Ο Χριστόφορος Πέσκιας μάς δείχνει όλα τα μυστικά για να ψηθεί σωστά, αλλά να μείνει ζουμερό το κοτοφιλέτο (στήθος και μπούτι) και φτιάχνει μια σάλτσα μουστάρδας με γλυκό Μοσχάτο Λήμνου για να το συνοδεύσουμε.
Στήθος ή μπούτι
Επιλέγουµε από την αρχή αν θέλουµε να ψήσουµε φιλέτο από στήθος ή µπούτι. Για 4 άτοµα θα χρειαστούµε 4 ολόκληρα φιλέτα από στήθος κοτόπουλου ή 8 φιλέτα από µπούτι ή 2 φιλέτα από στήθος και 4 φιλέτα από µπούτι κοτόπουλου (ώστε να επιλέξει ο καθένας το κοµµάτι που προτιµά). Επιλέξαµε να ψήσουµε φιλέτα από στήθος και µπούτι, για να δείξουµε τους διαφορετικούς χρόνους ψησίµατός τους. Για να µειώσουµε αυτήν τη διαφορά, φροντίζουµε τα φιλέτα να έχουν παρόµοιο µέγεθος. Γι’ αυτό αφαιρούµε από το στήθος το παραφίλετο (πρόκειται για το λεπτό σε πάχος κοµµάτι κρέατος, που βρίσκεται στην κάτω πλευρά). Το παραφιλέτο δεν το πετάµε. το ψήνουµε στο ίδιο τηγάνι, αποµακρύνοντάς το από τη φωτιά στον µισό χρόνο, αφού είναι λεπτό και στεγνώνει γρήγορα. Συγκεντρώνουµε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής: 1 ξερό κρεµµύδι, σε ψιλά καρέ, 1 ολόκληρη σκελίδα σκόρδο ή όσο µας αρέσει, 3 κουτ. σούπας µουστάρδα της αρεσκείας µας, 1 ποτήρι Μοσχάτο κρασί Λήµνου (ή, αν δεν έχουµε, λευκό, ξηρό κρασί µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα), 400 ml νερό (ή ζωµό κοτόπουλου ή λαχανικών, αν έχουµε), 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού (ή µαϊντανού ή δυόσµου ή άνηθου – µε διαφορετικά το καθένα αποτέλεσµα), ξύσµα από 1/2 λεµόνι, ακέρωτο, αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι.
Επιλέγουµε από την αρχή αν θέλουµε να ψήσουµε φιλέτο από στήθος ή µπούτι. Για 4 άτοµα θα χρειαστούµε 4 ολόκληρα φιλέτα από στήθος κοτόπουλου ή 8 φιλέτα από µπούτι ή 2 φιλέτα από στήθος και 4 φιλέτα από µπούτι κοτόπουλου (ώστε να επιλέξει ο καθένας το κοµµάτι που προτιµά). Επιλέξαµε να ψήσουµε φιλέτα από στήθος και µπούτι, για να δείξουµε τους διαφορετικούς χρόνους ψησίµατός τους. Για να µειώσουµε αυτήν τη διαφορά, φροντίζουµε τα φιλέτα να έχουν παρόµοιο µέγεθος. Γι’ αυτό αφαιρούµε από το στήθος το παραφίλετο (πρόκειται για το λεπτό σε πάχος κοµµάτι κρέατος, που βρίσκεται στην κάτω πλευρά). Το παραφιλέτο δεν το πετάµε. το ψήνουµε στο ίδιο τηγάνι, αποµακρύνοντάς το από τη φωτιά στον µισό χρόνο, αφού είναι λεπτό και στεγνώνει γρήγορα. Συγκεντρώνουµε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής: 1 ξερό κρεµµύδι, σε ψιλά καρέ, 1 ολόκληρη σκελίδα σκόρδο ή όσο µας αρέσει, 3 κουτ. σούπας µουστάρδα της αρεσκείας µας, 1 ποτήρι Μοσχάτο κρασί Λήµνου (ή, αν δεν έχουµε, λευκό, ξηρό κρασί µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα), 400 ml νερό (ή ζωµό κοτόπουλου ή λαχανικών, αν έχουµε), 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού (ή µαϊντανού ή δυόσµου ή άνηθου – µε διαφορετικά το καθένα αποτέλεσµα), ξύσµα από 1/2 λεµόνι, ακέρωτο, αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι.