ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΤΑΙΣΕΜΠΛΟΥΜ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΠΑΖΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑ: Μετά το καλοκαίρι η απόφαση για κούρεμα χρέους-χρηματοδοτικό κενό


Για μετά τις ευρωεκλογές, και μάλιστα προς το τέλος του καλοκαιριού, τον Αύγουστο, μετατίθεται η συζήτηση όχι μόνο για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και για ...
 
το χρηματοδοτικό κενό, όπως έγραψε την Παρασκευή η iefimerida και επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup  Γερούν Ντάισελμπλουμ ερωτώμενος εάν θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και το χρέος αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat, απάντησε: 
«Δεν βλέπω στην πραγματικότητα κανένα λόγο να γίνει αυτό. Εάν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα, τότε θα καταβληθούν δόσεις πριν από τον Μάιο, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο. Ετσι, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να βιαστούμε στη βάση των στοιχείων της Eurostat, για ένα νέο πρόγραμμα ή για νέες αποφάσεις. 
Οι Ελληνες θα χρηματοδοτηθούν με βάση την εκπλήρωση των προϋποθέσεων του τρέχοντος προγράμματος, έως τον Αύγουστο. Μετά, τον Αύγουστο, θα συζητήσουμε για το μέλλον».

Η μετάθεση της συζήτησης για το χρηματοδοτικό κενό, επί της ουσίας για ένα νέο δάνειο, ήταν αίτημα και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ούτε η Αθήνα, ούτε οι άλλες πρωτεύουσες θέλουν να ανοίξει θέμα νέου δανείου πριν από τις κάλπες, λόγω του πολιτικού κόστους που θα έχει κάτι τέτοιο.

Το περιοδικό Spiegel ανέφερε πως η Καγκελάριος Μέρκελ, σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν επιθυμεί να συζητηθεί το θέμα τώρα, καθώς εκτιμά ότι θα λειτουργήσει υπέρ των ευρωσκεπτικιστών. Συνεργάτες του κ. Σόιμπλε διέψευσαν ότι υπάρχει αντίθεση Καγκελαρίας και υπουργείου Οικονομικών. 
«To εάν εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης θα είναι ξεκάθαρο μόλις στα μέσα του 2014», ανέφερε εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, παραπέμποντας επί της ουσίας κι ο ίδιος τη συζήτηση για μετά την 25η Μαΐου.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ρεν διαχώρισε το χρηματοδοτικό κενό του 2014 από το κενό για τη διετία 2015 - 2016. 
Από τις δηλώσεις του καθίσταται σαφές ότι η χρηματοδότηση του 2014 θα αντιμετωπισθεί πριν από τις Ευρωεκλογές. 
Γι' αυτό δεν χρειάζεται νέο πακέτο. Αρκεί η ανακύκλωση των ομολόγων Αλογοσκούφη, δηλαδή των ομολόγων ύψους 4,65 δισ. ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες ως ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους το 2008 έναντι προνομιούχων μετοχών και λήγουν τον Μάιο του 2014. 
Με την αναχρηματοδότησή τους διαφωνούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εάν το εμπόδιο της ΕΚΤ ξεπεραστεί με κάποιο τρόπο, τότε πράγματι, με τις εναπομείνασες δόσεις από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης έως τον Αύγουστο.

Βεβαίως πριν από τις Ευρωεκλογές, όταν ανακοινωθούν τα στοιχεία του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα υπάρξει κάποια δήλωση από την πλευρά της Ευρωζώνης, η οποία δεν θα προκαλεί τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους, αλλά που θα μπορεί να την επικαλεστεί η κυβέρνηση Σαμαρά ως πρόκριμα για την ελάφρυνση του χρέους.