ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Έρχονται δικαστικές προσφυγές για το new deal των φωτοβολταϊκών

Με εξώδικα στους συναρμόδιους υπουργούς αλλά και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στα δικαστήρια ετοιμάζονται να απαντήσουν αγρότες και άλλοι ιδιώτες επενδυτές των φωτοβολταϊκών στα όσα προβλέπει ο ψηφισθείς πολυνόμος για τον κλάδο τους.
Μάλιστα, στο επίκεντρο των αντιδράσεων δε βρίσκονται μόνο οι νέες μειωμένες ταρίφες αλλά μια σειρά άλλων προβλέψεων. Πιο συγκεκριμένα, με την υποπαράγραφο ΙΓ.3 του νόμου προβλέπεται υποχρεωτική έκπτωση που επιβάλλεται, μάλιστα, αναδρομικά επί των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς προκειμένου για την παραχθείσα ενέργεια κατά το έτος 2013. Η εν λόγω έκπτωση καθορίζεται σε ποσοστό 20% για τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς ισχύος έως και 100KW (ανεξαρτήτως εάν ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες ή μη) και σε κλιμακούμενο ποσοστό 34-37,5%, ανάλογα με την ημερομηνία σύνδεσης για τους υπόλοιπους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς.
Σύμφωνα με την ίδια διάταξη, έως την έκδοση και παράδοση από τον παραγωγό του πιστωτικού τιμολογίου για το έτος 2013, αναστέλλεται η υποχρέωση της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. (για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα) και της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (για το Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα) καταβολής του τιμήματος για την ποσότητα ενέργειας που έχει παραδοθεί και δεν έχει εξοφληθεί. Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω ρυθμίσεις δεν έχουν εθελοντικό αλλά υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της, η δικηγορική εταιρεία Απ. Παπακωνσταντίνου και Συνεργάτες, με το περιεχόμενο αυτό, οι ως άνω διατάξεις αντιμετωπίζουν, σοβαρά προβλήματα συνταγματικότητας και συμβατότητας με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αφού επιφέρουν, κατά τρόπο ανεπίτρεπτο, μονομερή τροποποίηση των όρων των συμβάσεων και, μάλιστα, κατά τα ουσιώδη αυτών μέρη. Αντίκεινται συνεπώς, κατά την ορθότερη άποψη, στις διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ που κατοχυρώνουν την οικονομική ελευθερία και την ελευθερία των συμβάσεων (άρθρο 5 παρ. 1 Συντ.), καθώς και την προστασία της περιουσίας (άρθρα 17 Συντ. και 1 ΠΠ της ΕΣΔΑ). Σημειώνεται εξάλλου ότι σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων αυτών, σε σχέση με την ελευθερία των συμβάσεων, διατύπωσε στη σχετική Έκθεσή της και η Νομική Υπηρεσία της Βουλής. Επιπροσθέτως, οι εν λόγω επίμαχες διατάξεις προσκρούουν, σύμφωνα με την εταιρεία, στην αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 Συντ.), αφού οδηγούν σε άνιση δυσμενή μεταχείριση σε βάρος των μη κατ’ επάγγελμα αγροτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς Σταθμούς σε σχέση με τους κατ’ επάγγελμα αγρότες παραγωγούς.

Η Δικηγορική Εταιρεία μας θα προβεί σε σειρά νομικών ενεργειών εκ μέρους ομάδων ενδιαφερόμενων παραγωγών (τόσο κατ’ επάγγελμα αγροτών, όσο και των λοιπών παραγωγών), προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά τους κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Ειδικότερα, θα αποστείλει άμεσα προς τη ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και προς τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., καθώς και στους συναρμόδιους Υπουργούς εξώδικες δηλώσεις – προσκλήσεις, ενώ στη συνέχεια θα καταθέσει ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, με αίτημα αφενός να μην επιβαρυνθεί ο συμμετέχον παραγωγός με την υποχρεωτική έκπτωση για την παραχθείσα ενέργεια κατά το έτος 2013, αφετέρου δε να υποχρεωθεί η ΛΑΓΗΕ Α.Ε. (ή η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., αντίστοιχα) να καταβάλει το αντίτιμο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τις τιμές που προβλέπονται στις συμβάσεις, έως την έκδοση αποφάσεως του Δικαστηρίου επί των αντίστοιχων αγωγών που θα ασκηθούν. Επίσης, ενόψει του νομικά αμφίβολου χαρακτήρα των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ως ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, η Δικηγορική Εταιρεία μας θα ασκήσει αγωγές ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων, με σκοπό την πληρέστερη διασφάλιση των παραγωγών.
Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί παρακαλούνται να μας αποστείλουν τα αναγκαία προς τούτο έγγραφα (σύμβαση πώλησης, καταστατικό εταιρείας, στοιχεία επικοινωνίας, μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα για την έκδοση τιμολογίων έτους 2013, αναλυτικός προσδιορισμός της εφεξής μειώσεως της τιμής πώλησης), το αργότερο έως την 15η Απριλίου 2014.