Αν είστε λάτρης του ποδοσφαίρου για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2023 είναι μεγάλη υπόθεση για εσάς και πιθανότατα θα μπορούσατε να είχατε γράψει αυτό το άρθρο μόνοι σας. Εάν είστε ακόμα αρκετά νέος στο ποδόσφαιρο - η εθνική ομάδα γυναικών των ΗΠΑ έχει φέρει πολλούς νέους θαυμαστές τα τελευταία χρόνια - είναι καλή στιγμή να ανανεώσετε τις γνώσεις σας, ξεκινώντας από το πώς λειτουργεί το σκορ.
Για κάποιους, ο τρόπος με τον οποίο ένα παιχνίδι (ακόμα και σε ένα διεθνές τουρνουά) μπορεί να καταλήξει σε ισοπαλία είναι μια από τις ιδιορρυθμίες του ποδοσφαίρου — δεν χρειάζεται κάποιος να κερδίσει; Όχι πάντα, αλλά οι κανόνες μπορεί να διαφέρουν λίγο, ανάλογα με το πόσο μακριά είναι στο τουρνουά και ποιο τουρνουά παίζεται. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το εάν οι αγώνες ποδοσφαίρου μπορούν να τελειώσουν ισόπαλοι, ακόμη και στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Μπορούν τα παιχνίδια ποδοσφαίρου να τελειώσουν με ισοπαλία;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας αγώνας ποδοσφαίρου μπορεί να τελειώσει με ισοπαλία. Εάν το παιχνίδι φτάσει στο τέλος του κανονικού παιχνιδιού (συμπεριλαμβανομένου τυχόν επιπλέον χρόνου που ο διαιτητής προσθέτει για να αντισταθμίσει τις παύσεις στο παιχνίδι λόγω τραυματισμών, για παράδειγμα) και το σκορ είναι ισόπαλο, το παιχνίδι απλώς τελειώνει.
Συνήθως υπάρχει ένα σύστημα βαθμών και κατάταξης και σε κάθε ομάδα δίνεται ένας ορισμένος αριθμός πόντων για νίκες ή ισοπαλίες, με τη διαφορά τερμάτων και τα γκολ που σημειώνονται να λειτουργούν ως τάι μπρέικ στην κατάταξη. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει όταν πρόκειται για ένα τουρνουά όπου μία ομάδα πρέπει να τα κερδίσει όλα.
Πώς λειτουργούν οι δεσμοί στο ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου;
Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το πρώτο στάδιο των αγώνων είναι η φάση των ομίλων, όταν οι ομάδες παίζουν για να συγκεντρώσουν βαθμούς και όπου επιτρέπονται οι ισοπαλίες. Οι ομάδες χωρίζονται εκ των προτέρων σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων και οι ομάδες παίζουν η μία με την άλλη σε στυλ στρογγυλής διαδρομής μέσα σε κάθε ομάδα, έτσι ώστε να συμβαίνει κάθε πιθανή αντιστοιχία μεταξύ των μελών μιας συγκεκριμένης ομάδας. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της FIFA , οι ομάδες θα λαμβάνουν βαθμούς για το αποτέλεσμα κάθε αγώνα: τρεις βαθμούς για τη νίκη, έναν για την ισοπαλία και μηδέν για την ήττα.
Από εκεί αθροίζονται οι βαθμοί και οι δύο πρώτες ομάδες σε κάθε έναν από τους οκτώ ομίλους προκρίνονται στους «16». Οι ομάδες κατανέμονται στους αντιπάλους τους σύμφωνα με μια συγκεκριμένη, προκαθορισμένη φόρμουλα στους κανόνες της FIFA (δηλαδή, ο νικητής από τον Όμιλο Α θα ανατεθεί να παίξει με τον δεύτερο από τον Όμιλο Γ κ.ο.κ.). Σε αυτό το σημείο ξεκινούν τα στάδια «νοκ άουτ», όπου μια μόνο ήττα απομακρύνει μια ομάδα από τον αγώνα. Επειδή μια ομάδα πρέπει να κερδίσει για να προχωρήσει στο τουρνουά, οι ομάδες θα προσπαθήσουν να σπάσουν την ισοπαλία παίζοντας δύο επιπλέον περιόδους των 15 λεπτών η καθεμία, με ένα διάλειμμα πέντε λεπτών πριν από την παράταση και ένα λεπτό για "διάλειμμα για ποτά". "Μεταξύ των περιόδων.
