ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

 


Στη «μεγάλη ποσότητα εύφλεκτου υλικού έμπροσθεν της 4ης φορτάμαξας» ως το «ορθότερο σενάριο για την έκρηξη – ανάφλεξη» το μοιραίο βράδυ της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη καταλήγει η μελέτη που συνέταξε ο αντιστράτηγος ε.α., πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και δικαστικός πραγματογνώμονας της τραγωδίας στο Μάτι, Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Η πολυσέλιδη μελέτη η οποία αναμένεται να παραδοθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη από συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας είναι καταπέλτης για τον τρόπο που έδρασαν οι αρμόδιες αρχές, ενισχύοντας τους φόβους για επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος «κι αυτό γιατί οι αρμόδιες αρχές επέτρεψαν να υπάρξει άμεση, συντονισμένη και με την (ρητή ή σιωπηρή) συναίνεση των αρχών (..) αλλοίωση (μόλυνση) της σκηνής του εγκλήματος και την εξαφάνιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων ακόμη και βιολογικού υλικού ταυτοποίησης των θυμάτων».

Πρόκειται για μια ακόμη έκθεση πραγματογνώμονα που δικαιώνει τους φόβους, τις ανησυχίες και τις καταγγελίες των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας.

Στη μελέτη που αριθμεί 55 σελίδες «ελήφθησαν υπόψη τα αντικειμενικώς καταγραφέντα δεδομένα στις Εκθέσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, των διορισθέντων αρχικώς κατά το στάδιο της αυτεπάγγελτης προανάκρισης από την Τροχαία Λάρισας δύο Πραγματογνωμόνων, των Τεχνικών Συμβούλων συγγενών θυμάτων, Αυτοψίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και άλλων εγγράφων δημοσίων αρχών, όπως Γενικού Χημείου του Κράτους κλπ καθώς και πλήθος βιντεοληπτικού υλικού εγχώριων και αλλοδαπών ΜΜΕ, που έχει αναρτηθεί διαδικτυακά».

Για την αιτία πρόκλησης της έκρηξης που ακολούθησε τη σύγκρουση των δύο τρένων, η έκθεση αποκλείει το σενάριο που αφορά τα έλαια σιλικόνης και προκρίνει ως «ορθότερο σενάριο» τη «μεγάλη ποσότητα εύφλεκτου υλικού» που πιθανώς μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, «που παραπέμπει σε υδρογονάνθρακες, όπως είναι το ξυλόλιο, τολουόλιο…».

Όσον αφορά το έλαιο σιλικόνης, σύμφωνα με τη μελέτη «έχει υψηλό σημείο ανάφλεξης ( >3000 C) και ναι μεν αναφλέγεται υπό κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις ως καύσιμο, όμως δεν είναι εύφλεκτο και ως εκ τούτου πτητικό υγρό».

Καταπέλτης η μελέτη για τις αρμόδιες αρχές

Κατά την διερεύνηση του συγκεκριμένου δυστυχήματος «παρατηρήθηκαν ευθύς με την επέμβαση κι ανάληψη της έρευνας από τις προανακριτικές αρχές σοβαρές πράξεις και παραλείψεις» που σύμφωνα με τον συντάκτη της μελέτης «έχουν προξενήσει ιδιαίτερα σημαντικές δυσχέρειες στην αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας κατά το στάδιο της κύριας ανάκρισης, που έχει ανατεθεί και διεξάγεται από Εφέτη – Ανακριτή».

Ειδικότερα και ενδεικτικώς: 

«Δεν αποκλείστηκε, προστατεύθηκε, περιφρουρήθηκε και εξερευνήθηκε άμεσα η σκηνή τους εγκλήματος από τις προανακριτικές αρχές που επελήφθησαν αυτεπαγγέλτως της (αστυνομικής) προανακρίσεως (Τροχαία Λάρισας και Ανακριτικό Γραφείο της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Λάρισας). Η έρευνα στη σκηνή μιας πυρκαγιάς, πέραν άλλων, είναι ζωτικής και ουσιαστικής σημασίας για να μπορέσει ο προανακριτικός υπάλληλος να κατανοήσει με βάση επιστημονικές αρχές για την ανάφλεξη, ανάπτυξη, εξάπλωση και γενικά τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς. 

