Το ελβετικό μπλόκο στη λίστα Λαγκάρντ, που σημαίνει ότι οι αρχές της Ελβετίας δεν αναγνωρίζουν στοιχεία από εκεί, γιατί θεωρούν τον κατάλογο ως προϊόν εγκλήματος, φαίνεται ότι θα είναι μόνιμο. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο έμπειρος νομικός Αθηνών και Ζυρίχης, Ηλίας Μπίσιας, «δεδομένου ότι το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο έχει αποκτηθεί μέσω αξιοποίνων πράξεων που τελέστηκαν στην Ελβετία, υφίσταται πράγματι νομικό ζήτημα περί της δυνατότητας σύννομης αξιολόγησής του από τις ελληνικές αρχές. Επ’ αυτού, όμως, τον τελικό λόγο έχει η ελληνική δικαιοσύνη, η οποία θα αποφανθεί αρμοδίως με σχετική κρίση εφαρμόζοντας το νόμο.
Πέραν όμως του ζητήματος της νόμιμης αξιολόγησης του εν λόγω αρχείου από τις αρχές, εκτιμώ ότι ιδιαίτερα προβληματική θα είναι κατά την πορεία της έρευνας η ουσιαστική στήριξη του φορολογικού ελέγχου και της ποινικής δίωξης κατά των θιγομένων προσώπων, εφόσον μοναδικό αποδεικτικό μέσο θα αποτελεί η επίμαχη λίστα. Είναι αυτονόητο, ότι η γνησιότητα της λίστας θα αμφισβητηθεί από τούς θιγόμενους ενώπιον των δικαστηρίων».
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των Ελβετών, ο κύριος Μπίσιας εκτιμά ότι σχετικά αιτήματα διοικητικής ή δικαστικής συνδρομής των ελληνικών αρχών προς την Ελβετία για παροχή πληροφοριών, αναφορικά με τους επίμαχους λογαριασμούς της HSBC Γενεύης, δεν αναμένεται να ικανοποιηθούν, «λόγω του ότι η ελβετική δικαιοσύνη αντιμετωπίζει την επίμαχη λίστα με τα τραπεζικά δεδομένα ως προϊόν εγκλήματος». Έτσι, θεωρεί πως δικαίως δημιουργούνται τεράστιες αμφιβολίες για την άμεση και ουσιαστική δυνατότητα αξιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει λύση ; Δηλαδή, ότι το usb με τη λίστα θα πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων ;
Όχι. Ο Ηλίας Μπίσιας υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει υπόψη της την επιτυχημένη εμπειρία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που αξιοποίησαν άμεσα και με «ανώδυνο» τρόπο τα δεδομένα της λίστας αυτής και γέμισαν με «ζεστό χρήμα» τα κρατικά ταμεία τους.
Τι μπορεί να γίνει;
«Πρέπει να θεσπιστεί νομοθετικά, χωρίς χρονοτριβή, δυνατότητα αυτοκαταγγελίας του φορολογούμενου στις αρμόδιες αρχές, η οποία θα συνοδεύεται από αξιόπιστα και ελκυστικά κίνητρα, ικανά να οδηγήσουν άμεσα τα θιγόμενα πρόσωπα στα δημόσια ταμεία της χώρας για να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τις εν λόγω εκκρεμότητες τους. Η λύση αυτή θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είναι το αντίδοτο στην πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής».