ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Τι θα συμβεί στον οργανισμό μας αν κοιμόμαστε λιγότερο από 6 ώρες σε καθημερινή βάση

 


Σύμφωνα με νέα μελέτη οι μεσήλικες με διαβήτη τύπου 2, καρδιακές νόσους ή αυτοί που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ή πρόωρου θανάτου όταν κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες σε καθημερινή βάση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Heart Association», που συνιστά την επιστημονική περιοδική έκδοση ανοιχτής πρόσβασης της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας

Ο Χούλιο Φερνάντες – Μεντόζα, που διεξήγαγε τη μελέτη και είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εξηγεί ότι ένας άνθρωπος που λόγω διάφορων ιατρικών καταστάσεων διατρέχει αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου μπορεί να προστατευθεί σε κάποιο βαθμό αν καταφέρει να ρυθμίσει τον ύπνο του.

Στη γειτονιά μας,εκεί που γεννήθηκα και μεγάλωσα,με αυτούς που πάντα πορευόμαστε #mazi … δίπλα δίπλα! Στο δικό μας ΒΑΤΑΝ! Μαλτζάρης Γιάννης

 


Λαχταριστό σουφλέ με τυριά

 Υλικά

8 αυγά

150 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα

150 γραμμάρια  τριμμένη παρμεζάνα

 ½ λίτρο γάλα

100 γραμμάρια αλεύρι

125 γραμμάρια βούτυρο

Αλάτι, πιπέρι

«Με απείλησε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - ΣΟΚ ΤΟΥ ΠΥΡΑΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΟΤΣΟΥ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ - «Η ΤΟΤΕ ΗΓΕΣΙΑ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΩ ΕΥΘΥΝΕΣ»

 Τα τραγικά λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι ξεκίνησε να περιγράφει στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσος ο οποίος την επομένη της φονικής πυρκαγιάς είχε λάβει εντολή από την Εισαγγελία να ερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στον όλεθρο της 23ης Ιουλίου 2018.

Αναλύοντας και εξιστορώντας λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα ο πραγματογνώμονας της Εισαγγελικής Αρχής, ξεδίπλωσε στο δικαστήριο μία σειρά παραλείψεων, μία αλυσίδα λαθών που το ένα πίσω από το άλλο έγιναν το θανατηφόρο ντόμινο που έπληξε το Μάτι.

Ο κ. Λιότσος μετά την παράδοση του πορίσματος του, είχε καταγγείλει ότι ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής τον είχε πιέσει και εν συνεχεία απειλήσει προκειμένου να μην καταλογίσει ευθύνες για την εκατόμβη νεκρών και αντί αυτού να γράψει «πέντε πραγματάκια, οι άνεμοι , η καύσιμη ύλη, δόμηση άναρχη, αυθαίρετη...».

Για πρώτη φορά σήμερα δημόσια, ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής ξεκίνησε να εκθέτει στο δικαστήριο τα ευρήματα του στα οποία στηρίχθηκε η έρευνα της Εισαγγελίας για τα αίτια της εθνικής τραγωδίας. Στην αίθουσα είχαν σπεύσει αρκετοί πολίτες που ήθελαν να ακούσουν την κατάθεση του αξιωματικού, ενώ και σήμερα το κρύο ήταν ιδιαίτερα έντονο καθώς η αίθουσα δεν διαθέτει θέρμανση.

Έχοντας μαζί του φορητό υπολογιστή και χρησιμοποιώντας την οθόνη που υπάρχει στην αίθουσα για την προβολή εγγράφων και φωτογραφιών, ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής έδωσε το στίγμα για το πως η φωτιά στην Ανατολική Αττική έγινε μία από τις φονικότερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναλύοντας και εξιστορώντας λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα ο πραγματογνώμονας ξεδίπλωσε μία σειρά παραλείψεων, μία αλυσίδα λαθών που το ένα πίσω από το άλλο έγιναν το θανατηφόρο ντόμινο που έπληξε το Μάτι.

Ο κ. Λιότσος αφού άκουσε αμίλητος επί μιάμιση ώρα την πρόεδρο να διαβάζει τα συμπεράσματα του, για την φωτιά στο Μάτι αλλά και την φωτιά στην Κινέτα που είχε εκδηλωθεί νωρίτερα εκείνη την ημέρα, ξεκίνησε την κατάθεση του περιγράφοντας εκείνα που δεν έγιναν πριν να ξεσπάσει η φωτιά και εκείνα που δεν έγιναν όταν ξέσπασε.

Στα δικαστήρια το μεγάλο σκάνδαλο με την αγορά εμβολίων της Pfizer

 


Στα δικαστήρια οδηγούν οι New York Times την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άρνηση της να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα που αντάλλαξαν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπέρ Μπουρλά, σχετικά με την προμήθεια από την ΕΕ εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19.

Όπως γράφει το Politico, η εφημερίδα θα υποστηρίξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι η Κομισιόν έχει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες για τις συμφωνίες της ΕΕ να αγοράσει εμβόλια αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ από την Pfizer.

Πρόκειται για μια υπόθεση – σκάνδαλο, τόσο λόγω της αδιαφάνειας της Κομισιόν για το περιεχόμενο το μηνυμάτων μεταξύ Φον ντερ Λάιεν και Μπουρλά, όσο και για το τελικό ποσό που εισέπραξε η Pfizer για την πώληση των εμβολίων της. Η αποκάλυψη όσων έχουν ειπωθεί μεταξύ των δύο θα έριχνε φως στην υπόθεση και θα απαντούσε στα καίρια ερωτήματα που έχουν τεθεί για το πώς προμηθεύτηκε η ΕΕ εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από τον φαρμακευτικό κολοσσό.

Η υπόθεση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύτηκε στο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη όλες οι σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης στο Politico.

Η δικαιοσύνη μου επιτρέπει να βλέπω το παιδί μου για 2 ώρες, 8 μέρες το μήνα. Το κράτος κωφεύει. (Οικογένεια ξανα (Family again) ).

 


Εδώ και 4 χρόνια προσπαθούμε με την κορούλα μου, τη Δήμητρα μου, να ολοκληρώσουμε ένα επιτραπέζιο, αλλά ποτέ δεν μας έφτασε ο χρόνος.
Έτσι, να την αφήσω να με κερδίσει, να χοροπηδάει από χαρά γύρω μου κι εγώ να πέφτω κάτω, δήθεν λαβωμένος, και να της λέω «με νίκησες, Δημητρούλα μου, με νίκησες»!
Η στέρηση του παιδιού μου, η αποξένωση που βιώνω και η απαγόρευση να είμαι ουσιαστικός πατέρας στη ζωή της, την καθημερινότητά της, στο κλάμα και το γέλιο της είναι ο,τι πιο δύσκολο και βασανιστικό έχω ζήσει.
Αρκετοί απο εδώ μέσα γνωρίζετε τη μεγαλύτερη μάχη που έχω δώσει πριν μια 12ετία, και για δυο συνεχόμενα χρόνια, βγαίνοντας νικητής. Είμαι ο 1 απο τους 50 που το καταφέρνουν και νιώθω περηφάνια γι’ αυτο. Κι όμως, το βάσανο να ξέρεις πως το παιδί σου είναι 2 λεπτά μακριά απο το σπίτι σου και δεν σου έχει επιτραπεί ποτέ να το κοιμίσεις, να το φροντίσεις, να το κάνεις μπάνιο, να το ντύσεις, να το συντρέξεις στην αρρώστια του, να μοιραστείς τη χαρά του, να κλάψεις με το κλάμα του ΔΕΝ αντέχεται. Δεν αντέχεται τέτοιος πόνος. Σε τρώει σαν σαράκι.
Κάθε φορά που πέφτω και νιώθω ότι νικήθηκα, φέρνω το πρόσωπο της Δημητρούλας στο νου μου και ξανασηκώνομαι. Πληγωμένος, αλλά σηκώνομαι. Κάποιοι από εμάς, να ξέρετε, δεν τα καταφέρνουν. Μένουν εκεί. Κάτω…

