Γ. Παπαθανασίου: "Κάνουμε επετειακές εκδηλώσεις για να μαθαίνουμε την ιστορία μας. Μόνο έτσι θα έχουμε μέλλον"
Ν. Βλαχόπουλος: "Το 1912 απελευθερωθήκαμε αλλά σήμερα, 100 χρόνια μετά, βρισκόμαστε πάλι σε πολύ δύσκολη κατάσταση"
Στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας (1912 - 2012), το ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου πραγματοποιεί έκθεση ιστορικής μνήμης σε συνεργασία με το πολεμικό μουσείο Θεσσαλονίκης, το ναυτικό μουσείο Ελλάδος και το μουσείο μακεδονικού αγώνα Θεσσαλονίκης.
Η τελετή των εγκαινίων τής έκθεσης έγινε στον χώρο τού ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου με την παρουσία αξιωματικών τού στρατού και του ναυτικού, εκπροσώπων των μουσείων που στηρίζουν την έκθεση, αυτοδιοικητικών, ναυτικών και κατοίκων τής περιοχής.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Η εκδήλωση πριν από τα εγκαίνια άρχισε με εναρκτήριο χαιρετισμό από τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, Γιώργο Παπαθανασίου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:
«Πλούσια είναι η δραστηριότητα των Λιτοχωρινών ναυτικών. Ας μην ξεχνάμε, μάλιστα, ότι από εδώ ξεκίνησε ο ναύαρχος Βότσης με τους δύο ναυτικούς μας, τον Βλαχόπουλο και τον Κωφό, ώστε να μπορέσουν να ανατινάξουν την τούρκικη ναυαρχίδα, διότι τα νερά τού Θερμαϊκού είναι αβαθή και οι δικοί μας οι ναυτικοί γνώριζαν -και γνωρίζουν ακόμη και τώρα- όλα τα περάσματα.
Το φωτογραφικό υλικό που βλέπουν οι επισκέπτες σ' αυτή την έκθεση είναι για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Του χρόνου, το 2013, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την κατάκτηση των κορυφών τού Ολύμπου (1913 - 2013).
Αυτές οι εκδηλώσεις δεν γίνονται απλά έτσι για να γίνονται, υπάρχει ουσιαστική ανάγκη να γίνονται, διότι έτσι θα αποκτήσουμε τη γνώση τής ιστορίας, θα γνωρίζουμε το παρελθόν, ώστε να μπορούμε να έχουμε και μέλλον. Διότι έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι αν ξεχάσουμε την ιστορία μας, ξεχνιόμαστε κι εμείς, δεν έχουμε μέλλον».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, Ν. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία τού προέδρου τού ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου, Νίκου Βλαχόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις πλέον σημαντικότερες πτυχές των γεγονότων πριν από την απελευθέρωση της Μακεδονίας ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σήμερα, λέγοντας:
«Το κίνημα στο Γουδί φέρνει στην εξουσία τον Κρητικό πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο και ακολουθεί η κήρυξη του βαλκανικού πολέμου, 1912 - 1913.
Εκατό χρόνια μετά, το 2012, η πατρίδα μας βρίσκεται και πάλι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Βρίσκεται υπό πτώχευση και με απειλές για περαιτέρω συρρίκνωση της εθνικής μας κυριαρχίας. «Προστάτες» και «σύμμαχοι» είναι οι ίδιοι, όπως και 100 χρόνια πριν, αλλά με μία διαφορά, δηλαδή ότι τώρα ενεργούν σαν εντολοδόχοι των υπερατλαντικών κέντρων λήψεων αποφάσεων».
Η ΕΚΘΕΣΗ
Στα μάτια των επισκεπτών παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, κάποια πολύ σημαντικά ιστορικά αποδεικτικά στοιχεία τα οποία όμως είναι άγνωστα στο σύνολο σχεδόν τού λαού μας. Πρόκειται για ιστορικά στοιχεία που καθόρισαν το σημερινό «status quo» στη χερσόνησο του Αίμου.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τα τέλη Αυγούστου 2012, θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 8.00 μ.μ. έως τις 10.30 μ.μ. και περιλαμβάνει οδοιπορικό αγώνων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, από το 1821 έως το 1913, και συγκεκριμένα:
α) Επαναστατικά κινήματα 1821 - 1904.
β) Μακεδονικός αγώνας 1904 - 1912.
γ) Βαλκανικοί πόλεμοι 1912 - 1913.
δ) Ο ρόλος τού ναυτικού στους βαλκανικούς πολέμους 1912 - 1913.
ε) Τορπιλισμός τού τουρκικού θωρηκτού Φετχί Μπουλέντ μέσα στο λιμάνι τής Θεσσαλονίκης από το «τορπιλοβόλο 11» με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση και πλοηγούς τούς Λιτοχωρινούς καπετάνιους Νικόλαο Βλαχόπουλο και Μιχαήλ Κωφό.
ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Στο κάλεσμά του, προς πολίτες και επισκέπτες, να έρθουν και να δουν την ιστορική αυτή έκθεση, το Δ.Σ. του ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου επισημαίνει, μεταξύ άλλων:
«Η ιστορία κάθε χώρας είναι πρωτεύον στοιχείο αυτογνωσίας γι αυτούς που την κατοικούν καθώς και αναντικατάστατο εφόδιο γι αυτούς που θα συνεχίσουν τη ρότα της».
Και τονίζει: «Πιστεύουμε πως είναι καθήκον όλων μας να γνωρίζουμε τα ιστορικά στοιχεία που αφορούν την ιστορική πορεία τής χώρας μας, ώστε να μπορούμε να χαράξουμε τη σωστή πορεία στην ιστορική καμπή που βρίσκεται σήμερα η πατρίδα μας».