ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Η κρίσιμη ψηφοφορία της 6ης Μαΐου σχετικά με την αναθεώρηση της Νομοθεσίας για την εμπορία σπόρων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΕΛΙΤΙ 26/4/2013
ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ
Οι σπόροι που παράγονται από γεωργούς (παραδοσιακοί και σύγχρονοι), ανήκουν στη σφαίρα της δημόσιας ιδιοκτησίας και αποτελούν Κοινά Αγαθά. Μπορούν ελεύθερα να αναπαραχθούν από όλους. Αντίθετα, οι σπόροι που παράγονται από ιδιωτικές εταιρίες, καλύπτονται από περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων ή ακόμα και πατέντες βιομηχανικού τύπου και είτε για τεχνικούς ή για νομικούς λόγους δεν αναπαράγονται.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, στηρίζει συστηματικά τους βιομηχανικούς αυτούς σπόρους, ενώ ταυτόχρονα επιβάλει παράλογες απαιτήσεις στους σπόρους των αγροτών περιορίζοντας την εμπορική τους κυκλοφορία. Ως αποτέλεσμα αυτός ο πολύτιμος φυσικός πόρος που αποκαλείται αγροτική βιοποικιλότητα και αποτελεί τη βάση της διατροφικής μας ασφάλειας, χάνεται προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.
Στις 6 Μαΐου 2013, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι θα κληθούν σε ψηφοφορία για ένα νέο νομοσχέδιο που επικυρώνει την καταδίωξη των σπόρων που παράγουν οι γεωργοί.
Καλούμε την Ελληνίδα Επίτροπο κ. Μαρία Δαμανάκη να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της και να το καταψηφίσει καθώς αυτή η εγκληματική πρακτική απώλειας της αγροτικής βιοποικιλότητας πρέπει άμεσα να σταματήσει. Οι καλλιεργητές που διατηρούν αυτόν τον πολύτιμο φυσικό πόρο πρέπει να υποστηριχθούν στο έργο τους χωρίς απαγορευτικούς γραφειοκρατικούς περιορισμούς.
Εδώ θα βρείτε την επιστολή που έστειλαν στην Ελληνίδα Επίτροπο οι Ελληνικές Οργανώσεις διάσωσης και διάδοσης παραδοσιακών σπόρων, Περιβαλλοντικές και Οικολογικές οργανώσεις και φορείς.
Όσοι ενδιαφέρεστε να τη συνυπογράψετε, θα σας παρακαλούσαμε να  κάνετε τον κόπο να την αποστείλετε στα ακόλουθα email της επιτρόπου κ. Δαμανάκη και των βοηθών της:
Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα να συγκεντρώσουμε όλες τις υπογραφές των ατόμων και να τις αποστείλουμε ομαδικά. Θεωρούμε όμως ότι είναι εξίσου σημαντικό να την στείλει και ο καθένας μεμονωμένα ώστε να ασκήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση.
Η ψήφιση θα γίνει στις 6 Μαΐου 2013. Μπορείτε λοιπόν, μέσα στις επόμενες μέρες (όσο πιο άμεσα, τόσο το καλύτερο) να αποστείλετε την ανοιχτή επιστολή στις παραπάνω διευθύνσεις της επιτρόπου και των βοηθών της.
Το κείμενο της επιστολής θα το βρείτε εδώ και μπορείτε αν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε ως έχει:


Συντάχθηκε από το "Πελίτι",  την συνυπογράψαμε και την αποστείλαμε στην κ. Μ. Δαμανάκη

Σας καλούμε να την αποστείλετε και εσείς!

ANOIKTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟ 

Κα Δαμανάκη
Σας αποστέλλουμε την παρακάτω επιστολή που αφορά στη νομοθεσία εμπορίας φυτογενετικού υλικού και την σχετική πρόταση της Γενικής Επιτροπής Υγείας & Καταναλωτών (DGSANCO) που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επικείμενη Συνάντηση των Επιτρόπων στις 6 Μαΐου 2013.
Οι παρακάτω οργανώσεις, δίκτυα, σύλλογοι, ομάδες παραγωγών και Δήμοι που συνυπογράφουν θεωρούμε ότι η πρόταση για την νομοθεσία από πλευρά της DGSANCO προσβάλλει βασικά δικαιώματα του αγροτικού κόσμου και αποτελεί κίνδυνο για την γεωργική βιοποικιλότητα και την γεωργική παράδοση της Ελλάδας. Άλλωστε, το περασμένο Δεκέμβριο ζητήσαμε για το θέμα αυτό ευρεία δημόσια διαβούλευση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αίτημα στο οποίο, δυστυχώς, δεν ανταποκρίθηκε.
Σας ζητούμε λοιπόν να καταψηφίσετε την πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην συνάντηση των Επιτρόπων στις 6 Μαΐου για τους λόγους που διεξοδικά αναλύουμε ακολούθως:
Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και οι διακρίσεις ενάντια στους σπόρους που παράγονται και διατηρούνται από τους γεωργούς.
Μέχρι σήμερα οι σπόροι παράγονται παγκοσμίως, κυρίως από τους γεωργούς, από τη βιομηχανία σπόρων, αλλά και από δημόσια ινστιτούτα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ θα έπρεπε να υποστηρίζει την διάδοση όλων των ειδών σπόρων (εξαιρώντας τους γενετικά τροποποιημένους), στηρίζει συστηματικά τους σπόρους της Βιομηχανίας ενώ ταυτόχρονα επιβάλει παράλογες απαιτήσεις στους παραδοσιακούς και σύγχρονους σπόρους που παράγουν οι γεωργοί,περιορίζοντας την εμπορική τους κυκλοφορία. Οι σπόροι των γεωργών ανήκουν στη σφαίρα της δημόσιας ιδιοκτησίας και αποτελούν Κοινά Αγαθά. Αντίθετα, οι σπόροι της Βιομηχανίας καλύπτονται από περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων ή ακόμα και πατέντες βιομηχανικού τύπου.
Τα σχετικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
Γιατί η ευρωπαϊκή νομοθεσία κάνει διακρίσεις ενάντια σε αυτού του είδους Κοινά Αγαθά;
Γιατί, έχοντας υπόψη το ανεπίσημο προσχέδιο πρότασης που δημοσιοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες, το νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στα πλαίσια της αναθεώρησης της ισχύουσας νομοθεσίας αναμένεται να επιβάλλει αυξημένους περιορισμούς και υποχρεώσεις (π.χ. πιστοποίησης και εγγραφής) για τους σπόρους και τις παραδοσιακές ποικιλίες που παράγει και χρησιμοποιεί ο απλός γεωργός;
Γιατί στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιτρέπεται σε στελέχη της βιομηχανίας σπόρων να καταρτίζουν το νέο νομοσχέδιο (η αναμενόμενη πρόταση της DGSANCO έχει συνταχθεί κυρίως από τηνΚαIsabelleClement-Nissou, υπάλληλο του γαλλικού «λόμπι» της βιομηχανίας σπόρων GNIS); Θεωρούμε ότι αυτό το γεγονός αποτελεί ένα ολοφάνερο φαινόμενο επιβολής συμφερόντων.
Είναι αναμενόμενο η Βιομηχανία σπόρων να ενδιαφέρεται να αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά εξοντώνοντας την εμπορική κυκλοφορία των Κοινών Αγαθών -των παραδοσιακών ποικιλιών και όλων των σπόρων των γεωργών. Ωστόσο, είναι δυνατόν να είναι αυτός ο ρόλος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και γενικότερα ο ρόλος των πολιτικών που την υπερψηφίζουν, συμπεριλαμβανομένης και εσάς;
Οι λόγοι που η Ευρωπαϊκή νομοθεσία θα έπρεπε να στηρίζει τις τοπικές και ιδιοπαραγώμενες ποικιλίες είναι πολλαπλοί:
