ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

"Το ΤΤ να ανακεφαλαιοποιηθεί και να ακολουθήσει μία αυτόνομη πορεία"


Στην Κατερίνη βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αντώνης Δεληχάτσιος, ο οποίος συναντήθηκε με τους εργαζόμενους των καταστημάτων της Πιερίας, αλλά πραγματοποίησε ενημερωτικές επαφές με τους βουλευτές, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει για το θέμα.
Πάγια θέση των εργαζομένων, έτσι όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου, είναι να ανακεφαλαιοποιηθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τονίζοντας ότι οι σκοποί του, με βάση τον νόμο της ίδρυσής του είναι να καλλιεργεί το πνεύμα της αποταμίευσης, να δίνει στεγαστικά δάνεια στους μικροεισοδηματίες, να διοχετεύει τα χρήματα από τις καταθέσεις του στην οικονομία και στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και να έχει κοινωφελή χαρακτήρα.

Εξάλλου, το Ταμιευτήριο χρηματοδότησε όλα τα μεγάλα έργα της χώρας, σχεδόν όλο το οδικό δίκτυο, τα μεγάλα λιμάνια, τη λίμνη του Μαραθώνα και με 400 εκ. ευρώ την Εγνατία Οδό.


Όπως τόνισε ο κ. Δεληχάτσιος, με τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που υποστηρίζουν ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι μη βιώσιμη τράπεζα, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις και ζητούν με αίτημά τους να τους παραδοθεί η έκθεση βιωσιμότητας ώστε να διαπιστώσουν με ποιους δείκτες προτείνεται το κλείσιμό της.

"Πως είναι δυνατόν το ΤΤ να μην είναι βιώσιμο όταν έχει το μικρότερο ποσοστό επισφαλών δανείων, όταν δεν οφείλει χρήματα προς το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά αντίθετα το ενίσχυσε με 3 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια;" διερωτήθηκε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι το Ταμιευτήριο δανείζεται με το μικρότερο ποσοστό από όλες τις άλλες τράπεζες, ενώ στο στρες τεστ αναδείχθηκε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα και η τρίτη στην Ευρώπη σε κεφαλαιακή επάρκεια.

Επίσης, τόνισε η αναλογία σχέσεων και καταθέσεων είναι η καλύτερη σε σχέση με όλες τις άλλες τράπεζες.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στη μελέτη που ανέθεσε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες συμβούλων του τραπεζικού χώρου, όπου αναφέρει ότι η πιο συμφέρουσα λύση για τον Έλληνα φορολογούμενο είναι να παραμείνει το ΤΤ ως αυτόνομη τράπεζα και να ανακεφαλαιοποιηθεί.

"Σε όλες τις χώρες υπάρχει Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με δημόσιο χαρακτήρα, καθώς είμαστε ένας αποταμιευτικός οργανισμός που χρηματοδοτούμε την ανάπτυξη της χώρας. Το ζήτημα είναι κατεξοχήν πολιτικό και οι πολιτικοί δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από τις αρμοδιότητες του κ. Προβόπουλου.

Αποφασίζουν με διοικητικούς και όχι με οικονομικούς όρους, όμως συμφέροντα θέλουν να εξυπηρετήσουν και αυτά θα τα αποκαλύψουμε", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Ήδη οι εργαζόμενοι έχουν συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, με τον Φώτη Κουβέλη, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και με τον γγ. της Νέας Δημοκρατίας κ. Κεφαλογιάννη και προτίθενται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με απεργίες και στάσεις εργασίας, ενώ συγχρόνως κάνουν ένα άνοιγμα προς την κοινωνία και συναντήσεις με τοπικούς φορείς της περιφέρειας.