Αντιμέτωποι με τη διακοπή του επιδόματος ανεργίας θα βρεθούν δεκάδες χιλιάδες απολυμένοι καθώς από την 1η Ιανουαρίου , ενεργοποιείται για πρώτη φορά… μια πολύ αυστηρή προϋπόθεση.
Με βάση αυτή, ο ΟΑΕΔ θα ψάχνει όχι μόνο αν οι άνεργοι έχουν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ένσημα αλλά και για πόσες ημέρες έχουν επιδοτηθεί την τελευταία τετραετία με ανώτατο όριο τις 450 ημέρες (18 μήνες) επιδότησης.
Όπως γίνεται κατανοητό, κυρίως οι εποχικοί υπάλληλοι και ειδικά οι ξενοδοχουπάλληλοι θα πέσουν στην παγίδα με αποτέλεσμα να χάσουν και το επίδομα ανεργίας.
Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ στις προυποθέσεις για καταβολή επιδόματος ανεργίας, εκτός των άλλων ….
“Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450).
Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων.
Επίσης, από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).”
Αυτό στην πράξη σημαίνει πως αν κάποιος απολυθεί τον Ιανουάριο του 2013 εκτός των άλλων δικαιολογητικών που απαιτούνται, η υπηρεσία θα αναζητήσει για πόσες ημέρες έχει επιδοτηθεί με επίδομα ανεργίας στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2009-Δεκέμβριος 2012.
Αν έχει επιδοτηθεί για ένα έτος (300 ημέρες) , θα μπορεί να πάρει επίδομα για άλλες 150 ημέρες (6 μήνες)
Αν έχει επιδοτηθεί για 18 μήνες μέσα σε αυτή την 4ετία, τότε δεν θα παίρνει απολύτως τίποτα παρά το γεγονός ότι πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις και αυτό βέβαια ισχύει και για τους εποχικούς εργαζόμενους, όπως οι ξενοδοχουπάλληλοι, οι οποίοι κάθε χρόνο εργάζονται για τους θερινούς μήνες και έμπαιναν στο ταμείο ανεργίας για τους χειμερινούς μήνες.
Όπως γίνεται κατανοητό, απο την 1η Ιανουαρίου όσοι ξενοδοχουπάλληλοι εργάζοντο με αυτό το καθεστώς δεν θα πάρουν επίδομα ανεργίας με τεράστιες επιπτώσεις στους οικογενειακούς προυπολογισμούς.
Πηγή: flashnews.gr