Οι σπόροι των γεωργών έχουν ευρύτατη γενετική βάση. Δηλαδή κάθε σπόρος περιλαμβάνει πολύ περισσότερα γονίδια από αυτά που έχουν οι ποικιλίες της βιομηχανίας. Επομένως είναι προσαρμόσιμοι στις κλιματικές αλλαγές, εξελίσσονται σε ισορροπία με τυχόν ασθένειες και αναπτύσσουν γονίδια αντίστασης, ιδιότητες που τα καταστούν πολύτιμα για την γεωργική βιοποικιλότητα και επομένως για την μελλοντική μας διατροφική επάρκεια και ασφάλεια.
Οι σπόροι των γεωργών, επιπλέον, είναι πολύτιμοι για την δημιουργία νέων ποικιλιών από τη βιομηχανία. Εάν όμως οι παραδοσιακές ποικιλίες δεν καλλιεργούνται, κινδυνεύουν να εξαφανισθούν, και μαζί με αυτές να χαθεί ο γενετικός πλούτος της χώρας μας αλλά και η πολύτιμη γνώση και παράδοση της γεωργίας. Οι Τράπεζες σπόρων είναι χρήσιμες, ωστόσο χωρίς την καλλιέργεια των παραδοσιακών ποικιλιών στον αγρό, ουσιαστικά δεν επαρκούν.
Αποδεδειγμένα, επίσης, οι σπόροι των γεωργών είναι κατάλληλοι για μια ήπια μορφή γεωργίας, χαμηλών εισροών, σε οικογενειακό, τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορεί να στερήσει τους πολίτες από το δικαίωμα επιλογής μοντέλου γεωργίας, αλλά και μοντέλου διατροφής, κάτι που αντίκειται στην ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας επιλογής.
Στους παραπάνω λόγους εντάσσεται και το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε δει την υπερβολική συγκέντρωση δύναμης της Βιομηχανίας σπόρων. Δέκα μόνον πολυεθνικές εταιρίες καλύπτουν ήδη το 73% της παγκόσμιας εμπορικής κυκλοφορίας σπόρων της βιομηχανίας. Οι μεγάλες αγροχημικές εταιρίες εξαγοράζουν συνεχώς μικρές και μεσαίες εταιρίες παραγωγής σπόρων επιβάλλοντας έτσι μια εντατικής μορφής, χημική γεωργία χωρίς περιθώρια επιλογής για όσους καλλιεργητές επιλέγουν ήπιου τύπου πολυλειτουργικά συστήματα γεωργίας.
Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία ως υφίσταται και ως προτείνεται να εξελιχθεί, θεωρούμε πως ουσιαστικά υποβοηθά τη Βιομηχανία να ανταγωνιστεί αθέμιτα τους σπόρους των γεωργών. Ένα επικίνδυνο ολιγοπώλιο δείχνει να έχει δημιουργηθεί εξαλείφοντας τις δυνατότητες επιλογής με άμεσο επομένως κίνδυνο για την διατροφική επάρκεια, την ελευθερία επιλογής και εντέλει τη Δημοκρατία.  
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σήμερα καλλιεργείται μόνον το 10% των παραδοσιακών ποικιλιών που βρίσκονταν υπό καλλιέργεια πριν 100 χρόνια. Αυτό το γεγονός είναι καταστροφικό για τη βιοποικιλότητα, δηλαδή για τη συνέχεια της ζωής. Με τη σωστή αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας θεωρούμε ότι μπορούμε να σώσουμε αυτό το υπόλοιπο 10%.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα όφειλε να είναι από τους πρώτους που θα σταματήσουν αυτή την άδικη και εγκληματική για την γεωργία και τους καλλιεργητές πολιτική. Θεωρούμε πολιτικά και προσωπικά υπεύθυνους τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,   για τη συνεχή μείωση της γεωργικής βιοποικιλότητας και τη ουσιαστική διάβρωση της Δημοκρατίας που συντελείται .
Κα Δαμανάκη,
Μπορείτε να συμβάλλετε στην αποτροπή της επικείμενης νομοθεσίας, καταψηφίζοντας το νέο νομοσχέδιο για την εμπορία των σπόρων που πρόκειται να υποβάλλει η DGSANCO. Η ευκαιρία να αλλάξει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προάγοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των σπόρων των γεωργών και διασφαλίζοντας τον τεράστιο γεωργικό πλούτο χωρών όπως η Ελλάδα, είναι ακριβώς τώρα.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς, όλοι, θα είμαστε εδώ να προασπίσουμε αυτές τις αξίες.


