκδιώξει του διαδηλωτές από το προαύλιο του υπουργείου.
Δύο σχολικοί φύλακες παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Αυτή την ώρα οι διαδηλωτές παραμένουν στο οδόστρωμα της Βασιλίσσης Σοφίας, η οποία είναι κλειστή και στα δύο ρεύματα από το ξενοδοχείο Χίλτον έως το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. Κλειστή είναι και η οδός Ακαδημίας μέχρι την οδό Κανάρη.
Στις πέντε το πρωί, περίπου εκατό σχολικοί φύλακες συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παρά την σημαντική δύναμη των ΜΑΤ, κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τους αστυνομικούς και να καταλάβουν την είσοδο του υπουργείου.​

Θα πρέπει να ξέρετε ένα πράγμα. Ο τοκογλύφος μόνον ένα πράγμα φοβάται. Να μην πεθάνει ο δανειζόμενος. Ο τοκογλύφος πρέπει να τον αρπάξει από το λαιμό, να τον κάνει σκλάβο, αλλά ο πελάτης δεν πρέπει να... πεθάνει!


“Ελεύθεροι Άνθρωποι”… έχουν αναστατώσει τις υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης…
Μια νέα πρωτοεμφανιζόμενη διεθνής οργάνωση στα χνάρια των...
Anonymous; Περί τίνος πρόκειται; Θ’ ακολουθήσει δεύτερο ανακοινωθέν;
Πάντως στο πρώτο Ανακοινωθέν τους είναι σαφείς, με πολιτική σκέψη και ανάλυση για την “οικονομική κρίση”…
Για τα μνημόνια, σαν αυτά της Ελλάδας, έχουν μια άποψη που κτυπάει κέντρο!
«Θα πρέπει να ξέρετε ένα πράγμα. Ο τοκογλύφος μόνον ένα πράγμα φοβάται. Να μην πεθάνει ο δανειζόμενος. Ο  τοκογλύφος πρέπει να τον αρπάξει από το λαιμό, να τον κάνει σκλάβο, αλλά ο πελάτης δεν πρέπει να πεθάνει!».
Επισημαίνουν: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο! Για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα!
Είναι ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αθόρυβος, καταστροφικός, σαν ένα τοξικό νέφος που τυλίγει ολόκληρη την ανθρωπότητα…
Όπως κάθε πόλεμος, οι στόχοι είναι πάντα οι ίδιοι, διαιρέσεις, κατακτήσεις και καταστροφές…
Με την μόνη διαφορά τώρα, τα όπλα να μην είναι τα τουφέκια, οι βόμβες κι οι πύραυλοι…
Ονομάζονται Spread, Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα, Swap, Μνημόνια, Δημοσιονομικά Σύμφωνα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, Χρηματιστηριακές Εταιρείες Αξιολόγησης και πολλά ακόμα…
Πρέπει να ξαναπάρουμε την εξουσία! Να την αρπάξουμε από τις δυνάμεις της οικονομίας.
Η οικονομία που με ένα μαγικό τρόπο δημιουργεί χρήμα από το πουθενά!».
Και συγκεκριμένες αναφορές στην Ελλάδα και την Κύπρο…
Ένα μήνυμα των “Ελεύθερων Ανθρώπων”… που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες κι οι Ελληνίδες!

Διάλυσαν την κοινωνία, ξεπούλησαν την πατρίδα κι αξιοθρήνητοι εργατοπατέρες ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ... υπάκουα γερμανοτσογλάνια για να εκτονώσουν την κατάσταση


Προς επίδοξους απεργοσπάστες



Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να απεργήσεις
γιατί δε σου φτάνει ο μισθός σου!

Λες: δεν μπορώ να απεργήσω, έχω παιδιά και οικογένεια.Για τα παιδιά σου πρέπει να απεργήσεις, δεν έχουν κανένα μέλλον και το ξέρεις. Παραδέξου το και κάνε κάτι γι’ αυτό. Από σένα περιμένουν και το αξίζουν.

Λες: δε θα απεργήσω, γιατί ο,τι και να κάνουμε δεν καταφέρνουμε τίποτα.
Λες ψέματα και το ξέρεις, γιατί όταν είσαι μέσα στην τάξη, συμβουλεύεις τους μαθητές σου που απογοητεύονται να συνεχίσουν να προσπαθούν και τους λες ότι μόνο όποιος δεν προσπαθεί δεν καταφέρνει ποτέ και τίποτα. Γιατί τους διδάσκεις για τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη, για τη Γαλλική Επανάσταση, γιατί κάθε χρόνο οργανώνεις γιορτές για την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο και για το ηρωικό “ΌΧΙ” του ελληνικού λαού στο ναζισμό.
Λες: δεν απεργώ παρά μόνο αν απεργήσουν και όλοι οι άλλοι.
Μα και οι άλλοι το ίδιο λένε για σένα, γιατί σε αυτό το “όλοι οι άλλοι” είσαι μέσα κι εσύ.
Μέσα στο καλοκαίρι, μια εκπαιδευτικός με σοβαρά προβλήματα καρδιάς, πέθανε μια μέρα μετά, αφού της ανακοινώθηκε ότι, παρά τα προβλήματα υγείας της, δεν εξαιρείται από τη διαθεσιμότητα.
Ένας άλλος εκπαιδευτικός αυτοκτόνησε λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Μια συνάδελφος σε διαθεσιμότητα έκανε απόπειρα. Λίγες μέρες πριν, άλλη συνάδελφος πήδηξε από το μπαλκόνι και σκοτώθηκε.
Κι αν “ένας θάνατος είναι τραγωδία, ενώ 1000 θάνατοι είναι απλά στατιστική”, ξανασκέψου αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους, όταν είσαι έτοιμος να μπεις στην τάξη ως απεργοσπάστης.
Σκέψου ότι σου έχουν πετσοκόψει το μισθό, σου έχουν κόψει τα δώρα, σου έχουν αυξήσει το ωράριο, ότι πριν λίγο καιρό επίσημα κυβερνητικά χείλη σε είπαν  “γαϊδούρι”.
Σκέψου πως ένιωσες όταν πήρες στα χέρια σου το χαρτί της επιστράτευσης και θυμήσου τους στίχους του ποιητή που διδάσκεις:
«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις».
Από εκπαιδευτικό που βγήκε σε διαθεσιμότητα
Επιμέλεια: alfavita.gr