Πώς θα καταλάβεις εάν ο άλλος είναι κομπλεξικός – Πως τον αντιμετωπίζεις

Περιτριγυριζόμαστε από κομπλεξικούς ανθρώπους. Ποια είναι τα σημάδια όμως για να καταλάβεις ότι η άλλη ή ο άλλος δίπλα σου είναι κομπλεξικός, ώστε να απομακρυνθείς γρήγορα; Γιατί το να έχουμε ένα από τα παρακάτω, δεν έγινε και τίποτα, άνθρωποι είμαστε, αλλά το να έχει κάποιος τα περισσότερα, μάλλον καλύτερα πρώτα να τα βρει με τον εαυτό του.

  • Δεν έχει δικιά του ζωή. Έχει πολλά θέματα με την πάρτη του, εάν είναι γυναίκα είναι συνήθως κολλημένη με έναν πρώην ή γενικά έχει εμμονές και ασχολείται με τη ζωή των άλλων γιατί, πολύ απλά, δεν έχει δικιά της ζωή. Πως γίνεται να μην είναι κομπλεξική;
  • Σε ζηλεύει. Φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται, που σε χαιρετάει, που σου μιλάει. Η ξινίλα είναι έκδηλη – κι αυτό, γιατί απλά εσύ είσαι καλύτερη.
    Γιατί μια ειλικρινής φίλη είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου τύχει.
  • Δεν ρωτάει ποτέ τι κάνεις. Επειδή δεν θέλει να ακούσει πόσο καλά περνάς εσύ και τι κάνεις στη ζωή σου, αποφεύγει να σε ρωτάει γιατί πολύ απλά θα αισθανθεί μειονεκτικά.
  • Προσπαθεί να σε μειώσει. Μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι κομπλεξικοί άνθρωποι είναι να σε υποτιμούν, να σε μειώνουν κάθε φορά που βρίσκουν ευκαιρία.

Πολίτης έβαλε τον…ύμνο του ΠΑΣΟΚ την ώρα που έφτανε ο Μητσοτάκης! (Βίντεο)

Το αναπτυξιακό όραμα της κυβέρνησης για τη Δυτική Μακεδονία, που περιλαμβάνει έργα ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιου υπουργούς, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Πτολεμαΐδα.

Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού το πρωί της Δευτέρας, ο τέως αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής αρχής Παναγιώτης Κάλφας έβαλε τον… ύμνο του ΠΑΣΟΚ την ώρα που έφτανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,. Αποτέλεσμα ήταν σύμφωνα με το kozanimedia να υπάρξει μια έκδηλη αμηχανία στην ασφάλεια και τη συνοδεία του, με το γνωστό άσμα να σταματά, απότομα.

5χρονη έφυγε ξαφνικά από τη ζωή

 Η κηδεία της θα γίνει σήμερα Τεταρτη  στις 15:00 στο Μιχόι, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.


«Έσβησε» στα 5 του χρόνια ένα κoριτσάκι από χωριό της Αχαΐας. Οι γονείς του καθώς και όλο το χωριό είναι συγκλονισμένοι από τον ξαφνικό χαμό της 5χρονης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα. Δυστυχώς, όμως δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο στις 15:00 στο Μιχόι, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Το τραγικό γεγονός γνωστοποίησε στα social media ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μιχοΐου Γαριζας “Η Ρίζα της Γης”:

Αντιμέτωπη με φυλάκιση η κόρη του άτυχου 94χρονου που ζούσε μέσα στο αυτοκίνητο και πέθανε

 Στο «στόχαστρο» των Αρχών βρίσκεται η κόρη του 94χρονου από την Αμαλιάδα με τον οποίο ζούσε σε αυτοκίνητο και πλέον υπερήλικας είναι νεκρός.

Όπως λέει στο grtimes ο δικηγόρος της 50χρονης, Βασίλης Νουλέζας, η γυναίκα αντιμετωπίζει ποινή καθείρξεως τουλάχιστον 6 ετών «για παράβαση του άρθρου 306 παρ. 2Β του Ποινικού Κώδικα» που επισύρει φυλάκιση εάν αποδειχθεί «ότι εξέθεσε τον πατέρα της αβοήθητο, ενώ τον είχε υπό την προστασία της και έπρεπε να τον μεταφέρει σε ασφαλές κατάλυμα».

«Πληροφορήθηκα κι εγώ ως πληρεξούσιος δικηγόρος της θυγατέρας του 94χρονου, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου ότι δυστυχώς απεβίωσε χθες, χωρίς να γνωρίζω τα αίτια του θανάτου του. Πρέπει όμως να σημειώσω, ότι από εδώ και πέρα, υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος της θυγατέρας του Στέλλας, με την οποία διέμενε εντός αυτοκινήτου το οποίο στάθμευε σε κεντρική οδό της Αμαλιάδος», είπε.

Και συνέχισε: «Εάν αποδειχθεί ότι ο θάνατος του κ. Παναγιώτη επήλθε μετά από έκθεση σε κίνδυνο της ζωής του κι ότι η κόρη τον κατέστησε αβοήθητο, ενεργώντας διαφορετικά από τα προβλεπόμενα, ενώ είχε την υποχρέωση να τον περιθάλπει ή να τον εγκαταστήσει σε ασφαλές μέρος, τότε θα έρθει αντιμέτωπη με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 6 ετών».

Κινηματογραφική καταδίωξη με τρεις τραυματίες

 


Συναγερμός σήμανε στο Ηράκλειο Κρήτης μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και ενός καταζητούμενου που σημειώθηκαν στην περιοχή του Γαζίου, του Δήμου Μαλεβιζίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν τραυματιστεί τρία άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πολίτης που βρέθηκε στα διασταυρούμενα πυρά και δύο αστυνομικοί. 

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 13:30 της Τρίτης όταν κλιμάκιο αστυνομικών παρακολουθούσαν καταζητούμενο ο οποίος επέβαινε σε τζιπ. Την ώρα που το τζιπ είχε σταματήσει σε κόκκινο σηματοδότη οι αστυνομικοί επιχείρησαν να κάνουν έλεγχο, ωστόσο ο καταζητούμενος πάτησε γκάζι για να διαφύγει. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης που ακολούθησε ο καταζητούμενος άρχισε να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά.

Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, και ένας άνδρας ο οποίος βρισκόταν σε παρακείμενη καφετέρια. Κανένας από τους τρεις δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά. Στο σημείο έσπευσε το ΕΚΑΒ και μονάδα με γιατρό, καθώς επίσης και αστυνομικές δυνάμεις.

Η εικόνα της ημέρας

 


Φόβοι επιστημόνων για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

 Τις τελευταίες ημέρες γίνονται πολλές συζητήσεις σχετικά με το εάν είναι πιθανός ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. Δεν έλειψαν μάλιστα και σεισμολόγοι στην Τουρκία οι οποίοι τόνισαν πως είναι σίγουρο ότι θα έρθει ένας μεγάλος σεισμός, αλλά όπως είπαν δεν μπορούν όμως να προσδιορίσουν το πότε.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης μίλησε στην ΕΡΤ3 για το θέμα.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται αυτή η συζήτηση, υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, που φαίνεται ότι κατά μήκος του δεν έχει γίνει κάποια κίνηση εκεί και η κίνηση αυτή θα συνοδευτεί με έναν ισχυρό σεισμό κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Οπότε είναι ένα κοινό μυστικό στη σεισμολογική κοινότητα, το ξέρουμε, απλώς δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακρίβεια», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Καμπανάκι» και Γερμανών επιστημόνων για μεγάλο σεισμό στην περιοχή

Εν τω μεταξύ τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και Γερμανοί επιστήμονες οι οποίοι ανησυχούν για πιθανό μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη Νότια Τουρκία.

