ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Συντονισμένη δράση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη

 Μετά την αναγγελία της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ελβετίας, του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσαν χθες το βράδυ συντονισμένη δράση για να τη διασφάλιση της ρευστότητας στο διεθνές τρεαπεζικό σύστημα και να καθησυχάσουν τις αγορές.

Οι συντονισμένες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν σήμερα και θα συνεχισθούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Fed.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρετίζει την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς»

Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα».

Καζάνι που βράζει η Γαλλία

 Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στο Παρίσι, για τρίτο συνεχόμενο βράδυ, καθώς χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για άλλη μια φορά σε όλη τη χώρα, οργισμένοι επειδή η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

«Ο Μακρόν θα σπάσει, εμείς θα νικήσουμε», ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος στην Πλας ντ’ Ιταλί, στο νότιο Παρίσι, ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα.

Στην αρχικά ειρηνική πορεία συμμετείχαν σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 4.000 άνθρωποι, ενώ στη συνέχεια πυρπολήθηκαν τα συγκεντρωνένα σκουπίδια, διαφημιστικές πινακίδες και στάσεις λεωφορείων, αλλά και οδοφράγματα από κάδους σκουπιδιών που τοποθέτησαν οι διαδηλωτές.

«Μακρόν, παραιτήσου» και «Ο Μακρόν θα σπάσει, εμείς θα νικήσουμε» ήταν τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος στην Πλας ντ’ Ιταλί, στο νότιο Παρίσι. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και συγκρούστηκε με ορισμένες ομάδες διαδηλωτών που πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων.

Πόσο ασφαλείς είναι οι Έλληνες καταθέτες μετά την αναταραχή με τις Credit Suisse και SVB

 Μόνο μια γενικευμένη κρίση - ενδεχόμενο, όμως, που δεν φαίνεται στον ορίζοντα-θα μπορούσε να επηρεάσει και να ταρακουνήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκτιμά ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ειδικός σε θέματα Χρηματοοικονομικής Μηχανικής (Financial Engineering) με την χρήση Χρηματοικονομικών Παραγώγων Αχιλλέας Ζαπράνης με αφορμή την ανησυχία που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο μετά την κατάρρευση της Sillicon Valley Bank και την κρίση στην Credit Suisse. Ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, μιλώντας στο ethnos.gr, τονίζει ότι η τραπεζική καταιγίδα θα «περάσει» και δεν θα έχουμε παρόμοια φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά που είχαμε το 2008 γιατί είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις τις αγορές, τι θα συμβεί στην οικονομία αλλά προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα συγκρατηθεί. Δεν μπορείς να μείνεις ανεπηρέαστος. Θεωρώ, όμως, ότι δεν θα πάρει διαστάσεις γιατί οι κεντρικές τράπεζες παρεμβαίνουν παντού.  Παρέχουν ρευστότητα όπως έγινε στις ΗΠΑ με την SVB (Sillicon Valley Bank) και στην Ελβετία με την Credit Suisse» σημειώνει ο κ. Ζαπράνης.

Οι Έλληνες δεν χρειάζεται να φοβούνται για τις καταθέσεις τους

Ο Δήμος Κατερίνης τιμά την Επέτειο των 201 χρόνων από τη Μάχη της Μηλιάς (2 Απρ. 1822 – 2 Απρ. 2023)

 

“50 Χρόνια ΤΖΙΟΚΑΣ” – Απόψε στις 20:00, τα εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής στην Αστική Σχολή


 

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ...Δυναμική παρουσία του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ) στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις της Ευρώπης

 Ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής

(ΠΟΤΑΠ) συμμετείχε στις σημαντικότερες τουριστικές εκθέσεις της

Ευρώπης με σκοπό την προοπτική ανάπτυξης και προώθησης του

τοπικού τουριστικού προϊόντος σε νέες αγορές.

Μέσα από το ενιαίο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής

Μακεδονίας καθώς και του Ε.Ο.Τ. συμμετείχε στη διεθνή έκθεση

τουρισμού  «Targul de Turism (TTR) 2023», η οποία πραγματοποιήθηκε

από τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023 στο Βουκουρέστι, στη διεθνή

έκθεση τουρισμού «Ιnternational fair of tourism (IFT) 2023» που

πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου

2023 στο Βελιγράδι, στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση

του Βερολίνου (ITB) κατά το διάστημα 5 με 7 Μαρτίου και τελευταία,

στην  Έκθεση I.T.T.F.W. στη Βαρσοβία κατά το διάστημα 16-18

Μαρτίου 2023.

Καταγγελία της ΠΑΕ Αρης για τον πρόεδρο της ΕΠΟ και ανακοίνωση για τη διαιτησία του ντέρμπι

 

Λίγες ώρες έπειτα από την ολοκλήρωση του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ στου Χαριλάου, για την πρεμιέρα των Play Off, που βρήκε νικητές του φιλοξενούμενους με σκορ 2-1, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης, Θόδωρος Καρυπίδης, κάλεσε στο τηλέφωνο τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Παναγιώτη Μπαλτάκο, προκειμένου να του μεταφέρει τα παράπονά του για τη διαιτησία του αποψινού ντέρμπι. 

«Προκαλείτε τον κόσμο με αυτά που γίνονται. Έχεις μεγάλο μερίδιο ευθύνης κι εσύ. Δεν θα είσαι για πάντα στο απυρόβλητο». Και ο πρόεδρος της ΕΠΟ του απάντησε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ανθρώπων του Άρη: «Θα γ@@@@ω και εσένα και όλο τον ΑΡΗ»!!! 

Όπως αναφέρει η σχετική καταγγελία των «κίτρινων»: «... Δεν έχουμε λόγια... Με τον κ. Καρυπίδη μπορεί να έχει ότι διαφορές θέλει, όμως δεν έχει το δικαίωμα να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο για έναν Σύλλογο, που σε λίγες μέρες συμπληρώνει 109 χρόνια ζωής. Είναι πολύ μικρός για να εκφράζεται έτσι για τον Αρη. Τον αφήνουμε στην κρίση του κόσμου. Ως Αρης, πλέον, δεν έχουμε καμία αμφιβολία για το ρόλο του κ. Μπαλτάκου και τι συμφέροντα εξυπηρετεί».  

Παράλληλα με την καταγγελία, η ΠΑΕ Άρης εξέδωσε και ανακοίνωση αναφορικά με τη φάση από την οποία προήλθε το πέναλτι στο 66ο λεπτό με το οποίο ισοφάρισε σε 1-1 ο ΠΑΟΚ με την εύστοχη εκτέλεση του Στέφαν Σβαμπ. Σε αυτήν, υπάρχουν σαφείς αιχμές και κατά του προπονητή των «ασπρόμαυρων», Ραζβάν Λουτσέσκου, αλλά και κατά του αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ, Τζον Μπένετ.  

Αναλυτικά:  

«Η... έμπνευση του κ. Μπένετ να ορίσει... Σουηδοϊρακινό διαιτητή στο αποψινό ντέρμπι, με VARista από την Αλβανία, αποδείχθηκε πολύ σωστή επιλογή! Ο σκοπός του ορισμού επετεύχθη! 

Πατέρας κλειδώθηκε με τα δύο παιδιά του σε αυτοκίνητο με δύο φιάλες υγραερίου

 Οι αστυνομικές αρχές δέχθηκαν την Κυριακή μια καταγγελία, στις 20:30, από μία γυναίκα, ότι ο πρώην σύζυγός της και τα δίδυμα παιδιά της, περίπου τριών ετών ήταν κλειδωμένα σε όχημα στην περιοχή του Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης και ότι μυρίζει υγραέριο.

Αστυνομικοί έφτασαν άμεσα στο σημείο, έσπασαν το τζάμι και απεγκλώβισαν τα παιδιά και τον πατέρα από το όχημα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρχε οσμή υγραερίου και τα παιδιά ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Τα δίδυμα παιδιά διακομίσθηκαν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο η ζωή τους.

Ο πατέρας διακομίστηκε στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Ο ΑΙΟΛΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΓΟΡΙΩΝ Κ21


Ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγοριών Κ21 ο Αίολος Κατερίνης αφήνοντας το σημάδι του καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο της Θεσσαλονίκης και τους αντιπάλους του στο "ΚΑΤΣΑΝΕΙΟ" Γυμναστήριο. 

Με τις αποσκευές τους γεμάτες εμπειρίες  επιστρέφουν τα καταπληκτικά παιδιά του Στούπα στην Κατερίνη που έκαναν τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη να παραμιλά.

Τρείς μέρες συνεχόμενες αγωνίστηκε η ομάδα αγοριών του Αίολου Κατερίνης στη Θεσσαλονίκη σε ένα πολύ δυνατό όμιλο με συμμετέχοντες τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και την Αργώ Βόλου.

Πέμπτη 16/3

ΑΙΟΛΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 0-3 (11-25, 10-25, 14-25)

Παρασκευή 17/3

ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΙΟΛΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 3-0 (26-24, 25-22, 25-17)

Σάββατο 18/3

ΑΙΟΛΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - ΑΡΓΩ ΒΟΛΟΥ 3-1 (25-18, 25-21, 22-25, 25-21)


Για τον Αίολο Κατερίνης:

"Katerini run" - Φωτογραφικό υλικό από τις απονομές και τους τερματισμούς των πρώτων σε Ημιμαραθώνιο & 5 χλμ

 









Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία: Μετά τη «θυσία» Μητσοτάκη, «ευκαιρία» για τον Γεωργιάδη η τραγωδία - Κρεσέντο αλαζονείας, αμετροέπειας και μετάθεσης ευθυνών

Μετά τον κ. Μητσοτάκη που χαρακτήρισε χωρίς ντροπή «θυσία» την τραγική

απώλεια 57 ανθρώπων στα Τέμπη, σήμερα ο κ. Γεωργιάδης διαπίστωσε πως το

δυστύχημα είναι «ευκαιρία» για την κυβέρνηση για «να συγκρουστεί με το βαθύ

κράτος». 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα εξηγούσαμε στον αμετροεπή κ. Γεωργιάδη πως το

«βαθύ κράτος» το έστησαν οι ίδιοι εδώ και 40 χρόνια και το διογκώνει εδώ και 4

χρόνια ο κ. Μητσοτάκης που κυβερνά με ρουσφέτια, αναξιοκρατία και τις πιο

παλαιοκομματικές μεθόδους, με τις οποίες θυμήθηκε μετά την τραγωδία δήθεν να

συγκρουστεί. 

Αλλά δεν βρισκόμαστε σε φυσιολογικές συνθήκες όταν έχουμε χάσει άδικα 57

ανθρώπινες ζωές.

ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ»: 1000 συμμετοχές στην αθλητική γιορτή» “KATERINI RUN 2023”


Πρώτος νικητής στον Ημιμαραθώνιο ο Κώστας Γραμμένος

Πρώτη στη γενική κατηγορία γυναικών η Αναστασία Γαβριήλογλου

Άτομα όλων των ηλικιών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθώς και από γειτονικές χώρες, δεκάδες

εθελοντές, συνολικά 1000 περίπου τερματισμοί και μία από τις ομορφότερες και γρηγορότερες

διαδρομές της χώρας συνέθεσαν την ταυτότητα της μεγάλης αθλητικής γιορτής: «KATERINI RUN

2023» (Ημιμαραθώνιος, 5χλμ, 1000 μ).

Τον εξ αναβολής - λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών -   αγώνα διοργάνωσε σήμερα το

πρωί, ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ», με συνδιοργανωτές τον Δήμο

Κατερίνης και τον Οργανισμό Αθλητισμού (Ο.Π.Π.Α.Π.) του Δήμου, με την υποστήριξη της

Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού

Μαζικού Αθλητισμού & Υπεραποστάσεων (Ε.Ο.Σ.Λ.Μ.Α.-Υ) και της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους,

Κατερίνης & Πλαταμώνος.

Σημείο εκκίνησης του αγώνα, ήταν η πλατεία Ελευθερίας, απ’ όπου οι δρομείς διανύοντας μία όμορφη

διαδρομή πέρασαν από τον οικισμό του Σιδηροδρομικού Σταθμού, της Ολυμπιακής Ακτής, τις

κοινότητες της Παραλίας, της Καλλιθέας, της Περίστασης διέσχισαν την Παραλιακή ζώνη κυριολεκτικά

δίπλα στο κύμα και με φόντο τον Όλυμπο και τα Πιέρια, έφτασαν στον τερματισμό στην Πλατεία

Η τελευταία εκδήλωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης για το 2022-2023

 Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Δημήτριος Γεωργίου Μεταλληνός γεννήθηκε στην Αθήνα

(1967), έζησε κατά την πρώτη δεκαετία της ζωής του στη Δ. Γερμανία

και επεράτωσε την εγκύκλιο παιδεία του στο 2 ο Γυμνάσιο – Λύκειο Ν.

Ψυχικού (Αθήνα). Πτυχιούχος Γερμανικής Φιλολογίας και Θεολογίας

του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εξειδικεύθηκε, ως υπότροφος, στη μεταβυζαντινή και νεότερη ελληνική

και ευρωπαϊκή Ιστορία στο «Κέντρο Ελληνικών Σπουδών» του

Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης (Η.Π.Α.). Είναι διδάκτορας του Τμήματος

Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Βρετανική διπλωματία και

Ορθόδοξη Εκκλησία στο Ιόνιο Κράτος». Υπηρέτησε για μια πενταετία σε

σχολεία της Μ. Εκπαίδευσης των Αθηνών.