ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Τι κρύβει η μάχη για το γάλα

Τι κρύβει η μάχη για το γάλα

Του Χρήστου Κολώνα
Περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές με τη δημιουργία προϊόντων που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά, μπορεί να φέρει η νομοθετική αλλαγή για το καθεστώς του «φρέσκου» γάλακτος.
Σύμφωνα με έρευνα που έχει κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης η κατάργηση της θεσμικής διασύνδεσης του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης με τον ορισμό «φρέσκο» και τη διάρκεια ζωής των πέντε ημερών, μπορεί να γεννήσει γάλατα διάρκειας από έξι μέχρι και 15 ημέρες.
Κι αυτό, επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία που κάνει γνωστά η «Η» το γάλα που αγοράζει ο Έλληνας καταναλωτής από τα ψυγεία είναι είτε διάρκειας 5 ημερών είτε 40 και πάνω. Οι ενδιάμεσες επιλογές είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα, στην αγορά σήμερα δεν υπάρχει κανένα προϊόν με διάρκεια ζωής από 6 έως 15 ημέρες και μόνο 6 προϊόντα, με διάρκεια ζωής από 15 έως 40 ημέρες. Αντίθετα, εντοπίζονται 17 προϊόντα στην κατηγορία των 5 ημερών και 17 προϊόντα πάνω από τις 40 ημέρες. Αυτό εξηγεί το φαινόμενο του τεχνητού διαχωρισμού.
Αυτή η στρέβλωση έχει προκληθεί λόγω της διάκρισης ανάμεσα στο παστεριωμένο γάλα και στο γάλα «υψηλής παστερίωσης - μακράς διαρκείας - που ισχύει μόνο στην Ελλάδα και σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα είναι ο διαχωρισμός να οδηγεί σε μια τεχνητή «πόλωση» της αγοράς. Εφόσον το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το γάλα είναι είτε η μακρά διάρκεια είτε ο τεχνητός προσδιορισμός «φρέσκο», η παραγωγή τείνει να κινείται μόνο στα δύο αυτά άκρα, χωρίς ενδιάμεσες επιλογές. Έτσι, αν υπάρχουν περισσότερες επιλογές, τότε αυξάνεται ο ανταγωνισμός και μειώνονται οι τιμές. Αυτή η στρέβλωση έχει προκληθεί από το ό,τι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε., που παρά τις κοινοτικές προβλέψεις και τα όσα εφαρμόζουν άλλες γαλακτοπαραγωγικές χώρες, δίνει με νόμο το δικαίωμα της χρήσης του όρου «φρέσκου» για το γάλα χαμηλής παστερίωσης καθώς και ορίζει και τη διάρκεια ζωής του, που είναι πέντε ημέρες. Σε κανένα άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε. ο νομοθέτης δεν ορίζει τη διάρκεια ζωής όχι μόνο του γάλακτος αλλά κι άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης. Ακόμη και στην Ελλάδα, στο κρέας, στο ψάρι, στο γιαούρτι κ.λπ. η ευθύνη για την ημερομηνία λήξης ανήκει στην επιχείρηση και όχι στο κράτος.
Με το νέο καθεστώς, κάθε γαλακτοβιομηχανία ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί θα ορίζει και τη διάρκεια ζωής. Προτείνεται επίσης και η καθιέρωση του «γάλακτος ημέρας». Θα διαρκεί η συλλογή του 24 ώρες και η παραμονή στο ράφι δύο ημέρες. Ενισχύει τις μικρές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις που θέλουν να παίξουν σε τοπικό επίπεδο, ενώ βοηθά και τους κτηνοτρόφους. Η κατάργηση των «πέντε ημερών» βοηθά πάλι τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα, λόγω οικονομιών κλίμακας, να φτάσουν στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Θα έχουν περιθώριο περισσότερων ημερών.
Δήλωση Θ. Σκορδά
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς με δήλωσή του στην «Η» τονίζει ότι «οι αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ και υιοθετούνται ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό αναμένεται να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό, να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και να αποκλιμακώσουν τις τιμές προς όφελος του καταναλωτή. Η κυβέρνηση, φρόντισε και μέσα από τη διαπραγμάτευση διασφάλισε τα συμφέροντα κλάδων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της ελληνικής ιδιαιτερότητας. Τα αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις, που μόνοι μας έπρεπε να προωθούμε, σύντομα θα φανούν».
Σήμερα, ο Έλληνας καταναλωτής αγοράζει το παστεριωμένο γάλα ακριβότερο σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους. Έτσι, παρά τη βαθιά οικονομική κρίση, η μέση τιμή του παστεριωμένου γάλακτος αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι ο συνολικός δείκτης της κατηγορίας «διατροφή». Συνολικά, από το 2009 μέχρι σήμερα, οι τιμές του γάλακτος κατέγραψαν συνολική αύξηση κατά 8,5%, ενώ οι τιμές της συνολικής κατηγορίας της διατροφής 4,9%. Για το 2013 οι τιμές του παστεριωμένου γάλακτος συνεχίζουν να αυξάνονται (3,5% τη περίοδο Δεκ. 2012-Δεκ. 2013), τη στιγμή που η γενική κατηγορία της «διατροφής» παρουσιάζει πτώση (-0,6%). Ακόμη χειρότερα για το παστεριωμένο γάλα 5 ημερών, η μέση τιμή ενός λίτρου αυξήθηκε από 1,12 ευρώ το 2009 σε 1,27 ευρώ το 2012 (αύξηση +13,4%). Το σημερινό καθεστώς λειτουργίας της αγοράς γάλακτος επιβαρύνει κατά 25% όλο το κύκλωμα μεταποίησης, διανομής, λιανεμπορίου και κατανάλωσης γάλακτος. Κι αυτό επειδή υπάρχει η ανάγκη διανομής καθημερινά σε πολλά μικρά σημεία της επικράτειας και μάλιστα σε μικρό χρονικό περιθώριο, σε συνδυασμό με το κόστος των επιστροφών και την απουσία εναλλακτικών δικτύων διανομής.
Η τιμή του γάλακτος είναι υψηλή και στο σκέλος της κτηνοτροφίας. Παρά τις προστατευτικές ρυθμίσεις, η εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος την τελευταία πενταετία συρρικνώνεται ενώ η εθνική ποσόστωση ανεβαίνει: Από περίπου 700.000 τόνους με ποσόστωση 837.000 τόνους προ 5 ετών, φέτος πέσαμε σε περίπου 600.000 τόνους με ποσόστωση 871.000. Αν εξεταστεί κατά πόσον οι τιμές στο υψηλής παστερίωσης γάλα είναι υψηλότερες των τιμών απλής παστερίωσης, στον αντίστοιχο πίνακα παρατηρούμε ότι υπάρχουν και φθηνότερες και ακριβότερες επιλογές στο γάλα υψηλής παστερίωσης σε σχέση με το απλής παστερίωσης (το λεγόμενο «φρέσκο»), ενώ υπάρχουν εταιρείες που διαθέτουν σε ίδια τιμή τόσο το απλής όσο και το υψηλής παστερίωσης.
Ωστόσο επειδή έως και 50% περίπου των πωλήσεων του γάλακτος απλής παστερίωσης («φρέσκου») φαίνεται να διακινείται από μικρά σημεία πώλησης (μίνι μάρκετ, περίπτερα, παντοπωλεία, ψιλικατζίδικα, φούρνοι κ.λπ.) και μεγάλο ποσοστό γάλακτος υψηλής παστερίωσης από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το κόστος διανομής του γάλακτος απλής παστερίωσης είναι αισθητά υψηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες γάλακτος, κυρίως λόγω της αναγκαιότητας καθημερινών παραδόσεων σε μεγαλύτερο φάσμα σημείων πώλησης.
Οι αιτίες που κρατούν ψηλά τις τιμές
Οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα είναι ακριβή στις τιμές παραγωγού γάλακτος εντοπίζονται:
  • Η παραγωγή είναι τεμαχισμένη. Υπάρχουν πολλές μικρές μονάδες, ενώ στις μεγάλες χώρες της Ε.Ε. η μέση κτηνοτροφική μονάδα διαθέτει πολλαπλάσιες αγελάδες.
  • Στη χώρα μας συνηθίζεται η σταβλισμένη κτηνοτροφία, όπου τα ζώα εκτρέφονται με ακριβές ζωοτροφές (σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία οι ζωοτροφές έχουν αυστηρές προδιαγραφές ως προς τα συστατικά τους ώστε να προστατεύεται η δημόσια υγεία, αλλά και να παρέχεται πλήρης διατροφική κάλυψη στα ζώα). Αντίθετα στις περισσότερες γαλακτοπαραγωγικές χώρες του εξωτερικού τα ζώα εκτρέφονται σε μεγάλο βαθμό σε ανοιχτά λιβάδια με χαμηλό κόστος.
  • Η πλειονότητα των κτηνοτροφικών μονάδων (95%) απασχολεί 1 έως 4 άτομα (το 85% 1έως 2 άτομα), κατά κύριο λόγο αυτοαπασχολούμενους, άρα το κόστος παραγωγής δεν επηρεάζεται από τη μείωση των μισθών.
  • Λόγω μορφολογίας του εδάφους η συλλογή του προϊόντος είναι δαπανηρή. Το γάλα παράγεται κυρίως στη βόρειο Ελλάδα, μακριά από την Αθήνα και τα νησιά, με αποτέλεσμα αυξημένο κόστος μεταφοράς.
Στο ερώτημα εάν οι τιμές στο γάλα υψηλής παστερίωσης είναι υψηλότερες από το φρέσκο, η απάντηση είναι αβέβαιη και μάλλον αρνητική.
1. Η λιανική τιμή ενός προϊόντος προφανώς καθορίζεται από την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη ζήτηση, τις συνθήκες του ανταγωνισμού και το κόστος.
2. Το γάλα υψηλής παστερίωσης ενδεχομένως να έχει υψηλότερο κόστος επεξεργασίας, ωστόσο το φρέσκο γάλα έχει σημαντικά υψηλότερο μεταφορικό κόστος και κόστος επιστροφών.

