ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Ο Μητσοτάκης συμφώνησε να παίρνει μετανάστες από τη Γερμανία και να τους δίνει άσυλο και δουλειά

 Στεκόμενος στο πλευρό του Όλαφ Σολτς βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βερολίνο, δηλώνοντας πως «έχουμε μεγάλη ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό» απέναντι στα… παράπονα που του έκανε ο Γερμανός καγκελάριος για τις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές από την Ελλάδα στη Γερμανία.

Την τακτική της «διπλής γλώσσας», που άλλη είναι όταν απευθύνεται στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό, ακολούθησε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο αναφορικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπου εμφανίστηκε με το «φιλελεύθερο» προσωπείο του.

«Το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ κρατών-μελών», πρόσθεσε.

Ο Μητσοτάκης τόνισε πως έχει συζητήσει με τον Ολαφ Σολτς την επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων δευτερογενών ροών που χρήζουν κοινής προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.

«Χρειαζόμαστε ένα δυναμικό σχέδιο με διπλή κατεύθυνση, αφενός την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων και αφετέρου τη διαχείριση των νόμιμων ροών», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τα άκουσε» από τον Όλαφ Σολτς για τις «δευτερογενείς ροές» μεταναστών από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, δηλώνοντας την πρόθεση της χώρας μας να κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα, επειδή «έχουμε μεγάλη ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό». Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «οι δευτερογενείς ροές δημιουργούν πρόβλημα στη Γερμανία και πρέπει να λυθούν», δεσμευόμενος για τη χορήγηση ασύλου σε όσους «θέλουμε να μείνει στην Ελλάδα».

Παράλληλα, έθεσε θέμα αύξησης της χρηματοδότησης προς την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, δίνοντας και πάλι έμφαση στον φράχτη του Έβρου. Προέβλεψε δε πως εξαιτίας της αναταραχής στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα και άλλες χώρες αναμένεται να αντιμετωπίσουν «νέες πιέσεις στα σύνορά με νέες ροές προσφύγων», ενώ ήδη σε αρκετά σημεία της χώρας σημειώνεται αύξηση.

Επίσης, ψέλλισε για μία ακόμα φορά για την ανάγκη «ανθρωπιστικών παύσεων», μόνο όμως για να φτάσει στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια, εκφράζοντας γενικόλογα την ανησυχία του.

Αναφορικά με την Τουρκία και τον ελληνοτουρκικό διάλογο, με αφορμή την επικείμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί τελικά στην Αθήνα, έγινε αναφορά στη στάση του Ερντογάν απέναντι στην Χαμάς. Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και όχι απελευθερωτικό κίνημα», τονίζοντας όμως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να υποδεχθούμε τον Ερντογάν στην Αθήνα, όπως άλλωστε και ο Σολτς στο Βερολίνο, για να επιχειρήσουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, που έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και το ζήτημα με την φυλάκιση Μπελέρη, ο πρωθυπουργός άκουσε τον Γερμανό καγκελάριο να παίρνει αποστάσεις από την ελληνική δυσφορία, με σημείωση της επιθυμίας του Βερολίνου για την ένταξη της Αλβανίας, όπως και των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα, ο Ο. Σολτς ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν θα πρέπει να υπάρχει «διμεροποίηση της διαδικασίας», ακυρώνοντας στην πράξη τη δυνατότητα βέτο, με αναφορά και στις προβληματικές σχέσεις των Σκοπίων με τη Βουλγαρία.

Με άδεια χέρια γύρισε από το Βερολίνο

Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσαν το πλήθος αντιφάσεων στις διμερείς σχέσεις, δυσχεραίνοντας την υλοποίηση των στόχων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Η κορυφαία αντίφαση εντοπίζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός έχει πετύχει μεν από πέρυσι τον Οκτώβριο (και πρέπει να του πιστωθεί) να άρει τις αρχικές τεράστιες επιφυλάξεις του κ. Σολτς για προσωπική εμπλοκή του στις προσπάθειες εδραίωσης ηρεμίας στο Αιγαίο, αλλά ουσιαστικά δεν άλλαξε η γερμανική θεώρηση για το ρόλο της Άγκυρας.

