ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Εδώ υπάρχει ένας «έρωτας» μεγάλος




Οι νέοι τροϊκανοί παραλαμβάνουν αύριο το πρωί την έκθεση ιδεών της ελληνικής πλευράς την οποία αξιολογούν και την  επιστρέφουν με παρατηρήσεις, με στόχο να αναλάβει το EuroWorkingGroup την Τρίτη το πρωί, να δώσει το «πράσινο φως» και στη συνέχεια να καταστεί τυπική διαδικασία η έγκριση του Eurogroup, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο σταθμός MEGA, στη λίστα που καταρτίζεται δεν θα περιέχονται θέματα που αφορούν το …….
………εργασιακό, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το ασφαλιστικό, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το πάγωμα των πλειστηριασμών και τις επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου καθώς αυτά θεωρούνται από εμάς ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. Άλλες πληροφορίες από το γερμανικό υπ. Οικονομικών θέλουν τον Σόιμπλε να μην δέχεται τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και το πάγωμα των πλειστηριασμών. O Σόιμπλε δέχεται πιέσεις από τους Ισπανούς οι οποίοι υπέβαλλαν τους πολίτες τους στην διαδικασία των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία.
Mε δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη κοστολόγηση μπορεί να μείνει εκτός ακόμη και η ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού το μπόνους του 50% που δίνεται για εφάπαξ καταβολή μέρους των παλαιών φόρων (μέχρι 31/12/13) μπορεί να ακουστεί σαν απώλεια εσόδων.
Οι Ευρωπαίοι δανειστές – τοκογλύφοι  εμφανίζονται προς το παρόν άκαμπτοι στο ζήτημα των 100 δόσεων και στα κόκκινα δάνεια και διαμηνύουν στην κυβέρνηση Τσίπρα πως τα ζητήματα αυτά, δεν πρόκειται να περάσουν… Να σημειώσουμε, ότι οι 100 δόσεις και οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, αποτελούν δύο από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ενώ η κατάθεση των νομοσχεδίων στη Βουλή έχει «παγώσει» προς το παρόν εν αναμονή της απάντησης των Βρυξελλών.
Εκτός μένουν σίγουρα η ανάκληση των μνημονικών μέτρων για μείωση συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας, η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αφού θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μονομερείς ενέργειες. Το ίδιο και η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά  και  η  ρύθμιση των  κόκκινων  δανείων.
«Δεν δεχόμαστε την ρύθμιση κόκκινων δανείων και 100 δόσεων» είπε  πριν  από  λίγο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών,  αναφερόμενος  σε  μέτρα  που   έχουν  ακουστεί ότι  θα  περιέχονται  στην ελληνική πρόταση. Πηγές του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι το μείγμα των μέτρων που θα δοθούν, θα πρέπει να αποφεύγει όσο γίνεται το ατύχημα.
Ο πρόεδρος της οκονομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό επειδή Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραχωρήσουν προνόμια τα οποία δεν έχουν οι ίδιες
Εξηγεί επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να ζητήσεις εκπτώσεις από την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τις οποίες δεν έλαβαν οι ίδιες. Αυτές οι χώρες πέρασαν μέσα από μια «πεδιάδα δακρύων». Ο κόσμος εκεί δεν έχει μεγάλη κατανόηση για το ότι τώρα η Ελλάδα πρέπει να έχει διαφορετική μεταχείριση» και ειδικά σε ό,τι αφορά την εξαγγελία για αύξηση του κατώτατου μισθού.Ο κ. Juncker διευκρινίζει ότι ο ίδιος δεν ανήκει σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να μειωθεί, αλλά σημειώνει ότι «εάν η Ελλάδα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τότε στην Ευρώπη θα υπάρχουν έξι χώρες που θα έχουν χαμηλότερο κατώτατο μισθό και οι οποίες πρέπει να πάνε στα Κυνοβούλιά τους για να επικυρώσουν το πρόγραμμα για την Ελλάδα.