ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ποια είναι τα «αγκάθια» που φοβάται η κυβέρνηση

Ποια είναι τα «αγκάθια» που φοβάται η κυβέρνηση-Τι θα ζητήσουν οι δανειστές και ποια η στρατηγική του Μαξίμου -Αγώνας δρόμου για κλείσουν οι εκκρεμότητες και ο ρόλος Σαμαρά στις Βρυξέλλες
Διαστάσεις... θρίλερ λαμβάνει η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου για τα "αγκάθια" μεταξύ Αθήνας - τρόικας, καθώς σε λίγα 24ωρα οι επικεφαλής των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα. 
Καθώς τα μηνύματα που φθάνουν από το εξωτερικό δείχνουν ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα με «άγριες διαθέσεις» και χωρίς διάθεση διαπραγμάτευσης για τα ανοιχτά μέτωπα της προηγούμενης επίσκεψης, στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για την άφιξη των Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, που κλείδωσε για τις 23 Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε ήδη κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους υπουργούς, ζητώντας να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες εν όψει της άφιξης των επικεφαλής της τρόικας.
Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν να κάνουν επίδειξη δύναμης και στην Αθήνα, προκειμένου να δείξουν πως δεν διαπραγματεύονται επί των πολιτικών που έχουν αποφασιστεί. Άλλωστε η επίσκεψη τους θα είναι μία μόλις ημέρα μετά τις γερμανικές εκλογές και θα επιχειρήσουν στείλουν σαφές μήνυμα προς την Αθήνα ότι δεν επιτρέπεται καμία σκέψη για χαλάρωση .
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που θα είναι ο συντονιστής και ο βασικός συνομιλητής με τους ελεγκτές, καλείται τις προσεχείς μέρες να κλείσει εκκρεμότητες που υπάρχουν για τα δεκάδες προαπαιτούμενα που προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου, καθώς σημαντικός αριθμός εξακολουθεί να εκκρεμεί.
Οι διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της τρόικας θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, με άγνωστο το χρόνο λήξης τους, δεδομένου ότι τα εκκρεμή ζητήματα είναι σημαντικά. Η εκταμίευση της δόσης του Οκτωβρίου, ύψους 1 δισ. ευρώ, είναι το έλασσον, αφού στην ατζέντα υπάρχουν ζητήματα όπως είναι ο προϋπολογισμός του 2014, το νέο Μεσοπρόθεσμο 2014-17, με τα μέτρα και τους στόχους που θα περιέχει, αλλά και τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά.
Οι εκκρεμότητες – «αγκάθια»
Στην ατζέντα των προαπαιτούμενων υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να επιλυθούν εντός των προσεχών ημερών, όπως είναι:
  • Η ολοκλήρωση της κινητικότητας τουλάχιστον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
  • Η δρομολόγηση των διαδικασιών για την κινητικότητα άλλων 12.500 έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Οι εντασσόμενοι στην κινητικότητα θα αμείβονται με το 75% των σημερινών αποδοχών τους.
  • Οι απολύσεις 4.000 υπαλλήλων εντός του 2013 και 11.000 το 2014.
  • Ο καθορισμός τριμηνιαίων στόχων για το πρόγραμμα κινητικότητας του 2014.
  • Η οριστικοποίηση των αποφάσεων για την αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, αλλά και της ΛΑΡΚΟ.
  • Το οριστικό σχέδιο για το νέο τέλος ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014 και θα επιβάλλεται πλέον και στα αγροτεμάχια.
  • Η κατάρτιση του νέου Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας.
Σε σχέση με την περίφημη εξυγίανση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ, τρόικα και κυβέρνηση θα αργήσουν να δώσουν τα χέρια, εκτός αν στο τελικό μείγμα υπάρχουν μαζικές απολύσεις, εκποίηση και λουκέτα.
Επιπλέον οι αντιπροτάσεις θα περάσουν από κόσκινο, τη στιγμή που οι επιτελείς των Βρυξελλών βλέπουν με μεγάλη καχυποψία τα «επιχειρηματικά σχέδια που παρουσιάζει το υπουργείο οικονομικών» ή τουλάχιστον αυτά που διαρρέουν στον τύπο.
Παρόμοιο έλεγχο θα υποστούν και οι δύο εταιρίες ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, σε σχέση με τα χρέη των δήμων προς αυτές, που όπως όλα δείχνουν δεν έχουν πλήρως εξοφληθεί.
Ξορκίζει τα νέα μέτρα η Αθήνα
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επιδιώκει να βγάλει από την ατζέντα των συζητήσεων την οποιαδήποτε αναφορά για «νέα μέτρα», που εκτιμά ότι θα έπληττε το κλίμα και την αξιοπιστία της, δεδομένου ότι κυβερνητικά στελέχη έχουν διαβεβαιώσει για το αντίθετο.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εντάσσεται και η επίσκεψη στις Βρυξέλλες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει από τους επικεφαλής της Ε.Ε. ήπια αντιμετώπιση, σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία δείχνει να σταθεροποιεί τα δημοσιονομικά της και να ρηχαίνει η ύφεση. Θα επισημάνει δε και τον πολιτικό κίνδυνο για το πρόγραμμα, που θα σήμαινε μια αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.