Έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2019 αρχικά και επικαιροποιήθηκε το 2023 καταλήγει σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για ένα δυστοπικό μέλλον: έως το 2030 δεν θα μας επιτρέπεται να τρώμε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα, θα περιοριζόμαστε σε τρία κομμάτια νέων ρούχων ετησίως και μία πτήση με αεροπλάνο κάθε τρία χρόνια.
Και αυτή η πραγματικότητα θα γίνει πράξη πρωτίστως σε χώρες που «καταναλώνουν περισσότερο». Η έκθεση «The Future of Urban Consumption in a 1,5°C World» που δημοσιεύθηκε το 2019, θέτει στόχους, ώστε οι πόλεις να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015.
Οι στόχοι της έκθεσης
Αυτό που στοχεύει να κάνει αυτή η έκθεση είναι να ποσοτικοποιήσει και στη συνέχεια να προτείνει τρόπους για τους «ηγέτες» των πόλεων να μειώσουν τις εκπομπές που βασίζονται στην κατανάλωση. Με άλλα λόγια, μειώστε αυτό που καταναλώνουμε όλοι μας, είτε είναι φαγητό, ρούχα ή ταξίδια κ.λπ.
Το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσει ο περιορισμός της κατανάλωσης, ανέφερε ένα δελτίο τύπου, είναι αυτό που καταναλώνουν περισσότερο και «οι εκπομπές με βάση την κατανάλωση πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% έως το 2030».
Η έκθεση περιγράφει έξι τομείς όπου οι πόλεις του κόσμου μπορούν να λάβουν «ταχεία δράση για την αντιμετώπιση των εκπομπών που βασίζονται στην κατανάλωση»:
- τρόφιμα,
- κατασκευές,
- ένδυση,
- οχήματα,
- αερομεταφορές και,
- ηλεκτρονικά είδη.
Το μέλλον της αστικής κατανάλωσης σε έναν κόσμο 1,5°C δημιουργήθηκε και συν-παραδόθηκε από τους C40, Arup και το Πανεπιστήμιο του Leeds με χρηματοδότηση από το Arup, το Πανεπιστήμιο του Leeds και το Citi Foundation. Ισχυρίζεται ότι είναι ανάλυση και όχι σχέδιο, αλλά ο τόνος της έκθεσης, από την αρχή, μοιάζει με σχέδιο.
Ο πρόλογος ανέφερε:
«Η έκθεση καταδεικνύει ότι οι δήμαρχοι έχουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο και ευκαιρία να βοηθήσουν στην αποφυγή κλιματικής έκτακτης ανάγκης από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως…
Ενώ η ανάλυση εξετάζει μεγάλα παγκόσμια ερωτήματα, σκοπός της είναι να εμπνεύσει πρακτική δράση… οι μέσες εκπομπές με βάση την κατανάλωση στις πόλεις C40 πρέπει να μειωθούν στο μισό τα επόμενα 10 χρόνια. Στις πλουσιότερες και υψηλότερης κατανάλωσης πόλεις μας, αυτό σημαίνει μείωση κατά δύο τρίτα ή περισσότερο έως το 2030», όπως επισημαίνει ο Mark Watts, Εκτελεστικός Διευθυντής της C40
«Είναι πλέον σαφές ότι η δράση για τη μείωση της κατανάλωσης θα είναι απαραίτητη ως μέρος της παγκόσμιας προσπάθειας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής… Οι ενέργειες που αναφέρονται στην έκθεση είναι προκλητικές και θα είναι αντιμέτωπες για πολλούς, αλλά πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητες…
Δήμαρχοι πόλεων μπορεί να δημιουργήσουν ένα όραμα και να συγκαλέσουν τους φορείς για να επιφέρουν τις αλλαγές που περιγράφουμε… Η εργασία που αναφέρεται εδώ επιβάλλει την εστίαση στο πώς θα μπορούσε να είναι ένα βιώσιμο αστικό μέλλον και μας βοηθά να εξετάσουμε ποιες πολιτικές, κανονισμούς, κίνητρα και αλλαγές συμπεριφοράς θα είναι απαραίτητες για τη μετάβαση σε έναν κόσμο μηδενικού άνθρακα». – Gregory Hodkinson, πρώην πρόεδρος της Arup.
Το μέλλον της αστικής κατανάλωσης σε έναν κόσμο 1,5°C, 2019
Το C40 είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο δημάρχων που αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας. Περιλαμβάνει σχεδόν 100 πόλεις συν 1.143 πόλεις και τοπικές κυβερνήσεις που έχουν ενταχθεί στο «Cities Race to Zero» του C40.
Οι πόλεις που εγγράφονται στο «Cities Race to Zero» δεσμεύονται, μεταξύ άλλων, να διατηρήσουν την παγκόσμια θέρμανση κάτω από τον στόχο του 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού.
Χωρίς να διαβάσετε τις πολυάριθμες εκθέσεις και τις συστάσεις που απευθύνονται στους υπογράφοντες του «Cities Race to Zero», δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί εάν οι ενέργειες που ορίζονται στο The Future of Urban Consumption σε μια παγκόσμια έκθεση 1,5°C περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στο σχέδιο δράσης.
Γιατί έχει σημασία; Διότι αν είναι, δεν είναι μόνο οι 100 περίπου πόλεις C40 αλλά περισσότερες από 1.000 πόλεις που δεσμεύονται για τις μειώσεις της έκθεσης στις εκπομπές ρύπων που βασίζονται στους καταναλωτές. Επιπλέον, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το δίκτυο της Arup διαπράττει το ίδιο.
Η Arup λειτουργεί ως ένα παγκόσμιο δίκτυο «ειδικών» και υπερηφανεύεται ότι «διαμορφώνει τις πόλεις με χίλιους τρόπους». Διαθέτει περισσότερα από 17.000 μέλη και γραφεία σε 46 από τις 97 πόλεις που αποτελούν το παγκόσμιο δίκτυο του C40. Οι C40 και Arup συνεργάζονται από το 2009 και έχουν συνεργαστεί σε δυστοπικές εκδόσεις όπως το Deadline 2020, το Green and Thriving Neighbourhoods, καθώς και έναν οδηγό για τη δημιουργία γειτονιών net-zero.
Τι λέει η έκθεση του 2019 στην οποία η Arup έχει επενδύσει τόσο πολύ;
Μερικά highlights παρατίθενται. Ξεκινώντας από τη σελίδα 66, η έκθεση συνοψίζει τι ελπίζουν να μας επιβάλουν παρακάτω υπάρχουν εικόνες των «φιλοδοξιών» τους που δεν χρειάζονται περαιτέρω σχολιασμό, παρά μόνο να πούμε ότι όλα αυτά τα σχέδια γίνονται και συμφωνούνται εκτός δημοκρατικής διαδικασίας και με κλασικό δικτατορικό τρόπο με ψευδή προσχήματα.
Ωστόσο εγείρεται το ερώτημα ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι μπορούν να παρακάμψουν αυταρχικά τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να αφαιρέσουν αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα καταστρέφοντας ταυτόχρονα την ευημερία, τα μέσα διαβίωσης, τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας;
Μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε την πλήρη έκθεση ΕΔΩ.