ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μαύρισμα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μαύρισμαΜαύρισμα, όλοι γινόμαστε μάρτυρες του φαινομένου αυτού κάθε καλοκαίρι. Γιατί όμως μαυρίζουμε; Ποιός ο βιολογικός μηχανισμός στον οποίο οφείλεται το μαύρισμα;
Μαυρίζουμε, γιατί ο οργανισμός μας αντιδρά στις υπεριώδης ακτίνες του ηλίου. Έκθεση σε UV ακτινοβολία οδηγεί σε οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι αποτέλεσμα των ελευθέρων ριζών οξυγόνου. Οι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά αντιδραστικές και ενοχοποιούνται για την δημιουργία βλαβών στο γενετικό υλικό. Όταν οι  υπεριώδης ακτίνες του ηλίου εισχωρούν στο δέρμα τότε καταστρέφουν τα δερματικά κύτταρα γεγονός που κινητοποιεί αμέσως τις άμυνες του. Εξαιτίας τους μάλιστα επιταχύνεται η γήρανση! Ο οργανισμός μας παράγει ένζυμα τα οποία καταστέλλουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, ή που επιδιορθώνουν τις βλάβες που προκαλούν.                                                                                                               
Έτσι το μαύρισμα , δεν είναι τίποτα άλλο από μία άμυνα του οργανισμού, κατά των επιβλαβών ακτίνων του ηλίου για να μην καταστρέψουν υγιή δερματικά κύτταρα. Την ίδια στιγμή το μαύρισμα μπλοκάρει τις επικίνδυνες ακτίνες του ηλίου για να μην φτάσουν στις «ευαίσθητες» περιοχές του δέρματος. Ο οργανισμός στην προσπάθειά του να προστατέψει ακόμη περισσότερο τα κύτταρα παράγει τα μελανοκύτταρα, τα οποία και αυτά με την σειρά τους μπλοκάρουν την υπεριώδη επικίνδυνη ακτινοβολία! Το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την UV ακτινοβολία οδηγεί σε οξείδωση της υπάρχουσας μελανίνης στο δέρμα με αποτέλεσμα το σκούρο χρώμα, ενώ ακόμα ενεργοποιεί την παραγωγή νέας μελανίνης από τα μελανοκύτταρα στην βασική μεμβράνη του δέρματος. Η μελανίνη προστατεύει από την UV ακτινοβολία. Το φαινόμενο αυτό, της παραγωγής νέας μελανίνης γνωστό και ως μελανογένεση, είναι αποτέλεσμα της ίδιας ζημίας του DNA που προκαλεί τα ηλιακά εγκαύματα! (ναι, το μαύρισμα δεν είναι αθώο).                                                                                   
Η μελανογένεση οδηγεί σε καθυστερημένο μαύρισμα αφού χρειάζεται περίπου 72ώρες μετά την αρχική έκθεση στον ήλιο, ενώ διαρκεί περισσότερο από το μαύρισμα λόγω της οξείδωσης της προϋπάρχουσας μελανίνης στο δέρμα.
Επομένως όσα περισσότερα μελανοκύτταρα παράγει ο οργανισμός, ώστε να καλυφθεί ακόμα καλύτερα, τόσο περισσότερο μαυρίζουμε. Το χειμώνα όμως ο οργανισμός χάνει αυτή την ιδιότητα του και επαναφέρει το δέρμα στο φυσιολογικό του χρώμα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν ήδη αρκετά μελανοκύτταρα κι άλλοι λιγότερα.                                                                                                                                             

Έτσι, για παράδειγμα οι μελαχρινοί, έχουν ήδη μία προεγκατεστημένη άμυνα και επομένως μαυρίζουν περισσότερο όταν εκτεθούν στον ήλιο. Τέλος, το μαύρισμα που έχει κάνει το δέρμα μας, δεν είναι επιφανειακό… Βρίσκεται βαθιά μέσα στο δέρμα, απλά όπως γνωρίζουμε, το δέρμα μας είναι διάφανο και γι’ αυτό είναι ορατό από έξω από εμάς. Στην έλλειψη μελανίνης οφείλεται η ασθένεια αλμπινισμός. Ακόμα η νικοτίνη οδηγεί σε αύξηση της μελανίνης των ιστών. 
Συμπερασματικά αποφεύγεται την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία διότι το μαύρισμα δεν είναι ένδειξη υγείας αλλά η άμυνα του οργανισμού απέναντι στην UV ακτινοβολία! Είναι σημαντικό να προσέχουμε το καλοκαίρι ειδικά όταν ο ήλιος βρίσκεται στο μέγιστο διότι οι περιπτώσεις καρκίνων του δέρματος αυξάνονται συνεχώς, ενώ από την UV μπορεί να προκληθεί ακόμα και έμφραγμα! (ναι, διαβάζετε σωστά).                                                                                                                                             