Α. Τζιτζικώστας: “Στόχος μας και τα επόμενα χρόνια να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη” – Ημερίδα για το ΕΣΠΑ στην Έδεσσα

 


Ημερίδα για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020 και το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας 2021 – 2027, με κεντρικό ομιλητή τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Έδεσσα.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε στην εναρκτήρια ομιλία του την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας 2014 – 2020, καθώς και τα έργα και τις δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν στην Πέλλα, ενώ στο δεύτερο μέρος της ημερίδας παρουσίασε το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027.

Χαιρετισμό στην ημερίδα, παρουσία των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων και φορέων της Πέλλας, απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, ενώ την παρουσίαση των στοιχείων πραγματοποίησε το Στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Κοντογιαννόπουλος. Στην ημερίδα προβλήθηκαν επίσης θεματικά βίντεο με έργα που χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας στην Πέλλα, αλλά και μαρτυρίες ωφελούμενων πολιτών από το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε μεταξύ άλλων ότι “τα μικρά και μεγάλα έργα που υλοποιούμε στην Πέλλα, μέσω του ΕΣΠΑ, αλλάζουν αυτόν τον τόπο, βελτιώνουν την καθημερινότητα και κάνουν καλύτερη τη ζωή των συμπολιτών μας. Διαμορφώνουμε έτσι το σήμερα και το αύριο τις Πέλλας, διότι το ΕΣΠΑ είναι ο κρίσιμος κρίκος για τη μετάβαση από το παρόν στο μέλλον, από την ανάκαμψη στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, που φτάνει σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια. Στόχος μας είναι τα έργα και οι δράσεις που υλοποιούμε να υπηρετούν τον άνθρωπο”.

Τα σημαντικότερα από τα έργα και τις δράσεις που υλοποίησε με πόρους του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Πέλλα, όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι τα εξής:

“11th Agrotechnology Conference ” “Σύγχρονα Αγροδιατροφικά Συστήματα στο Πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας: Ξεκλειδώνοντας το Μέλλον”

Τρίτη 14.02.2023 | Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Αγροτεχνολογίας, διοργανώνουν το “11ο  Συνέδριο Αγροτεχνολογίας” με τίτλο: “Σύγχρονα Αγροδιατροφικά Συστήματα στο Πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας: Ξεκλειδώνοντας το Μέλλον ”, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, στο ξενοδοχείο  Porto Palace στη Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριο τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως το κορυφαίο του κλάδου, ενισχύοντας μια ευρεία συζήτηση για τις προοπτικές υπό τις τρέχουσες προκλήσεις και στο πλαίσιο μιας βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για όλους.

Η πανδημία, ο πόλεμος  στην Ουκρανία και η εκτίναξη του πληθωρισμού κατέδειξαν την αλληλοσύνδεση των κλάδων της οικονομίας. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας της επισιτιστικής βιομηχανίας και η θωράκιση της διατροφικής ασφάλειας της χώρας καθίστανται υψίστης σημασίας στέλνοντας σαφές μήνυμα για την ανάγκη μετάβασης σε ένα κυκλικό μοντέλο, με οικολογικό αποτύπωμα, ενθαρρύνοντας την επαναχρησιμοποίηση δευτερογενών υλικών και αποβλήτων.

Το Συνέδριο στοχεύει στην ανάδειξη κυκλικών πρακτικών στη γεωργία, προτάσσοντας νέες τεχνολογίες που δίνονται μεγαλύτερη παραγωγή με λιγότερους πόρους. Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, θα καταθέσουν τις απόψεις τους καταξιωμένοι ομιλητές από το εγχώριο και διεθνές οικοσύστημα, διακεκριμένοι επιχειρηματίες, εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα, ερευνητές, φοιτητές, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας.

Το συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι:

ΔΕΥΑΚ: Ξεκινά το έργο αντικατάστασης αγωγών ύδρευσης αμιάντου στην Κατερίνη


-Το έργο, προϋπολογισμού 430.000 ευρώ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα

«Αντ. Τρίτσης»

Τη σύμβαση για την αντικατάσταση παλαιών αγωγών ύδρευσης στην πόλη της Κατερίνης, υπέγραψε

σήμερα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Αστέριος Μπουσνάκης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας. Το

έργο προϋπολογισμού 430.000 ευρώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και

πρόκειται για το πρώτο, μιας σειράς έργων που έχει καταθέσει προς χρηματοδότηση η ΔΕΥΑ

Κατερίνης.

