H Μασία θα βγάλει ξανά Μέσι, Τσάβι και Ινιέστα; Γιατί απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα και πώς φαίνεται το σημάδι του Γιόχαν Κρόιφ στο... χάντμπολ των Καταλανών; Το Gazzetta μπήκε στη ξακουστή ακαδημία της Μπαρτσελόνα και έμαθε τα μυστικά της από τον Διευθυντή, Μικέλ Πουτζ και τον Διευθυντή ποδοσφαίρου, Χοσέ Ραμόν Αλεσάνκο.
Κοιτάς επίμονα και διερευνητικά. Η επιγραφή LA MASIA στις εγκαταστάσεις της ακαδημίας της Μπαρτσελόνα είναι μια εικόνα γεμάτη δύναμη και λάμψη που νιώθεις πως αν έχει λίγη ησυχία και στήσεις το αυτί σου, θα αρχίσει να σου μιλάει και να σου διηγείται τις ιστορίες της. Το περίφημο κέντρο εκπαίδευσης των «μπλαουγκράνα» ήταν το μέρος όπου ο Μέσι, ο Τσάβι, ο Γκουαρδιόλα, ο Ινιέστα, ο Πουγιόλ και ο Πικέ (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά) αισθάνονταν καλοδεχούμενοι και προστατευμένοι. Ήταν ο κόσμος, η ζωή τους, το σύμπαν τους όπου χωρούσαν τα πάντα πριν βγουν εκεί έξω και κατακτήσουν Χρυσές Μπάλες και Champions League.
Η Μασία, που από το 2011 βρίσκεται στο προπονητικό κέντρο «Τζουάν Γκάμπερ», έφερε τα πάνω κάτω και έσπειρε θαύματα τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον ο Γκάβι και ο Ανσού Φατί είναι τα σύμβολα της νέας εποχής. Για την ακρίβεια, είναι εδώ για να περιφρουρήσουν τη φήμη ενός από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά εργαστήρια στον πλανήτη που στηρίχθηκε στο όραμα και τις διδαχές του μύθου Γιόχαν Κρόιφ.
Τα παιδιά της Μασία έγιναν οι ήρωες της σύγχρονης ιστορίας της Μπαρτσελόνα και η μεγάλη φωτογραφία των τριών φιναλίστ της Χρυσής Μπάλας του 2010, των Μέσι, Τσάβι και Ινιέστα που καλύπτει τον τοίχο στα αριστερά της αίθουσας υποδοχής δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες.
Ο Μικέλ Πουτζ, δικηγόρος στο επάγγελμα και παράλληλα κάτοχος
διπλώματος προπονητή επιπέδου UEFA A, ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή στη Μασία τον Μάιο του 2021, μετά από την επιστροφή του Τζοάν Λαπόρτα στην προεδρία του κλαμπ. Την περίοδο 2003-10 εργάστηκε στην Μπαρτσελόνα ως παιδαγωγός στη Μασία και General Manager στις ακαδημίες των «μπλαουγκράνα». Πλέον επισημαίνει τη σημασία που έχει το κομμάτι της εκπαίδευσης των πιτσιρικάδων, έχοντας την αποστολή να στείλει παίκτες στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα.Η θέση του Διευθυντή στη Μασία είναι κάτι που εξιτάρει ή μπορεί να τσακίσει κάποιον από την πίεση και τις ευθύνες;
«Σε ό,τι με αφορά, είναι κάτι που με ενθουσιάζει πολύ! Όταν ήμουν πιτσιρικάς, το όνειρο μου δεν ήταν να γίνω Διευθυντής στη Μασία αλλά να παίξω μπάλα! Να μπω στη Μασία και να γίνω ποδοσφαιριστής! Φαίνεται όμως ότι το ταλέντο μου δεν ήταν αρκετό για να τα καταφέρω… Έπαιζα ποδόσφαιρο όλη τη ζωή μου, μεγάλωσα με μια μπάλα στα πόδια στην παιδική και την εφηβική ηλικία μου, αγαπώ αυτό το σπορ και παράλληλα, αγαπώ την Μπαρτσελόνα. Επομένως, η θέση του Διευθυντή με κάνει περήφανο, είναι χαρά και προνόμιο, είναι μια μεγάλη ευθύνη που προκαλεί τεράστια πίεση όμως σε κάθε περίπτωση, έχω την εμπειρία για να αντέξω και να ανταποκριθώ σωστά σε αυτή τη διαδικασία».