Όπως εξηγεί ο κ. Αλέξανδρος Ι. Στρατηγός, καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου αποτελεί τον ενοχοποιητικό παράγοντα στο 70-80% των περιπτώσεων κακοήθους μελανώματος - της πιο επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος που προέρχεται από τα μελανοκύτταρα (τα κύτταρα που παράγουν την χρωστική ουσία του δέρματος, την μελανίνη). 
«Η συχνότητα του μελανώματος παρουσιάζει αυξητική τάση σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα σε πληθυσμούς με ανοικτόχρωμο δέρμα, και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση», λέει. «Η αύξηση αποδίδεται στην αλόγιστη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία για ψυχαγωγικούς κυρίως λόγους, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι πως βλέπουμε ανοδική τάση στα κρούσματα στις νεώτερες ηλικίες, δηλαδή σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών».
 
Πηγή: healthtimes.gr

Συνταγή: Μοσχαράκι με καρότα και κόλιανδρο

Μια απλή συνταγή που μπορεί αν θρέψει όλη την οικογένεια. Γεμάτη αρώματα αλλά και θρεπτικά συστατικά μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική επιλογή για το Κυριακάτικο τραπέζι.

Υλικά για 4 μερίδες

Προετοιμασία: 15’
Χρόνος βρασμού: 2.45’

2 κότσια από μοσχαράκι με το ψαχνό τους
2 κρεμμύδια
1 κιλό καρότα
3 σκελίδες σκόρδο χωρίς την πράσινη ουρίτσα, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 ματσάκια σέλινο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 κουταλάκι καφέ θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
2 γαρύφαλλα
2 κουταλιές της σούπας κόλιαντρο τριμμένο
αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα κότσια σ’ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στο grill για 15’ λεπτά. Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα τρυπάμε με ένα γαρύφαλλο το καθένα.

Πλένουμε το σέλινο. Πλένουμε τα καρότα και τα ξύνουμε ελαφρά.

Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε τα κότσια και προσθέτουμε 2 καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλινο, 2 από τις 3 σκελίδες σκόρδου, το θυμάρι, τη δάφνη και ½ κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό κατά προτίμηση. Καλύπτουμε με κρύο νερό όλα τα υλικά και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας. Μόλις πάρουν βράση, αφαιρούμε τον αφρό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 2 ½ ώρες.

Τρίβουμε τα υπόλοιπα καρότα στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Αφού βράσουν τα κότσια και γίνουν τρυφερά, παίρνουμε από το ζωμό τους 3/4 ποτηριού.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε την τρίτη σκελίδα σκόρδου, τα τριμμένα καρότα, το κόλιαντρο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 3’ λεπτά σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζωμό του κρέατος, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 5’ λεπτά. Όταν ετοιμαστούν, τα τοποθετούμε γύρω-γύρω στην πιατέλα σερβιρίσματος και στο κέντρο θα βάλουμε τα κότσια στραγγισμένα, Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με μουστάρδα και γαρνίρουμε με τον μαϊντανό.

flowmagazine.gr

Μ. Βαρβιτσιώτης: Πουλήστε τα σπίτια σας για να… πληρώσετε τους φόρους! (Βίντεο)

Μια… εξαιρετική λύση βρήκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, για όσους δεν θα μπορούν να πληρώσουν τον επερχόμενο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων: Να πουλήσουν την ακίνητη περιουσία τους!
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου φόρου για τα ακίνητα, ο οποίος να μην σχετίζεται με το εισόδημα, αλλά με την αξία του ακινήτου του φορολογούμενου, ασχέτως αν, για παράδειγμα, το έχει κληρονομήσει, αλλά δεν μπορεί να το συντηρήσει με το εισόδημα που διαθέτει…

