Οι αποκαλύψεις των Financial Times για το παρασκήνιο πίσω από τη διάσωση του ευρώ (και τη «διάσωση» της Ελλάδας) συνεχίζονται, με το δεύτερο μέρος της «τριλογίας» του δημοσιογράφου Peter Spiegel, που μετά τις Κάννες, ασχολείται με το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, της μαζικής απόσυρσης καταθέσεων από τις τράπεζες και το παρασκήνιο πριν και μετά τη διπλή εκλογική μάχη του 2012.
Ο Spiegel κάνει λόγο για ένα «Plan Z», όπως ήταν η κωδική ονομασία ενός άκρως απόρρητου σχεδίου για την επόμενη μέρα μετά από μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το σχέδιο ήταν έτοιμο σε περίπτωση που από τις εκλογές του 2012 προέκυπτε κυβέρνηση που θα καταργούσε το μνημόνιο, όμως τελικά δε χρειάστηκε να εφαρμοστεί ποτέ.
Ενδιαφέρον έχει η αναφορά του Spiegel στην ανησυχία της Άνγκελα Μέρκελ για το ενδεχόμενο να αναλάβει την ηγεσία της χώρας ο Αντώνης Σαμαράς. Σε συζήτησή της με τον Ζοζέ Μπαρόζο στο Βερολίνομ και αφού ο πρόεδρος της Κομισιόν της είχε εκφράσει την εκτίμησή του ότι η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε τις εκλογές, «η κ. Μέρκελ είπε ότι ήταν ο κ. Σαμαράς για τον οποίο ανησυχούσε, καθώς ήταν σε μία καμπάνια υπέρ της κατάργησης του προγράμματος», σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Βέβαια, οι φόβοι της Άνγκελα Μέρκελ αποδείχθηκαν αναίτιοι. Όταν ο Ζοζέ Μπαρόζο επισκέφθηκε την Αθήνα μετά τις εκλογές, είχε δίωρη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, κατά την οποία του είπε κάτι σαν το… «Forget it, Yannis» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Γιάννη Στουρνάρα:.
Ο Μπαρόζο ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό πως οι απαιτήσεις για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα διάσωσης έπρεπε να σταματήσουν και ζήτησε να συνεχιστεί για ένα χρόνο η ικανοποίηση των υπαρχουσών απαιτήσεων, και κατόπιν θα μπορούσαν να συζητηθούν τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα.
«Μη ζητάτε νέους όρους, δεν υπάρχει περίπτωση», είπε ο Μπαρόζο, σύμφωνα με όσα γράφει ο Spiegel. «Το πρώτο μήνυμα που πρέπει να στείλετε στη Γερμανία είναι ότι θα πραγματοποιήσετε αυτά που έχετε δεσμευτεί».
Τη συνέχεια την ξέρουμε. Και, όπως σχολιάζει υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου, «ο Σαμαράς έκανε την πιο εντυπωσιακή κωλοτούμπα της ιστορίας».