Αγωνιώδεις είναι πλέον ο προσπάθειες να κλείσουν όσα περισσότερα θέματα είναι δυνατόν γίνεται στη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές.
Με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναχωρούν την Πέμπτη από την Ελλάδα, για τη συνεδρίαση του Eurogroup, οι συναντήσεις με υπουργούς αλλά και τεχνικά κλιμάκια ήταν διαρκείς όλο το απόγευμα της Τετάρτης αλλά και αργά τη νύχτα, με τις συζητήσεις να εξελίσσονται σε μαραθώνιο.
Το πακέτο των έμμεσων φόρων, σύμφωνα με το iefimerida, λογικά, έχει «κλειδώσει», αλλά παραμένουν τα «αγκάθια» σε αρκετά ζητήματα. Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων φαίνεται η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ δανειστών και οικονομικού επιτελείου, τόσο σε ό,τι αφορά τον χρόνο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όσο και τα κριτήρια, με το κουαρτέτο να πιέζει για όρια χαμηλότερα και από εκείνα του νόμου Κατσέλη.
Στο θέμα του αφορολόγητου, η Αθήνα επιμένει στα 9.090 ευρώ, με το ΔΝΤ να απέχει πολύ, επιμένοντας να πέσει απευθείας στα 8.182 ευρώ. Η Κομισιόν καταθέτει μία πιο συμβιβαστική πρόταση, να γίνει σταδιακά η μετάβαση, με την πρόταση της Αθήνας να εφαρμόζεται την πρώτη χρονιά, την επομένη να πέφτει το αφορολόγητο στα 8.636 ευρώ και την τρίτη χρονιά να εφαρμόζεται η πρόταση του Ταμείου.
Στο ασφαλιστικό, η διαφορά έγκειται κυρίως στις επικουρικές συντάξεις, με τους δανειστές να επιμένουν να μην αυξηθούν οι εισφορές, κάτι που ήδη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Τέλος, διαφωνία υπάρχει και στο θέμα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπουν σε αυτό.