ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Πώς να διαχειριστείτε την απώλεια του ζώου σας

 Το πένθος για ένα κατοικίδιο δεν διαφέρει στην ουσία του από το πένθος για έναν άνθρωπο.

Ο θάνατος ενός κατοικίδιου είναι επώδυνος και δεν πρέπει να συγκρίνεται με τα «παιδάκια που πεθαίνουν» ή οτιδήποτε άλλο αφού αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα το οποίο με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αναστέλλει τη διαδικασία του πένθους & να δημιουργεί ενοχές.

Μια πληθώρα συναισθημάτων διαπερνά σε ένταση τους ανθρώπους που πενθούν.

Υπάρχουν πέντε στάδια τα οποία είναι κοινά στην οποιαδήποτε απώλεια:

-Άρνηση – Όχι δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό.


-Θυμός- Γιατί σε αυτό – Γιατί τώρα – Δεν είναι δίκαιο.
-Διαπραγμάτευση – Αν υπήρχε χρόνος, αν το είχα πάει σε άλλο κτηνίατρο, αν δαπανούσα περισσότερα χρήματα ίσως μπορούσε να γίνει κάτι.
-Κατάθλιψη – Όπου σε αυτό το στάδιο η λύπη είναι παρούσα και έντονη.
-Αποδοχή – Ίσως ήταν και καλύτερα για αυτό τελικά, θα πόναγε, δεν έβλεπε καλά κτλ.

Μήπως δεν είναι φυσιολογικό το ότι πονάω τόσο πολύ;

Ο πόνος είναι κάτι το φυσικό και το φυσιολογικό. Μην αφήνετε κανέναν να υποτιμήσει τον πόνο που αισθάνεστε, επειδή «απλά ήταν ένας σκύλος». Έπειτα από τις τόσες αναμνήσεις που υπάρχουν αλλά και με τη σχέση που αναπτύχθηκε, είναι απόλυτα φυσιολογικό να πονάτε. Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν τα ανάλογα συναισθήματα. Αν νοιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε αυτόν τον πόνο, ζητήστε βοήθεια.

Τι να πω στο παιδί μου;

Αν και εσείς είστε ο καλύτερος κριτής, αυτό που προτείνεται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, είναι να του πείτε την αλήθεια. Μπορεί να σας είναι δύσκολο και οδυνηρό να βλέπετε το παιδί σας να πονάει και να κλαίει. Δουλειά σας ως ενήλικος όμως είναι να είστε εκεί να το στηρίξετε. Αν πείτε ψέματα ότι για παράδειγμα… «έφυγε» ή «το πήρε κάποιος» το παιδί θα ανυπομονεί και θα αγχώνεται μήπως γυρίσει ή αν του φέρονται καλά.

Αυτό ο πόνος δεν θα έχει τέλος. Ο πόνος της αλήθεια όμως, έχει. Εκεί δίπλα του θα είστε, για να το στηρίξετε. Ποτέ μην υποθέτετε ότι το παιδί είναι πολύ μικρό για να θρηνήσει. Μην ασκείτε κριτική στα συναισθήματά του, μην το παροτρύνετε να είναι «δυνατό». Αφήστε το παιδί να είναι ο εαυτός του και να εκφράσει τα δικά του μοναδικά συναισθήματα και την αγάπη του για το κατοικίδιο.

Πηγή: govastiletto.gr