ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Η αϋπνία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τυχόν διαταραχές και δυσλειτουργίες στον ύπνο ενδέχεται να...διπλασιάσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Η έρευνα διήρκησε 5 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2000 άνδρες άνω των 67 ετών.

Το 8,7% των εθελοντών έπασχαν από «σοβαρά» προβλήματα και το 5,7% από «πολύ σοβαρά» προβλήματα ύπνου.Όταν ξεκίνησε η έρευνα, κανένας από τους άνδρες δεν έπασχε από καρκίνο του προστάτη, ούτε είχε ιστορικό της νόσου. Όλοι υποβλήθηκαν σε αναλυτικές εξετάσεις προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιου αδιάγνωστου καρκίνου.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι 135 από τους άνδρες, δηλαδή ποσοστό 6,4%, είχαν αναπτύξει καρκίνο του προστάτη.

Αυτοί που αντιμετώπιζαν προβλήματα ύπνου διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο και ο κίνδυνος αυξανόταν κατ’ αναλογία όσο πιο σοβαρή ήταν η διαταραχή στον ύπνο.

Οι άνδρες με προβλήματα ύπνου παρουσίασαν 0,7 έως 2,1 φορές υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν οποιαδήποτε μορφή προστατικού καρκίνου ενώ ειδικά για τους προχωρημένους και τους μεταστατικούς καρκίνους ο κίνδυνος αυξανόταν από 2,1 έως 3,2 φορές.

Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου (AACR).