Οι εργασίες που αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν έως την άνοιξη του 2024,


αφορούν τη βελτίωση τμημάτων του εσωτερικού Δικτύου ύδρευσης της Δ. Κ. Κατερίνης. Συγκεκριμένα,

Συνάντηση εργασίας για την εκπόνηση της κυκλοφοριακής μελέτης του Δήμου Κατερίνης

 Με ταείς ρυθμούς προχωρά η εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, από τον Δήμο

Κατερίνης, μετά την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο μελετητή. Στο πλαίσιο αυτό,

συνάντηση εργασίας με την ομάδα μελετητών που εκπονεί την κυκλοφοριακή μελέτη για την

πόλη της Κατερίνης, ένα σημαντικό εργαλείο που θα αξιοποιηθεί για τη λήψη στρατηγικών

αποφάσεων είχαν σήμερα στο Δημαρχείο, ο Αντιδήμαρχος Δόμησης Γιώργος Νταντάμης

και υπηρεσιακοί παράγοντες των εμπλεκομένων τμημάτων: της Τεχνικής Υπηρεσίας

και της Πολεοδομίας του Δήμου Κατερίνης.

Η μελέτη εντάσσεται στη στρατηγική της Δημοτικής Αρχής, για τη βελτίωση της κινητικότητας

Ενημέρωση Συντακτών | Πρόσκληση σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/02/2023

 Καλείστε στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημοτικό κατάστημα που εδρεύει στην Κοινότητα Λιτοχώρου, στις 17.02.2023, ημέρα Παρασκευή και ώρα 17.30, για συζήτηση και λήψη απόφασης για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, βάσει των διατάξεων του άρθρου 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010 με τίτλο «Σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου».



Τα θέματα ημερήσιας διάταξης:

1) 1η αναμόρφωση (τακτοποιητική) προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023
Εισήγηση: Οικονομική Υπηρεσία
2) Ορισμός μελών επιτροπών:
α) παραλαβής και παρακολούθησης προμηθειών και υπηρεσιών, β) γνωμοδότησης επί τυχόν ενστάσεων και προσφυγών κατά το στάδιο της εκτέλεσης των συμβάσεων προμηθειών και
γ) συντήρησης και επισκευής των οχημάτων του Δήμου
Εισήγηση: Οικονομική Υπηρεσία
3) Παραχώρηση δημοτικού ακινήτου με χρησιδάνειο στον Πολιτιστικό Σύλλογο Εντοπίων Ν. Εφέσου «Το Στουπί» – Έγκριση σύμβασης χρησιδανείου
Εισήγηση: Αντιδήμαρχος Μυλωνέρος Δημήτριος
4) Πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο (2) μηνών για έκτακτη κάλυψη αναγκών σχολικών καθαριστριών σε σχολεία Δήμου Δίου-Ολύμπου

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 στη Λεπτοκαρυά

 


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 η ακόλουθη διακοπή στην ηλεκτροδότηση:

Περιοχή: Λεπτοκαρυά και νότια της Λεπτοκαρυάς (κάτω από τις σιδηροδρομικές γραμμές, παραλία Λεπτοκαρυάς).

Ώρες: 08:00 - 10:00

Αιτία διακοπής: Κατασκευές

Δήμος Κατερίνης: Υπεγράφη η σύμβαση για τη βελτίωση οδικών υποδομών αγροτικής οδοποιίας

- Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Η σύμβαση για την κατασκευή του έργου με τίτλο «Βελτίωση Οδικών Υποδομών Αγροτικής

Οδοποιίας Δήμου Κατερίνης (Αντικατάσταση Υφιστάμενων και Κατασκευή Νέων Μικρών

Τεχνικών)», υπεγράφη σήμερα από τον Αντιδήμαρχο Κοινοτήτων & Αυτεπιστασίας,

Γιάννη Συμεωνίδη και από εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, παρουσία υπηρεσιακών

παραγόντων.

