ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα στις κάλπες

Κανονικά και χωρίς προβλήματα διεξάγεται από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία. Πρόκειται για τις πιο κρίσιμες εκλογές της Μεταπολίτευσης και από τις σημαντικότερες στην ιστορία της χώρας. Τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα σήμερα στην Ελλάδα, ενώ οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προετοιμάζονται παρασκηνιακά για το «σενάριο Β» της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Οι πολίτες είναι διαιρεμένη σχετικά με το ποιο κόμμα μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από την κρίση, ενώ το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, είναι αυτό που θα κρίνει καθοριστικά το εκλογικό αποτέλεσμα, που ουσιαστικά θα κριθεί την τελευταία στιγμή στην κάλπη.
Εν τω μεταξύ, κανονικά γίνεται η προσέλευση των πολιτών στα εκλογικά κέντρα, ενώ δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα. Όπως αναφέρει και το υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωσή του, «δήμοι, Περιφέρειες και υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών είναι στη θέση τους. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονται στα εκλογικά τμήματα και δέχονται τους εκλογείς. Όλα βαίνουν κανονικά, όπως είχαν προβλεφθεί και προετοιμαστεί».

Κανονικά, ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στη Δυτική Ελλάδα
Χωρίς σημαντικά προβλήματα, ξεκίνησε η ψηφοφορία στα 1.565 εκλογικά τμήματα στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά τους, αλλά καταγράφονται αρκετές απουσίες μελών των εφορευτικών επιτροπών. Μόνον ένα μικρό πρόβλημα υπήρξε σε εκλογικό τμήμα του δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας, όπου άργησε λίγο να ξεκινήσει η ψηφοφορία, λόγω καθυστερημένης άφιξης του δικαστικού αντιπροσώπου.
Όσον αφορά την εκλογική διαδικασία, στην Αχαΐα λειτουργούν 605 εκλογικά τμήματα, στα οποία είναι εγγραμμένοι 277.984 εκλογείς, εκ των οποίων 1.839 είναι ετεροδημότες. Στην Ηλεία λειτουργούν 414 εκλογικά τμήματα, όπου είναι εγγεγραμμένοι 177.505 εκλογείς, εκ των οποίων 108 είναι ετεροδημότες. Στην Αιτωλοακαρνανία λειτουργούν 546 εκλογικά τμήματα, στα οποία είναι εγγεγραμμένοι 243.506 εκλογείς, ενώ ο αριθμός των ετεροδημοτών φθάνει στους 7.532.
«Καλό βόλι» ευχήθηκε σε όλους τους Έλληνες ο υπηρεσιακός υπ. Εσωτερικών
«Όλα βαίνουν καλώς όπως είχαν προβλεφθεί και προετοιμασθεί» δήλωσε πριν από λίγο ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης και ευχήθηκε σε όλους τους Έλληνες, «καλό βόλι».
Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε κανονικά στις 7 το πρωϊ με μικρές καθυστερήσεις αντιπροσώπων.
Ο κ.Μανιτάκης προέβη στη λιτή δήλωσή του αφού πρώτα είχε επικοινωνήσει με όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Συνολικά, σήμερα -όπως και στις 6 Μαïου- καλούνται να ψηφίσουν 9.850.802 Έλληνες πολίτες, σε 20.554 εκλογικά τμήματα, 21 κόμματα και 58 ανεξάρτητους μεμονωμένους.
Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 9.00 - 9.30 το βράδυ, ενώ τα ονόματα όσων επιλεγούν (από τις λίστες) αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά τις 3.00 - 4.00 τα ξημερώματα λόγω του τελευταίου 1%-2% των ψήφων που μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά τη διανομή κάποιων εδρών στο εκλογικό μας σύστημα.
Βενιζέλος: «Μόνο κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση»
Μόνο μια κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο δημοτικό σχολείο Γ. Σκεπάρνης, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
«Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να διασφαλίσει, σήμερα, τη συνοχή της κοινωνίας και την ενότητα του έθνους. Πρέπει, αύριο, η χώρα να έχει κυβέρνηση. Και η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να την κρατήσει όρθια και να της δώσει προοπτική είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πρόσθεσε, δε, ότι «εάν σκεφθούμε τα δεδομένα, θα δούμε ότι κανένα άλλο σενάριο δεν προσφέρει τη λύση που απαιτεί η χώρα. Πρέπει να έχουμε αρραγές εσωτερικό μέτωπο και διεθνή αξιοπιστία για να μπορέσουμε, με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, να κάνουμε το καλύτερο για τον Έλληνα και την Ελληνίδα, κρατώντας όλα τα θετικά της δανειακής σύμβασης, όλα τα θετικά της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας, αλλά με ανάπτυξη, με απασχόληση, με προοπτική».
Σαμαράς: «Σήμερα μιλάει ο ελληνικός λαός»
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα μιλάει ο ελληνικός λαός. Αύριο ξεκινά μια καινούργια εποχή για την Ελλάδα».
Κουβέλης: «Ψήφος με ελπίδα, χωρίς φόβο»
«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα με ελπίδα και χωρίς φόβο» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης από το Περιστέρι.
«Η Ελλάδα μπορεί να περπατήσει σε δρόμους προόδου και προοπτικής. Όλοι να είμαστε όρθιοι να βγούμε από τα αδιέξοδα που τεμαχίζουν, που πληγώνουν την κοινωνία» πρόσθεσε.
Καμμένος: «Με ελπίδα κερδίζεις τον πόλεμο»
«Ο φόβος είναι που σε κάνει να κερδίζεις μία μάχη, η ελπίδα, όμως, σε κάνει να κερδίζεις τον πόλεμο», δήλωσε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξερχόμενος από τη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία στην Αλεξανδρούπολη, όπου και άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.
«Για να παραμείνουμε στο ευρώ χρειάζεται αυτοπεποίθηση, ενότητα και αγώνας», είπε και σημείωσε ότι «έτσι κέρδισε και η Εθνική στον χθεσινό αγώνα του Euro».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