Το μόνο που μένει για την Πρόεδρο σε σχέση με τον Μητσοτάκη, είναι να διαδραματίσει σωστά το ρόλο της ως ρυθμίστρια του Πολιτεύματος.
Η αντιμετώπιση της αρχηγού του Ελληνικού Κράτους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κινήθηκε εξ αρχής στα όρια της απαξίωσης, αν όχι και της περιφρόνησης.
Επειδή αυτός πρότεινε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την αντιμετώπιζε ως προέκταση της κυβέρνησής του.
Ποτέ δεν την ενημέρωσε επί της ουσίας, αλλά αντίθετα έθεσε περιορισμούς στη λειτουργία της απαγορεύοντας στην πραγματικότητα τις δημόσιες συναντήσεις της, για να ασκήσει τα καθήκοντά της.
Είναι η Πρόεδρος με σχεδόν μηδενική διεθνή δραστηριότητα. Εκανε τα λιγότερα ταξίδια στο εξωτερικό και τις λιγότερες προσκλήσεις ομολόγων της στην Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός, δεν ζήτησε ούτε μια φορά από την Σακελλαροπούλου να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, επειδή δεν την εμπιστευόταν ότι μπορούσε να τη διευθύνει- και για να μην της δώσει ρόλο.
Υπάρχουν πολλά περιστατικά υποτιμητικής συμπεριφοράς. Ακόμη και κατά την αποχώρησή τους από την τελετή εορτασμού της τελευταίας Εθνικής Επετείου στη Μητρόπολη, έσπευσε να αναχωρήσει πρώτος, παραβιάζοντας βάναυσα το Πρωτόκολλο.
Σε καμία διεθνή συνάντηση ιδιαίτερης σημασίας δεν της επιτράπηκε να μετέχει, ή να διοργανώσει η ίδια. Όπως έκαναν οι προκάτοχοί της, που είχαν επιβάλει το σεβασμό τους από τον επικεφαλής της Εκτελεστικής Εξουσίας.
Ο Μητσοτάκης έκλεισε το πολιτειακό κύκλωμα γύρω από τον εαυτό του και την άφησε απέξω. Η ίδια υποτάχθηκε αδιαμαρτύρητα και έμεινε στη σκιά του .
Ούτε στην έσχατη προσβολή της παρακολούθησης του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων – των οποίων η ίδια είναι Αρχηγός - δεν αντέδρασε.
Ηταν ένα είδος θεσμικής κακοποίησης και η ίδια το αποδέχθηκε, συμπεριφερόμενη ως μικρομεσαίος παράγων του κυβερνητικού συστήματος και όχι ως κορυφαία του Πολιτεύματος.
Η τελευταία προσβολή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή του για να την ζητήσει τάχα τη διάλυση της Βουλής- κατά το άρθρο 41 του Καταστατικοί Χάρτη.
Μόνο που τόσο το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου , όσο και την ακριβή ημερομηνία των εκλογών , τα είχε ανακοινώσει ήδη σε επίσημη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.
Η πρόεδρος μπήκε στην εικόνα ως κομπάρσος.
Για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου η περίοδο του εξευτελισμού της τελειώνει. Ο Μητσοτάκης στην πραγματικότητα με αυτή την επίσκεψη στο προεδρικό Μέγαρο την αποχαιρέτησε για πάντα.
Ο επόμενος Πρωθυπουργός θα έχει άλλο όνομα και άλλη ποιότητά θεσμικής συμπεριφοράς. Θα πολιτεύεται με ήθος και πολιτειακή ευπρέπεια απέναντι στον εγγυητή της Συνταγματικής τάξης
Το μόνο που μένει για την Πρόεδρο σε σχέση με τον Μητσοτάκη, είναι να διαδραματίσει σωστά το ρόλο της ως ρυθμίστρια του Πολιτεύματος. Κατά το Σύνταγμα και το παράδειγμα όσων βρέθηκαν στη θέση της, μετά από εκλογές που δεν έδωσαν κυβέρνηση.
Επειδή είναι βέβαιο ότι και εκεί ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να την «καπελώσει» , ας ελπίσουμε ότι δεν θα δεχθεί άλλη προσβολή.