--
Οικολογική Ομάδα "Μητέρα Γη"

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΞΩΡΑΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΗΣ «21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ» ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ




   Το τελευταίο διάστημα επιχειρείται εξωραϊσμού του καθεστώτος της «21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ», της φασιστικής δικτατορίας των συνταγματαρχών. Ενδεικτικά η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ανέφερε  στη μαύρη επέτειο της χούντας και πρόβαλε δημοσκόπηση όπου το 30% των ερωτηθέντων φαίνεται να θεωρεί πως στην δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ότι σήμερα.
  Ανεξάρτητα από το πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι η δημοσκόπηση, έχει αξία να προσεγγίσουμε το ζήτημα από την σκοπιά των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων, εξετάζοντας το ταξικό υπόβαθρο της χούντας, την σχέση της με τα αστικά κόμματα, το ΝΑΤΟ, τους αμερικάνους και τα οικονομικά συμφέροντα που προώθησε και υπηρέτησε. Είναι ζητήματα που εσκεμμένα προσπερνιούνται κυρίως από τους αστούς ιστοριολόγους και αρθρογράφους για να συσκοτίσουν την αλήθεια και την πραγματικότητα για το ρόλο και τον χαρακτήρα της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
   Πριν το πραξικόπημα των συνταγματαρχών του Απρίλη του 1967, οι ενδοαστικές αντιθέσεις της αστικής τάξης της χώρας μας, χαρακτηριζόταν από όξυνση και ένταση για το ποιο τμήμα του κεφαλαίου θα προωθηθεί περισσότερο, πιο λιγότερο, με ποιόν ιμπεριαλιστή έπρεπε η χώρα να συμμαχήσει, έχοντας πάντα ανοιχτή την γραμμή με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην προχωράει ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού καπιταλισμού που είχε ανάγκη το εγχώριο αστικό πολιτικό σύστημα μετά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφυλίου στην Ελλάδα.
    Το πολιτικό σύστημα χαρακτηριζόταν από αστάθεια. Οι κοινωνικές συμμαχίες που είχε ανάγκη ο ελληνικός καπιταλισμός δεν είχαν ακόμη καταλήξει. Το 1965-67 σχηματίστηκαν 5 αστικές κυβερνήσεις με κύριους κορμούς την ΕΡΕ και την Ένωση Κέντρου, που αντανακλά και τις αντιθέσεις μεταξύ των αστικών δυνάμεων για το ποια από αυτές θα υπερισχύσει.
   Αυτές οι εξελίξεις είχαν στρώσει το δρόμο ώστε το τμήμα της άρχουσας τάξης (εφοπλιστές κυρίως), που είχε δύναμη στο ποιο ισχυρό τμήμα του αστικού κράτους, το στρατό, να δώσει μέσω των συνταγματαρχών και την δικτατορία που επιβλήθηκε, με την βία των όπλων την 21η Απριλίου, αστική λύση προλαβαίνοντας τους στρατηγούς του βασιλιά.
   Η δικτατορία έγινε στο όνομα αντιμετώπισης του «κομμουνιστικού κινδύνου», παρότι τέτοιος κίνδυνος δεν υπήρχε, για την αστική τάξη και τους συμμάχους της. Επιβεβαιώνεται πως ο αντικομμουνισμός αποτελεί τον προπομπό γενικότερων αντιδραστικών, αντιλαϊκών σχεδιασμών που πλήττουν συνολικά το λαό.
   Η δικτατορία στηρίχτηκε από όλα τα τμήματα του κεφαλαίου. Ενώ ήταν και η ίδια υπέρ της σύνδεσης στην Ελλάδα με το υπό διαμόρφωση ιμπεριαλιστικό μπλοκ της τότε ΕΟΚ. Ήταν χαρακτηριστική η δήλωση του πρωτεργάτη της χούντας Γεώργιου Παπαδόπουλου: «Είναι φυσικόν η επιδίωξης της να είναι οικονομική ανάπτυξης της χώρας εντός του πλησίου της οικονομικής κοινότητας εις την οποίαν ανήκωμεν»
  Η δικτατορία των συνταγματαρχών επιζητούσε λαϊκή υποστήριξη για να σταθεροποιήσει το αντιδραστικό καθεστώς της. Απευθύνθηκε σε φτωχά τμήματα των μικρομεσαίων στρωμάτων «Φτωχοί αγρότες, αυτοκινητιστές, οδηγοί κ.α.» και κυρίως σε εκείνο το τμήμα που δεν είχε συμμετοχή και εμπειρίες από τους αγώνες του οργανωμένου λαϊκού κινήματος της εποχής. Εξαγόρασε τμήματα τέτοιων λαϊκών στρωμάτων μέσα από το χάρισμα δανείων κυρίως αγροτικών, έκδοση αδειών για ταξί, φορτηγών, Δ.Χ. κ.α.
Αυτές οι επιλεκτικές πρακτικές δεν είχαν να κάνουν με πολιτική φιλολαϊκού προσανατολισμού αλλά ήταν στοχευόμενες για να αποσπάσει η χούντα λαϊκή στήριξη.
    Η στρατιωτική δικτατορία των συνταγματαρχών ανεξάρτητα από τις προθέσεις των δικτατόρων είχε εξ αντικειμένου αποτέλεσμα να επέλθει ο εκσυγχρονισμός του αστικού πολιτικού συστήματος. Το οποίο θωράκισε περισσότερο την σταθερότητα της κυριαρχίας του κεφαλαίου. Τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι εφοπλιστές, μεγαλοκατασκευαστές, βιομήχανοι, δυνάμωσαν εκείνη την περίοδο. Τους χαρίστηκε κρατικό χρήμα, είχαν φοροαπαλλαγές, επιδοτήθηκαν ποικιλόμορφα. Δεν είναι τυχαίο πως ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ζούσε σε βίλα του Ωνάση στο Λαγονίση αντί «συμβολικού ενοικίου». Οι σχέσεις του καθεστώτος με τους κεφαλαιοκράτες εγχώριους και ξένους όπως τον Αμερικανό Τομ Πάπας, ήταν άριστες.
   Όσοι σήμερα εξωραΐζουν την χούντα των συνταγματαρχών δεν το κάνουν επειδή τους έπιασε ο πόνος και η νοσταλγία του καθεστώτος της επταετίας. Αλλού στοχεύουν.  Στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, απαξίωσης των αστικών κομμάτων από τον λαό, προσπαθούν να χειραγωγήσουν την λαϊκή οργή και αντίδραση στα δικά τους κανάλια και εντός πλαισίου του συστήματος. Πριν 2 χρόνια ήταν οι πλατείες, στην πορεία ήρθε η δήθεν αντισυστημική ναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», τώρα εκθειάζουν την χούντα. Πάντα με έναν στόχο. Να μην δράσει ο λαός οργανωμένα, ταξικά και μέσα από το δικό του πολιτικοποιημένο λαϊκό κίνημα να αμφισβητήσει σε επίπεδο τάξης τους καπιταλιστές και την καπιταλιστική οργάνωση οικονομίας που γεννά τις κρίσεις, την φτώχεια, την ανασφάλεια για το λαό για να οικοδομήσει την δική του εργατική λαϊκή εξουσία, που είναι η μοναδική φιλολαϊκή διέξοδος, από την καπιταλιστική οικονομική κρίση.
   Οργανωμένος λαός και μνήμη έχει και δύναμη και θέληση και σχέδιο και στόχο να τους προσπεράσει όλους αυτούς, ανοίγοντας δρόμο για την δική του εξουσία, με το λαό μοναδικό αφέντη στον τόπο του, ιδιοκτήτη όλου του πλούτο που με το μόχθο του παράγει.

ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Τ.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Εργατική Πρωτομαγιά.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη                         e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax: 2351 – 351207                                                Κατερίνη,  29  Απριλίου  2013





Η πρώτη του Μάη, ημέρα τιμής και μνήμης των εργατικών αγώνων, είναι για τους εργαζόμενους αλλά και για όλους τους πολίτες, μια ημέρα στοχασμού και δράσης για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Είναι ημέρα φόρου τιμής για όλους αυτούς που πάλεψαν, αγωνίστηκαν και θυσίασαν ακόμη και τη ζωή τους για την απόκτηση ενός ανθρώπινου εργασιακού περιβάλλοντος και την εξάλειψη των φαινομένων εκμετάλλευσης.

Είναι η ημέρα που όλοι οι εργαζόμενοι ενώνουν τις φωνές τους για το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία, για ίσες ευκαιρίες, για ένα καλύτερο αύριο, για κοινωνική δικαιοσύνη και μια αξιοπρεπή ζωή.

Φέτος ο λαός μας γιορτάζει την πρωτομαγιά μέσα σε συνθήκες μιας βαθιάς και πρωτόγνωρης κρίσης. Μιας κρίσης που αυξάνει την ανεργία και κατά συνέπεια την ανασφάλεια του εργαζόμενου. Η πλειοψηφία της εργατικής τάξης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι βιώνουν δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και οι άνεργοι αγωνιούν για το μέλλον τους.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία μας καλεί να πορευτούμε ενωμένοι και όλοι μαζί να δώσουμε τον δικό μας αγώνα για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας. Να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία για την πατρίδα μας και τη νέα γενιά.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας τιμά τους αγώνες των εργαζομένων και με πνεύμα ενότητας, αλληλεγγύης και αγωνιστικότητας, τάσσεται στο πλευρό τους. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξη, την προβολή και την ευημερία του τόπου μας και δίνουμε προτεραιότητα στην κοινωνική προστασία του εργαζόμενου αλλά και στην υποστήριξη όλων των ανέργων και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στέλνω τους πιο θερμούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς στην εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους της Πιερίας και εύχομαι σταθερή, ασφαλή και καλά αμειβόμενη εργασία για όλους και ιδιαίτερα για τους νέους.      

Καλή Πρωτομαγιά




Η Αντιπεριφερειάρχης
Σοφία Μαυρίδου

Συγχαρητήριο μήνυμα Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφίας Μαυρίδου και των Περιφερειακών Συμβούλων της Π.Ε. Πιερίας στον Αρχέλαο Κατερίνης για την άνοδο στην Α1 κατηγορία του αθλήματος Χάντμπολ.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη                         e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax: 2351 – 351207                                                Κατερίνη,  29  Απριλίου  2013



Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συγχαρητήρια στους αθλητές, στους προπονητές και στη διοίκηση της ομάδας Χάντμπολ «Αρχέλαος» Κατερίνης, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την άνοδο στην Α1 κατηγορία.

Τέτοιου είδους διακρίσεις δίνουν το παράδειγμα στους νέους, γεννούν ελπίδες και προβάλουν με τον καλύτερο τρόπο το αθλητικό ιδεώδες που δεν είναι άλλο από την ευγενή άμιλλα και την προσήλωση στους στόχους.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η  Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στέκεται στο πλευρό των αθλητών υποστηρίζοντας δράσεις που προωθούν τον αθλητισμό και που συμβάλουν στην ανάπτυξη του. Αισθανόματε ιδιαίτερα υπερήφανοι και βαθιά συγκινημένοι από αυτή σας τη διάκριση και σας ευχόμαστε από καρδιάς υγεία, επιτυχίες και διακρίσεις.