Οι κατά τόπον αρμόδιοι προανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επελήφθησαν για τη διερεύνηση των αιτίων και συνθηκών της προκληθείσης πυρκαγιάς δεν μερίμνησαν τουλάχιστον να προστατεύσουν και περιφρουρήσουν τη σκηνή της πυρκαγιάς και να προβούν στην προβλεπόμενη εκ του άρθρου 180 ΚΠΔ αυτοψία, η διάρκεια της οποίας, όπως προκύπτει από τη σχετική και με ημερομηνία 1 Μαρτίου 2023 Έκθεση Απλής Αυτοψίας διήρκεσε μόνον 2 ώρες και συγκεκριμένα από Ω/01:55 έως Ω/04:25 της 01-03- 2023 και δεν περιέχει καμία χρήσιμη πληροφορία. Έτσι αποδεσμεύτηκε απαραδέκτως πρόωρα και χωρίς την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας από τις προανακριτικές αρχές η σκηνή του εγκλήματος χωρίς να διενεργηθεί στην πραγματικότητα ουσιαστικά αυτοψία. 

Υπήρξε αμέσως εσπευσμένη και χωρίς την έγκριση του αρμόδιου Εισαγγελέα αλλοίωση / παραποίηση / νόθευση της σκηνής του εγκλήματος (εκχωμάτωση και μεταφορά πειστηρίων και λοιπών αποδεικτικών στοιχείων σε άλλο χώρο, χωρίς ενημέρωση και έγκριση των αρμοδίων προανακριτικών και εισαγγελικών αρχών κλπ). 

Οι προανακριτικές αρχές δεν προέβησαν, ως εκ του νόμου όφειλαν, άμεσα στις δέουσες κι ενδεδειγμένες ανακριτικές πράξεις, όπως κατάσχεση κρίσιμου αποδεικτικού υλικού και πειστηρίων, απαγόρευση μετακίνησης πειστηρίων, λήψη κρίσιμων δειγμάτων πειστηρίων και ιχνών με αποτέλεσμα να απολεσθούν χρήσιμα και κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία, που θα συμβάλουν στη διερεύνηση της υπόθεσης και γενικότερα στην αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας. 

Καθυστέρηση στη λήψη δειγμάτων από αρμόδιους υπαλλήλους Χημικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Θεσσαλίας (βέβαια δεν ευθύνονται για την καθυστέρηση οι ίδιοι, αλλά η αρχή που έδωσε την σχετική εντολή), αφού τα αέρια των πτητικών υγρών εξατμίζονται εύκολα από αντικείμενα που επικάθονται και αυτή έγινε με μη κατάλληλο τρόπο και μέσα (όργανα) (η αξιοπιστία της λήψης δειγμάτων αμφισβητείται από το με ημερομηνία 30-10-2023 Ενημερωτικό Σημείωμα των Τεχνικών Συμβούλων της εταιρείας ΓΚΛΑΒΟΠΟΥΛΟΣ Χ. Δ. & ΣΙΑ ΕΕ) 

Παραλείψεις κατά τη διενέργεια νεκροψίας και νεκροτομής στις σορούς των θυμάτων και τραυματιών. 

Η επίκληση επιχειρησιακών ή άλλων δικαιολογητικών λόγων για την εκχωμάτωση (εκσκαφή και επίστρωση με αδρανή υλικά και πίσσα της σκηνής του εγκλήματος, κρίνονται παντελώς ως αβάσιμοι και προφανώς προσχηματικοί».

Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης

Την ίδια στιγμή νέα τροπή παίρνει η δικαστική διερεύνηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, μετά την απόφαση της εισαγγελέα Εφετών Λάρισας να κάνει δεκτή την προσφυγή του Παύλου Ασλανίδη, πατέρα θύματος, κατά της απορριπτικής απόφασης της Εισαγγελέως Πρωτοδικών.

Έτσι, διαβιβάζει την προσφυγή στον Άρειο Πάγο η οποία στη συνέχεια θα πάει στη Βουλή, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Η μήνυση στρεφόταν εις βάρος του υφ. Κλιματικής Αλλαγής Χρήστου Τριαντόπουλου, του τότε υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της τότε υφ. Υγείας, Ζωής Ράπτη και είχε απορριφθεί ως αβάσιμη.