ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή αλλά η ανικανότητα στην διαχείριση κρίσεων – Ο ενάρετος κύκλος της ηλιθιότητας ξεκινάει

Δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή αλλά η ανικανότητα στην διαχείριση κρίσεων – Ο ενάρετος κύκλος της ηλιθιότητας ξεκινάει 
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η Ελλάδα δέχθηκε ισχυρά σοκ, η κυβέρνηση αποποιήθηκε ευθύνες και αναζήτησε διέξοδο στην κλιματική αλλαγή, ένα κατασκευασμένο ψευδεπίγραφο επιχείρημα για να δικαιολογήσει την ανικανότητα

Στην Θεσσαλία καταστράφηκε το 25% της εθνικής αγροτικής παραγωγής. Ο Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός έταξε αποζημιώσεις, από αυτές που είχε υποσχεθεί πριν δύο χρόνια και ακόμη οι περισσότεροι πολίτες τις περιμένουν.

Τα αντιπλημμυρικά έργα απουσίαζαν, ο μηχανισμός της περιφέρειας ανύπαρκτος ο κρατικός μηχανισμός απροετοίμαστος. Προφανώς ξέρουμε όλοι τον υπαίτιο της νέας ελληνικής τραγωδίας, η κλιματική αλλαγή.

Ότι έχουν ξανασημειωθεί ανά τους αιώνες πλημμύρες αλλά τότε η φύση είχε προνοήσει, ο άνθρωπος όμως με τις συνεχείς παρεμβάσεις του έκλεισε τις διόδους διαφυγής και τα αποτελέσματα είναι οι καταστροφές.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η ανικανότητα των κρατών και εδώ στην Ελλάδα η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού και η ανικανότητα της κυβέρνησης στην διαχείριση κρίσεων.

Η Ελλάδα ξανά καταστράφηκε από τις πυρκαγιές, δάση μεγάλης οικολογικής αξίας καταστράφηκαν. Μας είπαν πάλι ψευδώς ότι ευθύνεται η κλιματική αλλαγή όταν οι 7 στις 10 πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα άρρωστων πυρομανών.

Η Ελλάδα καταστρέφεται αλλά ποτέ δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, ποτέ δεν ευθύνεται το επιτελικό κράτος αλλά όλοι οι άλλοι.

Όταν συγκρούστηκαν τα τρένα και θρηνήσαμε νεκρούς στα Τέμπη ευθυνόταν ο σταθμάρχης… ο εύκολος στόχος αλλά αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα παραμένει τριτοκοσμική στην διαχείριση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η Ελλάδα δέχθηκε ισχυρά σοκ, η κυβέρνηση αποποιήθηκε ευθύνες και αναζήτησε διέξοδο στην κλιματική αλλαγή, ένα κατασκευασμένο ψευδεπίγραφο επιχείρημα για να δικαιολογήσει την ανικανότητα.

Ο ενάρετος κύκλος της ηλιθιότητας ξεκινάει

Όμως η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, τι και εάν κάηκαν σχεδόν όλα τα δάση της χώρας έχουμε επενδυτική βαθμίδα.

Τι και εάν καταστράφηκε το 25% της αγροτικής παραγωγής, έχουμε επενδυτική βαθμίδα. Ο ενάρετος κύκλος της ηλιθιότητας ξεκινάει. Θα πουν ορισμένοι ότι από η Ελλάδα ανέκτησε από το 2017 έως το 2023 δηλαδή μέσα σε 6 χρόνια 9 βαθμίδες στην κλίμακα αξιολόγησης των επενδυτικών οίκων.

Όμως η αξιολόγηση των οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης έχουν καταστεί παρωχημένοι άπαξ και η ΕΚΤ ακύρωσε την αξία των αξιολογήσεων τους με την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η επενδυτική βαθμίδα έχει περισσότερη επικοινωνιακή αξία και λιγότερο πρακτική και αφορά τα 85 δισεκ. του ελληνικού χρέους από τα οποία τα 40 δισεκ. τα κατέχει η ΕΚΤ. Το συνολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδος μαζί με τον ενδοκυβερνητικό δανεισμό είναι 404,6 δισεκ. ευρώ.

