ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και τιμολόγηση νέων φαρμάκων στην ατζέντα του υπουργού Υγείας


Εντός 10ημερου αρχίζουν οι συγχωνεύσεις στην Αττική - Κλινικός έλεγχος σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία


Σε νέα μείωση της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας. Οπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η επόμενη τιμολόγηση των γενοσήμων θα περιλαμβάνει μείωση της τιμής τους κατά 5%.

Παράλληλα, το υπουργείο προχωρεί στην τιμολόγηση και των καινοτόμων φαρμάκων - αποτελεί πάγιο αίτημα της φαρμακευτικής αγοράς τα τελευταία δυόμιση χρόνια- αλλά και στην "απελευθέρωση" των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) σε ο,τι αφορά τα σημεία πώλησής τους. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες θα διατίθενται εκτός φαρμακείων - σημειώνεται ότι αυτό είναι ένα απο τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα.

Σε ό,τι αφορά τα καινοτόμα φάρμακα ο κ. Γεωργιάδης συσχέτισε, πάντως, την διαδικασία τιμολόγησής τους και την ένταξη τους στη λίστα των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας και διατίθενται για τους κατά κύριο λόγο πάσχοντες απο σοβαρές ασθένειες, με τη συνέπεια των φαρμακευτικών εταιριών στην καταβολή του claw back, της επιστροφής δηλαδή του ποσού της υπέρβασης των δαπανών.

Εντός 10ημερου αρχίζουν οι συγχωνεύσεις στην Αττική
Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι ο επανασχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη δεν περιλαμβάνει κλείσιμο κανενός νοσοκομείου  αλλά μόνον αλλαγές χρήσεως. Μάλιστα, εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων θα παρουσιάσει, όπως είπε, το πλήρες σχέδιο της αλλαγής χρήσεως πέντε νοσοκομείων στο λεκανοπέδιο σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν καταρτίσει οι αρμόδιοι της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Πρόκειται κατά πληροφορίες για μικρά νοσοκομεία, χαμηλής πληρότητας, όπως το "Αγία Βαρβάρα", το Σπηλιοπούλειο, το "Πατησίων" κ.α., τα οποία σχεδιάζεται να λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού για πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Από τον αναπροσανατολισμο των νοσοκομείων, όπως τον προσδιόρισε ακριβώς ο υπουργός, θα προκύψει και το πρώτο κύμα των υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα / κινητικότητα. Πρόκειται για 1250 υπαλλήλους.

Κλινικός έλεγχος σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία
Αμεσα θα "μπουν" στις ιδιωτικές κλινικές για να ελέγξουν τις νοσηλείες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ οι ιδιώτες ελεγκτές, κατά το βρετανικό μοντέλο. Ο κ. Γεωργιάδης αποσαφήνισε ότι αυτός ο τρόπος ελέγχου θα αρχίσει εντός του καλοκαιριού με συμφωνίες που θα υπογράψει με τις ελεγκτικές εταιρίες ο ΕΟΠΥΥ. Σε πρώτη φάση θα ελέγχονται οι νοσηλείες στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και σε επόμενο στάδιο οι ελεγκτές θα μπουν και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σύμφωνα, πάντως, με μελέτη, που επικαλέστηκε ο υπουργός Υγείας, και η οποία αφορούσε το Ταμείο των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, ο κλινικός έλεγχος από ιδιώτες σε ό,τι αφορά στην αναγκαιότητα των ιατρικών πράξεων και θεραπειών οδήγησε σε μείωση κατά 16% στα θεραπευτήρια και κατά 25% στα δημόσια νοσοκομεία από τις αρχικές προϋπολογισθείσες δαπάνες.