ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ:Πέφτει η αυλαία των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη      e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
                                                               ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax: 2351 – 351207                           Κατερίνη,  18 Ιουλίου  2013




                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




      Πέφτει η αυλαία των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια
                            από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο


Γραμματόσημα για τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο θα παρουσιαστούν στην Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου και στη θέση «Πριόνια»


Πέφτει η αυλαία του προγράμματος των επετειακών εκδηλώσεων, για τη συμπλήρωση  100 χρόνων,  από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο,  τον Ιούλιο του 1913, από τον Λιτοχωρίτη Χρήστο Κάκαλο και τους Ελβετούς Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy.




Οι εκδηλώσεις που κορυφώνονται το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουλίου 2013, αναμένεται να προσελκύσουν πλήθος κόσμου, πολιτών και επισκεπτών της Πιερίας. Άλλωστε, οι λάτρεις του θρησκευτικού και του ορειβατικού τουρισμού θα έχουν τη δυνατότητα να παραστούν στη δοξολογία στην Παλαιά Μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω και στην Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση στον «Προφήτη Ηλία».



Στις 10 το πρωί του Σαββάτου 20 Ιουλίου 2013 θα τελεστεί δοξολογία  στην Παλαιά Μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω. Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων & φεγιέ,  τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα  να προμηθευτούν  στην Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου και στη θέση «Πριόνια», με ειδική σφραγίδα κυκλοφορίας στις 20/7/2013.



Στη συνέχεια και μετά το πέρας της δοξολογίας θα γίνει η έναρξη της 73ης Πανελλήνιας Ορειβατικής Συγκέντρωσης στον «Προφήτη Ηλία» στον Όλυμπο  και συγχρόνως θα γίνει και αναρριχητική συνάντηση, όπου θα αναβιώσουν και στιγμές από την 1η ανάβαση στον Όλυμπο. Η εν λόγω συγκέντρωση  θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Ιουλίου 2013.



Οι εκδηλώσεις που τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και των ΕΛΤΑ, συνδιοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, το Δήμο Δίου-Ολύμπου, την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης,  την Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, το  Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Λιτοχώρου, με γνώμονα την προβολή  του Ολύμπου, τον εορτασμό του σημαντικού γεγονότος της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την 1η ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και  την ανάδειξη του αθλητισμού.


Οι συνδιοργανωτές επιμελήθηκαν ένα πρόγραμμα που θα τιμήσει τους  πρώτους  «κατακτητές» της κορυφής του Ολύμπου και θα παροτρύνει τον κόσμο να επισκεφθεί τον Όλυμπο, να παρακολουθήσει ποικίλες εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό και συμβάλουν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης.




Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Σοφία Μαυρίδου προσκαλεί τον κόσμο να τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις, στηρίζοντας δράσεις και ενέργειες που αποδεικνύουν την αγάπη για τον τόπο μας αλλά και συνδράμουν στην ανάδειξή του προς όφελος της τοπικής οικονομίας.