ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Ο Ναός της Αναστάσεως: Ένα μνημείο συνδεδεμένο με τα Πάθη του Ιησού στα Ιεροσόλυμα

 Τόπος ιερότατος για τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ, η Ιερουσαλήμ είναι μία από τις παλιότερες πόλεις του κόσμου: τα αρχαιολογικά ευρήματα επιτρέπουν να προσδιορίσουμε ότι ο πρώτος οικισμός εμφανίστηκε κατά το 2800 π.Χ., μετατρεπόμενος σε πλήρη πόλη γύρω στο 2000 π.Χ. Στις μέρες μας, βέβαια, παραμένει διαφιλονικούμενη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Tαυτόχρονα, όμως, εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του Ισραήλ, αποτελώντας έδρα τόσο για το κοινοβούλιο, όσο και για τον πρόεδρο και για τον πρωθυπουργό της χώρας.

Αυτός είναι ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει την έλξη – ούτε η εμφάνιση ούτε η μυρωδιά του άλλου

 Μπορεί χαρακτηριστικά όπως η εξωτερική εμφάνιση ή η μυρωδιά να παίζουν βασικό ρόλο στην πρώτη μας εντύπωση από κάποιον, αλλά δεν είναι αυτά που θα αποφασίσουν αν θα τον ερωτευτούμε. Σύμφωνα για την ακρίβεια με μια μελέτη, το 80% των συμμετεχόντων απάντησε ότι «απαραίτητο» ή «πολύ σημαντικό» κριτήριο στην επιλογή ερωτικού συντρόφου είναι το επίπεδο ευφυΐας του. Μάλιστα, το 89% θα ήθελε σχετίζεται ερωτικά με κάποιον που είναι «αξιοσημείωτα» πιο μορφωμένος ή έξυπνος από εκείνον/η.

5 θαλασσινοί μεζέδες για το μεγάλο Σάββατο.

 Το έθιμο απαιτεί ούζο και θαλασσινούς μεζέδες κι εμείς προτείνουμε τους καλύτερους.

Μύδια πρασοσέλινο
30 λεπτά | Εύκολο |  Για 4 άτομα

Υλικά
500 γρ. μύδια
½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
4 κουτ.σούπας ε.π. ελαιόλαδο
150 γρ. πράσο, σε μικρές ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο
1 φλιτζ. νερό
½ φλιτζ. χυμό λεμονιού
1 κουτ.γλυκού μουστάρδα απαλή
40 γρ. φύλλα σέλινο, ψιλοκομμένα
2 κουτ.σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
½ κουτ.γλυκού κοφτή κορνφλάουρ
1 κουτ.σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
½ λεμόνι, το ξύσμα

Επιτάφιος με 57 αγγελάκια για τα θύματα της τραγωδίας

Ο Επιτάφιος στολίστηκε με σχολαστικότητα εις μνήμην της τραγωδίας των Τεμπών.

Ο Επιτάφιος στην Παναγία Φανερωμένη Χιλιομοδίου στολίστηκε με λευκά λουλούδια και 57 αγγελάκια για τα θύματα της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη. 1,5 μήνα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα που συντάραξε τη χώρα, κανείς στην περιοχή δεν ξεχνάει τα θύματα της συμφοράς. Τους ανθρώπους που έφυγαν τόσα άδικα, πρόωρα και αναπάντεχα από τη ζωή εκείνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.

Με τον Μέσι στη νέα της διαφήμιση «απαντά» η Louis Vuitton στους διαδηλωτές που εισέβαλαν στα γραφεία της

 Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης εξαγριωμένοι Γάλλοι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν ενάντια στα σχέδια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, εισέβαλλαν στα κεντρικά γραφεία του πολυτελούς οίκου μόδας «Louis Vuitton» στο Παρίσι, στη Λεωφόρο Montaigne στα Ηλύσια Πεδία.

Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα με παραδοσιακά πιάτα από όλη την Ελλάδα

 Είναι αυτές οι μικρές απολαύσεις τελετουργικής προσέγγισης, που οι αναφορές τους χάνονται στα βάθη των χρόνων. Είναι τα πασχαλινά τραπεζώματα, που έρχονται ως απότοκος ενός χειμώνα που κερδήθηκε και της ελπιδοφόρας προσέγγισης που φέρνει η άνοιξη.

Είναι οι συναντήσεις της Λαμπρής, όπου θα συγκεντρωθούμε γύρω από ένα τραπέζι, θα υψώσουμε τα ποτήρια μας και θα πιούμε στην υγεία και στις χαρές, με το «Αληθώς ο Κύριος» να μας συντροφεύει και να δίνει ανάλογα την οπτική του καθενός, τη δύναμη να συνεχίσουμε. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα κάνουμε ένα ταξίδι στην Ελλάδα και θα αναφερθούμε στα παραδοσιακά πασχαλινά φαγητά.

Ευχές Πάσχα