ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για τα Τέμπη

 Συνεχίστηκαν και την Κυριακή 12 Μαρτίου, τα συλλαλητήρια για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Η «καρδιά» των κινητοποιήσεων χτυπά στο κέντρο της Αθήνας, αν και συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Χανιά, καθώς και άλλες πόλεις.

Συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα, από τις 12 το μεσημέρι και έως τη μια και μισή, βρισκόντουσαν σε εξέλιξη τα συλλαλητήρια των ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Τα βασικά τους αιτήματα ήταν να μην συγκαλυφθεί η τραγωδία, οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι υπολογίζεται πως ξεπερνούσαν τις 20.000, έφεραν πανό με συνθήματα όπως: «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ... Εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ» και «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημίες, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές».

Με τη λήξη των συλλαλητηρίων ξεκίνησε η πορεία προς τον ΟΣΕ. Κατά τους προελέγχους της Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις προσαγωγές.

Περί τις 14:00, σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια με κρότου λάμψης και χημικά στην πλατεία Καραϊσκάκη. Ειδικότερα, η πορεία έλαβε τέλος αφότου ομάδα αγνώστων προκάλεσε υλικές ζημιές σε τραπεζικά καταστήματα στην πλατεία και άναψε καπνογόνα. Η Αστυνομία απάντησε με κρότου λάμψης διαλύοντας έτσι το πλήθος των διαδηλωτών. 

Δ. Κουτσούμπας: Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να παραγραφεί, δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί

«Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να παραγραφεί, δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί. Εμείς όλοι θα γίνουμε των νεκρών μας η φωνή», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που δίνει το «παρών» στο μεγάλο συλλαλητήριο.

Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Μέλη σωματείων, φοιτητές, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, καθώς και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν για ακόμη μία μέρα κινητοποιήσεις, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα πως απαιτούν δικαιοσύνη για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Οι διαδηλωτές, κρατώντας πλακάτ στα χέρια, φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και υπέρ της δικαίωσης των θυμάτων, όπως «το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κινήθηκε επί της λεωφόρου Νίκης για να καταλήξει στον Λευκό Πύργο.

ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη, 16 Μαρτίου

Τα συλλαλητήρια αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, αφού την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, αποφάσισε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) με ομόφωνη απόφαση του 38ου πανελλαδικού συνεδρίου της.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα εξής:

«Γιατί; Ποιοι; Πώς;

Η χώρα μας βιώνει μέρες πένθους, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, επί το πλείστον νέα παιδιά. Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκλονίσει τους πάντες. Παιδιά, νέους, μεγάλους. Διαδηλώσεις, μηνύματα σε τοίχους, σε αυλές σχολείων, σε αίθουσες πανεπιστημίων έχουν κατακλύσει τη χώρα ολόκληρη. Ο καθένας, αλλά και όλοι μαζί, θέλουμε να εκφράσουμε με τον δικό μας τρόπο τη διαχρονική μας απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, μα πάνω απ' όλα την οργή γι' αυτό που συνέβη στα Τέμπη.

Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας, η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων, για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης.

Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις, δεν θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών.

Για τη Συνομοσπονδία, τα βασικά τρία ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα είναι τα εξής:

Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πώς δεν θα συμβεί ποτέ ξανά;

Οι νεκροί συνάδελφοί μας σιδηροδρομικοί, θύματα και αυτοί της ανείπωτης τραγωδίας, με τον θάνατό τους, όχι μόνο αποκαλύπτουν όλα όσα επιμελώς κάποιοι απέκρυπταν διαχρονικά, δηλαδή τις ευθύνες των κυβερνήσεων και τη συστηματική υπονόμευση των σιδηροδρομικών υποδομών, αλλά φέρνουν στο φως και το μακάβριο άθροισμα του μακρύ καταλόγου των νεκρών εργαζομένων που απώλεσαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, μετά τη σχεδόν 13ετή κρίση, η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και, κυρίως, ανεργία, που ειδικά στους νέους έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε οι πρωταθλητές στην Ευρώπη. Αυτά τα νέα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη, είναι τα παιδιά της κρίσης. Αρχικά, δημοσιονομικής και μετέπειτα πανδημικής, ενεργειακής και, τώρα, της κρίσης κόστους ζωής.

Ο σιδηρόδρομος εξακολουθεί να είναι ένα μεταφορικό μέσο με εξόχως ταξικά χαρακτηριστικά. Επί το πλείστον, εξυπηρετεί τις μετακινήσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών ανθρώπων, με τα χαμηλά ή και ανύπαρκτα εισοδήματα.

Η πολιτεία, αν μη τι άλλο, οφείλει να διασφαλίσει τα στοιχειώδη. Ασφάλεια στις μετακινήσεις και ποιότητα υπηρεσιών.

Πανελλαδικό κεντρικό συλλογικό αίτημα είναι:

  • Οι υπηρεσίες μεταφοράς ανθρώπων είναι ζωτικό κοινωνικό αγαθό.
  • Οφείλουν να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο με ασφάλεια, με σεβασμό της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων τους».

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ απαιτεί και διεκδικεί για τους εργαζόμενους στις μεταφορές και το επιβατικό κοινό τα ακόλουθα:

  1. Άμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.
  2. Σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.
  3. Μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας.
  4. Συνευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
  5. Άμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών.
  6. Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου.
  7. Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στις μεταφορές.
  8. Άμεση εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας.

«Όλες οι ζωές μετράνε» τονίζει η ΓΣΕΕ και απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ..