ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ESM !! ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΣΙΠΡΑ…(ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ «ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΕ» Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ)

Βόμβα από ESM: Έρχονται αυξήσεις επιτοκίων στο ελληνικό χρέοςΝέες εκρήξεις πυροδοτεί ο ESM αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για αυξήσεις στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει, μέχρι στιγμής, χρεώσει την Ελλάδα επιτόκιο 1% για την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έχουν αποδεσμευτεί από το πακέτο των 86 δισ. που υπέγραψε ο Τσίπρας τον περασμένο Αύγουστο. Το κόστος αυτό, ωστόσο, δεν έχει «κλειδώσει» για όλη τη διάρκεια του δανείου, ανέφερε ο CFO του ESM, Christophe Frankel, σε συνέντευξή του.
«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε τόσο χαμηλά επίπεδα», ανέφερε ο Frankel, σύμφωνα με το Bloomberg. «Γνωρίζουμε ότι αυτά που χρεώνουμε στην Ελλάδα σήμερα, δεν θα τα χρεώνουμε και αύριο και,……
βεβαίως, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που θα χρεώνουμε σε 5 ή σε 10 χρόνια από τώρα».
Δεδομένων τούτων, η προοπτική των «πολύ διαφορετικών» επιτοκίων έρχεται να προστεθεί στους «πονοκεφάλους» που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει το Bloomberg, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του. Εκτός κι αν μπορέσει να κινητοποιήσει την ελληνική οικονομία και να μειωθούν τα επίπεδα χρέους πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα κόστη δανεισμού από τους Ευρωπαίους. Διαφορετικά, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού να σταθεροποιήσει τη χώρα θα πέσουν σε αδιέξοδο.
«Αν τα επιτόκια της αγοράς αρχίσουν να ανεβαίνουν, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, είτε για νέες οπισθοδρομήσεις στα δημοσιονομικά ή/και την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για τις αποκαλούμενες έξτρα χρεώσεις από τον ESM», ανέφερε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Diba στη Φρανκφούρτη. «Κι αυτό θα είναι η καλύτερη εκδοχή».
Τέρμα στο φθηνό ρευστό 
Το χαμηλό επιτόκιο επιτρέπει στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση στο ρευστό όταν είναι αποκλεισμένη από τις αγορές και, μέχρι στιγμής, τα χαμηλά κόστη δανεισμού αποτελούσαν ανέκαθεν προνομιακή μεταχείριση. Τα τρέχοντα επιτόκια του ESM είναι ακόμα χαμηλότερα από την τιμή που πληρώνει για να δανειστεί στις μακροπρόθεσμες αγορές
Tο κόστος των δανείων είναι ιδιαίτερα χαμηλό σήμερα, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ωθήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και η αρχική σύνθεση του χρέους που χρησιμοποιεί ο ΕSM να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα διάσωσης, είχε «κλίση» προς το βραχυπρόθεσμο χρέος. Όπως τα περισσότερα από τα προγράμματα διάσωσης της ευρωζώνης, το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας άρχισε με μια βαριά εφάπαξ πληρωμή – μια εκταμίευση 26 δισ ευρώ. Ο ESM χρησιμοποίησε ένα μείγμα πωλήσεων ομολόγων για να αντλήσει τα χρήματα και εξέδωσε επίσης ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου που θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το κόστος μπορεί να αλλάξει
Το βραχυπρόθεσμο χρέος θα πρέπει το επόμενο διάστημα να μετακυλιθεί σε ένα μείγμα πιο μακροπρόθεσμου χρέους. Αυτό είναι πιθανό να ωθήσει τα επιτόκια υψηλότερα και έτσι να αυξηθεί και το κόστος δανεισμού του ESM.