«Διπλό» χτύπημα για τους συγγενείς: Άκαρπες οι έρευνες για τo Boeing-Τους διώχνουν από το ξενοδοχείο

malaysian-airlines-suggeneis-570
Το θρίλερ με το χαμένο Boeing συνεχίζεται καθώς οι έρευνες για τα ευρήματα του κινεζικού δορυφόρου ολοκληρώθηκαν χωρίς επιτυχία. Την ίδια ώρα, οι τραγικοί συγγενείς των αγνοουμένων εκδιώχθηκαν από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν λόγω… Formula 1!
Το αντικείμενο 22 μέτρων που είχε εντοπιστεί από τον κινεζικό δορυφόρο την προηγούμενη Κυριακή και βρισκόταν 120 χιλιόμετρα από το σημείο που είχε «υποδείξει» ο αυστραλιανός δορυφόρος και υπήρχαν δύο ύποπτα αντικείμενα.
Παρ’ όλα αυτά πριν από λίγο ανακοινώθηκε οι έρευνες στο σημείο όπου βρέθηκαν αντικείμενα από τον κινεζικό δορυφόρο θα συνεχιστούν καθώς η περιοχή είναι πολύ μεγάλη.
Παράλληλα, εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η Wall Street Journal αναφορικά με τον συναγερμό που έχει σημάνει για το εξαφανισμένο Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, συνολικά 12 χώρες συμμετέχουν στις έρευνες στις οποίες λαμβάνουν μέρος 25 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα και 20 πλοία (εκ των οποίων, ένα εμπορικό με νορβηγική σημαία). Οι περισσότερες δυνάμεις ανήκουν στη Μαλαισία (2 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα και 6 πλοία) και την Κίνα (3 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα και 5 πλοία).
Εξοργισμένοι οι συγγενείς – Εκδιώχθηκαν από το ξενοδοχείο λόγω Grand Prix!
Σοκ προκαλεί την ίδια ώρα η είδηση ότι στη Μαλαισία έδιωξαν λόγω του Grand Prix συγγενείς των αγνοουμένων από ξενοδοχείο!
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Αρχές της Μαλαισίας θυμήθηκαν ξαφνικά ότι στο ξενοδοχείο Cyberview Resort & Spa κοντά στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, όπου έμεναν οι συγγενείς των αγνοουμένων, εκδιώχθηκαν για να μείνουν οδηγοί και ομάδες της Formula 1 που θα έρθουν στην ασιατική χώρα για το Grand Prix.
Επίσης στην σημερινή ενημέρωση τους από τις Αρχές, χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας καθώς οι συγγενείς είναι εξοργισμένοι. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι από ειδικούς που ανέφεραν ότι οι συγγενείς έχουν αυτοκτονικές τάσεις. Ορισμένοι εξ αυτών επιτέθηκαν φραστικά στους εκπροσώπους της μαλαισιανής κυβέρνησης: «Μην μας κοροϊδεύετε άλλο, πείτε μας την αλήθεια για τους αγαπημένους μας».