Ειδικότερα, το έργο εκτιμώμενης αξίας 248.000 ευρώ με Φ.Π.Α. χρηματοδοτείται από το

Πρόγραμμα Ανάπτυξης & Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

στον άξονα προτεραιότητας: «Ποιότητας ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της

υπαίθρου και των οικισμών» με τίτλο: «Ανάπτυξη της υπαίθρου – Αγροτική Οδοποιία».

Οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται

Το έργο αφορά στην εξασφάλιση της κυκλοφορίας των αγροτικών οδών που εξυπηρετούν

γεωργικές εκμεταλλεύσεις, στη Δημοτική Ενότητα Ελαφίνας (Μοσχοπόταμο, Λαγόραχη,

Π.Κεραμίδι), με σκοπό την ευκολότερη και ταχύτερη προσβασιμότητα, σε όλη την διάρκεια

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ



Καλείστε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πιερίας, σε τακτική συνεδρίαση

την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 20:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων Διοικητικού

Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, με θέματα ημερήσιας διάταξης ως ακολούθως:


Θέμα 1: Έγκριση πρακτικών Νο 18/16-12-2022, Νο 19/21-12-2022 και Νο 20/30-12-2022.

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Παρατείνεται έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 η προθεσμία για την δήλωση των δεσποζόμενων ζώων

 Μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 (νέα ημερομηνία) καλούνται οι δημότες που είναι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς να προσέλθουν στα Δημαρχεία Κονταριώτισσας, Λεπτοκαρυάς και Λιτοχώρου προκειμένου να δηλώσουν τα δεσποζόμενα ζώα που έχουν στην κατοχή τους.

Κατά την δήλωση παρακαλούνται να προσκομίσουν:

1)      φωτοτυπία του βιβλιαρίου υγείας του ζώου, όπου θα φαίνεται ο αριθμός σήμανσης (microchip) και εάν είναι στειρωμένο.

2)      Aντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης του ζώου.

Σημειώνεται ότι «δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς» είναι το ζώο συντροφιάς που έχει ιδιοκτήτη. Οι άμεσοι απόγονοι δεσποζόμενου σκύλου ή γάτας νοούνται αυτόματα δεσποζόμενα ζώα.

Ζώα συντροφιάς που πρέπει να δηλωθούν είναι τα κατοικίδια, οι σκύλοι βοήθειας, εργασίας, φύλαξης ποιμνίων (ΤΣΟΜΠΑΝΟΣΚΥΛΑ), φύλαξης χώρων, οι κυνηγετικοί σκύλοι καθώς και τα ζώα θεραπείας.

Μετά το πέρας της προθεσμίας θα διενεργούνται έλεγχοι από την Αστυνομία στους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και εφ’ όσον δεν πληρούνται όλα όσα ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4830/2021, θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα που ορίζονται από τον Νόμο.

Στον Δήμο Κατερίνης την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου: Δίνουμε Αίμα, Σώζουμε Ζωές

 Ο Δήμος Κατερίνης, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς προς τον

συνάνθρωπο, διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία, σε συνεργασία με την υπηρεσία

Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης.

Η αιμοδοσία θα γίνει την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, στο Κέντρο Ημέρας «4 εποχές»

(Παλαιό Νοσοκομείο Κατερίνης), κατά τις ώρες: 09:00 π.μ. – 14:00.

Καλούνται όλοι οι Δημότες, οι Εθελοντές Αιμοδότες και Φίλοι της Κατερίνης, να

ανταποκριθούν στην πρόσκληση αλληλεγγύης για την ενίσχυση των αποθεμάτων αίματος.