Αύριο τα πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ

84F9D430FC783AC03ECC192A398B82D9.jpg
Αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων (του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών) σε 126.802 δικαιούχους του ΟΓΑ, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός.
Πρόκειται για ασφαλισμένους για τους οποίους έγινε οριστική εκκαθάριση του εντύπου Ε1 από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ. Γ. Π. Σ.), συμπλήρωσαν σωστά το έντυπο Α21 και κρίθηκαν δικαιούχοι μετά τους σχετικούς ελέγχους. Το ποσό που θα καταβληθεί διαμορφώνεται σε 43.833.669,81 ευρώ.
Με βάση την σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές οικογενειακών επιδομάτων στους υπόλοιπους δικαιούχους, σύμφωνα με την πορεία των οριστικών εκκαθαρίσεων που θα διαβιβάζεται στον οργανισμό από τη Γ. Γ. Π. Σ.
Όπως είναι γνωστό δικαιούχοι είναι πλέον και όσοι έχουν ένα παιδί και πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο Νόμος.
Ο ΟΓΑ ενημερώνει για μία ακόμη φορά ότι αυτό που πρέπει να κάνουν, είναι να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μετά την φορολογική τους δήλωση και το έντυπο Α21 μέσω του TaxisNet της Γ. Γ. Π. Σ.

Αναγνώστης .........απάντηση σε άρθρο ..Πωλούνται 50.000 άνεργοι σε «κοινωφελή» σκλαβοπάζαρα έναντι 2 ως 2,45 ευρώ την ώρα.

427 κάτω των 25 ,και 480 ανω των 25..δηλαδή βενζίνες τυρόπιτες κ καφέδες

 άπειρους..και 0 στην τσέπη για ζωή!...

άντε βρε ρεμάλια ξεφτιλισμενοι

ανίκανοι

 χωρις σχεδιο ικανο στο μυαλο για μειωση του

 αληθινου 30 % ανερ.

Πουλατε τα

 παντα (σε λιγο κ ΕΛΒΟ) γιατι κωλωνετε να ορθοσετε αναστημα στα εε..τρο..ενω

 μας χρωστανε αυτοι θυματα-κτιρια-αποζημιωση 2 πολεμων κ πολλα κλοπιμαια

 επι ετη αρχαιων ευρηματων..ουστ!!!φορος απο φετος απο το 1το σας ευρω στην

 τσεπη...σας λεει κατι αυτο ωρε???..γιαυτο ειχαμε πολλες επιστροφες κ μειωση 

στις πληρωμες μετα των φορ. δηλωσεων..του χρονου φτωχεια κ πεινα να δειτε!

Επανέρχεται στην ατζέντα η μείωση του φόρου πετρελαίου

Επανέρχεται στην ατζέντα η μείωση του φόρου πετρελαίου
-Στόχος η στήριξη των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων -Μήνυμα Σαμαρά για να κλείσουν άμεσα οι εκκρεμότητες με την τρόικα
Σαφές μήνυμα προς όλους τους υπουργούς να κλείσουν τις εκκρεμότητες με την τρόικα, ώστε να μπει σε εφαρμογή ένα νέο πλαίσιο διεκδικήσεων, έχει στείλει ο πρωθυπουργός.  
Σύμφωνα με δημοσίευμα, το μήνυμα είναι, ότι εάν κατά την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου οι εκπρόσωποι της τρόικα δεν βρουν ανοικτά θέματα, τότε η κυβέρνηση θα βρει έδαφος για να προωθήσει μία νέα ατζέντα διεκδικήσεων.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μεταξύ άλλων και τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με στόχο και τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων, μέσα από ένα νέο χαμηλότερο τιμολόγιο.
Ακόμη, η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, ιδίως μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Επιπλέον, θα επιδιώξει την επανεξέταση του θέματος της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο, ενόψει και του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων.
Διαπραγμάτευση για το πλαίσιο της κινητικότητας έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να συμπεριλάβει η Τρόικα στον αριθμό των απομακρύνσεων και όσους συμβασιούχους δεν κερδίζουν στα δικαστήρια την ανανέωση των συμβάσεών τους.

Αντίθετες απόψεις για τα ληγμένα ή περασμένης διατηρησιμότητας

Αντίθετες απόψεις για τα ληγμένα ή περασμένης διατηρησιμότητας
Το σημερινό ζήτημα που απασχολεί Μνημονιακό και Αντιμνημονιακό δεν είναι άλλο από τα προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας ή όπως τα αποκαλούν πολλοί «ληγμένα».   