Palmos Anaysis: Δημοσκόπηση -φωτιά δίνει προβάδισμα 5,1 στον ΣΥΡΙΖΑ – Τρίτη θέση για Το Ποτάμι

Το Ποτάμι παρασέρνει τους πάντες - Public Issue: Τρίτο κόμμα και απειλεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσκόπηση  «φωτιά» βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας και έρχεται να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Η νέα δημοσκόπηση της Palmos Anaysis για την Αττική για λογαριασμό του tvxs.gr δίνει προβάδισμα 5,1 μονάδων στο κόμμα της Αξιωματική Αντοπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 20,4% στην πρόθεση ψήφου. Στην ίδια κατηγορία η ΝΔ να έρχεται δεύτερη με 15,3%, ενώ στα αξιοσημείωτα, είναι η «εκθρόνιση» της Χρυσής Αυγής από την τρίτη θέση μετά από πολύ καιρό, με Το Ποτάμι, του Σταύρου Θεοδωράκη αναδεικνύεται τρίτο κόμμα με 9,2%.
Αναλυτικότερα, η πρόθεση ψήφου:
220314172254_4134
  • ΣΥΡΙΖΑ: 20,4%
  • ΝΔ: 15,3%
  • Ποτάμι: 9,2%
  • Χρυσή Αυγή: 6,6%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 4,6%
  • ΚΚΕ: 4,4%
  • Ελιά: 3%
  • ΛΑΟΣ: 1,3%
  • Δημοκρατική Αριστερά: 1,2%
  • Οικολόγοι-Πράσινοι: 1%
  • Άλλο: 4,3%
  • Δεν έχω αποφασίσει: 18,9%
  • Λευκό/άκυρο: 3,7%
  • Δεν θα ψηφίσω: 5,5%
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 0,7%
Ντέρμπι Σγουρού-Δούρου σε Περιφέρεια Αττικής, τρίτος ο Χαϊκάλης
220314172254_4728
Σε ντέρμπι Σγουρού-Δούρου αναδεικνύεται η μάχη της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση.
Ο νυν Περιφερειάρχης προηγείται με 20,4%, με τη πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 19% και τρίτο τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλο Χαϊκάλη με 12,9%.
Αναλυτικά, η πρόθεση ψήφου για την Περιφέρεια Αττικής:
  • Γιάννης Σγουρός: 20,4%
  • Ρένα Δούρου: 19%
  • Παύλος Χαϊκάλης: 12,9%
  • Γιώργος Κουμουτσάκος: 11,4%
  • Θανάσης Παφίλης: 8,3%
  • Ηλίας Παναγιώταρος: 5,8%
  • Αντώνης Γάκης: 1,2%
  • Μαρία Γιαννακάκη: 0,7%
  • Άλλο: 0,9%
  • Δεν έχω αποφασίσει: 10,4%
  • Άκυρο/ Λευκό: 3,4%
  • Δεν θα ψηφίσω: 5,5%

Ένα σύντομο βιογραφικό του πιο άχρηστου και ανεπάγγελτου πρωθυπουργού όλων των εποχών

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα με αρχές και αξίες που φροντίζει για την επαγγελματική αποκατάσταση των γόνων του πριν καν καλά καλά αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο και το έχει δείξει πάρα πολλές φορές.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Κυριάκος
Μητσοτάκης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Μιχάλης Λιάπης, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα. Το ρεκόρ αποκατάστασης πάντως επάξια κερδίζει ο Αντώνης Σαμαράς.

Παρατηρώντας τους προγόνους και την πολιτική (δηλαδή και επαγγελματική) εξέλιξη του Αντώνη Σαμαρά, έρχεται στο νου η σουρεαλιστική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν λίγες βδομάδες σε κάποιο πάνελ. «Δεν με ενδιαφέρει αν είναι άθεος ο Τσίπρας, με ενδιαφέρει αν έχει κολλήσει κανένα ένσημο στη ζωή του». Ναι, ναι... ο Κυριάκος το 'πε αυτό! Όσο αστείο κι αν φαίνεται.

Μίνι βιογραφικό Αντώνη Σαμαρά

- Γεννήθηκε το 1951 από μπαμπά μεγαλοκαρδιολόγο και διευθυντή του Ευαγγελισμού.

- Από την πλευρά του πατέρα του, είναι ανιψιός του παλιού βουλευτή Μεσσηνίας της ΕΡΕ, Γεωργίου Σαμαρά.

- Από την πλευρά της μητέρας του, είναι εγγονός του παλιού βενιζελικού βουλευτή Θεσσαλονίκης και υπουργού Αλέξανδρου Ζάννα.

- Είναι δισέγγονος της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα και τρισέγγονος του Εμμανουήλ Μπενάκη.

- Η γιαγιά του, Βιργινία Ζάννα, διεκδίκησε τον τίτλο της πρώτης ελληνίδας βουλευτού.

- Αποφοίτησε το 1969 από το Κολλέγιο Αθηνών (συνιδρυτής του κολλεγίου ήταν ο Στέφανος Δέλτα, σύζυγος της Πηνελόπης Δέλτα και προγιαγιάς του).