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

Να είσαι 18-65 ετών

Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία

Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες

Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας

Τα λείψανα των Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης από την Λέσβο στην Πατρίδα Βέροιας (1 – 12 Μαρτίου 2023)

 



Εν όψει της Αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής του Πάσχα, στα πλαίσια του πνευματικού

αγώνα του κάθε χριστιανού, απαραίτητα είναι τα πνευματικά εφόδια, ώστε να τον

ενισχύσουν και να τον θωρακίσουν.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αγίου Μητροπολίτη μας κ.κ.Παντελεήμονος, την

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023,το απόγευμα 17:00 στα προπύλαια του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής &

Ταξιάρχη Μιχαήλ στην Πατρίδα Δ. Βέροιας, θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή των Αγίων και

Χαριτοβρύτων Ι. Λειψάνων, των Νεοφανών μαρτύρων "των έν τή Θερμή της Λέσβου

Αθλησάντων" Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, από την Ι.Μ. Μυτιλήνης, Ερεσσού και

Πλωμαρίου με τη συγκατάθεση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ.Ιακώβου.

Τα Ι. Λείψανα θα παραμείνουν στην Πατρίδα έως και την Κυριακή 12/3, οπότε και το

Πρόσκληση & πρόγραμμα εορτασμού της 145ης Επετείου της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878

 Δήμος Δίου-Ολύμπου: Πρόγραμμα εορτασμού της 145ης Επετείου της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878

Για τον εορτασμό της 145ης Επετείου της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878, θα πραγματοποιηθούν από τον Δήμο Δίου-Ολύμπου στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2023 στο Λιτόχωρο, οι κάτωθι εκδηλώσεις:


 Α. Γενικός σημαιοστολισμός - φωταγώγηση 

Από την 8η πρωινή της 18ης και μέχρι τη δύση του ηλίου της 19ης Φεβρουαρίου 2023, θα σημαιοστολιστούν όλα τα δημόσια και δημοτικά καταστήματα, οι δρόμοι και οι πλατείες της Κοινότητας Λιτοχώρου.

Τις βραδινές ώρες από την 18η έως και την 19η Φεβρουαρίου 2023, θα φωταγωγηθούν τα δημόσια και δημοτικά καταστήματα, οι δρόμοι και οι πλατείες της Κοινότητας Λιτοχώρου.

Β. Πρόγραμμα Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου 2023

Εορταστικές εκδηλώσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου (ώρα 18:30):
- Παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων της εποχής από τον Διδάκτορα του ΑΠΘ, καθηγητή Μιχάλη Φαργκάνη.
- Συναυλία της Δημοτικής Χορωδίας «Ιωάννης Σακελλαρίδης» και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό Όμιλο Λιτοχώρου.

Γ. Πρόγραμμα Κυριακής 19 Φεβρουαρίου 2023

Σε πλήρη λειτουργία το GIS του Δήμου Κατερίνης - Πρόσβαση με ένα κλικ μέσω της ιστοσελίδας: katerini.gr

 Σημαντικές πληροφορίες έχουν στη διάθεσή τους με ένα «κλικ», οι πολίτες και οι

επαγγελματίες της Κατερίνης, καθώς η πρόσβαση στα «Ανοικτά» Γεωχωρικά (GIS) είναι

πλέον γεγονός. Μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που αφορά στην παροχή εξειδικευμένων

υπηρεσιών, με στόχο τη βέλτιστη δικτύωση με Υπηρεσίες και Οργανισμούς που

αλληλοεπιδρούν με το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) του Δήμου Κατερίνης.

Παράλληλα, μία μεγάλη διευκόλυνση για πολίτες, μηχανικούς, δικηγόρους και μεσίτες, οι

οποίοι από εδώ και στο εξής θα μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα, μέσω αιτήματος

Kοπή πίτας των Δημοτικών υπαλλήλων Πιερίας? ετήσιος χορός? έναρξη προεκλογικής εκστρατείας ? η ανακοίνωση υποψηφιότητας. Τελικά τα είχε όλα ..

 Είναι πλέον και επίσημο! Ο Χρήστος Κομπατσιάρης θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος στις επόμενες εκλογές!!!





Με τρεμάμενη φωνή από την συγκίνηση, ο Χρήστος Κομπατσιάρης ανακοίνωσε από το βήμα την παραίτησή του από την θέση του προέδρου του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Πιερίας, και παράλληλα ανακοίνωσε την πολυσυζητημένη υποψηφιότητά του ως Δήμαρχος για τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού.