Το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη «φούσκωσε», έγινε «χείμαρρος» σχολίων και «ξεχείλισε» από αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου. Μετά τις αιχμές και τα υπονοούμενα των βουλευτών Σκουρλέτη και Τατσόπουλου εντός της Βουλής, η κόντρα μεταφέρθηκε στους δημοσιογραφικούς κύκλους ανάμεσα στον ίδιο τον δημοσιογράφο και ιδρυτή του κόμματος, Σταύρο Θεοδωράκη και τον διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα», Αντώνη Καρακούση.
Αφορμή στάθηκε σημερινό άρθρο της εφημερίδας με τίτλο «Η σούπα του Σταύρου», το οποίο υπογράφει ο κ. Καρακούσης. Αμέσως, διαβάζοντας το κείμενο ο δημοσιογράφος δεν το άφησε να το πάρει το... ΠΟΤΑΜΙ, αλλά αντέδρασε απαντώντας μέσω της σελίδας του στο Facebook .
Στο άρθρο του ο κ. Καρακούσης επισημαίνει ότι «οφείλουμε να διατυπώσουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το εγχείρημα του» και τονίζει: «Πλανάται πλάνην οικτράν ο καλός συνάδελφος αν νομίζει ότι τα προβλήματα της χώρας είναι όπως τα παρουσιάζει στις τηλεοπτικές εκπομπές του. Στην πραγματική ζωή δεν υπάρχουν μοντάζ, ούτε επιλεγμένες όμορφες εικόνες ή ακόμη χειρότερα κακές, καταλλήλως φωτισμένες, ώστε να ανεκτές από το τηλεοπτικό κοινό».
«Κακά τα ψέματα η διάσωση της χώρας δεν θα έλθει από σχήματα της ευκολίας και της στιγμής, ούτε από ψωνισμένες διασημότητες που πήραν τα μυαλά τους αέρα. Η σωτηρία της πατρίδας απαιτεί συνένωση δυνάμεων, οργανωμένα σύνολα και σχέδιο πλήρως επεξεργασμένο. Αλλιώς, αν επικρατήσουν τηλεοπτικοί και άλλοι σωτήρες, η Ουκρανία θα αποδειχθεί ότι δεν απέχει τόσο πολύ...» συμπληρώνει ο διευθυντής της εφημερίδας.
Η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη
Ο Αντώνης Καρακούσης, διευθυντής στην εφημερίδα Το Βήμα, λίγες ώρες αφού ανακοινώθηκε η δημιουργία του κινήματος «Το Ποτάμι» αποφάνθηκε ότι πρόκειται για μια σούπα. Και ούτε λίγο ούτε πολύ εκτίμησε ότι αν θα γίνουμε Ουκρανία θα φταίω εγώ! Οι «ψωνισμένες διασημότητες που πήραν τα μυαλά τους αέρα».
Τις καταλαβαίνω αυτές τις φοβικές αντιδράσεις. Ο συντηρητισμός περνάει μετά από λίγο καιρό στις φλέβες. Άνθρωποι σοβαροί, υποτίθεται, νιώθουν σίγουροι όταν τις δημόσιες υποθέσεις τις χειρίζονται απόφοιτοι κολλεγίων που δεν έχουν κάνει ούτε ένα μεροκάματο στη ζωή τους κι ανησυχούν όταν δραστηριοποιούνται οι πολίτες.
Η αντιπρότασή του είναι η στήριξη της «τρέχουσας πολιτικής ηγεσίας» που μπορεί «να εγγυηθεί υποτυπωδώς τη λειτουργία της χώρας». Και εδώ μάλλον βρίσκεται η διαφορά μας. Στον κ. Καρακούση αρκεί μια υποτυπώδης λειτουργία, αυτή δηλαδή που υπερασπίζεται και το γερασμένο πολιτικό σύστημα. «Να σερνόμαστε και όπου μας βγάλει». «Να σερνόμαστε αλλά να μην αλλάξουμε τις δομές, μην αλλάξουμε τις παλαιοκομματικές μας συνήθειες και κινδυνεύσει η εξουσία μας».
Στους πολίτες όμως δεν αρκεί η «μισή ζωή». Και αυτό θα γίνει γρήγορα αντιληπτό ακόμη και από τους ψωνισμένους (διάσημους και μη) που ζουν επαναπαυμένοι στις δάφνες τους.