Τελικά τι είναι πιο δύσκολο… Το ότι έχετε να κάνετε με μικρά παιδιά που ονειρεύονται να γίνουν σαν τον Μέσι ή ότι πρέπει να βγάλετε παίκτες που θα παίξουν στην πρώτη ομάδα και θα πρέπει να νικήσουν τη Ρεάλ Μαδρίτης για να φέρουν τίτλους στο κλαμπ;
«Σίγουρα είναι πολύ καλό να κάνεις όνειρα και να πιστεύεις ότι μια μέρα θα γίνεις σαν τον Μέσι και τον Τσάβι. Παρ’ όλα αυτά, τα παιδιά στη Μασία γνωρίζουν εξ αρχής ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατον. Στο τέλος της ημέρας, τους περνάμε τη νοοτροπία ότι πρέπει να νοιάζονται μόνο για τη δική τους πρόοδο, να μην κάνουν συγκρίσεις ούτε καν με τους συνομήλικους τους! Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι κάποιο παιδί μπορεί να τα πηγαίνει καλά τώρα και κάποιο άλλο όχι όμως σε δυο-τρία χρόνια ενδέχεται να αντιστραφούν οι ρόλοι και να μιλάμε για νέα δεδομένα. Προσπαθούμε, λοιπόν να κάνουμε τον καθένα να επικεντρωθεί στη δική του ανάπτυξη και εξέλιξη, να κάνει καλά αυτά που εξαρτώνται από τον ίδιο και αν κάποια στιγμή του δοθεί η ευκαιρία να παίξει στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, να είναι καλά προετοιμασμένος. Όπως έκαναν προηγουμένως ο Ανσού (Φατί), ο Γκάβι και ο Μπάλντε. Αυτή είναι η διαδρομή. Δεν χρειάζεται να προσπαθείς να γίνεις ο Μέσι, ο Τσάβι και ο Γκάβι. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να είσαι ο εαυτός σου, παίρνοντας το ίδιο μονοπάτι που ακολούθησαν οι προκάτοχοί σου».
Οι Καταλανοί έχουν υπομονή; Η Μπαρτσελόνα δίνει χρόνο ώστε ένα παιδί της Μασία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του ή βιάζεται να ανεβάσει παίκτες στην πρώτη ομάδα;
«Ναι… Τουλάχιστον στον οργανισμό της Μπαρτσελόνα ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή με τους νεαρούς αθλητές. Αυτή είναι η κουλτούρα του κλαμπ και η ιστορία έχει αποδείξει ότι κάνουμε το σωστό. Υπό αυτό το πρίσμα, σκεφτείτε πόσοι παίκτες πέρασαν από τη Μασία και έπαιξαν στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μιλάμε συνολικά για 17 παίκτες που βρέθηκαν στο παρελθόν στη Μασία και αγωνίστηκαν στο Μουντιάλ του Κατάρ! Εργαζόμαστε βραχυπρόθεσμα, κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα και βλέποντας στο μέλλον. Είναι και αυτό μέρος της δουλειάς μας, να ευαισθητοποιήσουμε δηλαδή τις οικογένειες και τους εκπροσώπους των παικτών ότι τα πράγματα πρέπει να γίνονται με τον δικό μας τρόπο. Είναι αυτό που λέμε εδώ, χωρίς βιασύνη αλλά χωρίς σταματημό (σ.σ. Sin prisa pero sin pausa). Δεν βιαζόμαστε αλλά δεν επαναπαυόμαστε κιόλας. Γνωρίζουμε καλά ότι πρόκειται για μια μακρά διαδικασία και ότι πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα γιατί έχουμε δει τι συμβαίνει στην αντίθεση περίπτωση, όταν δηλαδή κάποιος θέλει να παρακάμψει κάποια στάδια της δουλειάς».
Περισσότερα Το Gazzetta ξεναγήθηκε στο πιο ξακουστό ποδοσφαιρικό εργαστήριο στον κόσμο και έμαθε τα μυστικά της Μασία από τους Διευθυντές της
https://draft.blogger.com/blog/post/edit/164200309558994963/6795275884445153283