- Μετά το Κολλέγιο Αθηνών μετέβει στο Άμχερστ της Μασαχουσέτης όπου και σπούδασε Οικονομικά και έπειτα στο Χάρβαρντ όπου και έκανε μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (κάπου μέσα σε αυτή την χρονική περίοδο βρίσκεται και η πολυσυζητημένη πιτσαρία και οι πίτσες που έσκζαν).

- Το 1975 και σε ηλικία 24 ετών, επιστρέφει στην Ελλάδα από την Αμερική και γίνεται από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΝΝΕΔ.

- Το 1977 και σε ηλικία 26 ετών εκλέγεται βουλευτής και γίνεται ο νεώτερος βουλευτής στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου.

- Παραμένει βουλευτής για 19 συνεχόμενα έτη! Από το 1977 έως το 1996.

- Από το 1996 έως το 2004 δεν κάνει τίποτα και απλά κάθεται στο σπίτι του εξαιτίας της γνωστής διένεξης με τον Μητσοτάκη που τον οδήγησε εκτός Νέας Δημοκρατίας, και αφού στις εκλογές του 1996 το κόμμα που ίδρυσε, η Πολιτική Άνοιξη, δεν κατορθώνει να μπει στη βουλή.

- Το 2004 επιστρέφει στην ΝΔ και διορίζεται ευρωβουλευτής μέχρι το 2007.

- Το 2007 ξαναεκλέγεται βουλευτής, και το 2009 γίνεται από τον Καραμανλή Υπουργός Πολιτισμού.

- Την ίδια χρονιά εγκαινιάζει το Μουσείο Ακρόπολης ως Υπουργός Πολιτισμού όπου και διορίζει σε αυτό την μισή Μεσσηνία στο γνωστό σκάνδαλο.


Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιογραφικού του "αυτοδημιούργητου" ΗΓΕΤΗ, το παρακάτω βίντεο μπορεί να θεωρηθεί και ως το κερασάκι στην τούρτα της κωμικοτραγικής κατάστασης με τα τζάκια και τους πολιτικούς ανεπάγγελτους γόνους που μας κυβερνούν, και ιδιαιτέρως αυτού του κουτσαβάκη που παριστάνει τον πρωθυπουργό και εξυπηρετεί συμφέροντα εργολάβων και τραπεζίτων

Ένα σύντομο βιογραφικό του πιο άχρηστου και ανεπάγγελτου πρωθυπουργού όλων των εποχών

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα με αρχές και αξίες που φροντίζει για την επαγγελματική αποκατάσταση των γόνων του πριν καν καλά καλά αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο και το έχει δείξει πάρα πολλές φορές.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Κυριάκος
Μητσοτάκης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Μιχάλης Λιάπης, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα. Το ρεκόρ αποκατάστασης πάντως επάξια κερδίζει ο Αντώνης Σαμαράς.

Παρατηρώντας τους προγόνους και την πολιτική (δηλαδή και επαγγελματική) εξέλιξη του Αντώνη Σαμαρά, έρχεται στο νου η σουρεαλιστική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν λίγες βδομάδες σε κάποιο πάνελ. «Δεν με ενδιαφέρει αν είναι άθεος ο Τσίπρας, με ενδιαφέρει αν έχει κολλήσει κανένα ένσημο στη ζωή του». Ναι, ναι... ο Κυριάκος το 'πε αυτό! Όσο αστείο κι αν φαίνεται.

Μίνι βιογραφικό Αντώνη Σαμαρά

- Γεννήθηκε το 1951 από μπαμπά μεγαλοκαρδιολόγο και διευθυντή του Ευαγγελισμού.

- Από την πλευρά του πατέρα του, είναι ανιψιός του παλιού βουλευτή Μεσσηνίας της ΕΡΕ, Γεωργίου Σαμαρά.

- Από την πλευρά της μητέρας του, είναι εγγονός του παλιού βενιζελικού βουλευτή Θεσσαλονίκης και υπουργού Αλέξανδρου Ζάννα.

- Είναι δισέγγονος της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα και τρισέγγονος του Εμμανουήλ Μπενάκη.

- Η γιαγιά του, Βιργινία Ζάννα, διεκδίκησε τον τίτλο της πρώτης ελληνίδας βουλευτού.

- Αποφοίτησε το 1969 από το Κολλέγιο Αθηνών (συνιδρυτής του κολλεγίου ήταν ο Στέφανος Δέλτα, σύζυγος της Πηνελόπης Δέλτα και προγιαγιάς του).

- Μετά το Κολλέγιο Αθηνών μετέβει στο Άμχερστ της Μασαχουσέτης όπου και σπούδασε Οικονομικά και έπειτα στο Χάρβαρντ όπου και έκανε μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (κάπου μέσα σε αυτή την χρονική περίοδο βρίσκεται και η πολυσυζητημένη πιτσαρία και οι πίτσες που έσκζαν).

- Το 1975 και σε ηλικία 24 ετών, επιστρέφει στην Ελλάδα από την Αμερική και γίνεται από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΝΝΕΔ.

- Το 1977 και σε ηλικία 26 ετών εκλέγεται βουλευτής και γίνεται ο νεώτερος βουλευτής στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου.

- Παραμένει βουλευτής για 19 συνεχόμενα έτη! Από το 1977 έως το 1996.

- Από το 1996 έως το 2004 δεν κάνει τίποτα και απλά κάθεται στο σπίτι του εξαιτίας της γνωστής διένεξης με τον Μητσοτάκη που τον οδήγησε εκτός Νέας Δημοκρατίας, και αφού στις εκλογές του 1996 το κόμμα που ίδρυσε, η Πολιτική Άνοιξη, δεν κατορθώνει να μπει στη βουλή.

- Το 2004 επιστρέφει στην ΝΔ και διορίζεται ευρωβουλευτής μέχρι το 2007.

- Το 2007 ξαναεκλέγεται βουλευτής, και το 2009 γίνεται από τον Καραμανλή Υπουργός Πολιτισμού.

- Την ίδια χρονιά εγκαινιάζει το Μουσείο Ακρόπολης ως Υπουργός Πολιτισμού όπου και διορίζει σε αυτό την μισή Μεσσηνία στο γνωστό σκάνδαλο.


Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιογραφικού του "αυτοδημιούργητου" ΗΓΕΤΗ, το παρακάτω βίντεο μπορεί να θεωρηθεί και ως το κερασάκι στην τούρτα της κωμικοτραγικής κατάστασης με τα τζάκια και τους πολιτικούς ανεπάγγελτους γόνους που μας κυβερνούν, και ιδιαιτέρως αυτού του κουτσαβάκη που παριστάνει τον πρωθυπουργό και εξυπηρετεί συμφέροντα εργολάβων και τραπεζίτων.


projector-revolt

Ο Όλυμπος και η Ελασσόνα έγιναν ντοκιμαντέρ στην Αμερική

elassona_703921071.jpg

“Elassona: The secret path to mount Olympus”. Oλοκληρώθηκε η παραγωγή του ντοκιμαντέρ, Ελλασόνα, το μυστικό πέρασμα για τον Όλυμπο.
Πρόκειται για το πρώτο τηλεοπτικό αφιέρωμα στο βουνό των Θεών, του ελληνοαμερικανικού οργανισμού Εllopia Media Group, που εδρεύει στην Νέα Υόρκη σε συνεργασία με την αμερικανική τηλεοπτική εταιρεία PBS.
Την σκηνοθεσία υπογράφει η διακεκριμένη δημοσιογράφος Αθηνά Κρικέλη. Το μίνι ντοκυμαντέρ αναφέρεται στην ιστορία του Ολύμπου αλλά και τους τρόπους ανάβασής του από την περιοχή της Θεσσαλίας Ελασσόνα. Με την συμβολή της ΝΑΣΑ προβάλεται υλικό από δορυφόρο αλλά και από το βουνό/υφαίστιο Ολυμπος που βρίσκεται στον  πλανήτη Αρη.
Για την ολοκλήρωση αυτού του πρώτου μέρους της σειράς για τον Ολυμπο που θα προβληθεί στις ΗΠΑ και Καναδά, ουσιαστικής βοήθειας στα τηλεοπτικά συνεργεία της Ellopia  ήταν η συμμετοχή του Ορειβατικού Συλλόγου Ελασσόνος, της Ομάδας Διάσωσης, και του εναλλακτικού τουρισμού γραφείο  Olympus Adventure.
“Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την ομορφιά της Ελλάδας, ο Ολυμπος είναι ίσως το πιο αναγνωρισμένο βουνό στον κόσμο και δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες να το προβάλλει προς τα έξω. Ακομα πιο λυπηρό το γεγονός πως οι αρμόδιες αρχές της Θεσσαλίας το υποβαθμίζουν ενώ θα μπορούσε ο Ολυμπος από την Θεσσαλία να αποτελεί την βασική αιτία προσέλευσης τουρισμού στην περιοχή.  Να σκεφτείτε πως όταν κάποιος ψάξει στο διαδίκτυο για τον Ολυμπο (στην αγγλική γλώσσα) θα εμφανιστούν περισσότερα αποτελέσματα για τους άλλους “Ολυμπους” στην Αμερική και τον κόσμο και ελάχιστα για τον Ολυμπο της Ελλάδας. 
Δείτε το ντοκιμαντέρ 

ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΜΕ ΤΟ INSTAGRAM

Στο κρεβάτι με το Instagram
Κείμενο: Μάρθα Κορινθίου
Μια στρατιά stars φωτογραφήθηκαν στο κρεβάτι τους για το project «Pillow Tweets» του διάσημου ντουέτου φωτογράφων Mert & Marcus. Ανάμεσά τους οι Μiley Cyrus, Pharrell Williams, Ricardo Tisci, Johathan Rhys Meyers, Naοmi Campbell, αλλά και οι ίδιοι οι φωτογράφοι Mert Alas και Marcus Piggott.
Και επειδή οι Μert & Marcus παίρνουν την κοινωνική δικτύωση στα σοβαρά, μόλις ολοκλήρωσαν το project ανέβασαν τις εικόνες τους στον λογαριασμό του Instagram που διατηρούν, προς μεγάλη χαρά της λεγεώνας των followers που έχουν. Όλους τους σταρ στο κρεβάτι τους, μπορείτε να τους απολαύσετε στο W Magazine (www.wmagazine.com).
  • Στο κρεβάτι με το Instagram
  • Στο κρεβάτι με το Instagram
  • Στο κρεβάτι με το Instagram
  • Στο κρεβάτι με το Instagram
  • Στο κρεβάτι με το Instagram

      BEAR GRYLLS

      Bear Grylls
      Κείμενο: Θανάσης Διαμαντόπουλος
      Αξιοπερίεργο, ίσως, αλλά όλοι οι ακραίοι τύποι οι οποίοι μας μίλησαν σε αυτό το αφιέρωμα έχουν ένα κοινό: Ολοι ισχυρίζονται ότι επιδίδονται σε απίθανες ακρότητες απλώς επειδή δεν ξέρουν να κάνουν κάτι άλλο. Στην περίπτωση του «Αρκούδου» Γκριλς, όμως, και του reality αδρεναλίνης του, τα όρια είναι μια ακόμη πιο σχετική έννοια.

      Ολοι πιστεύουν ότι το «Bear» (σ.σ. Αρκούδος) είναι το πραγματικό σας όνομα...

      Με βάφτισαν Edward, αλλά ξεκίνησαν να με φωνάζουν Teddy, όπως λέμε «teddy bear». Το ξέρω, δεν ακούγεται και πολύ αντρικό, αλλά το συνήθισα. Η αδελφή μου με αποκαλούσε Bear από μικρό και τελικά μου έμεινε. Οταν ήμουν παιδί, το μισούσα. Αναρωτιόμουν «γιατί να μην έχω ένα κανονικό όνομα;». Αλλά θα μπορούσε να είναι και χειρότερα. Η σύζυγός μου έχει επίσης ασυνήθιστο όνομα, τη λένε Shara. Και τους τρεις γιους μας τους λένε Jesse, Marmaduke και Huckleberry. Οπότε, μπορεί να πει κανείς ότι έχουμε κάτι σαν παράδοση στα παράξενα ονόματα.

      Τι πιστεύετε ότι αποκομίζουν οι τηλεθεατές που παρακολουθούν τις σειρές σας (σ.σ. Το Ultimate Survival, το Man Vs Wild και το πιο πρόσφατο, που τιτλοφορείται Worst Case Scenario) σχετικά με τις αντιδράσεις τους σε μια κρίσιμη κατάσταση; Μπορεί το καινούριο σας σόου να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειρίζονται τον πανικό τους;

      Αυτή είναι και όλη του η ουσία: Θέλω να δείξω στους ανθρώπους τι να κάνουν όταν βρεθούν υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης. Ο σημαντικότερος λόγος που κάποιος πανικοβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το ότι βρίσκεται τόσο μακριά από τις ανέσεις του, σε μια κατάσταση στην οποία δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του, οπότε η πρώτη του ενστικτώδης αντίδραση είναι ο πανικός. Οσο πιο εξοικειωμένος είναι κανείς με μια κατάσταση τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να πανικοβληθεί, και τόσο πιθανότερο είναι να σκεφτεί με διαύγεια και να κάνει αυτό που πρέπει. Ετσι, αυτό που κάνω είναι να θέτω τον εαυτό μου σε τέτοιου είδους καταστάσεις και να προσπαθώ να πω στους ανθρώπους με ήρεμο τρόπο «αυτό χρειάζεται να κάνετε». Ο χρυσός κανόνας είναι να σκέφτεται κανείς καθαρά, να παραμένει ψύχραιμος και να δρα με αποφασιστικότητα.

      Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσατε να φανταστείτε;

      Το χειρότερό μου είναι να βρίσκομαι σε ένα δωμάτιο γεμάτο αγνώστους. Τότε με καταβάλλει απίστευτη αμηχανία. Ξέρω, φαίνεται περίεργο για κάποιον που κατά τα άλλα μπορεί να φάει και μυρμήγκια για να επιζήσει. Στο βουνό, όμως, και στη ζούγκλα δεν έχω πρόβλημα. Αλλά σε ένα χώρο με ανθρώπους που δεν γνωρίζω... Υποθέτω ότι για όλους μας υπάρχουν καταστάσεις που αισθανόμαστε ότι μας ζορίζουν. Η γυναίκα μου, όμως, επιμένει: «Πάρ' το απόφαση, σ' αυτό το κοκτέιλ πάρτι δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάμε».

      Ποιο είναι το πιο ρομαντικό και ποιο το πιο τρελό πράγμα που έχετε κάνει για την οικογένειά σας;

      Το πιο ρομαντικό: Κάναμε πρωινό μπάνιο γυμνοί κάπου στην Ισπανία. Με θυμάμαι να γονατίζω στην άμμο και να κάνω πρόταση γάμου στη Shara. Πριν προλάβω να ολοκληρώσω, ένα κύμα με παρέσυρε στη θάλασσα! Ηταν μια ιδιαίτερη στιγμή για εμάς. Ομορφη και γλυκιά. Οσο για το πιο τρελό πράγμα, τέτοιες στιγμές έχουν υπάρξει αμέτρητες. Οταν, για παράδειγμα, ζούσαμε σε ένα μικρό νησί στα παράλια της βόρειας Ουαλίας, μοιραστήκαμε πολλές περιπέτειες, είτε κάνοντας πικ νικ στο βουνό είτε διθέσιο ποδήλατο στα πιο απίθανα μέρη...

      Για ποιο λόγο συμμετέχετε διαρκώς σε καινούριες προκλήσεις ακόμα κι αν είναι επικίνδυνες;

      Θα είμαι ειλικρινής: Είναι το μόνο πράγμα στο οποίο είμαι καλός! Πάντα με ενθουσίαζαν οι δύσκολες καταστάσεις και ανέκαθεν μου άρεσε η άγρια φύση και τα βουνά. Εχω κατορθώσει να βρω τον τρόπο να επιβιώνω σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Και τη μαγεία αυτών των στιγμών δεν τη βιώνεις στην καθημερινή ζωή. Η καθημερινότητα μπορεί να σε κάνει μαλθακό. Αυτό που μου αρέσει σε αυτές τις ξεχωριστές καταστάσεις, όποιες κι αν είναι, είναι ότι η ζωή απογυμνώνεται και γίνεται πιο ωμή. Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που αισθάνομαι ότι ζω πραγματικά. Γι' αυτό νιώθω πολύ τυχερός που έχω μια δουλειά στην οποία κάνω πράγματα που αγαπώ.