Τι θα συμβεί, λοιπόν, αν υπάρχει ακόμα ισοπαλία μετά από αυτά τα 30 λεπτά; Τότε είναι που ο αγώνας περνά στη φάση των πέναλτι, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (IFAB). Πέντε παίκτες από κάθε πλευρά επιλέγονται για να εκτελέσουν σουτ από το σημείο του πέναλτι. Μόλις κάθε παίκτης κάνει ένα σουτ (ή μόλις μια ομάδα σκοράρει αρκετά γκολ ώστε να είναι μαθηματικά αδύνατο για τους αντιπάλους της να τα ισοφαρίσουν ή να τα σκοράρουν), η ομάδα με τα περισσότερα γκολ κερδίζει. Εάν και οι δύο ομάδες σκοράρουν τον ίδιο αριθμό τερμάτων στο τέλος αυτού του πρώτου σετ, οι ομάδες θα συνεχίσουν να χτυπούν από ένα σουτ η καθεμία μέχρι να τελειώσει η ισοπαλία - αυτό είναι γνωστό ως "ξαφνικός θάνατος".
Πώς λειτουργούν οι δεσμοί στο ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων;
Τα Ολυμπιακά τουρνουά χειρίζονται τις ισοπαλίες σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που κάνει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπως και το Παγκόσμιο Κύπελλο, ξεκινούν με τη φάση των ομίλων, όπου οι ομάδες — χωρισμένες προηγουμένως σε τρεις ομίλους των τεσσάρων ομάδων στο γυναικείο τουρνουά και τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων στο ανδρικό — παίζουν μεταξύ τους. Κάθε ομάδα παίρνει τρεις βαθμούς για μια νίκη και μηδέν για μια ήττα, αλλά αν ισοφαρίσει, κάθε ομάδα παίρνει έναν βαθμό.
Μόλις γίνει κάθε αγώνας, οι βαθμοί καταμετρώνται και οι δύο πρώτες ομάδες σε κάθε όμιλο προκρίνονται στην προημιτελική φάση, μαζί με, από την πλευρά των γυναικών, τις δύο πρώτες τρίτες θέσεις. Εάν δύο ή περισσότερες ομάδες έχουν τον ίδιο αριθμό πόντων όταν τελειώνει η φάση των ομίλων, υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από ελαφρώς περίπλοκα κριτήρια για να ξεφύγει το αδιέξοδο — συμπεριλαμβανομένης της διαφοράς τερμάτων.
Μετά το τέλος της φάσης των ομίλων, όπως και με το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι ισοπαλίες στο τέλος του κανονικού χρόνου θα υπάρξουν δύο επιπλέον περίοδοι 15 λεπτών. Στο τέλος αυτών των δύο περιόδων, η ομάδα με το υψηλότερο σκορ κερδίζει ή ένα πέναλτι καθορίζει τον νικητή. Μόλις μια ομάδα χάσει, είναι εκτός τουρνουά, με μόνη εξαίρεση τους ημιτελικούς. οι ηττημένοι των δύο ημιτελικών αγώνων πάνε αντιμέτωποι για να καθορίσουν την τρίτη θέση.
Οι γραβάτες δεν κάνουν τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια βαρετά;
Καθόλου! Τα παιχνίδια ποδοσφαίρου που τελειώνουν με ισοπαλία είναι συχνά το ίδιο τεταμένα και ανταγωνιστικά με αυτά που δεν έχουν. Το ίδιο το γεγονός ότι τελειώνουν με ισοπαλία συχνά σημαίνει ότι οι ομάδες είναι ασυνήθιστα ταιριασμένες και παίζουν εξαιρετικά τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα, παρά μια σαφή ανισορροπία ταλέντου ή δύναμης.
Ένας από τους πιο έντονους αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου στην πρόσφατη ιστορία έληξε ουσιαστικά με ισοπαλία. Πίσω στο 2018, οι ανδρικές ομάδες από την Πορτογαλία και την Ισπανία αντιμετώπισαν έναν αγώνα στην αρχή του γύρου που τελικά έληξε σε ισόπαλο 3-3, αλλά χαιρετίστηκε ως ένας από τους καλύτερους αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αν υπάρχουν ισοπαλίες στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, ελπίζουμε να είναι εξίσου συναρπαστικές!