Ο καγκελάριος εξακολουθεί να πιστεύει πως η ΕΕ, η Αθήνα και η Λευκωσία οφείλουν να δείχνουν ανοχή στην πολιτική επεκτατισμού του προέδρου Ερντογάν με το σκεπτικό ότι, διαφορετικά, η Τουρκία θα απομακρυνθεί περισσότερο από τη Δύση. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές, ο Σολτς επιδίωξε, στις αρχές του καλοκαιριού, να πείσει τον Ερντογάν ότι, αν αναλάμβανε δεσμεύσεις σε κρίσιμα θέματα των γερμανοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, θα εξασφάλιζε, ως αντάλλαγμα, στήριξη του Βερολίνου και των Βρυξελλών σε δικές του επιδιώξεις.

Ως συνήθως, αν και ο Τούρκος πρόεδρος δεν ανέλαβε –τελικά– καμία δέσμευση, η Γερμανία και η ΕΕ συνεχίζουν τη δεκτικότητά τους ως προς τα αιτήματά του. Ακόμα και στο φλέγον ζήτημα του –ελλαδικού και κυπριακού– θαλάσσιου διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η γερμανική κυβέρνηση εγκωμιάζει λεκτικά την πρωτοβουλία, χωρίς να στηρίζει την ταχεία υλοποίησή της, υπό το φόβο διατάραξης των ισορροπιών με την Τουρκία.

Παράλληλα, παρά τους πανηγυρισμούς περί συναντίληψης στο μεταναστευτικό, το Βερολίνο δηλώνει μόνο απλή πρόθεση μελλοντικής στήριξης του αιτήματος της Αθήνας για μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια και αλληλεγγύη από την ΕΕ. Ταυτόχρονα δε, ο Σολτς απαιτεί την επιστροφή στην ελληνική επικράτεια άνω των 30.000 κατόχων νόμιμων εγγράφων παραμονής και ασύλου που μετεγκαταστάθηκαν στη χώρα του. Υποβαθμίζει ακόμα και τις αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων υπέρ του δικαιώματός τους για ελεύθερη διακίνηση εντός της ΕΕ και πρόσβαση σε καλύτερες δομές υγείας και πρόνοιας.

Στο διπλωματικό παρασκήνιο, λέγεται πως ο Γερμανός καγκελάριος (με μεγάλη πείρα στο εργατικό δίκαιο και σε θέματα απορρόφησης ξένων εργαζόμενων) έχει μιλήσει, εδώ και καιρό, ξεκάθαρα και κυνικά προς τον κ. Μητσοτάκη. Το μήνυμά του ήταν ότι το Βερολίνο θα αποφεύγει τις δημόσιες αναφορές στην απαίτηση επιστροφής των άνω των 30.000 αναγνωρισμένων “ασυλούχων”, ώστε να μην προκληθεί αντιγερμανικό κλίμα στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός οφείλει να ικανοποιήσει το αίτημα. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν απόλυτα αρνητικός, αλλά ορισμένοι συνεργάτες του κρίνουν πως η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να παραμείνει απορριπτική επί μακρόν.

Βαλκάνια και γερμανικές επανορθώσεις

Όμως, διάσταση απόψεων καταγράφεται και για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Η Αθήνα είχε θεωρήσει πως τα επεισόδια στο Κόσοβο, τον περασμένο Ιούνιο, προκλήθηκαν μόνο από ομάδες μαφιόζων χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις από το Βελιγράδι. Οι γερμανικές πληροφορίες ήταν αντίθετες (και αποδόθηκαν στις γνωστές αντισερβικές εμμονές), αλλά αργότερα επιβεβαιώθηκαν από τις ΗΠΑ. Δυσμενέστατες είναι και οι επιπτώσεις της άκρατης γερμανικής στήριξης προς τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, η οποία δεν επηρεάστηκε από τις ελληνικές παραστάσεις για την υπόθεση Μπελέρη, αφού το Βερολίνο επικαλείται την προτεραιότητα στήριξης της ηγεσίας των Τιράνων προς αποτροπή της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια.

Πέραν αυτών, αγνοείται συστηματικά το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και της αποπληρωμής του κατοχικού δανείου. Εκτός από τη στάση του πρωθυπουργού, που προφανώς δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μια ρήξη στις σχέσεις με το Βερολίνο, ενδεικτικό είναι ένα περιστατικό από τις συνομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τον Όλαφ Σολτς στις αρχές του έτους. Όταν η Πρόεδρος απλώς άρχισε να περιγράφει το θέμα, ο καγκελάριος διέκοψε τη συνάντηση, λέγοντας ότι έπρεπε να προλάβει μία πτήση για το εξωτερικό! Η κυρία Σακελλαροπούλου δεν αντέδρασε…