Γιατί μας φαίνεται τόσο δύσκολο να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας; Μήπως βλέπουμε τη φροντίδα εαυτού ως πολυτέλεια παρά ως προτεραιότητα; Οι περισσότεροι άνθρωποι θέτουμε ως προτεραιότητα τα παιδιά, την εργασία και κυρίως όλες τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας. Ακριβώς όμως επειδή δεν θεωρούμε σημαντική τη φροντίδα εαυτού και τις μικρές ευχαριστήσεις, βιώνουμε συχνά ψυχική και σωματική εξάντληση. Η παράλειψη των μικρών προσωπικών ευχαριστήσεων, μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία διαχείρισης των στρεσογόνων συνθηκών που προκύπτουν στην καθημερινότητά.
Στη σημερινή εποχή, που οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές, χρειάζεται να είμαστε ευγενικοί και φροντιστικοί με τον εαυτό μας, καθώς αυτό έχει σημαντική επίδραση στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική μας υγεία. Φροντίζοντας επαρκώς τον εαυτό μας τακτικά, θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά το άγχος, θα δούμε βελτίωση στις σχέσεις μας με τους σημαντικούς άλλους, και θα αυξήσουμε την αυτοεκτίμηση μας.
Ας δούμε λοιπόν ορισμένους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας:
1.Σωματική αυτοφροντίδα
Όταν φροντίζουμε το σώμα μας σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε καλύτερα. Ο επαρκής ύπνος, η σωματική δραστηριότητα, η ελεγχόμενη κατανάλωση ζάχαρης και αλκοόλ, η επίσκεψη «πράσινων χώρων», συνδέεται με σημαντική μείωση της ψυχικής δυσφορίας και την ψυχική ανάταση.
2.Κοινωνική αυτοφροντίδα
Είμαστε κοινωνικά πλάσματα. Έχουμε ανάγκη τις στενές σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια. Το να αφιερώνουμε χρόνο στους δικούς μας ανθρώπους είναι τρόπος αυτοφροντίδας.
3.Συναισθηματική αυτοφροντίδα
Το να συντονιζόμαστε με τα συναισθήματά μας και να τα αναγνωρίζουμε, μπορεί να μας φαίνεται ανώφελο, στην πραγματικότητα όμως είναι άκρως ψυχοθεραπευτικό. Έχουμε μάθει να αγνοούμε, να αρνούμαστε και να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας, όμως αυτά πάντα βγαίνουν προς τα έξω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Έτσι, χρειάζεται να αναγνωρίζουμε και να εκφράζουμε τη λύπη, τη χαρά, το φόβο, την απογοήτευση, τον ενθουσιασμό, το θυμό μας. Με λίγα λόγια, να αποδεχόμαστε κάθε συναίσθημα, χωρίς να είμαστε επικριτικοί με τον εαυτό μας.
Αυτοφροντίδα είναι ακόμη το να θέτουμε κάποια συναισθηματικά όρια, λέγοντας «όχι» σε άτομα που φέρνουν αρνητισμό στη ζωή μας. Μια άλλη μορφή της αυτοφροντίδας οδηγεί στο να μαλακώσει ο «εσωτερικός μας κριτής», ώστε να αντιλαμβανόμαστε τα λάθη που κάνουμε ως ευκαιρίες μάθησης και όχι ως αποτυχίες. Εν όψει Χριστουγέννων, ας συγχωρήσουμε τον εαυτό μας για ό,τι πιστεύουμε πως δεν κάναμε καλά, και ας εντάξουμε στη ζωή μας το αίσθημα της ευγνωμοσύνη εστιάζοντας στα θετικά που μας συμβαίνουν. Μια αποτελεσματική πρακτική είναι το να σκεφτόμαστε κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε 1-2 πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες ή πήγαν καλά εκείνη την ημέρα.
Τέλος, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η φροντίδα εαυτού είναι μια αναγκαία συνθήκη ώστε να μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της ζωής καλύτερα.
«Η φροντίδα εαυτού είναι ο τρόπος με τον οποίο ανακτάς τη δύναμή σου».
Αναστασία Μάμαλη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια,
Δροσίνη 5, Κηφισιά