ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

14ΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


14ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης
Κείμενο: Ντένη Καλλιβωκά
Διαβάστε τη λίστα των κρασιών που βραβεύτηκαν στον 14ο διεθνή διαγωνισμό κρασιού της Θεσσαλονίκης, για να στοκάρετε τις κάβες σας και δοκιμάστε όλα τα βραβευμένα στο Οινόραμα που ξεκινά σήμερα Παρασκευή 7 Μαρτίου στο Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας.
Τρεις μέρες κράτησε ο «14ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης», που ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Μαρτίου στο ξενοδοχείου Hayatt στην Θεσσαλονίκη. Στον φετινό διαγωνισμό είκοσι οχτώ καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οινολόγοι, οινοχόοι, δημοσιογράφοι και διανομείς οίνου δοκίμασαν 533 δείγματα από την Ελλάδα και από 5 άλλες χώρες: Βραζιλία, Γερμανία, Κύπρο, Κίνα και Σλοβακία.
Τον διαγωνισμό διοργάνωσε η «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» σε συνεργασία με τη ΔΕΘ HELEXPO. Πρόκειται για τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό οίνου που διοργανώνεται στην Ελλάδα, με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κανονισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) και την αναγνώριση δικαιώματος διοργάνωσης - διεξαγωγής διαγωνισμών οίνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι γευσιγνώστες λειτούργησαν σε 4 κριτικές επιτροπές των 7 ατόμων και δοκίμαζαν περίπου 45 με 50 δείγματα καθημερινά. Εκτιμώντας το υψηλό επίπεδο των διαγωνιζόμενων οίνων απένειμαν Μεγάλα Χρυσά, Χρυσά και Ασημένια μετάλλια σύμφωνα με την παρακάτω κατανομή ανά χώρα:
ΧώραΜεγάλο ΧρυσόΧρυσόΑσημένιοΣύνολο ΜεταλλίωνΣύνολο Συμμετοχών
Βραζιλία013415
Γερμανία03034
Ελλάδα28139122461
Κίνα01012
Κύπρος0881641
Σλοβακία011210
Σύνολα29551148533

Αξίζει να επισημανθεί ότι το 82% των κρασιών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό συγκέντρωσαν τη βαθμολογία για μετάλλιο. Ωστόσο, αποκλείστηκαν από τη βράβευση λόγω του κανονισμού που ορίζει ότι μέχρι το 30% των συμμετεχόντων οίνων μπορούν να βραβευθούν, πράγμα που αναδεικνύει με προφανή τρόπο την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών που συμμετείχαν στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.
Επίσης, διάκριση για ερυθρό οίνο αποκλειστικά από ελληνικές ποικιλίες με την υψηλότερη βαθμολογία έλαβε η Νεμέα 2010, της οινοποιίας
Μπαραφάκα. Λευκού -αποκλειστικά από ελληνικές ποικιλίες- το Μουσαίος 2013 της οινοποιίας Χρυσοστόμου και ροζέ το Φιλέρι 2013 της οινοποιίας Γ. Τσιμπίδης & Σία Οινοποιητική Μονεμβασιάς
Ειδική διάκριση για κόκκινο κρασί από συνδυασμό ελληνικών και διεθνών ποικιλιών με την υψηλότερη βαθμολογία πήρε το Κτήμα Αβαντίς Πλαγιές Γερακιών 2013, λευκό το Κτήμα Βιβλία Χώρα 2013 και ροζέ το Enotria 2013, της οινοποιίας Δουλουφάκης. Κρασί βιολογικής καλλιέργειας με την μεγαλύτερη βαθμολογία αναδείχτηκε το Κτήμα Βιβλία Χώρα 2013 και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με την μεγαλύτερη βαθμολογία το Avaton 2011 του Κτήματος Γεροβασιλείου.
Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με την απονομή των μεταλλίων, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 7 Μαρτίου και ώρα 18:00 με 20:00, στο πλαίσιο της 12ης Έκθεσης Οίνων, «Οινόραμα», στο Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας (Ελληνικό), ενώ τα βραβευμένα με χρυσό μετάλλιο κρασιά του Διαγωνισμού, θα είναι στη διάθεση του κοινού για γευσιγνωσία, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Μαρτίου, στο «Οινόραμα».
Αναλυτικά τα αποτελέσματα στο www.tiwc.gr ενώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή του Διαγωνισμού, τους γευσιγνώστες, τους χορηγούς και τα αποτελέσματα στις ιστοσελίδες www.winesofnorthgreece.gr και www.tiwc.gr
  • 14ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης
  • 14ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης
  • 14ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης
  • 14ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης
  • 14ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης