Τρόικα... μετ' εμποδίων
Μάλλον... αναγνωριστική ήταν η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αν και από την ελληνική πλευρά υπάρχει αισιοδοξία ότι τουλάχιστον στο θέμα των πλειστηριασμών οι δύο πλευρές είναι κοντά και τελικά θα υπάρξει συμφωνία ώστε να ξεκλειδώσει και η δόση του ενός δισεκατομμυρίου σύντομα.
Πιο κοντά σε συμφωνία για τους πλειστηριασμούς αλλά... δεν υπάρχει λύση
Πιο κοντά βρίσκονται Κυβέρνηση και τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων, όμως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει συμφωνία, αφού τα ακανθώδη ζητήματα στο θέμα αυτό είναι πολλά και οι δανειστές κοιτούν λέξη - λέξη τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.
Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, που μετέχει στις διαπραγματεύσεις δήλωνε με νόημα ότι «υπάρχει μετακίνηση της τρόικας προς τις ελληνικές θέσεις, αλλά δεν μπορούμε να προδικάσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία».
Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου, η συζήτηση διεξήχθη πάνω σε τρεις βασικές παραδοχές:
Πρώτον, να υπάρξει προστασία από τους πλειστηριασμούς και το 2014 (...αν θα είναι για 6 ή 12 μήνες είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης).
Δεύτερον, να διατηρηθεί ο Νόμος Κατσέλη και το πλαίσιο για τους ενήμερους δανειολήπτες και
Τρίτον, από 1/1/2015 να πάμε σε ένα σύστημα εξωδικαστικής διαχείρισης κατά το Ιρλανδικό μοντέλο (σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο ο δανειολήπτης θα πρέπει να καλύπτει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και αποδεκτά όρια διαβίωσης).
Σύμφωνα μάλιστα με τον Υπουργό Ανάπτυξης η ανάγκη ασπίδας για τους αντικειμενικά αδύναμους να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων τους λόγω της κρίσης, είναι τουλάχιστον επιτακτική και διότι προσφυγή στην Δικαιοσύνη δανειολήπτη για προστασία βάσει του νόμου Κατσέλη που γίνεται σήμερα, όπως ομολόγησε ο υπουργός Ανάπτυξης παίρνει δικάσιμο για το 2022.
Η Κυβέρνηση επιζητά συμφωνία με την τρόικα, όμως είναι έτοιμη και για μονομερή ρύθμιση πριν φύγει ο χρόνος.
Χωρίς συμφωνία και για φόρο ακινήτων, ΕΑΣ και ΦΠΑ εστίασης η πρώτη μέρα
Στη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα και των συνεργατών του με τους δανειστές δεν υπήρξε συμφωνία επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών, πολύ περισσότερο δε για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, στα οποία έχει μετατοπισθεί το ενδιαφέρον των συζητήσεων με τους πιστωτές.
Σε κάθε περίπτωση, όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τα βρίσκει με την τρόικα για αυτό το θέμα αιτούμενη την διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της συγκεκριμένης ΔΕΚΟ έστω και για ένα πιλοτικό διάστημα 12 - 18 μηνών, άλλο τόσο θα απομακρύνεται και η δόση του 1 δις που το οικονομικό επιτελείο την περιμένει από τον Ιούλιο!
Εκτός από την ΕΑΣ στασιμότητα διέκρινε η τρόικα και στο νέο φορολογικό για τα ακίνητα, το οποίο να αποτελεί ηπιότερης σημασίας ζήτημα πλην όμως θα πρέπει να επισπευστεί η κατάθεση του στη Βουλή, σήμερα ή αύριο.
200 εκ. ζητά η τρόικα για τον Φόρο Ακινήτων
Το οικονομικό επιτελείο παρέδωσε στους κ. Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ νέα πρόταση για την κάλυψη του «κενού» των 200 εκ. που έχει δημιουργηθεί στον εισπρακτικό στόχο του φόρου ακινήτων, μετά το βέτο των ξένων να μην κοπούν περαιτέρω τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ακόμη και τώρα οι διατάξεις του νομοσχεδίου «σβήνονται» και γράφονται αφού δεν είναι λίγοι οι βουλευτές από την συγκυβέρνηση που έχουν διαμηνύσει ότι θα το καταψηφίσουν εάν δεν μειωθούν οι φόροι σε κτίρια, οικόπεδα και αγροτεμάχια αλλά και σε ευπαθείς ομάδες.
Ο ΦΠΑ παραμένει «άλυτο μυστήριο»
Ένα θέμα για το οποίο «καίγεται» η κυβέρνηση αλλά ακόμη δεν έχει εξευρεθεί λύση είναι αυτό του ΦΠΑ στην εστίαση για το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί διατήρηση του χαμηλού συντελεστή (13%) και το νέο έτος, όπως και για το ζήτημα των αποδείξεων.