ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Κόβονται οικογενειακά επιδόματα και αφορολόγητα για παιδιά

Κόβονται οικογενειακά επιδόματα και αφορολόγητα για παιδιά
Κονδύλιο 427 εκ. ευρώ στα ταμεία του δημοσίου - Πλήττονται κυρίως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι
Μάχη με την ύφεση θα δώσει ο κρατικός προϋπολογισμός το 2012 με μεγαλύτερο θύμα τα έσοδα του κράτους αφού η μείωση των μισθών και συντάξεων και η αγοραστική δύναμη των πολιτών οδηγεί στη μείωση των εσόδων τόσο από άμεση όσο και από έμμεση φορολογία.

Μεγάλα «θύματα» θα είναι οι οικογένειες με παιδιά καθώς ο προϋπολογισμός περιμένει να εξασφαλίσει κονδύλιο 427 εκ. ευρώ από την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που δίνονται κυρίως στους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους αλλά και από τη δεδομένη κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά. Όπως έγραψε «Το Βήμα της Κυριακής» το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να χορηγήσει ένα επίδομα «φτώχειας» με συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια σε οικογενειάρχες που θα πληγούν από την περικοπή των επιδομάτων και από την κατάργηση του αφορολογήτου για παιδιά.
Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο για άγαμο  - έγγαμο χωρίς παιδιά είναι 5.000 ευρώ, για έγγαμο με ένα παιδί είναι 7.000 ευρώ, για έγγαμο με 2 παιδιά είναι 9.000 ευρώ και για έγγαμο με 3 παιδιά είναι 12.000 ευρώ. Η κατάργησή του θα επιφέρει άμεση φορολογική επιβάρυνση 200 ευρώ, 400 ευρώ και 700 ευρώ αντίστοιχα.
Πάντως, μόνο στο σκέλος των άμεσων φόρων οι απώλειες για τον κρατικό προϋπολογισμό σε σύγκριση με τις προβλέψεις πραγματοποιήσεων για το 2012 θα είναι 517 εκ. ευρώ, ενώ στους έμμεσους φόρους  οι απώλειες θα είναι 1.078 εκ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που υπάρχει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας «η εφαρμογή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων στον τομέα των δαπανών θα επιβαρύνει σημαντικά τους παράγοντες που επηρεάζουν τις προβλέψεις των εσόδων. Η αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ, στην κατανάλωση και στη φοροδοτική ικανότητα των φυσικών και νομικών προσώπων θα μειώσει τα συνολικά καθαρά έσοδα κατά 2.210 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων για το 2012. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, μετά τη μείωση επιστροφών για το οικονομικό έτος 2013, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 46.742 εκατ. ευρώ (έναντι των εκτιμήσεων του 2012), μειωμένα κατά 4,5%».
Η μείωση της κατανάλωσης και του ύψους των μισθών και συντάξεων θα επηρεάσει σημαντικά και τους έμμεσους φόρους οι οποίοι προβλέπονται να ανέλθουν σε 25.193 εκ. ευρώ, μειωμένοι κατά 1.078 εκ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2012.