ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Η Αριστερή Πλατφόρμα απορρίπτει τον “έντιμο συμβιβασμό” που προωθείται στις Βρυξέλλες


Ηιστοσελίδα http://www.iskra.gr/ που απηχεί απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ ανήρτησε κείμενο χθες στις 8.30 το βράδυ, με το οποίο απορρίπτει τον “έντιμο συμβιβασμό”, που φαίνεται να αποδέχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες.

Είναι η πρώτη αντίδραση από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα από μία συνιστώσα που ελέγχεται από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ένα από...
τα ιστορικά στελέχη της Ελληνικής Αριστεράς.

Ομολογουμένως ήταν άμεση η αντίδραση στο χώρο της Αριστεράς μόλις διέρρευσαν πληροφορίες ότι επίκειται συμφωνία – συμβιβασμός.

Στην ιστοσελίδα, αναφέρονται τα εξής:

«Η ελληνική κυβέρνηση αυτήν την ώρα δεν είναι απομονωμένη. Αντίθετα δίνει μια ιστορική μάχη και έχει πρωτίστως μαζί της, πέρα από τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης. Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra , τις κρίσιμες αυτές ώρες κάθε υπαναχώρηση από τη χώρα μας, στο όνομα ενός «έντιμου συμβιβασμού», θα εκληφθεί από την άλλη πλευρά ως ένδειξη αδυναμίας και ως επιβεβαίωση ότι η κλιμάκωση της πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε άτακτη υποχώρηση.

Η ίδια η Ευρώπη αν συνεχιστούν στην ΕΕ και την ευρωζώνη οι σημερινές άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ταξικής και κοινωνικής λεηλασίας δεν θα έχει μέλλον. Αν η ελληνική κυβέρνησή αντισταθεί στις πιέσεις και επιμείνει αταλάντευτη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, θα ανοίξει δρόμος προοδευτικών εξελίξεων για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Η εφαρμογή μέχρι τέλους του ριζοσπαστικού προγράμματος που ενέκρινε ο ελληνικός λαός, και εξακολουθεί να στηρίζει με νέους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες έχοντας και την αγωνιστική αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης είναι η απάντηση που αρμόζει απέναντι στον μονεταριστικό μονόδρομο της λιτότητας που επιβάλλουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στη σύνοδο κορυφής είναι η εξής:

Στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν επίμονες πιέσεις από τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ να ζητήσει η Ελλάδα «τεχνική επέκταση» του υπάρχοντος μνημονιακού προγράμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του στην Σύνοδο Κορυφής , σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θέτει τα ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα και δεν αρκείται σε αναφορά στις διατυπώσεις.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς συνοψίζεται στα παρακάτω σημεία:

Αίτημα για «συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου, καθώς δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. “Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζει’, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.Οι ίδιοι πηγές σημείωναν με έμφαση ότι αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.), το οποίο και θα κληθεί να εφαρμόσει.

Εξασφάλιση χρηματοδότησης, χωρίς τη δόση του ΕSM δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ.

Να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων ομολόγων κατά δέκα δισ.

Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ να κατευθυνθούν για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Εξορθολογισμός του δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ.

Εξάλλου, η ελληνική πλευρά προτείνει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει κοινά σημεία αναφοράς με τους εταίρους και αφορά το φορολογικό σύστημα, το περιουσιολόγιο, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, διαγωνισμούς για δανειοδοτήσεις ΜΜΕ κλπ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ζητήματα, που αφορούν τα εργασιακά και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπαίνουν στη συζήτηση και είναι αδιαπραγμάτευτα.

Από mignatiou