ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ασφυκτικό «πρέσινγκ» των δανειστών στην κυβέρνηση για κόψιμο των μέτρων

Του Τάσου Δασόπουλου
Κόψτε τα μέτρα που εξαγγείλατε στα μισά ήταν η πρόωρη εντολή των δανειστών από τις πρώτες ώρες της τεχνικής διαπραγμάτευσης που γίνεται με στόχο Ελλάδα, ΕΕ, ΔΝΤ, και ΕΚΤ να διαμορφώσουν τις τελικές του προτάσεις.
Μειώστε το κόστος των μέτρων που εξαγγείλατε στα μισά αλλιώς δεν υπάρχει κοινός τόπος για συμφωνία ήταν η πρώτη «εντολή»…
……….των δανειστών κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης η οποία είχε χαρακτηριστεί από τις δύο πλευρές ως «τεχνική συζήτηση».
Η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση «Δεν διαπραγματευόμαστε μέτρα τα οποία μειώνουν συντάξεις ή εργασιακά δικαιώματα».
Λίγη ώρα μετά ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλώντ Γουνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γκερούντ Ντραϊσελμπλούμ δήλωναν απαισιόδοξοι ότι μπορεί να υπάρξει μια κατ αρχήν – έστω – συμφωνία για το πρόγραμμα- γέφυρα στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης της Δευτέρας.
Παρόλα αυτά όλοι θεωρούσαν θετικό ότι επιτέλους τα δυο μέρη έχουν συμφωνήσει σε ένα κατ αρχήν διάλογο που θα θέσει όρους και χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες χθες η Ελλάδα έμεινε αμετακίνητη στην απόψεις της για την αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και την μείωση των δημοσιονομικών στόχων του 2015 και των επόμενων των επόμενων ετών ειδικά στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Τα θέματα αυτά θεωρούνται περίπου «κόκκινο πανί» για τους ευρωπαίους εταίρους μας με πρώτη την Γερμανία η οποία συνεχίζει να επιμένει στην ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και η οποία βρήκε στο άτυπο Eurogroup της Τετάρτης νέους συμμάχους από τις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες πλην της Κύπρου.
Πρόβλημα και η χρηματοδότηση
Η αγωνία από τα επίσημα κοινοτικά όργανα κορυφώνεται καθώς εκτός από την διαπραγμάτευση για το τεχνικό σκέλος του προγράμματος θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο και για την χρηματοδότησή του.
Όλα αυτά πριν το τέλος του μήνα αφού από την 1η Μαρτίου πολλά πράγματα αλλάζουν για την Ελλάδα η οποία θα κλείσει οριστικά το μέρος του προγράμματος που αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από την πρώτη του επομένου μήνα και αφού δεν θα υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδα τα 11,4 δις ευρώ του αποθεματικού του ΤΧΣ απλώς θα πάψουν να υπάρχουν.
Το ποσό αυτό θα αποδεσμευτεί από το ελληνικό πρόγραμμα θα γυρίσει στο ESM και θα μειώσει ισόποσα το δημόσιο χρέος.
Παράλληλα η Ελλάδα θα χάσει άλλα 3,8 δις ευρώ τα 1,9 δις ευρώ θα αφορούν την τελευταία δόση του δανείου από την ΕΕ και τα άλλα 1,9 δις ευρώ το μερίδιο των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ αφού παρά την επιθυμία του κ. Βαρουφάκη και αυτά ήταν συνδεδεμένα με υποχρεώσεις του μνημονίου.
Με το ίδιο σκεπτικό τίθενται σε αμφισβήτηση και τα υπόλοιπα 3,7 δις ευρώ από ANFA και SNP’s που δικαιούται η Ελλάδα μέχρι και το 2016.
Επίσης δεν θα μπορεί από μόνη της να αυξήσει την οροφή των εκδόσεων εντόκων γραμματίων ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της οδηγούμενη σε μια δημοσιονομική ασφυξία.
Από enikonomia μέσω Γρέκι