ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Οι διεργασίες και τα πρόσωπα πίσω από το πραξικόπημα που αποφεύχθη


 Οι διεργασίες και τα πρόσωπα πίσω από το πραξικόπημα που αποφεύχθη
Παρασκηνιακές διεργασίες, πρόσωπα, ονόματα και επιδιώξεις για ένα πραξικόπημα που δεν έγινε ποτέ φέρνει στο φως το Βήμα.
 Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το μεσημέρι της 1ης Νοεμβρίου του 2011, ο τότε υπουργός Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης καλεί στο γραφεί του στο Πεντάγωνο τους αρχηγούς των Επιτελείων. Είναι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και οι αρχηγοί Στρατού Φραγκούλης Φράγκος, Ναυτικού Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης και αεροπορίας αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας.

Τους ανακοινώνει αυτό που ήδη γνώριζαν από το πρωί, αφού σχετικές πληροφορίες που αποδίδονταν σε συνεργάτες του υπουργού είχαν διαρρεύσει σε ιστοσελίδες με αμυντικό περιεχόμενο. «Σε λίγη ώρα θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ το οποίο και θα σας αποστρατεύσει».
Με αυτή τη σκηνή, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ολοκληρώνεται ένας κύκλος που κατά ορισμένους προσκείμενους στην τότε πολιτική ηγεσία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως το τέλος της ιστορίας «το πραξικόπημα που δεν έγινε».
Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δεν εξήγησε ποτέ πειστικά την αιφνιδιαστική αυτή αποστρατεία του συνόλου της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι κατά την άποψη του με αυτή την κίνηση απετράπη η όξυνση ενός κλίματος πολιτικής αποσταθεροποίησης και απεφεύχθη πραξικόπημα.
Μάλιστα η εφημερίδα παραθέτει τα ακόλουθα γεγονότα που είχαν σαν στόχο να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση του κλίματος:
-Η περσινή στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη που ματαιώθηκε έπειτα από εισβολή δεκάδων πολιτών στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.
-Οι έντονες αποδοκιμασίες κατά του προέδρου της Δημοκρατίας και η απόπειρα τμήματος των Ευέλπιδων να παρελάσουν παρά τις αντίθετες εντολές των ανωτέρων τους.
-Είχαν προηγηθεί δύο μέρες νωρίτερα, πάλι στη συμπρωτεύουσα αποδοκιμασίες και προπηλακισμοί υπουργών της τότε κυβέρνησης
-Λίγες ημέρες αργότερα, την 1η Νοεμβρίου, το ΚΥΣΕΑ προχωρά σε μαζικές αποστρατείες αξιωματικών και των τριών Όπλων.
-Σχεδόν ένα χρόνο μετά θρυλείται ότι πολιτικό πρόσωπο προερχόμενο από τον εθνικιστικό χώρο βολιδοσκοπήθηκε από ομάδα αξιωματικών αν θα ήθελε να συμμετάσχει σε στρατιωτική κυβέρνηση που θα αναλάμβανε να αποκαταστήσει την τάξη και την κοινωνική ειρήνη στη χώρα.
Την ίδια ώρα δινόταν ιδιαίτερη βαρύτητα στις απόψεις και τις ενέργειες του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου, ο οποίος εκτελούσε επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση μιας ακραίας κατάστασης στην Αθήνα.
«Έχω σχέδιο για όλα» συνήθιζε να λέει κάνοντας τα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να στριφογυρίζουν στις καρέκλες τους.
Ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης παρακολουθούσε στενά τις απόψεις αλλά και τις παρασκηνιακές κινήσεις του πανίσχυρου στρατηγού ο οποίος είχε τρομακτική δύναμη στον Στρατό Ξηράς.
Οι αναλύσεις του στρατηγού για την τότε κατάσταση στην Ελλάδα , τον Οκτώβριο του 2011, χαρακτηρίζονταν ακριβής από τον Πάνο Μπεγλίτη. Μιλούσε για τον κίνδυνο από την πιθανή ριζοσπαστικοποίηση του μεταναστευτικού στοιχείου λόγω του μεγάλου αριθμού των λαθρομεταναστών και των συνθηκών που επιβάλλει η οικονομική κρίση.
Και συνέδεε τους κινδύνους αυτούς με τον Εθνικό κίνδυνο.
Αυτό όμως που παρακολουθούσε στενά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν το επιχειρησιακό σχέδιο του στρατηγού για την σταθεροποίηση της Αθήνας σε περίπτωση που η «συμμορία με τα καλάσνικοφ» κυρίευε τμήματα της πρωτεύουσας.
Το σχέδιο αυτό όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα προέβλεπε επέμβαση του στρατού σε περίπτωση διαρκούς και ακραίας κοινωνικής αναταραχής που θα μπορούσε να καταστήσει αναγκαία την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Ένα σχέδιο που προέβλεπε μεθόδους απώθησης του πλήθους από στρατιωτικές δυνάμεις ακόμα και εκτελέσεις.
Ο στρατηγός Φράγκος εκτελούσε επιχειρησιακά σχέδια χωρίς να ενημερώνει την πολιτική ηγεσία. Για ένα από αυτά στις 4 Φεβρουαρίου του 2011 στο Κιλκίς με την ονομασία «Καλλίμαχος» η πολιτική ηγεσία δεν ενημερώθηκε και δημιουργήθηκε θερμό επεισόδιο στο γραφείο του τότε υπουργού.
Στο σχέδιο αυτό στρατιώτες ντυμένοι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες και φώναζαν συνθήματα εναντίων άλλων στρατιωτών που παρίσταναν τα ΜΑΤ και στο τέλος συγκρούονταν.
Είχαν μαζί τους λυκόσκυλα ενώ σε ένα άλλο μέρος της άσκησης φορτωτικό μηχάνημα έπρεπε να παραμερίσει πυρπολημένα αυτοκίνητα .
Ήταν μια εκπαίδευση στρατιωτικών για να αντιμετωπίσουν μια ακραία κατάσταση και να αποκαταστήσουν την τάξη σε μια πόλη σε κατάσταση χάους.
Και αυτό που προβλημάτιζε τον Πάνο Μπεγλίτη ήταν αυτό που διέρρεε ο πανίσχυρος στρατηγός, ότι δηλαδή για να ανταποκρίνεται πληρέστερα στα καθήκοντά του έπρεπε να μην βρίσκεται κάθε κίνησή του υπό τον έλεγχο και την έγκριση των πολιτικών.