Ο Περιφερειάχης Κεντρικής Μακεδονίας               Η θεματική Αντιπεριφερειάρχης
κ. Απόστολος Τζιτζικώστας                                Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού
      κ. Σοφία Μαυρίδου


1η ΜΑΗ 2013 ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ





Συνάδελφοι επαγγελματίες – βιοτέχνες – μικροί έμποροι – αυτοκινητιστές

Η 1η Μάη είναι ημέρα απεργίας, μνήμης και τιμής των αγωνιζόμενων εργαζόμενων, όλων των λαών από την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο μέχρι σήμερα.
Είναι ημέρα πάλης και διεκδίκησης ανθρώπινης ζωής με αξιοπρέπεια, για τη δικαίωση αιτημάτων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Η τρικομματική κυβέρνηση αποφάσισε την μεταφορά της Πρωτομαγιάτικης αργίας για την Τρίτη του Πάσχα δήθεν για να βοηθήσει τα μαγαζιά.
Μας κοροϊδεύουν, παίζουν με τον πόνο μας

Οι πανηγυρισμοί των εκπροσώπων των μεγαλοεπιχειρηματιών των ηγεσιών ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς για την Τρίτη του Πάσχα και να τη βαφτίσει «επίσημη αργία» αποδεικνύει τις επιδιώξεις και τους φόβους τους.

Επιδίωξη τους, είναι η νόθευση του μηνύματος και της σημασίας της Πρωτομαγιάς. Στόχος τους είναι να σβήσουν απ’ τη μνήμη του λαού τους Αγώνες χιλιάδων εργαζομένων ενάντια στην εκμετάλλευση.
Να ξεχάσουν τους 200 εκτελεσμένους από τους ΝΑΖΙ στην Καισαριανή και τους νεκρούς της Θεσσαλονίκης του ‘36.

Αυτή τη μέρα, η θέση των μικρών αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ που συνθλίβονται ανάμεσα στις μυλόπετρες των μονοπωλιακών ομίλων και των κυβερνητικών πολιτικών, είναι να βγουν στο δρόμο του αγώνα και να διαδηλώσουν μαζί με τους φυσικούς τους συμμάχους, τους εργαζόμενους, με το ΠΑΜΕ.

Στην κατερινη η Συγκέντρωση θα γίνει στην Πλ. Ελευθερίας  στις 10:30 το πρωί.

Η Γραμματεία Πιερίας  της ΠΑΣΕΒΕ

5 Νηστίσιμες Παραλλαγές Των Αγαπημένων Μας Φαγητών


Ποιος είπε ότι κατά την διάρκεια της νηστείας αναγκαζόμαστε να στερούμαστε τις αγαπημένες μας γεύσεις; Λαχταράτε μακαρόνια με κιμά; Πίτσα ή σουβλάκι; Δείτε πώς θα τα φάτε χωρίς να αμαρτήσετε!

Νηστίσιμο burger

Υλικά

1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
1/2 κ.γ. κύμινο
1/2-1 κούπα νιφάδες βρώμης
3-4 ψωμάκια για burger

Για συνοδευτικό (για όσους δεν νηστεύουν το γάλα)

γιαούρτι στραγγιστό 2%
λίγο ελαιόλαδο
λίγο μπαλσάμικο
τριμμένο καρότο

Εκτέλεση

Στραγγίζετε την κονσέρβα από τα υγρά της και βάζετε τα φασόλια σε ένα μούλτι ή μπλέντερ. Στη συνέχεια καθαρίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε στα τέσσερα. Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ και αρχίζετε να πολτοποιείτε, αλλά πρέπει να προσέξετε να μη γίνει πολύ ρευστό το μείγμα. Εάν, τελικά, το μείγμα γίνει περισσότερο ρευστό από όσο χρειάζεται, ρίχνετε επιπλέον νιφάδες βρώμης. Στη συνέχεια ρίχνετε κουταλιές της σούπας από το μείγμα σε ένα ζεστό αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και το πλαταίνετε για να πάρει το σχήμα μπιφτεκιού. Τσιγαρίζετε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές και σερβίρετε μέσα σε ψωμάκια προσθέτοντας σος γιαουρτιού. Εάν νηστεύετε παραλείπετε το γαλακτοκομικό και σερβίρετε με ένα γουακαμόλε, το οποίο μπορείτε να φτιάξετε πολύ εύκολα αναμειγνύοντας στο μούλτι αβοκάντο, κρεμμύδι, χυμό λεμονιού, ντομάτα ψιλοκομμένη, μαϊντανό και αλάτι, μέχρι να γίνουν κρέμα.

Συνταγή: katerinascookinglab

Μακαρόνια με κιμά… σόγιας

Υλικά (για τον κιμά)

1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα κρασί κόκκινο
2 φλ. τσαγιού κιμά σόγιας
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτά φετάκια
1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 μέτρια καρότα τριμμένα
2 κούπες συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κουταλάκι γλυκού σκόνη μουστάρδας
1/2 κουταλάκι γλυκού σκόνη κανέλλας
1/2 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζετε τον κιμά σόγιας σε μπολ και του ρίχνετε ζεστό νερό. Τον αφήνετε 20 λεπτά και μετά τον ξεπλένετε και τον στύβετε με τα χέρια πολύ καλά. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και γυαλίζετε καλά το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα τον κιμά σόγιας και τσιγαρίζετε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.