Ερώτηση: Πως σχολιάζετε την αντιπαράθεση περί «ληγμένων» προϊόντων και «ημερομηνίας κατά προτίμηση κατανάλωσης»;
Μνημονιακός: Εκτιμώ ότι είναι ένα από τα θέματα όπου εμφανίζονται όλες οι παθογένειες του δημόσιου διαλόγου. Κατ’ αρχήν, γίνεται αναφορά σε “ληγμένα προϊόντα”, κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Μόνο αυτό αρκεί για να ξεκινήσει η συνωμοσιολογία για τις συνέπειες του Μνημονίου, τις ταξικές διαφορές στη διατροφή , τα “δώρα” στα supermarkets. Ποια είναι όμως τα πραγματικά γεγονότα; Ότι εδώ και 26 χρόνια, από το 1987, υπήρχε η δυνατότητα να διατίθενται προς κατανάλωση, με μειωμένες τιμές προϊόντα που είχε περάσει η ημερομηνία της κατά προτίμηση κατανάλωσης. Το “κατά προτίμηση κατανάλωση” σημαίνει ότι μπορούν να καταναλωθούν και αργότερα. Έρχεται λοιπόν το Υπουργείο, αυστηροποιεί αυτό το πλαίσιο, βάζει συγκεκριμένα χρονικά όρια για τη διάθεση  και κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων, υποχρεώνει να διατίθενται σε ξεχωριστά σημεία εντός των μαγαζιών και προβλέπει πρόστιμα για την παραβίαση των προβλεπομένων. Στο πλαίσιο αυτό ο καταναλωτής χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα με την υγεία του έχει το δικαίωμα –όπως γίνεται και σε άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες- να επιλέξει εάν θα αγοράσει σε μειωμένες τιμές τα συγκεκριμένα προϊόντα. Είναι αποκλειστικό του δικαίωμα. Διαφορετικά, μπορεί να επιλέξει μια πλειάδα προϊόντων σε διάφορες τιμές –μην ξεχνάμε ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κερδίζουν λόγω κρίσης, σημαντικό μερίδιο αγοράς-. Όλα τα άλλα αναδεικνύουν το έλλειμμα γνώσης ή την ιδεολογική αγκύλωση και προκατάληψη των “γνωστών αγνώστων” της  δημόσιας ζωής, που αρέσκονται στη στείρα άρνηση και το λαϊκισμό. 
Αντιμνημονιακός: Άλλη μια απόδειξη ότι έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα. Γιατί βασικός κανόνας είναι ότι πριν θεσμοθετήσεις ένα μέτρο που αφορά τη ζωή όλων, να προσμετράς και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Να αντιλαμβάνεσαι ισορροπίες, ευαισθησίες και τάσεις μέσα στην κοινωνία. Δε μπορείς σε μια περίοδο με οξυμένα τα κοινωνικά προβλήματα να θυμάσαι να ενεργοποιείς μια ανενεργή για πάνω από δύο δεκαετίες διάταξη που αφορά τη διατροφή. Γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι ακόμα και τις καλύτερες προθέσεις να έχεις, όταν βάζεις σε ξεχωριστά ράφια προϊόντα που έπρεπε ήδη “κατά προτίμηση” να έχουν καταναλωθεί –ακόμα και αν νομικά δεν είναι ληγμένα- δημιουργείς ανησυχία και ανασφάλεια. Γιατί ακολουθείς μι μια αντιλαϊκή πολιτική και δεν έχεις την έξωθεν μαρτυρία ότι δεν υπηρετείς τα συμφέροντα των ισχυρών. Εάν όμως αφήσουμε την πολιτική διάσταση και εξετάσουμε τεχνοκρατικά το ζήτημα θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν και σοβαρές ενστάσεις από πολλούς επιστήμονες. Αναφέρουν για παράδειγμα ότι μπορεί σε πρώτη φάση τα προϊόντα αυτά να μην είναι επικίνδυνα για την υγεία, αλλά είναι σίγουρα μειωμένης διατροφικής αξίας. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι η ανώτατη εγγυημένη διάρκεια ζωής που δίνεται στα προϊόντα υπολογίζεται με βάση και τις συνθήκες συντήρησης.  Επειδή όμως οι έλεγχοι για τη διαδρομή του προϊόντος δεν είναι και ιδιαίτερα συστηματικοί, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για τη δυνατότητα κατανάλωσης μετά την αναγραφόμενη περίοδο. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι τέτοιες αποφάσεις χρειάζονται το κατάλληλο timingκαι το κυριότερο, σοβαρή προετοιμασία υποδομής. Χωρίς στιβαρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και σε περιόδους κρίσης… απλά δεν ανοίγεις το θέμα.


Read more: http://www.newsbomb.gr/