ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Στα μαχαίρια κυβέρνηση και Tρόικα για τους όρους των stress test των τραπεζών

stress-test-640
Σε εγρήγορση για μία εβδομάδα θα βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες καθ΄όλη την εβδομάδα θα αναμένουν την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του stress test που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την BlackRock, αλλά και την ψήφιση του νέου νομικού πλαισίου για την κεφαλαιακή ενίσχυση των συστημικών τραπεζών.
Ζωτικής σημασίας θα είναι τα αποτελέσματα του stress test τα οποία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο για το επόμενο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα των όρων της άσκησης προσομοίωσης σε μήλον της έριδος μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης με την δεύτερη να ζητά μαζί με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών την υιοθέτηση ήπιων όρων -δηλαδή χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις- για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών.
Τα αποτελέσματα των stress test που έχει πραγματοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος με τη συνεργασία της Blackrock θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Προς το παρόν η ΤτΕ περιμένει τη λήψη οριστικών αποφάσεων σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, προκειμένου να προχωρήσει στη δημοσιοποίησή τους.
Οι ελληνικές αρχές πιέζουν ώστε οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να μειωθούν σύμφωνα με την απαίτηση της ΕΚΤ για δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 8%. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9%. Όπως εκτιμούν αναλυτές, με τη μείωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας είναι πιθανό οι συστημικές τράπεζες -με εξαίρεση την Eurobank η οποία ήδη έχει αναγγείλει αύξηση κεφαλαίου ύψους 2 δισ. ευρώ- να μη χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.
Ωστόσο την προσέγγιση αυτή φαίνεται ότι απορρίπτει η τρόικα, η οποία προκρίνει ένα περισσότερο αυστηρό σενάριο, επιδιώκοντας να διατηρηθεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι του ΤΧΣ για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών προβλημάτων. Η τρόικα απορρίπτει τη μείωση του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 8% από 9% σήμερα. Η τρόικα φαίνεται ότι θέλει να αποκρούσει κάθε σκέψη μετακίνησης κεφαλαίων από το ΤΧΣ στην κυβέρνηση.