ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Η Ευρώπη «παγώνει» την ένταξη της Ουκρανίας

 Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ταξιδέψουν στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στο Κίεβο στις 9 και 10 Φεβρουαρίου, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν θα δώσουν καμία υπόσχεση στην πληγείσα από τον πόλεμο χώρα ότι θα μπορέσει να ενταχθεί σύντομα στην Ένωση.

Συγκεκριμένα, σε ένα προσχέδιο της δήλωσης που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί αναφορικά με τη Σύνοδο, και το οποίο κατάφερε να εξασφαλίσει το Politco, δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα των δύο ετών που έχει θέσει η Ουκρανία. Αντίθετα, υπάρχουν μόνο κάποιες αόριστες διαβεβαιώσεις σχετικά με την προώθηση της διαδικασίας μόλις εκπληρωθούν όλα τα ορόσημα της ΕΕ.

«Η ΕΕ θα αποφασίσει για περαιτέρω βήματα μόλις εκπληρωθούν απόλυτα όλες οι προϋποθέσεις που καθορίζονται στη θέση της Επιτροπής. Η Ουκρανία υπογράμμισε την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις απαραίτητες απαιτήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό», αναφέρει το προσχέδιο.

Το έγγραφο τονίζει επίσης την ανάγκη για «συνολική και συνεπή εφαρμογή των δικαστικών μεταρρυθμίσεων» σύμφωνα με τις συμβουλές της Επιτροπής της Βενετίας, αναφέροντας, ειδικότερα, την ανάγκη μεταρρύθμισης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουκρανίας.

Αν και η Ουκρανία ανακοίνωσε πρόσφατα αλλαγές στο δικαστικό της σώμα, ιδιαίτερα στον τρόπο διορισμού των δικαστών, η Επιτροπή της Βενετίας -ένα εξέχον συμβουλευτικό όργανο που περιλαμβάνει ειδικούς του Συνταγματικού Δικαίου- εξακολουθεί να ανησυχεί για τις εξουσίες και τη σύνθεση του οργάνου που επιλέγει τους υποψηφίους του δικαστηρίου.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι ηγέτες της ΕΕ παραχώρησαν στην Ουκρανία επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας σε χρόνο ρεκόρ, αλλά αυτή η κίνηση ήταν πολύ πιο εύκολη από την ταχεία μετάθεση της Ουκρανίας στις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις που απαιτούνται για την ευθυγράμμιση μιας υποψήφιας χώρας με τα συστήματα, τους κανόνες και τους κανονισμούς της ΕΕ. Αυτή η διαδικασία συνήθως διαρκεί χρόνια και συχνά σταματά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ έχουν διχαστεί σχετικά με το πόσο γρήγορα το μπλοκ θα πρέπει να μεταφέρει την Ουκρανία σε αυτή τη διαδικασία ένταξης. «Υπήρχαν σαφείς εντάσεις μεταξύ της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής από τη μία πλευρά και άλλων χωρών της ΕΕ σχετικά με τη διατύπωση για την ένταξη στην άλλη», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Ωστόσο, ενώ δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στις ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ, υπάρχει ισχυρή βούληση στις Βρυξέλλες να επιδείξουν αλληλεγγύη με την Ουκρανία σε άλλα ζητήματα. «Το γεγονός ότι διεξάγουμε μια Σύνοδο Κορυφής σε μια χώρα σε πόλεμο είναι από μόνο του σημαντικό», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.