Σβήνετε με το κρασί και περιμένετε μέχρι να εξατμιστεί. Ακολούθως, ρίχνετε στην κατσαρόλα το καρότο, τη ντομάτα και 2 κούπες νερό. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε με καπάκι και αφήνετε να σιγοβράσει ο κιμάς για 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό ακόμα. Μετά από 20 λεπτά ανοίγετε το καπάκι, ρίχνετε τον μαϊντανό, τη ρίγανη, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να βράσει για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά, και ο κιμάς είναι έτοιμος. Ετοιμάστε τα ζυμαρικά σας με τον παραδοσιακό τρόπο.

Συνταγή: sintagespareas.gr

Γιουβέτσι με χταπόδι

Υλικά

1 χταπόδι (περίπου 1.800γρ.) βρασμένο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια κριθαράκι ψιλό
2 ντομάτες
1 φλιτζάνι σπιτική ντομάτα
1/3 φλιτζανιού ούζο
8 φλιτζάνια ζεστό νερό
2 φλιτζάνια ζωμό από το χταπόδι
1 σπιτικό ζωμό λαχανικών KNORR
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλλα
Λίγα κλαράκια μαϊντανό και άνηθο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Αφήνετε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Βάζετε το χταπόδι στην κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και σκεπάζετε με το καπάκι της. Αφήνετε το χταπόδι να βγάλει τα υγρά του για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Το σουρώνετε και κρατάτε 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό. Αφαιρείτε το δόντι και κόβετε τα πλοκάμια σε φετάκια. Κόβετε την κουκούλα στη μέση, την πλένετε προσεκτικά να φύγει η άμμος και την ψιλοκόβετε. Σωτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέσα σε μία γάστρα ή κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο.

Προσθέτετε το κριθαράκι και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να καλυφθεί από το λάδι. Προσθέτετε το χταπόδι, φέρνετε μια – δύο βόλτες και σβήνετε με το ούζο. Αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί, προσθέτετε το ζωμό του χταποδιού, τη σάλτσα, την κανέλλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαϊντανό, τον άνηθο και τη ντομάτα. Βάζετε στο φαγητό το ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Συνταγή: AlphaTV

Νηστίσιμη πίτσα

Υλικά

Για ζύμη
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κομμάτι μαγιά σαν αμύγδαλο
1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
αλεύρι σκληρό (όσο πάρει)
Για τη γέμιση
Κρεμμύδια ξερά
Μανιτάρια
Ντομάτα φρέσκια κομμένη
Πιπεριά πράσινη

Εκτέλεση

Λιώνετε στο νερό τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι, ώστε να γίνει το μίγμα ζυμάρι. Ανακατεύετε και ζυμώνετε όλα τα υλικά της ζύμης έως ότου γίνει μαλακή. Όταν η ζύμη αρχίζει να ξεκολλάει απ’ τη λεκάνη είναι έτοιμη. Σοτάρετε με λίγο λάδι τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια και στη συνέχεια ρίχνετε το αλάτι και το πιπέρι. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες. (Χρειάζονται αρκετές ντομάτες ώστε να καλυφθεί πλούσια η ζύμη, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού). Ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και το τοποθετείτε στο ταψί. Το τρυπάτε με το πιρούνι για να μην φουσκώσει και το αλείφετε με λάδι και κέτσαπ.

Ρίχνετε έπειτα τη σάλτσα που φτιάξατε και στη συνέχεια τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές ροδέλες και τις ελιές καθαρισμένες. Ραντίζετε με λάδι και πασπαλίζετε με ρίγανη. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο, για 25 λεπτά περίπου.

Συνταγή: Madata

Σουβλάκι με φαλάφελ (νηστίσιμο)

Υλικά (για 8 μερίδες)

1/2 πακέτο ρεβίθια (250 γραμμ.)
1/2 πακέτο κουκιά ξερά (250 γραμμ.)
αλάτι φρεσκοτριμμένο – πιπέρι
1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
2 κ.γλ. κύμινο
2 κ.γλ. πάπρικα (καυτερή κατά προτίμηση)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο (αν δεν σας αρέσει χρησιμοποιήστε περισσότερο μαϊντανό)
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα: κυπριακές πίτες, κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, μαϊντανό ψιλοκομμένο, αγγούρι ψιλοκομμένο, φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη, ταχίνι ή γιαούρτι, πάπρικα.

Εκτέλεση

Από την προηγούμενη μέρα βάζετε σε μπολ τα όσπρια και τα καλύπτετε με μπόλικο νερό και μία πρέζα (όσο πιάνουν τα 3 δάχτυλα) μαγειρική σόδα. Τα αφήνετε να μουλιάσουν για 24 ώρες, μετά τα ξεπλένετε και τα στραγγίζετε πολύ καλά. Δεν θέλετε καθόλου υγρασία! Τα αλέθετε στη μηχανή του κιμά, αν έχετε, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (αλάτι, πιπέρι, σόδα, κόλιανδρο, κύμινο, πάπρικα, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό), ή αλέθετε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες. Βάζετε το μείγμα σε μπολ, το σκεπάζετε και το αφήνετε 30΄ στο ψυγείο, να αναπτυχθούν οι γεύσεις.

Πλάθετε στρογγυλά κεφτεδάκια ή μακρόστενα σουτζουκάκια με πάχος όχι μεγαλύτερο από 2 εκ. Τα τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν γύρω-γύρω. 1ος τρόπος σερβιρίσματος: Ζεσταίνετε λίγο τις πίτες και τις ανοίγετε στη μέση (θήκη σαν τσέπη). Βάζετε μέσα στο σουβλάκι 2-3 φαλάφελ (ανάλογα με το μέγεθός τους) και ό,τι άλλο σας αρέσει από τα προτεινόμενα συνοδευτικά, ανάλογα με τα γούστα του καθενός.

2ος τρόπος σερβιρίσματος: Τα σερβίρετε ζεστά ή κρύα με ψιλοκομμένη αγγουροντομάτα σαλάτα και ταχίνι ή γιαούρτι.

Συνταγή: argiro.gr
e-diet.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2013 Optimist & Laser 4.7


Κατερίνη 7-11 Μαΐου 2013



            

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ι.Ο. Κος Α. Αδαμόπουλος στην Κατερίνη
Δηλώσεις του Προέδρου του Ομίλου Mediterranean Hotels Κου Βασίλη Λάμπρου

Ξεκίνησαν οι αφίξεις των αποστολών που θα συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2013 για σκάφη τύπου Optimist και Laser 4.7, που θα πραγματοποιηθεί στην Κατερίνη, στο διάστημα από 7 έως 11 Μαΐου 2013. Από την Παρασκευή, κατέφθασαν οι αποστολές του Ν.Ο.Ραφήνας, του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά, του Ιστιοπλοϊκού τμήματος του Ολυμπιακού , του Ν.Ο.Νέας Μάκρης Αττικής και του Ν.Ο. Κατοίκων Βουλιαγμένης. Οι αποστολές κατέλυσαν σε ξενοδοχεία της Παραλίας και της Ολυμπιακής Ακτής, αλλά κυρίως στο ξενοδοχείο Mediterranean Village που είναι και ο επίσημος χορηγός Διαμονών του Πρωταθλήματος.

Στο μεταξύ, την Κατερίνη επισκέφθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού Κος Αριστείδης Αδαμόπουλος, ο οποίος προχώρησε σε αυτοψία των Εγκαταστάσεων του Πρωταθλήματος. Σε σύσκεψη που ακολούθησε, εκτός από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, παρέστησαν ο Πρόεδρος του Ν.Ο.Κατερίνης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Mediterranean Hotels Κος Βασίλης Λάμπρου Διαπιστώθηκε η προβλεπόμενη βάση χρονοδιαγράμματος ετοιμότητα και συζητήθηκαν οι επόμενες απαιτούμενες ενέργειες. Ο Κος Αδαμόπουλος ζήτησε την κινητοποίηση όλων των στελεχών που εμπλέκονται στην διοργάνωση, με στόχο ένα αξέχαστο Πρωτάθλημα “υπό το βλέμμα του Δία”

Μετά την σύσκεψη, ο Κος Βασίλης Λάμπρου προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: 

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συνδέουμε το όνομα των Mediterranean Hotels με ένα από τα σπουδαιότερα αθλητικά γεγονότα της Ελλάδας. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας 2013 για σκάφη τύπου Optimist και Laser 4.7 διαφημίζει την Πιερία και την ιστορία μας και είναι γι’ αυτούς τους λόγους μια διοργάνωση που πιστεύουμε ότι πρέπει να στηρίξουμε, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο για τη χώρα μας. Επιπλέον η ιστιοπλοΐα είναι το άθλημα που συνδέεται με το αγαπημένο μας στοιχείο τη θάλασσα και μιλάει στην καρδιά όλων μας. Εμείς στον Όμιλο Mediterranean Hotels θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το άθλημα με ένα μοναδικό στόχο: να βοηθήσουμε την ιστιοπλοΐα να συνεχίσει να μεγαλώνει, να καταξιώνεται και να φέρνει κοντά της όλο και περισσότερους φίλους, μικρούς και μεγάλους από ολόκληρη την Ελλάδα. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας αποτελεί μια γιορτή και είναι μια καλή ευκαιρία για τον κόσμο να βρεθεί κοντά στο άθλημα της ιστιοπλοΐας».



Το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων
του Πανελληνίου Πρωταθλήματος 2013
E-mail : optimistlaser2013@gmail.com