      Δημοσιεύτηκε στο HOMME
      • Bear Grylls

        Πώς να ξαρμυρίσετε τον υγράλατο μπακαλιάρο


        Ο παστός μπακαλιάρος μας προσφέρει μεγάλη ποικιλία πιάτων και γευστικών εμπειριών. Ωστόσο θέλει το χρόνο του μέχρι να φτάσει στο σημείο να είναι έτοιμος για μαγείρεμα. Χρειάζεται ένα 24ωρο περίπου, όμως μην τρομάζετε, επί της ουσίας δεν είναι παρά μια απλούστατη διαδικασία.
        Ας ξεκινήσουμε ψωνίζοντας τα σωστά κομμάτια μπακαλιάρου: Όταν αγοράζετε λοιπόν παστό μπακαλιάρο τα φύλλα θα πρέπει να είναι καλοσχηματισμένα και να έχουν παχιά σάρκα με λάμψη φρέσκου αλατιού. Αποφύγετε τα κομμάτια που έχουν σάρκα θαμπή, ξερή και κιτρινωπή, γιατί είναι μπαγιάτικος ή κακώς παστωμένος.
        Πώς θα τον ξαρμυρίσετε
        • Ξεπλένετε αρχικά το φύλλο του μπακαλιάρου με άφθονο κρύο νερό.
        • Τον κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Αυτό μειώνει τον χρόνο ξαρμυρίσματος
        • Τοποθετείτε τα κομμάτια του ψαριού μέσα σε ένα σουρωτήρι και αυτό μέσα με ένα μεγαλύτερο μπολ γεμάτο με νερό (υπολογίστε για κάθε κιλό ψαριού 3-4 κιλά νερό). Έτσι το αλάτι κατακάθεται στον πυθμένα του μπολ, δεν επηρεάζει το ψάρι και το ξαρμύρισμα γίνεται συντομότερα και καλύτερα.
        • Αλλάζετε το νερό κάθε 4-5 ώρες. Όσο πιο χοντρά είναι τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τόσο περισσότερες ώρες θα χρειαστεί ξαρμύρισμα.
        • Αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, μετά από 12 ώρες συνεχίστε το ξαρμύρισμα μέσα στο ψυγείο. Για καλό ξαρμύρισμα υπολογίστε 25 ώρες περίπου, για ψάρι πάνω από 1 κιλό.
        • Δοκιμάστε στο τελευταίο ξαρμύρισμα, αντί για νερό, να βάλετε γάλα και να αφήσετε το ψάρι 2-3 ώρες.
        Το φιλετάρισμα του μπακαλιάρου
        Για να καθαρίσετε τον μπακαλιάρο από τα φτερά, τα κόκαλα και την πέτσα, αφού τον ξαρμυρίσετε, τον βουτάτε για λίγα δευτερόλεπτα μέσα σε νερό βραστό.
        Η συντήρηση
        • Αν δεν τον μαγειρέψετε αμέσως, τυλίγετε τον μπακαλιάρο σε πλαστική μεμβράνη και τον διατηρείτε στο ψυγείο.
        • Αν σας περισσέψει ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος, τον διατηρείτε στην κατάψυξη, τυλιγμένο σε μεμβράνη.

        ΗΜΕΡΗΣΙΑ



        Τσίπρας: Νέο Μνημόνιο έχουν στο συρτάρι τους Τρόικα και κυβέρνηση – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται

        Τσίπρας: Νέο Μνημόνιο έχουν στο συρτάρι τους Τρόικα και κυβέρνηση - Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται μαζί τους
        Τη θέση ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται από καμία συμφωνία «προφορική ή γραπτή» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Transform Europe με θέμα: «Η αριστερά στην κυβέρνηση- τι, γιατί και πώς».
        Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η συγκυβέρνηση και η διαπλοκή παίζουν τα ρέστα τους με μέτρα στο σκοτάδι, με το νέο μνημόνιο στο συρτάρι» το οποίο, όπως είπε «το έχουν έτοιμο, στο αγγλικό πρωτότυπο και θα το εμφανίσουν μετά τις εκλογές». Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Τσίπρας «σημαίνει λαϊκή εντολή για τέλος στη λιτότητα και τα μνημόνια. Και στις δημοκρατίες, η εντολή του λαού δεν παραβιάζεται και δεν παραχαράσσεται». Αναλύοντας τη σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφενός εκτίμησε ότι «οι εκλογές είναι κοντά» αφετέρου δε, τόνισε ότι «οι εκλογές αυτές θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και στις εκλογές αυτές θα νικήσει για πρώτη φορά η αριστερά στην Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο, δείχνοντας τον δρόμο σε όλη την Ευρώπη».
        Γενικεύοντας τον προβληματισμό του γύρω από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη διεθνή πολιτική σκηνή και τις κοινωνίες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η χρηματοπιστωτική -και, στη συνέχεια, οικονομική- κρίση απέδειξε ότι τα μεγάλα προβλήματα της εποχής υπερβαίνουν την κλίμακα του έθνους- κράτους. Ενδεικτικά ανέφερε τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και την ανάπτυξη, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την κλιματική αλλαγή, τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην παραγωγή τροφίμων, που, δυστυχώς, όπως είπε, η καλλιέργειά τους επιτράπηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμορφώνουν ένα σύνολο επίκαιρων προβλημάτων που δεν μπορούν να έχουν αποτελεσματική λύση σε εθνικό επίπεδο.
        Το φαινομενικά εθνικό είναι πραγματικά ευρωπαϊκό και αντιστρόφως, είπε ο κ. Τσίπρας αποκρούοντας κατηγορηματικά κάθε σκέψη ή «πολιτική της λαμπρής απομόνωσης», ενδεχόμενο που θα ήταν «μακάρια ψευδαίσθηση» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο η εικόνα αυτή, διευκρίνισε, δεν σημαίνει απίσχνανση του εθνικού κράτους, γιατί οι εθνικές κυβερνήσεις παραμένουν οι φορείς των κρίσιμων αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι οι λαοί της Ευρώπης αναζητούν το έναυσμα, τη σπίθα της αλλαγής και σε αυτό τον ευρωπαϊκό περίγυρο, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν είναι απλώς μια εσωτερική αλλαγή φρουράς, αλλά είναι υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη και μοναδική ευκαιρία για τους λαούς της.
        Κατά συνέπεια, είπε ο κ. Τσίπρας, το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε θα μπορούσε να είναι -ούτε και είναι- εσωστρεφές και εθνοκεντρικό. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε, πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο τερματισμός της λιτότητας και η ακύρωση του μνημονίου που η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου έχει στο συρτάρι, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε κανένα σκοπό να διαπραγματευτούμε την αξιοπρέπεια του λαού μας». Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης κατά την οποία θα ζητήσει από τους δανειστές την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέα δανειακή σύμβαση, από μηδενική βάση.
        Σ' αυτό το πλαίσιο, είπε ο κ. Τσίπρας θα διεκδικήσουμε:
        1. Την αναδρομική απευθείας αναχρηματοδότηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σε πείσμα των κυρίων Σόιμπλε και Ρέγκλινγκ. Έτσι ώστε, τα αντίστοιχα ποσά να εξαιρεθούν από το δημόσιο χρέος των χωρών μας.
        2. Την πραγματοποίηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος».
        Αναφερόμενος στην κρίση της Κριμαίας ο κ. Τσίπρας αποστασιοποίηθηκε πλήρως από την πολιτική τής κυβέρνησης και της ΕΕ επισημαίνοντας ότι η ουκρανική κρίση αποτελεί μία ακόμα ιστορική οπισθοδρόμηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό γιατί, όχι μόνο δεν κατάφερε να αναδειχθεί σε συγκροτημένη διεθνή πολιτική δύναμη προώθησης της δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου, αλλά, αντίθετα, για πρώτη φορά επέλεξε ως εταίρο, κυβέρνηση με ακροδεξιά και νεοναζιστικά στοιχεία. Πρόκειται για θλιβερή έκπτωση αρχών και αξιών, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν είναι, άραγε, προεκλογική υποκρισία να ανησυχεί κάποιος στα λόγια για την άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού στην Ευρώπη και, την ίδια στιγμή, να συνεργάζεται μαζί τους στην Ουκρανία; Δεν είναι μεγίστη υποκρισία όσα είπε προχθές ο κ. Σουλτς; Και αναφέρομαι στον κ. Σουλτς, διότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μάλλον δεν ανησυχεί για τίποτα».

        Safka: Εστιατόριο Απριλίου

        Το Wine Club του Αλέξανδρου Μεγαπάνου και η Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού παρουσιάζουν 
        Safka, ένα σκανδιναβικό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας 
        Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014,  9:00 μμ

          
        A. Megapanos Winery and The Gastronomy & Culture Club presen t
         Safka, a Nordic restaurant in the center of Athens 
        Thursday, April 3, 2014, at 9:00 pm


        Ένα  χρόνο σχεδόν μετά την πρώτη γνωριμία μας με το σκανδιναβικό εστιατόριο Safka (φαγητό στα φινλανδικά) επιστρέφουμε για να απολαύσουμε ένα διαφορετικό εποχικό μενού ειδικά σχεδιασμένο για εμάς. Το μενού συνοδεύεται από 3 λαμπερά κρασιά του Αλέξανδρου Μεγαπάνου.  Το Safka σύστησε στο Αθηνα ϊκό κοινό τις άγνωστες αλλά εκλεπτυσμένες γεύσεις του ευρωπαϊκού βορρά. Η ιδέα είναι υψηλή γαστρονομία σε προσιτές τιμές. Ο σεφ και συνιδιοκτήτης, Samu Koskinen, έχει εργαστεί σε βραβευμένα εστιατόρια ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το διάσημο σκανδιναβικό Aquavit της Nέας Υόρκης, ενώ πριν 2 χρόνια ήρθε δεύτερος στο Top Chef της Φινλανδίας. Τα υλικά του είναι πάντα αυστηρά επιλεγμένα και φρέσκα και η μετατροπή τους σε πιάτα προσεκτική και ενδιαφέρουσα γευστικά και αισθητικά.  Η αδερφή του σεφ, Marika Koskinen, μαιτρ και συνιδιοκτήτρια, που ζει 26 χρόνια στην Ελλάδα, φροντίζει για το άψογο service.  Ο χώρος, μια minimal δημιουργία με ‘φτωχά υλικά’ της αρχιτεκτόνισσας Παναγιώτας Καμπέρου, ταιριάζει απόλυτα με το ύφος του βιομηχανικού κτιρίου και την περιοχή, αλλά και με τις αφαιρετικές συνθέσεις των πιάτων του σεφ.

        A year after our first visit to the nordic restaurant Safka (food in Finnish) we count the days until we can once again enjoy a select seasonal menu designed especially for us.Three excellent wines from Megapanos Winery will complete the menu.  Safka introduced to the Athenians the unknown but sophisticated flavours of Scandinavia. The concept of the restaurant is high-quality gastronomy at affordable prices. Chef and co-owner of the restaurant, Samu Koski nen, has worked in award-winning restaurants around the world, among them the famous Scandinavian 'Aquavit' in New York, whilst two years ago he ranked second in the Top Chef show in Finland. The ingredients he chooses are always carefully selected and fresh, and their transformation into dishes undertaken with great care, to make them both delectable and aesthetically interesting. The chef’s sister, Marika Koskinen, maitre and co-ower, who has lived in Greece for the past 26 years, is responsible for the impeccable service. The space, a minimal creation with 'poor materials' designed by architect Panayota Kamberou, fits perfectly with the industrial style of the building and of the area, but also with the abstract compositions of the chef.
          Mενού 
        ¡  Σαλάτα εποχής με νιφάδες γύρης, αρωματικά κρουτόν, γραβιέρα Τήνου και βινεγκρέτ από μύρ τιλλα
        Σαββατιανό Μεγαπάνου
        ¡  Παστράμι σολομού με καπνισμένο γογγύλι και κρέμα με χρένο
        Πέτρινο Κελάρι λευκό
        ¡  Τρυφερή χοιρινή πανσέτα με σπανάκι, πουρέ άγριων μανιταριών και σάλτσα κέδρου
        Αγιωργίτικο Μεγαπάνου 
        ¡  Κέικ πικρής σοκολάτας, σιγομαγειρεμένα αχλάδια και αλμυρή καραμέλα 
        Τιμή 33€ 
        Στο δείπνο περιλαμβάνεται φρεσκοψημένο ψωμί από βύνη. Κάθε ποτήρι κρασιού περιέχει 120 ml.
        Κρατήσεις: 6944386175 
        Safka, Μεγ. Αλεξάνδρου 80-82, Κεραμεικός, 210 52 43 340. Εύκολο πάρκινγκ στους γύρω δρόμους καθώς και στις Αχιλλέως και Θερμοπυλών.

        Χάρτης: Πατήστε  εδώ



          
        MENU 
        ¡  Seasonal salad with bee pollen flakes, scented crouton, Gruyère from Tinos island and blueberry vinaigrette
        Savatiano Megapanos 
        ¡  Salmon pastrami with smoked turnip and horseradish creamThe Old Cellar White 
        ¡  Tender pork pancetta with spinach, wild mushroom purée and cedar sauce
        Agiorgitiko Megapanos 
        ¡  Bitter chocolate cake with slowly-cooked pears and savoury caramel sauce The dinner includes freshly baked bread with barley malt.
        Price: 33 €
        Reservations at T: 6944386175 
        Safka, 80-82, Megalou Alexandrou str., Keramikos, T: 210 52 43 340 . Parking is readily available on the surrounding streets as well as on Achilleos and Thermopylon.