ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Ο θρυλικός αγώνας των 250 χιλιομέτρων σε 6 ημέρες στην έρημο – Οσο ένας μαραθώνιος την ημέρα

Ενας αγώνας πέρα από κάθε όριο: Οι συμμετέχοντες έχουν να αναμετρηθούν με την απέραντη άμμο και την αφόρητη ζέστη, διανύοντας 250 χιλιόμετρα.

Αριθμοί: 162 χιλιάδες μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, 6 χιλιάδες αναλγητικά χάπια, 6,5 χιλιόμετρα χάνζαπλαστ, 19 χιλιάδες κομπρέσες… Στον επικό αγώνα Marathon des Sables που οργανώνεται κάθε Απρίλιο στο Μαρόκο, οι αριθμοί αφηγούνται ιστορίες που περιέχουν εξάντληση, υπομονή, επιμονή και απίστευτη γενναιότητα. Οι συμμετέχοντες καλύπτουν το ισοδύναμο έξι μαραθωνίων κατά τη διάρκεια έξι ημερών στην έρημο Σαχάρα, σε μια διοργάνωση που χαρακτηρίζεται ως ο «σκληρότερος αγώνας στη Γη».

Η ιστορία
Iδρυτής του αγώνα είναι ο Γάλλος Patrick Bauer, o oποίος το 1984, σε ηλικία 28 ετών, διέσχισε μια απόσταση 350 χιλιομέτρων σε ένα ακατοίκητο κομμάτι της ερήμου, χωρίς χωριά και οάσεις, μεταφέροντας στην πλάτη του ένα σακίδιο 35 κιλών που περιείχε όλα όσα χρειαζόταν για να επιβιώσει. Το δύσκολο, θαρραλέο ταξίδι του διήρκεσε δώδεκα ημέρες και, δύο χρόνια αργότερα, έγινε ο πρώτος αγώνας Marathon des Sables. Στην εκκίνηση στάθηκαν 23 πρωτοπόροι που δεν φαντάζονταν ποτέ ότι τα ίχνη τους θα σηματοδοτούσαν την έναρξη ενός θρυλικού γεγονότος. Σήμερα, ο ΜDS προσελκύει πάνω από 1.000 άτομα από όλο τον κόσμο, που ταξιδεύουν στο νότιο Μαρόκο για να συμμετέχουν σε μια πεζοπορία – άθλο στο άνυδρο, αφιλόξενο και συγκλονιστικό τοπίο της ερήμου.

Οι συνθήκες
Στην ιστοσελίδα του, το ΜDS προειδοποιεί: «Τα πόδια σου θα πρηστούν. Θα ανοίξουν. Θα αιμορραγήσουν». Η θερμοκρασία στην έρημο μπορεί να αγγίξει τους 50 βαθμούς Κελσίου -οι αγωνιζόμενοι πρέπει να αναμετρηθούν με τον καύσωνα, την αφυδάτωση, την υποθερμία και τα εγκαύματα. Το 2002 σημειώνεται μια αμμοθύελλα που διαρκεί όλη την εβδομάδα. Οι γιατροί επινοούν νέους τρόπους για να ξεπλένουν τα μάτια των δρομέων από την άμμο – παρ’ όλα αυτά υπάρχουν λίγες αποχωρήσεις καθώς ο άνεμος μειώνει σημαντικά τη θερμοκρασία. Και το 2016, ένας ξηρός άνεμος σε συνδυασμό με πολύ υψηλά επίπεδα υγρασίας προκαλούν ζημιά στο σώμα των δρομέων – παρά την πρόσθετη προμήθεια νερού, συνολικά εγκαταλείπουν τον αγώνα 146 άτομα και οι διοργανωτές αποφασίζουν να συντομεύσουν κατά δέκα χιλιόμετρα το μακρύτερο σκέλος της διαδρομής.

Ο αγώνας
Την πρώτη ημέρα, οι αθλητές φτάνουν στο Μαρόκο και μεταφέρονται στο bivouac, την κατασκήνωση του αγώνα. Ο αγώνας διεξάγεται από την 3η έως την 8η ημέρα -οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να κουβαλούν ένα σακίδιο με τρόφιμα και εξοπλισμό ύπνου. Η πιο δύσκολη μέρα είναι η τέταρτη  -οι αθλητές πρέπει να διανύσουν πάνω από 80 χιλιόμετρα. Την 9η ημέρα διοργανώνεται ένας χρονομετρημένος αγώνας αλληλεγγύης ενώ την 10η μέρα, οι συμμετέχοντες έχουν ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους για να περιηγηθούν στο Quarzazate, την ιστορική οχυρωμένη πολιτεία που βρίσκεται σε ένα οροπέδιο του Ατλαντα και αποκαλείται «πόρτα της ερήμου». Από τους συμμετέχοντες, το 30% είναι Γάλλοι και οι υπόλοιποι προέρχονται από διάφορες χώρες. Το 20% των αγωνιζόμενων είναι γυναίκες. Οι περισσότεροι αθλητές συνδυάζουν τρέξιμο και πεζοπορία -η ταχύτητα τους κυμαίνεται από 3χλμ/ώρα έως 14χλμ/ώρα. Το μεγαλύτερο σε ηλικία άτομο που έχει λάβει μέρος είναι 83 ετών. Το 2019, ένας χαμένος σκύλος που ονομαζόταν Diggedy συμμετείχε στον αγώνα, έλαβε μετάλλιο για τον τερματισμό και στη συνέχεια βρήκε τον ιδιοκτήτη του. Ιατρικά πληρώματα, αεροπλάνα, ελικόπτερα, 4Χ4, ATV και καμήλες βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ 450 άτομα βοηθούν τη διεξαγωγή του αγώνα. Ο νικητής λαμβάνει έπαθλο 5.000 ευρώ.


Η προστασία του περιβάλλοντος
Ο οργανισμός Atlantide διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και οι κανόνες είναι πολύ αυστηροί. Από το τρίτο MDS, όλα τα μπουκάλια νερού αριθμούνται, έτσι ώστε όποιος πετάξει ένα μπουκάλι στη διαδρομή, επιβαρύνεται με ποινή. Δύο εταιρείες αναλαμβάνουν τον καθαρισμό των bivouac -η μία συγκεντρώνει τα απορρίμματα, η άλλη τα καταστρέφει σε έναν ειδικά σχεδιασμένο αποτεφρωτήρα αυτόματης καύσης που ζυγίζει 8,5 τόνους και εκτός από οργανική ύλη, καίει πλαστικό και ελαφρύ μέταλλο. Η διοργάνωση φροντίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια, όπως να προμηθεύει τους καπνιστές με τασάκια τσέπης. Το καραβάνι χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται για τον φωτισμό και την φόρτιση φορητών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων. Ως αποτέλεσμα, ο αγώνας έχει ελάχιστο αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, ενώ το αποτύπωμα άνθρακα υπολογίζεται και στη συνέχεια αντισταθμίζεται.

O 37oς Μarathon des Sables θα διεξαχθεί από τις 21 Απριλίου έως την 1η Μαΐου 2023.

Credits: marathondessables.com/en – Instagram:@marathondesables – Getty Images / Ideal Image