Συγκεκριμένα, τα από του στόματος χορηγούμενα χάπια γεννητικού ελέγχου, επίσης γνωστά ως αντισυλληπτικά χάπια, χρησιμοποιούνται ευρέως και έχουν σημαντική επίδραση στα επίπεδα ορμονών του σώματος. Παρά τη διαδεδομένη χρήση τους, η επίδρασή τους στη σεξουαλική λειτουργία παραμένει ασαφής.
Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την κολπική λίπανση, την ροή αίματος στον κόλπο και τη δομή των ιστών του κόλπου. Οι συγγραφείς μιας νέας μελέτης επιδίωξαν να διευρύνουν αυτά τα δεδομένα εξετάζοντας δύο διαφορετικούς τύπους αντισυλληπτικών χαπιών και τις επιδράσεις τους στη σεξουαλική διέγερση, την υγεία του κόλπου και τη γυναικεία διαταραχή της σεξουαλικής διέγερσης.
Συμμετείχαν συνολικά 130 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας από 18 έως 35 ετών σε αυτήν τη μελέτη. Από τις 130 συμμετέχουσες, 59 γυναίκες είχαν φυσιολογικό κύκλο, οπότε αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Πενήντα γυναίκες λάμβαναν ανδρογονικά αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία έχουν ελαφρώς αυξημένη επίδραση στα επίπεδα ανδρογόνων, όπως η τεστοστερόνη, στον οργανισμό. Οι υπόλοιπες 21 γυναίκες λάμβαναν αντιανδρογονικά αντισυλληπτικά φάρμακα, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα ανδρογόνων στον οργανισμό.
Οι ερευνητές διερεύνησαν τις επιδράσεις που μπορούν να έχουν τα διάφορα είδη των αντισυλληπτικών στην σεξουαλική διέγερση των γυναικείων γεννητικών οργάνων χρησιμοποιώντας τα εξής εργαλεία: φωτοπληθυσμογραφία του κόλπου για την αξιολόγηση της ροής αίματος στον κόλπο, ταινίες Schirmer Tear Test για τον εντοπισμό αλλαγών στη λίπανση του κόλπου και ένα ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης 5 σημείων για την υγεία των ιστών του κόλπου.
Για τη μελέτη, οι συμμετέχουσες έφτασαν σε ένα εργαστήριο, απάντησαν σε μια σύντομη συνέντευξη σχετικά με τη σεξουαλική διέγερσή τους και έλαβαν οδηγίες για το πώς να ολοκληρώσουν τη μέτρηση της λίπανσης του κόλπου, να τοποθετήσουν τον φωτοπληθυσμογράφο του κόλπου και να συνδέσουν τα ηλεκτρόδια παρακολούθησης του καρδιακού σφυγμού.
Στην συνέχεια, οι συμμετέχουσες παρακολούθησαν δύο ερωτικές ταινίες ενώ οι αντιδράσεις της σεξουαλικής διέγερσης τους μετρήθηκαν, με ένα σύντομο διάλειμμα ανάμεσα στις ταινίες. Μετά από όλα τα τεστ, οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία.
Τελικά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα διάφορα είδη των αντισυλληπτικών χαπιών επηρεάζουν τη σεξουαλική διέγερση και την υγεία του κόλπου των γυναικών με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που παίρνουν χάπια γεννητικού ελέγχου με αντιανδρογονικές προγεστίνες έχουν χαμηλότερα επίπεδα ροής αίματος και λίπανσης στον κόλπο σε σύγκριση με αυτές που λαμβάνουν ανδρογονικά χάπια ή καθόλου αντισυλληπτικά.
(Οι γυναίκες που παίρνουν ανδρογονικά χάπια έδειξαν αποτελέσματα σεξουαλικής διέγερσης ανάμεσα σε εκείνες που παίρνουν αντιανδρογονικά χάπια και εκείνες που δεν παίρνουν καθόλου αντισυλληπτικά.)
Επιπλέον, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες που παίρνουν χάπια γεννητικού ελέγχου, ιδίως αντιανδρογονικά, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν γυναικεία διαταραχή της σεξουαλικής διέγερσης. Αυτό το εύρημα μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία λόγω χαμηλών επιπέδων ανδρογόνων στον οργανισμό.
Παρόλο που τα χάπια γεννητικού ελέγχου είναι πολύ αποτελεσματικά για την πρόληψη της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αυτά τα ευρήματα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τις ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο προβλημάτων σεξουαλικής διέγερσης, καθώς τα αντισυλληπτικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν αυτήν την πτυχή της σεξουαλικής λειτουργίας.