Ξεκινάει ο ενάρετος κύκλος στην οικονομία αλλά πρέπει να αναλυθεί τι σημαίνει ενάρετος….

  • Σημαίνει ότι πουλάμε τις τράπεζες με ζημία 50 δισεκ.
  • Σημαίνει ότι δίνουμε την Αττική Οδό σε εταιρία που δεν μπορεί να πληρώσει το τίμημα που προσέφερε.
  • Σημαίνει ότι δίνουμε ευκαιρίες σε 418 εταιρίες να καρπωθούν τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης και αποκλείουμε τις υπόλοιπες 700.000 από την χρηματοδότηση
  • Σημαίνει ότι ενώ οι τράπεζες έχουν ανακάμψει… η πιστωτική επέκταση έχει μετατραπεί σε πιστωτική στασιμότητα.

Η ψύχωση της επενδυτικής βαθμίδας

Ο όρος «επενδυτική βαθμίδα» έχει αρχίζει να ακούγεται στη ζωή μας περισσότερο και από τη λέξη «μνημόνιο».

Τί σημαίνει στην θεωρία «επενδυτική βαθμίδα»;

Η αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας που, σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης, καθιστά τη χώρα αξιόπιστη να ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή των ομολόγων που έχει εκδώσει.

Σύμφωνα με ποιους οίκους; Αυτούς που μοίραζαν τα «Άλφα» σαν ζεστά καρβέλια από το 2000 και μετά για κάθε είδους παράλογο χρηματοπιστωτικό παράγωγο που σκεφτόταν ο κάθε γιάπης, προετοιμάζοντας το έδαφος για την κρίση του 2008 που κατέστρεψε την παγκόσμια οικονομία και στέρησε σε εκατομμύρια ανθρώπους τα σπίτια και τις δουλειές τους.

Τί σημαίνει λοιπόν στην πραγματικότητα, για εμάς τους πολίτες, «επενδυτική βαθμίδα»;
ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

Ένας χαρτογιακάς σε ένα γραφείο της Νέας Υόρκης (ή στο Τορόντο, στη συγκεκριμένη περίπτωση), ο οποίος σε αυτό το τρελό οικονομικό σύστημα που ζούμε, έχει την εξουσία να ανεβοκατεβάζει έμμεσα το κόστος δανεισμού για ολόκληρα κράτη.

Ωστόσο σε αυτή τη φάση θα πεταχτεί κάποιος φίλος της κυβέρνησης και θα πει «τουλάχιστον τώρα δανειζόμαστε φθηνότερα». Καταρχάς, το ζήτημα είναι να μη δανείζεσαι καν ως χώρα. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να καυχιόμαστε. Αν όμως πρέπει να δανειστείς οπωσδήποτε, έχε στο νου σου ότι με 4% απόδοση δεν δανείζεσαι φθηνά. Φθηνά δανειζόμασταν με απόδοση σχεδόν 0,6% στο 10ετές, στα τέλη του 2020.

Για ποιον λόγο ακούγεται τότε τόσο συχνά η επενδυτική βαθμίδα τους τελευταίους μήνες;

Για να νομίζουμε εμείς οι απλοί άνθρωποι, οι «αμόρφωτοι», ότι αυτό το σάπιο καράβι γεμάτο χρέη, αποδιοργάνωση, αδικία, διαφθορά, δεν βουλιάζει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σεβάστηκε τον πόνο των ανθρώπων που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται από έναν «Daniel».

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, μετά το «ανθρώπινο λάθος» που είχε δηλώσει για τα Τέμπη, η επίκληση της φούσκας που λέγεται «επενδυτική βαθμίδα» (πριν φύγει για νέα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ), ήταν η δεύτερη χειρότερη δήλωση του πρωθυπουργού από τη στιγμή που έκατσε στην καρέκλα της εξουσίας.